• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents - saņemot ASV prezidenta ielūgumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.12.1997., Nr. 317/318 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46106

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkursi

Vēl šajā numurā

09.12.1997., Nr. 317/318

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents — saņemot ASV prezidenta ielūgumu

Piektdien, 5. decembrī, Rīgas pilī ASV vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers tikšanās laikā ar Latvijas Valsts prezidentu Gunti Ulmani nodeva viņam ASV prezidenta Bila Klintona vēstuli un ielūgumu apmeklēt Vašingtonu, lai parakstītu izstrādāto ASV un Baltijas valstu partnerattiecību hartu.

Oficiālā hartas parakstīšanas ceremonija ir ieplānota ASV, Vašingtonā, 1998. gada 16. janvārī, laikā, kad tiks atzīmēta 75. gadskārta, kopš ASV atzina Latvijas neatkarību. Tas būs unikāls vēsturisks notikums, kas vēl pilnīgāk apliecinās draudzīgās saites, kādas ir starp brīvību un neatkarību mīlošajām ASV un Baltijas valstu tautām. Tā būs vēsturiska četru valstu vienošanās par kopējiem principiem un kopēju attīstības redzējumu, kas nostiprinās sadarbības pamatus un kopējo dinamisko orientāciju uz XXI gadsimtu. Dokuments ir rūpīgu konsultāciju rezultāts, un tas veicinās Baltijas valstu sekmīgi uzsākto virzību uz dabiskajām un demokrātiskajām kontinentālajām drošības struktūrām. Tas vairos drošību un stabilitāti, uzticību un atbildību plašā Eiropas ziemeļaustrumu reģionā, kas sekmīgi pārvar vēsturiski mantotās pagātnes problēmas un veidojas par dinamisku jaunās integrētās Eiropas sastāvdaļu, kur pieaug labklājība un pārliecība par drošu nākotni.

Vēstulē Latvijas Valsts prezidentam ASV prezidents īpaši akcentē Latvijas neatlaidīgos centienus un nenogurstošās pūles integrēties brīvo tautu saimē. Bils Klintons uzsver to pozitīvo lomu un ieguldījumu, ko personīgi veicis Latvijas valsts vadītājs, lai visu tautību un ticību cilvēki dzīvotu mierā un vienlīdzībā. ASV prezidents apsveic un īpaši izceļ Valsts prezidenta darbību, aktualizējot debates par sabiedrības sociālās integrācijas jautājumiem, lai tas tiktu brīvi un atklāti apspriests.

Valsts prezidenta preses dienests

Amerikas Savienoto Valstu prezidents

Latvijas Republikas Valsts prezidentam

Man ir prieks uzaicināt Jūs uz Balto namu 16. janvārī uz ASV un Igaunijas, Latvijas un Lietuvas Republikas partnerattiecību hartas parakstīšanu. Tas būs vēsturisks brīdis, kurš ne tikai apliecinās paliekošās draudzības saites starp Latvijas un Amerikas tautām, bet ieliks arī stingru pamatu mūsu attiecībām nākamajā gadsimtā. Tā kā šogad mēs atzīmējam septiņdesmit piekto gadadienu, kopš ASV atzina Latvijas neatkarību, es nevaru iedomāties piemērotāku gadījumu tik svarīga dokumenta parakstīšanai.

Atļaujiet man izmantot šo iespēju, arī lai izteiktu atzinību Jums un Latvijas tautai par Jūsu nenogurstošajiem centieniem integrēt savu valsti brīvu tautu saimē. Jūsu ieguldījums tādas Latvijas attīstībā, kurā visu tautību, valodu un ticību cilvēki dzīvo kopā mierā un vienlīdzībā, ir iemantojis cieņu Jums visā pasaulē. Es apsveicu Jūsu nesenos soļus, kas vērsti uz to, lai sociālās integrācijas jautājumi nonāktu sabiedrības diskusiju centrā. Viens no demokrātiskas valsts vadītāja galvenajiem uzdevumiem ir nodrošināt tik svarīgu jautājumu brīvu un atklātu apspriešanu. Es vēlu panākumus Jūsu centieniem un ar prieku gaidu tikšanos ar Jums janvārī.

Neoficiāls tulkojums

— Policijas svētkos

Piektdien, 5. decembrī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis un Aina Ulmanes kundze Rīgas pilī rīkoja pieņemšanu Valsts policijas labākajiem darbiniekiem un viņu kundzēm.

Godātie policisti!

Valsts, sabiedrība, policija — tie ir nedalāmi jēdzieni. Kāda sabiedrība, tāda policija. Kāda valsts, tāda sabiedrība un policija. Šo saikni varam analizēt dažādās variācijās, un jebkura no tām būs apliecinājums jūsu profesijas visciešākajai saiknei ar katru iedzīvotāju un visu sabiedrību.

Šajā dienā — jūsu profesionālajos svētkos — gribu vēlēt pašu galveno, kas katram no jums dara godu: lai policista vārds tautā saistās ar uzticību un paļaušanos. Jūsu darbs nav iedomājams bez tautas atbalsta un izpratnes. Gods kam gods, lai arī cik smagas problēmas un grūtības nācies un vēl arvien nākas pārvarēt policijai un visai iekšlietu sistēmai, šajos nedaudzajos atjaunotās valstiskās neatkarības gados paveikts ir daudz. Nenoliedzami, šajā darbā ir arī liels Valsts policijas visu līmeņu iestāžu vadītāju nopelns, jo bez jūsu iniciatīvas, profesionalitātes, prasmes vadīt kolektīvu un bez personīgā piemēra apliecināšanas šādi augsti darba rezultāti nebūtu sasniegti.

