• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dabas gāzes tarifu aprēķina metodikas apstiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.1997., Nr. 322/323 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46150

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rīkojums Nr.191

Par sociālā dzīvokļa īres parauglīgumu

Vēl šajā numurā

11.12.1997., Nr. 322/323

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Energoapgādes regulēšanas padome

Veids: rīkojums

Numurs: 69

Pieņemts: 11.11.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Energoapgādes regulēšanas padomes rīkojums Nr. 69

Rīgā 1997.gada 11. novembrī

Par dabas gāzes tarifu aprēķina metodikas apstiprināšanu

Pamatojoties uz LR Ministru kabineta 1996.gada 7. maija noteikumu nr.163 “Energoapgādes regulēšanas padomes un tās izpildinstitūcijas nolikums “ 12. punktu:

1. Apstiprināt “Dabas gāzes tarifu aprēķinu metodiku”.

2. A/s “Latvijas gāze”, sākot ar 1998.gadu, katru ceturksni līdz nākošā ceturkšņa pirmā mēneša beigām iesniegt Licenču birojam informāciju par patērētājiem faktiski realizētajiem dabas gāzes apjomiem, noslēgtajiem līgumiem un plānotā gada patēriņa prognozēm.

3. Licenču birojam analizēt a/s ”Latvijas gāze” doto informāciju un, ja nepieciešams, iesniegt padomē priekšlikumus par tarifu pārskatīšanu.

4. Izslēgt no 1997.gada 2.maija ar rīkojumu nr.24 apstiprinātās “Dabas un sašķidrinātās gāzes tarifu aprēķina metodikas” 2.-10. daļas nosacījumus, kas attiecas uz dabas gāzes tarifu aprēķiniem.

Energoapgādes regulēšanas padomes priekšsēdētāja v.i. J. Luns

APSTIPRINĀTA
ar Energoapgādes regulēšanas padomes
1997.gada 11.novembra rīkojumu Nr.69

Dabas gāzes tarifu aprēķina metodika

1. Metodikā lietotie termini

Dabas gāze — zemes dzīļu iegulu produkts (deggāze), kuras pamatkomponents ir metāns.

Gāzes tīkli — augstā, vidējā un zemā spiediena gāzes ārējie cauruļvadi un to armatūras, dabas gāzes regulēšanas punktu, pazemes gāzes cauruļvadu, aktīvās elektroaizsardzības iekārtu un telemehanizācijas iekārtu kopums.

Gāzes krātuve — augstspiediena gāzes vadi, gāzes urbumi un gāzes savākšanas punkti, virszemes gāzes tehnoloģiskās iekārtas un smilšakmens slānī izveidots apakšzemes gāzes rezervuārs, kurā gāzes iesūknēšanu un izsūknēšanu nodrošina kompresoru iekārtas.

Dabas gāzes apgādes sistēma — tehnisko ietaišu kopums Patērētāja apgādei ar gāzi, kas ierīkots no dabas gāzes sadales stacijas līdz Patērētājam.

Dabas gāzes pārvade — dabas gāzes transportēšana pa augstspiediena cauruļvadu un iekārtu sistēmu ar projektēto darba spiedienu lielāku 1,6 MPa.

Dabas gāzes uzglabāšana — dabas gāzes glabāšana ģeoloģiski noslēgtā dabīgā struktūrā ar mērķi to tālāk nodot patērētājiem uz komerciāliem principiem.

Dabas gāzes sadale — dabas gāzes transportēšana pa vidējā un zemā spiediena gāzes vadu un iekārtu sistēmu ar projektēto darba spiedienu līdz 1,6 MPa.

Dabas gāzes realizācija — patērētāja pieprasītā pakalpojuma nodrošināšana licences darbības zonā.

Piegādātājs —licencēta juridiska persona, kura piegādā gāzi Patērētājam saskaņā ar līgumu.

Patērētājs — juridiska vai fiziska persona, kura saskaņā ar līgumu saņem un lieto gāzi no Piegādātāja gāzes tīkliem.

Piederības robeža — piederības un atbildības dalījuma vieta starp Piegādātāju un Patērētāju.

Norēķina uzskaites mēraparāts — komercuzskaites mēraparāts vai mēraparātu sistēma patērētās gāzes daudzuma, slodzes un gāzes parametru kontrolei un uzskaitei.

Skaitītājs —Sadzīves gāzes skaitītājs ar maksimālo gāzes patēriņa mērīšanas robežu līdz 25 m3 gāzes stundā— komercuzskaites mēraparāts patērētās gāzes daudzuma mērīšanai.

Norēķinu periods — laika posms, par kuru Patērētājs veic norēķinus ar Piegādātāju.

