• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Programma privāto uzņēmumu stiprināšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.12.1997., Nr. 334/335 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46379

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Programma privāto uzņēmumu stiprināšanai

Vēl šajā numurā

19.12.1997., Nr. 334/335

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Programma privāto uzņēmumu stiprināšanai

Dr. Stefans Hanzelmanis, Integrētā konsultatīvā dienesta vadītājs, — “Latvijas Vēstnesim”

Par Latvijas uzņēmējdarbības veicināšanu


Stefans Hanzelmanis

Postsociālisma valstu tautsaimniecības pārstrukturēšanu lielā mērā sekmē Vācijas programma “TRANSFORM”. Pēc Austrumeiropas valstu nostāšanās uz tirgus ekonomikas ceļa Vācija izstrādāja stratēģisku programmu “TRANSFORM”, lai palīdzētu šīm valstīm to plānveida ekonomiku transformēt tirgus ekonomikā un veicināt sabiedriskās un ekonomiskās pārmaiņas.

Tā izveidota kā konsultāciju un apmācību programma un tiek finansēta no Vācijas valsts budžeta. Šīs programmas lielākās daļas praktiskai realizācijai Vācijā nodibināta Tehniskās kopdarbības sabiedrība (Gesellschaft fuer technische Zusammenarbeit — GTZ).

Sadarbībā ar Vācijas vēstniecībās izveidotajiem ekonomisko konsultāciju koordinācijas centriem un attiecīgo valstu finansu ministriju departamentiem tā veido kopīgus projektus. Šāds kopīgs projekts ir arī Integrētais konsultatīvais dienests, kura uzdevums ir veicināt Vācijas un Latvijas saimniecisko sakaru attīstību.

— Kā varētu raksturot šo programmu?

— Eiropas reģiona harmonisku attīstību var nodrošināt tikai Eiropas valstu vienotība. Šādas vienotas Eiropas izveidošanas ideju stiprina arī Vācijas finansiālais un diplomātiskais ieguldījums. Visas pēckara Vācijas valdības centušās sekmēt saskaņu un labklājību Eiropā. Kā savulaik izteicās Hanss Dītrihs Genšers, viena Eiropas daļa nevarēs ilgi justies labi, ja otrai klāsies slikti.

Vācijas atbalsts sekmēs arī Latvijas valsts politiku, kas tiek virzīta uz iekļaušanos ES. Ļoti raženi norit Vācijas un Latvijas sadarbība, kas pamatojas uz senām abu valstu tautu saskarsmes un sadarbības tradīcijām. Vācijas investīciju kopapjoms Latvijā sasniedz jau 25 miljonus latu un ir lielākais Baltijā. Latvijai savukārt Vācija ir svarīgākā tirdzniecības partnere Rietumos, kam piekrīt 14 procenti no ārējās tirdzniecības kopapjoma.

Saskaņā ar programmu “TRANSFORM” Latvija līdz šim konsultācijām un apmācībai jau saņēmusi gandrīz 50 miljonus DEM. Šie līdzekļi palīdzējuši veidot vides aizsardzības un sociālās programmas, paātrināt privatizācijas gaitu, apmācīt uzņēmējus un ierēdņus. Izveidots profesionālās rehabilitācijas centrs Jūrmalā un komercizglītības mācību centri Rīgā un Liepājā. Projektu galvenie virzieni ik gadus tiek saskaņoti. Programmas “TRANSFORM” darbība būs atkarīga no valsts saimniecības pārveides tempa. Piemēram, Igaunijā programma “TRANSFER” savu darbību beidz jau šogad.

— Kādi ir jūsu dienesta darbības galvenie principi?

— Tādi programmas “TRANSFORM” projekti kā Integrētais konsultatīvais dienests (IKD) darbojas daudzās valstīs. Latvijā — jau kopš 1994. gada. IKD mērķis ir kāpināt mazo un vidējo privāto un privatizējamo uzņēmumu konkurences spēju tirgus ekonomikas apstākļos. Uzņēmumi, ņemot vērā to specifiskās problēmas, tiek sagatavoti tirgum ar dažāda veida konsultāciju un eksporta veicināšanas pasākumu palīdzību. Svarīga mūsu darba sastāvdaļa ir Latvijas uzņēmēju apmācība, visu līmeņu speciālistu kvalifikācijas celšana.

Šobrīd Latvijas rūpniecībā vērojamas attīstības tendences. Tomēr Latvijas mazie uzņēmēji saduras ar stipru konkurenci, jo vietējā tirgū ienāk kvalitatīvas ārzemju preces lielā daudzveidībā un par pieņemamām cenām; Latvijai ir atklāta tautsaimniecība, un tā ir pakļauta globālai konkurencei. Tirgus globalizēšanās spiež latviešu uzņēmējus domāt par inovācijas iespējām, jo bez jaunas tehnoloģijas un produkcijas savu nišu tirgū grūti izcīnīt.

Mēs Latvijas uzņēmējiem piedāvājam:

– informāciju par tirgus stāvokli Vācijā, Eiropā un Latvijā;

– seminārus un apmācību kursus par produkcijas kvalitātes uzlabošanu, atbilstību standartiem, dizaina izveidi, ražošanas procesu, mārketingu;

– iespēju Latvijas uzņēmumiem piedalīties specializētajos gadatirgos, tirdzniecības misijās;

– lietišķas tikšanās un to organizēšanas daļēju sponsorēšanu;

– visu veidu ražotāju meklēšanu un apzināšanu;

– palīdzību kooperācijas projektu izstrādāšanā, kopuzņēmumu dibināšanā un tehniskajā sadarbībā.

Visus pakalpojumus mēs sniedzam bez maksas. Latvijas uzņēmējiem mēs nodrošinām profesionālu un regulāru “know–how” informāciju daudzās saimniecības nozarēs. Mūsu dienesta darbībā iesaistīti kvalificēti Vācijas mārketinga eksperti, nodrošinot patstāvīgus un intensīvus kontaktus ar šīs valsts rūpniecības uzņēmumiem. Mēs konsultējam arī ārzemju uzņēmējus par Latvijas tirgus piedāvājumu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!