• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālās statistikas pārvaldes informācija "Par iekšzemes kopprodukta apjomu 1997. gada deviņos mēnešos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.01.1998., Nr. 1/2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46532

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Centrālā statistikas pārvalde

Par ražotāju cenām 1997.gada novembrī

Vēl šajā numurā

03.01.1998., Nr. 1/2

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Centrālā statistikas pārvalde

Veids: informācija

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Centrālā statistikas pārvalde

Informācija

Par iekšzemes kopprodukta apjomu 1997. gada deviņos mēnešos

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka šā gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar aizvadītā gada analogu laika posmu, iekšzemes kopprodukta (IK) apjoms pieaudzis par 5,6%. Vēl lielāks IK apjoma kāpums ir šā gada trešajā ceturksnī, kad, salīdzinot ar pērnā gada priekšpēdējo ceturksni, IK apjoms palielinājies par 7,6%.

Šā gada deviņu mēnešu laikā IK apjoma kāpumu lielā mērā veicināja pakalpojumu (īpatsvars IK struktūrā 61,7%), apstrādājošās rūpniecības (21,0%) un transporta un sakaru (20,5%) nozaru straujā attīstība. Salīdzinot ar aizvadītā gada deviņiem mēnešiem, pakalpojumu apjomi šā gada pirmajos trijos ceturkšņos pieauguši par 7,7%. Pakalpojuma apjomu kāpuma ietvaros liela nozīme ir transporta un sakaru darbības attīstībai par 9,0%, ko savukārt veicināja kravu apgrozības pieaugums trijās Latvijas lielākajās ostās par 13,7%, dzelzceļa kravu apgrozības kāpums par 13,3%, kā arī transportēto naftas un naftas produktu apjomu palielinājums par 9,6%. Apstrādājošās rūpniecības darbība pamatā aktivizējusies (pieaugums par 4,5%) uz pārtikas rūpniecības attīstības rēķina. Piemēram, augļu un dārzeņu pārstrāde un konservēšana pieaugusi par 52,7%, zivju pārstrāde un zivju produkcijas ražošana — par 22,4%, piena produktu ražošana — par 8,0%. Apstrādājošās rūpniecības attīstības ietvaros apjomi palielinājušies kokapstrādes nozarē (par 9,8%), papīra un papīra izstrādājumu ražošanā (par 6,7%) un apģērbu ražošanā (par 20,7%).

IK apjoma pieaugumu ietekmēja arī būvniecības attīstība par 8,2%, kam pamatā ir remontdarbu aktivizēšanās (spilgts piemērs ir Centrālais universālveikals un Jēkaba kazarmas) un hidrotehnisko būvju celtniecība Latvijas ostās, it īpaši Ventspils ostā. Lauksaimniecības, medniecības un mežsaimniecības attīstības (pieaugums 2,3%) pamatā ir graudu ieguves palielinājums par 7% un piena ražošanas kāpums par 8%. Savukārt vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības, automobiļu un motociklu un citu priekšmetu remonta apjomu pieaugumu par 11,1% lielā mērā veicināja degvielas tirdzniecības kāpums vairāk nekā pusotras reizes, automašīnu tirdzniecības un remonta apjomu palielinājums par aptuveni divām reizēm, kā arī celtniecības materiālu un santehnikas tirdzniecības aktivizēšanās vairāk nekā pusotras reizes. Būtiski — par 14,2% — palielinājušies citi komunālie, sociālie un individuālie pakalpojumi, kam pamatā ir izklaides un atpūtas industrijas (koncerti, teātri, kazino) aktīvā darbība. Savukārt par 10,6% pieaugusi nekustamo īpašumu izmantošana; noma un komercdarbība, kas saistīts ar juridisko, dzīvokļu projektēšanas, datoru un fotopakalpojumu piedāvājumu klāsta paplašināšanos.

Tikai trijās nozarēs šā gada deviņu mēnešu laikā bija vērojams darbības samazinājums. Par 31,1% saruka zvejniecības apjomi, kam par iemeslu ir zvejniecības pārtraukšana Dienvidrietumu Atlantijā un zivju nozvejas samazinājums Centrālaustrumu Atlantijā par 72%. Par 11,3% kritās ražošanas apjomi iegūstošajā rūpniecībā, taču šīs nozares īpatsvars IK struktūrā nav liels — 0,2%. Par 0,4% samazinājās elektroenerģijas, gāzes un ūdensapgādes nozares aktivitātes.

1996.gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar 1995.gada deviņiem mēnešiem, IK apjoms pieaudzis par 2,7%. Bet 1995.gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar šo pašu laika posmu 1994.gadā, IK apjoms kritās par 0,1%. 1996.gadā IK apjoms, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, palielinājās par 2,8%, bet 1995.gadā — attiecīgi — samazinājās par 0,8%.

Latvijas Republikas Centrālās statistikas pārvalde

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!