Normālais dabas gāzes kubikmetrs (n.m3) — ar norēķina uzskaites mēraparātu fiksētais patērētās dabas gāzes daudzums, kas pārrēķināts pie noteiktiem gāzes standarta stāvokļa parametriem Šajā metodikā tas ir sausās gāzes daudzums, ko aizņem viens kubikmetrs gāzes pie absolūtā spiediena 101,325 kPa (1,033277 kg/cm2) un pie temperatūras 293,15°K (+20°C).

Kilokalorija (kcal) — siltuma daudzums, kas nepieciešams, lai uzsildītu vienu kilogramu destilēta ūdens no +19,5°C līdz +20,5° pie atmosfēras spiediena.

Zemākā siltumspēja (kcal/n.m3) — gāzes iepirkšanas līgumā noteikts siltuma daudzums, kas izdalās pie pilnīgas viena normālā kubikmetra sausas dabas gāzes sadegšanas pie nosacījuma, ka ūdens tvaiki, kas atrodas sadegšanas produktos, paliek gāzveida stāvoklī.

Abonents — Patērētājs, kura īpašumā vai lietošanā ir gazificētas telpas dzīvojamās ēkās ( būvēs).

Tarifs (cena) — maksa par saņemtā pakalpojuma vienību saskaņā ar doto metodiku.

Maksimālais tarifs — augstākā pieļaujamā cena rūpnieciskajiem u.c. komunālajiem patērētājiem un autotransportam, kas noteikta, pamatojoties uz dabas gāzes realizācijas bāzes apjomu.

Dabas gāzes bāzes apjoms — izvērtētais minimālais kopējais dabas gāzes realizācijas apjoms noteiktā gadā normālos kubikmetros ar faktisko kaloritāti.

Abonenta maksa — abonenta pastāvīgs ( fiksēts ) maksājums par gāzes pārvades, uzglabāšanas un sadales sistēmas ekspluatāciju un gāzes piegādes nodrošināšanu.

Minimālā izdevumu politika — uzņēmuma rīcībā esošo resursu intensīvas izmantošanas stratēģija, kuras visā darbības procesā tiek ievērots taupības un lietderības princips.

Mainīgās izmaksas — izmaksas, kuru lielums mainās atkarībā no ražošanas (piegādātās gāzes daudzuma) apjoma vai komerciālu iniciatīvu izmaiņām.

Pastāvīgās izmaksas — izmaksas, kuru lielums nemainās atkarībā no ražošanas (piegādātās gāzes daudzuma) apjoma vai komerciālu iniciatīvu izmaiņām.

2. Vispārīgie noteikumi

2.1. Šī metodika izstrādāta saskaņā ar likumu “Par uzņēmējdarbības regulēšanu enerģētikā”.

2.2. Šī metodika nosaka dabas gāzes cenu aprēķinu, kā arī to diferencēšanas kārtību, kas pamatota ar ekonomiskiem principiem.

Nepieciešamie aprēķini un pamatojums cenu noteikšanai, kā arī aprēķināto cenu projekts jāiesniedz saskaņā ar Energoapgādes regulēšanas padomes noteikto kārtību.

2.3. Visi dabas gāzes patērētāji dalās sekojošās pamatgrupās:

1) iedzīvotāji;

2) rūpniecības, komunālie u.c. komerciālie patērētāji, t.sk. daudzdzīvokļu namu īpašnieki, kas uzstādījuši gāzes aparātus ar kopējo maksimālo jaudu virs 130 kW un izmanto gāzi centralizētai apkurei un karstā ūdens piegādei;

3) autotransports.

2.4. Gāzes cenas un abonenta maksu iedzīvotājiem izskata un apstiprina Energoapgādes regulēšanas padome (ERP).

Rūpnieciskajiem (t.sk. komunālajiem u.c. komerciālajiem) patērētājiem ERP katru gadu apstiprina maksimālo tarifu pie gāzes zemākās siltumspējas, pamatojoties uz dabas gāzes bāzes apjomu. Gāzes cenu konkrētam patērētājam maksimālā tarifa ietvaros, pusēm vienojoties, nosaka Piegādātājs, slēdzot līgumu par gāzes piegādi.

Dabas gāzes bāzes apjoms plānotajam gadam rūpnieciskajiem patērētājiem tiek noteikts 80 % apmērā no vidējā iepriekšējā gadā rūpnieciskajiem patērētājiem faktiski pārdotā un tekošā gadā — prognozētā gāzes patēriņa apjoma, bet ne lielāks kā saņemtais pieprasījums plānotā gadā.

Maksimālo gāzes tarifu autotransportam apstiprina ERP. Gāzes cenu konkrētam periodam maksimālā tarifa ietvaros nosaka Piegādātājs atkarībā no degvielas tirgus cenas. Zaudējumus no dabas gāzes realizācijas autotransportam nedrīkst ieslēgt citas grupas patērētāju izmaksās.

ERP ir tiesības pazemināt rūpnieciskajiem un citiem komerciālajiem patērētājiem apstiprināto maksimālo tarifu, ja plāna gadā rūpnieciskajiem patērētājiem pārdotās gāzes apjoma prognoze pārsniedz bāzes apjomu par 25% un vairāk.