Tādēļ mēs šodien varam nekautrējoties atzīt, ka Valsts policija ir spējīga kontrolēt kriminogēno situāciju Latvijā, turpinot graut kriminālās pasaules ilūzijas par nesodāmību. Valsts policija ir tas instruments, kas valsts varas hierarhijā palīdz realizēt vienu no tiesiskas valsts pamatprincipiem — soda neizbēgamību par izdarīto likumpārkāpumu.

Nenoliedzami, policija nestrādā kādā ideālā telpā un savā darbā saskaras ar mūsu sabiedrības dzīves ēnas pusēm — pamesti bērni, alkoholisms, narkomānija, noziegumi par maksu ir tikai daļa no tā, par ko jūs uzzināt pirmie, ko jūs cenšaties novērst un apturēt. Tomēr tās jau ir sekas, kas nāk no sabiedrības, no mums pašiem un mūsu attieksmes pret savu valsti. Tieši tādēļ vairākkārt esmu uzsvēris un turpināšu pieteikt tēmu par sabiedrības sakļautību, par sabiedrības vienotības nepieciešamību. Bez valstiskās pašapziņas un piederības apziņas savai zemei neveidosies arī indivīda atbildība par savu valsti.

Policijas darbs ir valsts stabilitātes spogulis, un no šī darba zināmā mērā ir atkarīga arī Latvijas starptautiskā seja. Latvija turpina uzsākto virzību uz Eiropas Savienību un perspektīvā uz Ziemeļatlantijas drošības struktūrām. Taču, lai to īstenotu, svarīgi ir ne tikai valsts ārējās, bet arī iekšējās drošības jautājumi. Bet drošība maksā naudu. Tādēļ arī policijas materiāli tehniskā bāze un tās mobilitāte, trūkstot nepieciešamajam finansējumam, uzlabojas lēni.

Tomēr šī ir svētku reize, kad būtu netaisni runāt tikai par to, kā nav vai kā trūkst. Man ir patiess gandarījums par to, ka Latvijā pirmajā no Baltijas valstīm izveidota kompjuterizēta pirkstu nospiedumu datu bāze, ka Latvijā viskrasāk no Baltijas valstīm mainās proporcija starp izdarītajiem un atklātajiem noziegumiem pozitīvā virzienā. Policijas darbs ir kļuvis caurskatāmāks ikvienam valsts iedzīvotājam, palielinājusies jūsu darbības publicitāte. Tas ir atzīstams solis policijas saiknei ar sabiedrību, lai veidotos savstarpēja uzticība un palielinātos policijas prestižs.

Tautas nacionālās pašapziņas pieaugums nepagāja secen arī policijas darbam, sākot no janvāra dienām un augusta puča un turpinoties policijas reorganizācijas virzienā, ko līdz šim veikusi un joprojām veic Iekšlietu ministrijas vadība. Tas ir vitāli svarīgi, jo ne velti viena no pirmajām reformām pēc Neatkarības deklarācijas pasludināšanas tika veikta toreizējā milicijā — daudzskaitlīgā tiesībsargājošā struktūrā, no kuras darba vislielākajā mērā jau toreiz bija atkarīga valsts nākotne un neatkarība. Mēs to nedrīkstam aizmirst vai nenovērtēt arī šodien, kad šķietami sācies rutīnas darbs. Policija vienmēr būs viens no garantiem valsts iekšējai drošībai.

Mūsu policistiem ir jāmācās, jāapgūst Eiropas un pasaules līmenim atbilstošas zinības. Ja vēlamies kļūt par Eiropas Savienības pilntiesīgu dalībvalsti, mums jāapzinās, ka iekšlietas ir viens no nozīmīgākajiem pīlāriem virzībai uz to. Tikai izglītota sabiedrība, izglītots un zinošs policists ir mūsu valsts nākotnes drošības un stabilitātes pamatā.

Tādēļ, izsakot pateicību par jūsu veikumu, erudīciju un pašaizliedzību, šodien, Policijas svētkos, vēlu sajust gandarījumu un prieku, bet jau rīt, pildot savus amata pienākumus, vēlu jums visiem baudīt profesionālu veiksmi un apņēmību būt Latvijas policista vārda cienīgiem!

Vēl par notikumu — 11.lpp.

Valsts prezidenta uzruna Latvijas Policijas svētkos Rīgas pilī 1997.gada 5.decembrī

— uzaicinot pie eglītes Rīgas Pils laukumā

Bērnus un viņu vecākus, rīdziniekus un pilsētas viesus, visus, kas vēlas ar dziesmām un rotaļām sveikt Valsts prezidenta eglītes iedegšanos, Valsts prezidents rīt aicina uz svētku ieskaņas pēcpusdienu.

Valsts prezidenta egle Pils laukumā tiks iedegta rīt, 10.decembrī. Šogad tā solās būt vēl greznāka un košāka nekā pērn. Būs arī dāvanas.

Pils laukumā Ziemassvētku dziesmas sāks skanēt pulksten 16.30, bet 17.00 viesus sveiks Valsts prezidents, un iedegsies egle.

Visi būsit gaidīti! Līdzi jāņem tikai labs noskaņojums un gaišas domas.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!