• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Prezidents Havels aicina uz morālu atdzimšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.01.1998., Nr. 1/2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46527

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Prezidents Havels aicina uz morālu atdzimšanu (turpinājums)

Vēl šajā numurā

03.01.1998., Nr. 1/2

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VALSTSVĪRU DOMAS

Prezidents Havels aicina uz morālu atdzimšanu

Radio “Brīvā Eiropa” līdzstrādnieks Pēteris Zvagulis, — “Latvijas Vēstnesim”

Nesenās pārmaiņas Čehijas valdībā piesaistīja gan politisko komentētāju, gan ekonomikas analītiķu uzmanību visā pasaulē. Vāclavs Klauss Čehijas premjerministra amatā bija vairāk nekā piecus gadus, un šīs zemes saimniecisko reformu virzība gan pašā Čehijā, gan Rietumos lielā mērā tika saistīta ar šī vīra vārdu. Tiesa, pēdējos gados tieši Čehijā atskanēja arī kritiskas balsis, kas pārmeta premjeram autoritāras tendences un nedemokrātisku metožu lietošanu it kā brīvā tirgus ekonomikas vārdā.

Visnoteiktāko formu šī kritika ieguva Čehijas prezidenta Vāclava Havela gada pārskata runā, ko viņš teica abu parlamenta palātu apvienotajā sēdē 9. decembrī.

Prezidents, gan nevienu vārdā nesaukdams, nepārprotami norādīja, ka, viņaprāt, daudzas čehu sabiedrības šodienas nelaimes ir tieši Klausa valdības ilggadīgās politikas rezultāts. Pārmērīga iedomība un aizraušanās ar makroekonomiku novedusi pie sabiedrības morāles sašķobīšanās un iedzīvotāju negodprātīgas attieksmes pret savu valsti un pašu radīto sociālo sistēmu. Atsevišķi saimnieciskie panākumi padarījuši ikdienas dzīvi Čehijā krāsaināku un pievilcīgāku nekā pirms dažiem gadiem, bet tam līdzi ir nākusi arī sabiedrības morālo ideālu izzušana. Kā rāda sabiedriskās domas aptaujas, daudzi čehi uzskata, ka valsti pārvalda politiķi, kuriem nevar uzticēties, jo ar viņiem un viņus pārstāvošajām partijām manipulē ietekmīgi finansu grupējumi. Čehijas pilsoņos rada neuzticību jau kaut vai tāds fakts, ka, neraugoties uz apgalvojumiem, ka vides aizsardzībai tiek izlietotas milzu summas, katrs ikdienā var redzēt, ka gaisa piesārņojums nesamazinās. Čehi ir neapmierināti ar to, ka cenas ceļas, bet pensijas un darbalgas paliek tādas pašas, kā bijušas. Tautā valda uzskats, ka valstī būvē tikai bankas, viesnīcas un privātmājas bagātniekiem.

Prezidents Havels savā runā uzskaitīja visus šos aptaujās konstatētos viedokļus, piebilstot arī, ka daži no aptaujātajiem par šo nebūšanu vaininieci uzskata valdību. “Un viņiem ir pamats tā domāt,” teica Vāclavs Havels. Prezidents nepārprotami pievienojās tautā izplatītajam uzskatam. Par savas tautas pēdējo gadu lielāko kļūdu viņš nosauca lepnības garu, kas radās no pirmajiem saimnieciskajiem panākumiem. “Mēs uzvedāmies kā izlutināts vienīgais bērns ģimenē un iedomājāmies, ka varam pamācīt it visus... Mēs pārtraucām attiecības ar mūsu tuvākajiem kaimiņiem, jo iedomājāmies, ka esam vispārākie šajā valstu grupā. Aizrāvušies ar makroekonomiku, mēs aizmirsām spēles noteikumus, likumību un morālo kārtību, kurai jābalsta šī sistēma. Mēs pieļāvām stāvokli, kad vislielākos panākumus varēja sasniegt ar visnemorālākajiem līdzekļiem. Morāle, godprātība un solidaritāte izzuda.”

Čehijas prezidents savā runā nežēlīgi šaustīja arī savas zemes politiķu tikumus. Viņš sacīja, ka Čehijas politiķi pamazām aizmirsuši savus tiešos amata pienākumus un sākuši uzskatīt partijas par tramplīnu savai personīgajai karjerai, pieverot acis uz daudzām nebūšanām, viņi arvien vairāk iestiguši dubultmorālē, kas galu galā izraisījusi skandālus un valdības krišanu.

Čehijas Republikas prezidents Vāclavs Havels Rīgas pilī Latvijas vizītes laikā 15.04.96. Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!