Dabas gāzes cenas var tikt mainītas pēc Piegādātāja vai ERP iniciatīvas.

2.5. Dabas gāzes tarifus iedzīvotājiem nosaka Ls/m3 (lati par kubikmetru), ja uzstādīti skaitītāji, vai Ls/cilv. (lati no cilvēka), ja nav uzstādīts skaitītājs.

Rūpnieciskajiem patērētājiem (komunāliem u.c. komerciālajiem) dabas gāzes maksimālo tarifu nosaka pie gāzes zemākās siltumspējas Ls/tūkst.n.m3 (latos par tūkstošs normāliem kubikmetriem).

Autotransportam dabas gāzes maksimālo tarifu nosaka Ls/tūkst.n. m3 (latos par tūkstošs normāliem kubikmetriem).

Abonentu maksu nosaka noteiktam norēķinu periodam Ls/abon. (lati no abonenta).

2.6.Gāzes piegāde un lietošana notiek uz Piegādātāja un Patērētāja savstarpēji noslēgta līguma pamata atbilstoši “Gāzes piegādes un lietošanas noteikumiem”.

2.7.Gāzes piegādes — lietošanas līguma slēdzēji savā starpā norēķinās par gāzes piegādi līdz piederības robežai un tarifs ietver izmaksas visos licencētajos tehnoloģiskā cikla posmos atbilstoši noslēgtajam līgumam.

2.8.Gāzes tarifus aprēķina, pamatojoties uz gāzes realizācijas bāzes apjomu, nepieciešamajiem ražošanas izdevumiem un pamatoto peļņu.

2.9. Gāzes tarifiem, ievērojot “minimālo izdevumu politiku”, pilnībā jānosedz visu tehnoloģisko ciklu (pārvades, uzglabāšanas, sadales un realizācijas) ražošanas izdevumi, kā arī gāzes piegādātājiem jādod peļņa, kas nepieciešama nodokļu, kredītu procentu nomaksai un citu piegādātāja izdevumu segšanai, ja šo izdevumu segšanas avots pēc spēkā esošajiem nosacījumiem ir peļņa, kā arī jānodrošina esošā kapitāla saglabāšana un jaunu apstiprināto kapitālu ieguldīšana.

2.10. Gāzes tarifus un abonenta maksu pārskata, ja objektīvu faktoru ietekmē Piegādātāja izdevumi mainās vairāk par 5 % pret aprēķinā paredzētajiem (lata devalvācija, izmaiņas nodokļu un darba samaksas politikā, inflācija, krasas gāzes patēriņa izmaiņas, neprognozēta citu valstu vai Latvijas valsts varas institūciju rīcība u.c.).

2.11. Nav pieļaujami ekonomiski nepamatoti tarifu atvieglojumi atsevišķiem patērētājiem vai patērētāju grupām.

2.12. Norēķini par piegādāto — saņemto gāzi notiek saskaņā ar “Gāzes piegādes un lietošanas noteikumiem” un Piegādātāja noteikto norēķinu kārtību pēc ERP apstiprinātām cenām un abonentu maksas iedzīvotājiem, ar pārējiem patērētājiem — pēc Piegādātāja noteiktām cenām apstiprinātā maksimālā tarifa ietvaros.

3. Bāzes apjoma gāzes patēriņa bilance

3.1. Prognozējamā bāzes apjoma gāzes patēriņa bilance tiek sastādīta gadam ceturkšņu griezumā pa noteiktajām patērētāju grupām.

3.2. Prognozējamā bāzes apjoma gāzes patēriņa bilance tiek sastādīta kā eksperta vērtējums, ņemot vērā:

3.2.1. rūpniecisko patērētāju dabas gāzes bāzes apjomu;

3.2.2. iedzīvotāju patēriņa prognozi;

3.2.3. autotransporta patēriņa prognozi;

3.2.4. gāzes zudumus, kādi gaidāmi, ņemot vērā tīklu un aparatūras tehnisko stāvokli, piegādāto gāzes daudzumu;

3.2.5. gāzes pašpatēriņu tehnoloģiskā procesa nodrošināšanai un saimnieciskajām vajadzībām

Qbil = Σ Qbāz + Σ Qzud +Σ Qpašpat

Qbil — kopējais minimālais izlietotais dabas gāzes daudzums (tūkst.n.m3)

Σ Qbāz — prognozētais uz piederības robežas kopējais Patērētājiem nododamais gāzes bāzes daudzums (tūkst.n.m3)

Σ Qzud — prognozētie, līdz piederības robežai, kopējie gāzes zudumi gāzes pārvades, uzglabāšanas, sadales un realizācijas procesā (tūkst.n.m3);

Σ Qpašpat — tehnoloīiskā procesa nodrošināšanai un saimnieciskajām vajadzībām izlietotais gāzes daudzums gāzes pārvades, uzglabāšanas, sadales un realizācijas procesā (tūkst.n.m3) .

