• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pilsētu un rajonu tiesu apvienošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.1997., Nr. 324/328 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46200

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pelnītājs viens. Cik ar karoti?

Vēl šajā numurā

12.12.1997., Nr. 324/328

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Preses konferences

Par pilsētu un rajonu tiesu apvienošanu

Tieslietu ministrijā notika preses konference par piecu rajonu un pilsētu tiesu apvienošanu. Sakarā ar izsludinātajiem grozījumiem likumā "Par tiesu varu", kuri stāsies spēkā 1998.gada 1.janvārī, Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Maija Sauļūna, Tiesu departamenta direktore Dzintra Kulla žurnālistiem pastāstīja par situāciju Liepājas, Ventspils, Daugavpils, Rēzeknes un Jelgavas tiesās, kā šo tuvākajā nākotnē apvienojamo tiesu darbinieki gatavojas strādāt jaunajos apstākļos. Rēzeknē, Jelgavā un Ventspilī apvienojamās tiesas atrodas vienā ēkā, kas atvieglos apvienošanās procesu. Kurzemes apgabaltiesas darbības teritorijā būs Liepājas tiesa, Ventspils tiesa, Latgales apgabaltiesas darbības teritorijā - Daugavpils tiesa un Rēzeknes tiesa, bet Zemgales apgabaltiesas teritorijā - Jelgavas tiesa. Kā atzīmēja M.Sauļūna, vissarežģītāk ir Daugavpilī, kur kādu laiku apvienotā - rajona un pilsētas - tiesa strādās divās ēkās, jo tikai nākamgad paredzēts uzsākt remontu tās vēsturiskajā ēkā, kur pašlaik atrodas tuberkulozes slimnīca. Tikai pēc remonta tur būs iespējams izvietot Latgales apgabaltiesas pastāvīgo sesiju Daugavpilī un apvienoto Daugavpils rajona un pilsētas tiesu. Ar jauno gadu apvienotās tiesas centrālā kanceleja būs Daugavpilī, Rīgas ielā 12, kur arī rajona iedzīvotājiem jāiesniedz lūgumi vai citi dokumenti. Lai gan pieteikumus neatteikšot pieņemt arī Tautas ielā 45, kur pašlaik vēl ir rajona tiesa. Šo piecu tiesu apvienošana, izņemot remontu Daugavpils tiesas ēkā, neprasīs papildu kapitālieguldījumus. Turklāt apvienoto tiesu darba uzsākšanai noteikts pārejas periods gada garumā, jo lietvedībā esošo lietu pārreģistrēšana veicama pakāpeniski.

- Kāpēc radās šī ideja par pilsētu un rajonu tiesu apvienošanu? - savu skaidrojumu ar jautājumu iesāka M.Sauļūna. - Galvenokārt tāpēc, ka minēto rajonu tiesās darba slodze ir krietni mazāka nekā attiecīgi pilsētu tiesās. Un tas ir loģiski, jo pilsētās ir vairāk valsts pārvaldes iestāžu, dažādu komercstruktūru. Tieši šo iemeslu dēļ tiek iesūtīts daudz vairāk lietu, īpaši civillietu. Gan pilsētas, gan rajona tiesās katrā ir viens administratīvais tiesnesis. Pēc apvienošanas būs viens administratīvais tiesnesis, otrs tiesnesis varēs nodarboties ar civillietu izskatīšanu. Īpaši smaga situācija ir Daugavpils pilsētas tiesā, kur no paredzētajiem astoņiem strādā divi tiesneši, rajonā viņiem slodze nav tik liela. Pēc apvienošanas šī slodze daļēji izlīdzināsies. Un tomēr gribu aicināt juristus, kas vēlētos strādāt tiesās, padomāt par iespējamo darbu Daugavpilī, lai situāciju mainītu.

Tiesu departamenta direktore Dz.Kulla preses konferencē minēja skaitļus, kas liecina par daudzām neizskatītām tiesu lietām. Piemēram, Daugavpils pilsētas tiesā līdz šī gada 1.jūlijam bija 163 neizskatītas krimināllietas, rajonā - 35, Liepājas pilsētas tiesā pirmajā pusgadā civillietu atlikums bija 763, rajonā - 420. Līdzīga aina arī Jelgavā un Ventspilī. Lai izskatītu tikai atlikušās lietas, Daugavpils tiesai būtu vajadzīgi 3,8 mēneši, Ventspilī - divi mēneši. Šie fakti apliecina, ka, izlīdzinot slodzi starp pilsētu un rajonu tiesnešiem, tas būs izdarāms agrāk.

Uz jautājumu, kā tiks atrisināts jautājums par pilsētu (rajonu) tiesu priekšsēdētājiem, M.Sauļūna atbildēja, ka te problēmas nevarētu rasties. Tā kā vairākās vietās ir tiesu priekšsēdētāju vietas izpildītāji, tad, iespējams, savstarpēji vienojoties, viens paliks par apvienotās tiesas priekšsēdētāju, otrs - viņa vietnieku. Sakarā ar vairākām izmaiņām štatu sarakstā ietaupīsies aptuveni 570 latu mēnesī; tiks nodrošināta gadiem nesakārtoto arhīvu apstrāde 10 tiesās; lietderīgāk varēs izmantot datortehniku, jo kanceleju apvienošanas rezultātā izveidos krimināllietu un civillietu vienotu uzskaiti, kā arī uzlabosies tiesvedība citās jomās.

Lūk, apvienojamo tiesu adreses:

Liepājas tiesa - Republikas ielā 14
Tiesu ielā 5 (rajona);
Daugavpils tiesa - Rīgas ielā 12
(iesniedzami prasību
pieteikumi),
Tautas ielā 45 (rajona);
Jelgavas tiesa - Dambja ielā 12;
Ventspils tiesa - Katrīnas ielā 14;
Rēzeknes tiesa - Dārza ielā 24.

Preses konferences nobeigumā Tieslietu ministrijas Privāto tiesību departamenta direktore Inese Kalniņa informēja par zemesgrāmatu datorizācijas ieviešanu. Astoņās zemesgrāmatu nodaļās, to skaitā Jūrmalas, Rīgas, Ogres un vēl citās, tagad visas ziņas tiek ierakstītas datoros. Līdz 1998.gada 1.septembrim paredzēta zemesgrāmatu izstrādes datorizācija pārējās zemesgrāmatu nodaļās.

Rita Belousova,

"LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!