3.3. Iedzīvotājiem piegādātās gāzes prognozi izstrādā, pamatojoties uz gada vidējā patēriņa analīzi dzīvokļos, kur uzstādīti gāzes patēriņa skaitītāji, bet dzīvokļos, kur gāzes patēriņa skaitītāji nav uzstādīti, pēc noteiktajām gada patēriņa normām, cilvēku daudzuma un pieņemtajiem gāzes patēriņa mēnešu nevienmērības koeficientiem.

4. Gāzes realizācijas izmaksu aprēķins

4.1. Gāzes realizācijas pilnās izmaksas vispārīgā formā [ Idg, Ls ] sastāv no gāzes iepirkšanas, pārvades, uzglabāšanas, sadales un realizācijas cikla:

4.1.1. mainīgās izmaksas (tieši saistītas ar piegādātās gāzes daudzumu) [ Im, Ls ]:

4.1.1.1. patērētājiem pārdotās gāzes iepirkšanas izmaksas [Iiep] un konvertācijas izmaksas [ N k ] ;

4.1.1.2. gāzes zudumu izmaksas maģistrālajos tīklos pie gāzes pārvades;

4.1.1.3. gāzes zudumu izmaksas Inčukalna pazemes gāzes krātuvē;

4.1.1.4. gāzes pašpatēriņš tehnoloģisko iekārtu darbināšanai pazemes krātuvē, atbilstoši iesūknētās gāzes daudzumam;

4.1.1.5. gāzes zudumu izmaksas gāzes sadales tīklā, tehnoloģiskajās iekārtās un gāzes apgādes sistēmā.

4.1.2. pastāvīgās izmaksas (relatīvi pastāvīgas un maz atkarīgas no piegādātās gāzes daudzuma [Ip , Ls ]:

4.1.2.1. pamatlīdzekļu (ēku, būvju, gāzes pārvades tīklu, iekārtu, skaitļojamās tehnikas, transporta u.c.) nolietojums;

4.1.2.2. pamatlīdzekļu remonta un citi izdevumi, kas saistīti ar pamatlīdzekļu uzturēšanu darba kārtībā vai to saglabāšanu, kā arī ekspluatācijas drošības prasību nodrošināšanu;

4.1.2.3. individuālo sadzīves gāzes patēriņa skaitītāju uzstādīšanas, apkalpošanas un nomaiņas izmaksas;

4.1.2.4. darba samaksa, ieskaitot sociālo nodokli;

4.1.2.5. administrācijas un citi pastāvīgi ražošanas izdevumi (apdrošināšana, transports, sakari, gāzes izmaksas saimniecību vajadzībām, reklāma, mārketings, prezentācija u.c.);

Pārējas izmaksas (P):

4.1.2.6. sociālās infrastruktūras objektu uzturēšanas u.c. sociāla rakstura izmaksas;

4.1.2.7. īpašuma nodoklis;

4.1.2.8. zemes nodoklis;

4.1.2.9. procentu maksa par kredītiem;

4.1.2.10. ilgtermiņa kredītu atmaksa saskaņā ar kredīta atmaksas grafiku;

4.1.2.11. izmaksas pamatlīdzekļu izveidošanai vai iegādei un kapitālās izmaksas pamatlīdzekļu uzlabošanai, atjaunošanai un rekonstrukcijai;

4.1.2.12. uzņēmuma ienākuma nodoklis;

4.1.2.13. citi nodokļi saskaņā ar likumdošanu;

4.1.2.14. statūtos paredzētā rezerves kapitāla daļa;

4.1.2.15. peļņas daļa (dividendes).

Patērētājiem pārdotās gāzes iepirkšanas izmaksas( 4.1.1.1.) :

Pārdotās gāzes iepirkšanas izmaksas [ Iiep, Ls ] iegūst, rūpnieciskajiem patērētājiem pārdotās gāzes daudzumu [ ā Qrūpn, tūkst.n.m3 ] reizinot ar gāzes iepirkšanas līguma cenu [Clīg, Ls/tūkst.n.m3], autotransportam [ ā QAGUS tūkst.n.m3 ] un iedzīvotājiem piegādātās gāzes daudzumu [ Qiedz, tūkst.n.m3 ] reizinot ar faktisko gāzes iepirkšanas cenu [Cfakt, Ls/tūkst. m3 ] un abus reizinājumus summējot.

I iep = ā Qrūpn x Clīg +( ā Qiedz + ā QAGUS) x Cfakt [1]

Gāzes iepirkšanas cenu nosaka saskaņā ar gāzes piegādes līgumu

Clīg x Kfakt
Cfakt = ——————— x N , [Ls/tūkst.n.m3]
Knom

Cfakt — faktiskā gāzes iepirkuma cena, lieto, nosakot maksu par autotransportam un iedzīvotājiem piegādāto gāzi, zudumu un pašpatēriņa izmaksas;

Clīg — līgumā noteiktā gāzes iepirkuma cena [ USD/tūkst. n. m3 ];

Kfakt— prognozētā gāzes faktiskā siltumspēja [ kcal/n.m3 ];

Knorm — zemākā gāzes siltumspēja[ kcal/n.m3 ] saskaņā ar līgumu;

N — LB 1 USD kurss latos.

Gāzes zudumu izmaksas ( 4.1.1.2.;...3;5.):

Dabas gāzes realizācijas mainīgajās izmaksās ietveramas gāzes zudumu izmaksas pie gāzes pārvades, uzglabāšanas, sadales un realizācijas, kas veidojas sakarā ar to, ka piegādātājam, lai nodrošinātu saņēmējam nepieciešamo gāzes daudzumu, jāpadod par zudumu tiesu lielāks gāzes daudzums. Saņemtās gāzes daudzums tiek uzskaitīts uz piederības robežas.

Zudumu apjoms naturālā izteiksmē tiek aprēķināts, pamatojoties uz neatkarīgu ekspertu apstiprinātu tehnoloģisko zudumu aprēķina metodiku.

Zudumu izmaksas iegūst reizinot gāzes zudumu daudzumu maģistrālajos tīklos, krātuvē, gāzes sadales tīklā, tehnoloģiskajās iekārtās un gāzes apgādes sistēmā ar gāzes iepirkšanas faktisko cenu (Cfakt.)

Punktos 4.1.1. un 4.1.2.1. — 4.1.2.5. minēto izdevumu kopums veido bāzes apjoma gāzes iepirkšanas, pārvades, uzglabāšanas, sadales un realizācijas pašizmaksu.

Punktos 4.1.2.6. — 4.1.2.15. minēto izdevumu kopums veido nepieciešamos papildienākumus nodokļu samaksai un maģistrālo gāzes vadu, krātuves un gāzes apgādes sistēmu rekonstrukcijai un attīstībai.

Punktos 4.1.1. un 4.1..2. atspoguļotie izdevumi veido gāzes realizācijas bāzes apjoma pilnās izmaksas [ Idg, Ls ].

4.2. Dabas gāzes realizācijas izmaksas tiek noteiktas katram tehnoloģiskajam ciklam un patērētāju grupām:

1. izmaksas gāzes iepirkšanai (Iiep);

2. izmaksas gāzes pārvadei pa maģistrālajiem gāzes vadiem (Ipārv);

3. izmaksas gāzes uzglabāšanai Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (Iuzgl);

4. izmaksas gāzes sadalei un realizācijai (Ireal).

5. Dabas gāzes bāzes apjoma kopējo realizācijas izmaksu dalījums starp patērētāju grupām

Kopējās gāzes bāzes apjoma realizācijas izmaksas tiek sadalītas starp patērētāju pamatgrupām (2.pielikums).

5.1. Dabas gāzes pārvades izmaksu sadalījums

Kopējās dabas gāzes pārvades izmaksas iegūst saskaņā ar 4. sadaļā doto metodiku.

Dabas gāzes pārvades izmaksas starp patērētāju grupām tiek dalītas proporcionāli piegādātajam gāzes bāzes daudzumam, piemēram:

Ipārv.rep
Ipārv. iedz = ————— x ā Qiedz , [Ls] [2]
Σ Qbāz

Ipārv. iedz — iedzīvotājiem piegādātās gāzes pārvades izmaksas, [Ls];

Ipārv.rep — kopējās uz republikas patērētājiem attiecināmās gāzes pārvades izmaksas, [Ls];

Σ Qbāz — prognozētais uz piederības robežas kopējais Patērētājiem nododamās gāzes bāzes daudzums, [tūkst.n. m3 ],

Σ Qiedz — prognozētais kopējais iedzīvotājiem piegādājamās gāzes daudzums, [tūkst. n.m3 ].

Gadījumos, ja tiek prognozēta gāzes pārvade citu valstu vajadzībām, tad uz republikas patērētājiem izmaksas tiek attiecinātas proporcionāli kopējam Latvijas un citu valstu Patērētājiem nododamajam gāzes daudzumam, bet ne vairāk kā nesegtā kopējo pārvades izmaksu daļa ,ja līgums par šī pakalpojuma sniegšanu citu valstu vajadzībām paredz zemāku samaksu.

5.2. Dabas gāzes uzglabāšanas izmaksu sadalījums

Kopējās dabas gāzes uzglabāšanas izmaksas iegūst saskaņā ar 4. sadaļā doto metodiku.

Uz republikas patērētājiem attiecināmās Inčukalna pazemes gāzes krātuves izmaksas starp patērētāju grupām tiek dalītas proporcionāli kopējam Patērētājiem piegādātās gāzes bāzes daudzumam, piemēram:

Iuzglrep
Iuzgl iedz = ——————— x Σ Qiedz, [Ls] [3]
Σ Qbāz

Iuzgl iedz — uz iedzīvotājiem attiecināmā gāzes krātuves izmaksu daļa;

Iuzglrep — prognozētās kopējās uz republikas patērētājiem attiecinātās gāzes krātuves gada izmaksas, [Ls];

Σ Qbāz — prognozētais uz piederības robežas kopējais Patērētājiem nododamās gāzes bāzes daudzums, [tūkst.n.m3 ]

Gadījumos, ja tiek prognozēta gāzes iesūknēšana, glabāšana un izņemšana citu valstu vajadzībām, tad uz republikas patērētājiem izmaksas tiek attiecinātas proporcionāli kopējam Latvijas un citu valstu Patērētājiem nododamajam gāzes daudzumam, bet ne vairāk kā nesegtā kopējo uzglabāšanas izmaksu daļa, ja līgums par šī pakalpojuma sniegšanu citu valstu vajadzībām paredz zemāku samaksu.

5.3. Dabas gāzes sadales un realizācijas izmaksu sadalījums

Kopējās dabas gāzes sadales un realizācijas izmaksas iegūst saskaņā ar 4. sadaļā doto metodiku.

Dabas gāzes sadales un realizācijas izmaksu mainīgajā daļā ietilpst gāzes iepirkšanas izmaksas atbilstoši punktam 4.1.1.1., gāzes zudumu izmaksas gāzes sadales tīklos un apgādes sistēmā.

Zudumu izmaksas starp patērētāju grupām tiek sadalītas, pamatojoties uz neatkarīgu ekspertu apstiprinātu zudumu aprēķina metodiku dabas gāzes sadales tīklos.

Zudumu izmaksas gāzes sadales ārējos tīklos un iekārtās tiek sadalītas proporcionāli kopējam katrai patērētāju grupai piegādātajam gāzes daudzumam.

Gāzes zudumu izmaksas māju iekšvados pilnībā tiek attiecinātas uz iedzīvotājiem.

Dabas gāzes sadales un realizācijas pastāvīgo izmaksu sadalījumu nosaka šo izmaksu prognoze, izdalot atsevišķus izmaksu centrus, t.i.,

— autotransporta gāzes uzpildes stacijas (GUS) ekspluatācija un remonts (IAGUS);

— gāzes tīklu un gāzes apgādes sistēmas (izņemot iekšvadus un Patērētāja gāzi patērējošās iekārtas un aparatūru) ekspluatācija un remonts;

— individuālo sadzīves gāzes patēriņa skaitītāju uzstādīšana (nomaiņa), pārbaude un ekspluatācija(Isk);

— ar iedzīvotāju norēķiniem saistītās naudas apgrozības blakus izmaksas(IN) un avārijas dienestu izmaksu daļa(IAD).

Autotransporta GUS ekspluatācijas un remonta izmaksas pilnībā tiek iekļautas dabas gāzes realizācijas tarifā autotransportam.

Zemspiediena tīklu un pagalma vadu ekspluatācijas izmaksas (IzP) pilnībā tiek attiecinātas uz iedzīvotājiem u.c. sīkajiem komerciālajiem patērētājiem, kuri gāzi saņem no zemspiediena vadiem. Augstspiediena un vidēja spiediena tīklu ekspluatācijas izmaksas(IaP) tiek sadalītas proporcionāli kopējam katrai patērētāju grupai piegādātajam gāzes daudzumam.

Individuālo gāzes patēriņa skaitītāju uzstādīšanas, pārbaudes, ekspluatācijas un nomaiņas izmaksas pilnībā tiek attiecinātas uz iedzīvotājiem, ņemot vērā uzstādāmo un nomaināmo skaitītāju maksimālo jaudu.

Pārējās gāzes sadales un pārdošanas pastāvīgās ekspluatācijas izmaksas (Ic real) starp patērētāju grupām tiek sadalītas proporcionāli kopējam katras grupas Patērētājiem piegādātajam gāzes daudzumam.

Administrācijas un citas vispārēja rakstura gāzes sadales un realizācijas izmaksas, ja tās nav konkrēti saistītas ar kādas patērētāju vai abonentu grupas apkalpošanu, tiek dalītas proporcionāli kopējam Patērētājiem piegādātajam gāzes bāzes daudzumam.

6. Dabas gāzes realizācijas tarifu un abonenta maksas aprēķins

6.1. Tehnoloģisko ciklu izmaksu dalījumu mainīgās un pastāvīgās nosaka saskaņā ar 1. pielikumu.

6.2. Maksimālo dabas gāzes tarifu pie gāzes zemākās siltumspējas rūpnieciskajiem u.c. komerciālajiem patērētājiem (Tmaxrūpn) iegūst, dalot kopējās uz šo patērētāju grupu attiecināmās realizācijas izmaksas (Ibāzrūpn), kas aprēķinātas pie gāzes realizācijas bāzes apjoma, ar prognozēto rūpnieciskajiem patērētājiem realizēto gāzes bāzes apjomu (Qbāz.rūpn):

Ibāzrūpn [4]

Tmax rūpn = ——————— , [Ls/tūkst.n.m3]

Qbāz.rūpn [6]

Norēķinos ar rūpnieciskajiem u.c. komerciālajiem patērētājiem katra tekošā mēneša beigās tarifs tiek pārrēķināts pēc faktiskās siltumspējas:

Tnorm x Kfakt
Tfakt = ————————
Knorm

Tfakt — faktiskais tarifs, [Ls/tūkst.n.m3];

Tnorm — konkrētam patērētājam noteiktais dabas gāzes tarifs pie gāzes zemākās siltumspējas [Ls/tūkst.n.m3];

Kfakt — gāzes faktiskā siltumspēja , [kcal/n.m3];

Knorm — gāzes zemākā siltumspēja, [kcal/n.m3].

6.3. Maksimālo dabas gāzes tarifu autotransportam (Tmax.AGUS) iegūst, dalot kopējās uz šo patērētāju grupu attiecināmās realizācijas izmaksas (IAGUS), kas aprēķinātas pie gāzes realizācijas bāzes apjoma, ar prognozēto autotransportam realizēto gāzes apjomu (QAGUS):

IAGUS
Tmax AGUS = —————————— , [Ls/tūkst.n.m3] [5]
Qbāz.AGUS

6.4. Kopējās uz iedzīvotājiem attiecināmās izmaksas tiek dalītas:

— abonentu maksā , [ Ls/abon.]

— maksā par gāzi , [Ls/m3]

6.6. Dabas gāzes tarifu( maksu par gāzi) iedzīvotājiem (Tiedz) iegūst, dalot uz iedzīvotājiem attiecināmās mainīgās izmaksas (Im.iedz), aprēķinātas pie gāzes realizācijas bāzes apjoma un attīstībai nepieciešamo peļņas daļu (Piedz), ar prognozēto iedzīvotājiem realizēto gāzes apjomu (Qiedz):

Im,iedz +Piedz
T iedz = ————————— , [Ls/m3] [7]
Qiedz

Abonentu maksu veido uz abonentiem ( iedzīvotājiem) attiecināmā pastāvīgo izmaksu daļa, kas ietver gāzes pārvades, uzglabāšanas un sadales sistēmas ekspluatācijas izmaksas un realizācijas izmaksas, t.sk. sadzīves gāzes patēriņa skaitītāju vērtību, to uzstādīšanas, ekspluatācijas un nomaiņas izmaksas, ar iedzīvotāju norēķiniem saistītās izmaksas, kā arī pastāvīgo izmaksu daļa, kuras finansēšanas avots ir peļņa (zemes, īpašuma nodokļu daļa u.c.) :

I p iedz.+ P p iedz.
Am= —————————— , [Ls/abon.] [8]
A

Am — abonentu maksa noteiktā norēķinu gadā,

Ip iedz. — uz iedzīvotājiem attiecināmā izmaksu daļa,

Pp iedz. — peļņas daļa,

A — faktiskais kopējais abonentu skaits.

Abonenti, kuru dzīvokļos uzstādīti sadzīves gāzes patēriņa skaitītāji, par izlietoto gāzi maksā saskaņā ar Piegādātāja noteikto norēķinu kārtību.

Abonentiem, kuru dzīvokļos nav uzstādīti sadzīves gāzes patēriņa skaitītāji, maksu uz 1 cilvēku nosaka, pamatojoties uz spēkā esošām gāzes patēriņa normām, piemēram:

Tiedz x n
Cpl = —————— , [Ls/cilv]
1000

Cpl — maksa no cilvēka par gāzes lietošanu sadzīves vajadzībām, [Ls/cilv];

Tiedz — gāzes tarifs iedzīvotājiem, kuri gāzi lieto sadzīves vajadzībām, [Ls/tūkst. n.m3 ];

n — noteiktā gāzes patēriņa norma 1 cilvēkam kubikmetros mēnesī [m3].

6.7.Gāzes realizācijas bāzes apjoma vidējo tarifu (Tvid) iegūst, dalot kopējās dabas gāzes realizācijas izmaksas(Idgrep) ar kopējo dabas gāzes bāzes apjomu (Qbāz):

Idgrep

Tvid = ———————— [9]

ā Qbāz

Energoapgādes regulēšanas padomes priekšsēdētāja v.i. J. Luns

1.pielikums

Dabas gāzes realizācijas izmaksu sadalījums

2.pielikums

Dabas gāzes pārvades, glabāšanas, sadales un realizācijas sadalījums starp patērētāju pamatgrupām

Kopā: t.sk. .

Rūpnieciskie patērētāji Iedzīvotāji  AGUS Pārvade citām valstīm Glabāšana citām valstīm

Pārdotās gāzes daudzums (tūkst.m3)

Gāzes īpatsvars, %

patērētāju pamatgrupās

Iepirkšanas izmaksas

Pārvades izmaksas

Uzglabāšanas izmaksas

Sadales un realizācijas izmaksas

Ienākumi kopā:

Izmaksas kopā:

t.sk:

— gāzes iepirkuma izmaksas

— ekspluatācijas izmaksas

— administrācijas izmaksas

— pārējās izmaksas

3.pielikums

Dabas gāzes tarifu aprēķins

Vidējā tarifa aprēķins

Idg rep
Tvid = –––––––
, kur
ΣQbāz

Idgrep =Ibāzrūpn + Iiedz + IAGUS

Ibāzrūp = Iiepbāzrūp + Iuzgrūpn + Ipārvrūpn + Irealrūpn + Nk rūpn [4]

Iiedz = Iiepiedz + Iuzgiedz + Ipārviedz + Irealiedz + Nkiedz

IAGUS = IiepAGUS + IuzgAGUS + IpārvAGUS + IrealAGUS + NkAGUS

Iepirkuma izmaksas iegūst:

Iiepbāz rūp = Qbāzrūp x Clīg [1]

Iiepiedz = Qiedz x Cfakt

IiepAGUS = QAGUS x Cfakt

Uzglabāšanas izmaksas iegūst*:

Iuzglrep = Iuzgl – WuzglKr vai

Iuzglrep = Cuzglvid x Qizņrep

Iuzglrep

Iuzglrūpn = ––––––– x Qrūp

Qbāz

Iuzglrep

Iuzgliedz = ––––––– x Qiedz [3]

Qbāz

Iuzglrep

IuzglAGUS =–––––––– x QAGUS

Qbāz

Pārvades izmaksas iegūst:

Ipārvrep = Ipārv – WpārvKr vai

Ipārvrep = Cpārvvid x Qpārvrep

Ipārvrep

Ipārvrūpn = ––––––––– x Qrūpn

Qbāz

Ipārvrep

Ipārviedz. = –––––––––– x Qiedz [2]

Qbāz

Ipārvrep

IpārvAGUS = ––––––––– x QAGUS

Qbāz

Sadales un realizācijas izmaksas iegūst:

IaP + Ic real

Irealrūp = ––––––––––––––– x Qrūpn

(Qbāzrūpn + Qiedz )

IaP + Ic real

Irealiedz = Isk + IAD + IN + IZp + [ –––––––––––––– x Qiedz]

(Qbāzrūpn + Qiedz )

IrealAGUS = IAGUS real

Konvertācijas izmaksas iegūst:

Nk

Nkrūp = ––––– x Qrūpn

Qbāz

Nk

Nk iedz = ––––– x Qiedz

Qbāz

Nk

NkAGUS = ––––– x QAGUS

Qbāz

Vidējā tarifa aprēķins katram tehnoloģiskajam ciklam:

iepirkšanai, uzglabāšanai, pārvadei, sadalei un realizācijai

Tvid = Ciepvid + Cuzgl vid + Cpārv vid + Csad vid + Nkvid , kur [9]

Qrūpn x Clīg + (Qiedz + QAGUS ) x Cfakt

Ciep vid = ––––––––––––––––––––––––––––––

Qbāz

Nk

Nk vid = –––––

Qbāz

Iuzgl rep

Cuzgl vid = –––––

Qbāz

Ipārv rep

Cpārv vid = –––––

Qbāz

Ireal rūpn + Ireal iedz + IrealAGUS

Creai vid = –––––––––––––––––––––––––– , kur

Qbāz

Irealrūpn

Creal rūp = –––––––––

Qrūpn

Irealiedz

Crealiedz = –––––––––

Qiedz

IrealAGUS

CrealAGUS = –––––––––

QAGUS

Dabas gāzes tarifu aprēķins gāzes patērētāju pamatgrupām

Ibāz rūpn

Tmaxrūpn = –––––––– [6]

Qbāz rūpn

IAGUS

TmaxAGUS = –––––––– [5]

QbāzAGUS

Iiedz

Tiedz.vid = –––––––– ,t.sk:

Qiedz

Dabas gāzes tarifs iedzīvotājiem:

Im iedz+ Piedz

Tiedz = –––––––––— , kur [7]

Q iedz

Iiepzud + Itehzud+ Nk

Imiedz = Iiepiedz + [ –––––––––––––––– x Qiedz ]

Qbāz + QLat

Abonentu maksa iedzīvotājiem:

Ip iedz + Pp iedz

Am = ––––––––————– : 12 mēn , kur [8]

A

Ip iedz = Iiedz – Im iedz

Pp iedz — peļņas daļa

* Uzglabāšanas un pārvades izmaksas republikas patērētājiem aprēķina, ņemot vērā esošos līgumos noteiktās cenas par gāzes uzglabāšanu un pārvadi citām valstīm

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!