• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un Dānija - arvien augstā sadarbības līmenī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.12.1997., Nr. 314 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46038

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents:

Vēl šajā numurā

04.12.1997., Nr. 314

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un Dānija — arvien augstā sadarbības līmenī

Darba vizītē Rīgā EDSO priekšsēdētājs, Dānijas Karalistes ārlietu ministrs

Nilss Helvegs Petersens (Niels Helveg Petersen)

Dānijas ārlietu ministrs Nilss Helvegs Petersens un Latvijas Valsts prezidents Guntis UlmanisÉ ÉLatvijas Ministru prezidents Guntars Krasts

Dānijas ārlietu ministrs Nilss Helvegs Petersens un Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs preses konferencē

Vizītes laikā Dānijas ārlietu ministrs tikās arī ar Dānijas vēstnieku Latvijā Mihaelu Mecu Merhu Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

—pie Valsts

prezidenta

Vakar, 3.decembrī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Dānijas ārlietu ministru Nilsu Helvegu Petersenu, kurš apciemo Latviju kā EDSO priekšsēdētājs.

Sarunas gaitā izvērtēts EDSO ieguldījums vienlaidu sabiedrības veidošanā Latvijā, norādot, ka jāmeklē jauns formulējums EDSO klātbūtnei valstī. Runājot par Latvijas un Dānijas divpusējām attiecībām, tika konstatēts, ka tām ir augsts sadarbības līmenis, kas būtiski veicina Latvijas eirointegrāciju, demokrātiskos procesus valstī un ekonomiskās labklājības izaugsmi.

Sarunās skarta Eiropas Savienības paplašināšanās tematika gaidāmās Luksemburgas konferences skatījumā. Dānijas ārlietu ministrs izklāstīja Valsts prezidentam aizvadītajā nedēļā izteiktos Zviedrijas un Dānijas ierosinājumus ES paplašināšanai pēc vienotās starta līnijas principa, ko abas minētās Skandināvijas valstis uzskata par jaunu, pieņemamāku iniciatīvu. Jau pagājušajā nedēļā tie iesniegti arī visām ES dalībvalstīm un kandidātvalstīm.

G.Ulmanis atzinīgi novērtēja šo iniciatīvu, uzsverot, ka valstu izvērtēšanas gaitā jāņem vērā stabilāks rādītāju loks ilgākā laika posmā. Latvija iestājas pa vienoto starta līniju, un šī ideja jau izraisījusi pasaules sabiedrības atbalstu Baltijas reģionam.

“Lai arī kādi būtu Eiropas Komisijas lēmumi un Luksemburgas konferences lēmumi, tie neapturēs mūsu virzību, apņēmību un darbu,” teica G.Ulmanis. Dānijas ārlietu ministrs izteica gandarījumu par šo sarunu un novērtēja to kā ļoti nozīmīgu.

Valsts prezidenta preses dienests

— pie Ministru

prezidenta

Vakar, 3. decembrī, pie Ministru prezidenta Guntara Krasta viesojās Dānijas ārlietu ministrs Nilss Helvegs Petersens.

Sarunu galvenie temati: Eiropas Savienības paplašināšanās, gaidāmais Luksemburgas samits, kā arī Latvijas pašreizējā ekonomiskā situācija.

N.H.Petersens informēja Ministru prezidentu par Dānijas un Zviedrijas kopīgo iniciatīvu attiecībā uz ES paplašināšanās modeli. Ārlietu ministrs uzskata, ka paplašināšanās process nedrīkst diskriminēt kandidātvalstis un tam ir to jāstimulē iekšējās reformas.

Ministru prezidents uzsvēra Latvijas pozīciju vienotas starta līnijas sakarā un atzīmēja, ka būtisku lēmumu pieņemšanā Luksemburgā jāņem vērā kandidātvalstu ekonomikas dinamiskā attīstība, par ko liecina Latvijas ekonomiskie rādītāji šā gada otrajā pusē.

Valdības preses departaments

— pie ārlietu

ministra

Vakar, 3. decembrī, ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar Dānijas Karalistes ārlietu ministru Nilsu Helvegu Petersenu, kurš vienas dienas darba vizītē apmeklē Latviju.

Sarunas dalībnieki lietišķi un atklāti pārrunāja Latvijas sadarbību ar Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju (EDSO). V.Birkavs informēja par Latvijas valdības vēlmi pagarināt EDSO misijas mandātu darbībai Latvijā, kā arī uzsvēra, ka EDSO misija varētu sniegt nozīmīgu ieguldījumu, veicinot naturalizācijas jautājuma risināšanu. V.Birkavs un N.H.Petersens aplūkoja iekšpolitisko stāvokli un aktualitātes Latvijā.

V.Birkavs un N.H.Petersens apmainījās viedokļiem par Eiropas Savienības paplašināšanās norisi, kā arī par gaidāmo ES galotņu konferenci Luksemburgā. N.H.Petersens norādīja, ka Dānija stingri atbalsta visu ES kandidātvalstu iekļaušanu paplašināšanās procesā. V.Birkavs augstu novērtēja Dānijas atbalstu Latvijas dalībai ES, kā arī informēja par valdības politiku eirointegrācijas jomā.

ĀM preses centrs

— preses

konferencē

Vakar vienas dienas darba vizītē Rīgā Dānijas Karalistes ārlietu ministrs Nilss Helvegs Petersens tikās ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Gunti Ulmani, Ministru prezidentu Guntaru Krastu un ārlietu ministru Valdi Birkavu, kā arī EDSO misijas vadītāju Latvijā Ričardu Semjuelu. Dānijas ārlietu ministra intensīvā darba diena beidzās ar Latvijas Ārlietu ministrijā sarīkotu preses konferenci.

Preses konferencē Nilss Helvegs Petersens atzinīgi novērtēja sarunas ar Latvijas valsts vadītājiem. Atbildot uz “LV” jautājumu, viņš arī pozitīvi novērtēja Latvijas pēdējā laika ekonomisko un politisko attīstību.

Viesis uzsvēra inflācijas samazināšanos un rūpniecības ražošanas pieaugumu, kā arī faktu, ka valdībai izdevies panākt sabalansētu budžetu. Ministra Petersena vērtējumā cerīgi ir arī Latvijas valdības nākotnes plāni. “Izstrādājot Eiropas Savienības paplašināšanas stratēģiju, mums jāņem vērā katras valsts ekonomiskās attīstības īpatnības,” teica Dānijas ārlietu ministrs, atbildot uz “LV” jautājumu. Viņš arī uzsvēra Dānijas un Zviedrijas viedokli par nepieciešamību sarunas par ES paplašināšanu sākt ar visām kandidātvalstīm reizē.

Nilss Helvegs Petersens pastāstīja par savu EDSO vadītāja misiju. “EDSO valstis vienbalsīgi nolēmušas pagarināt EDSO misijas mandātu Latvijā un Igaunijā. Taču EDSO misijas atrašanās Rīgā nebūt nenozīmē, ka Latvijā mēs saskatītu krīzi. Tomēr ir problēmas, kuru risināšanā EDSO var dot savu ieguldījumu, piemēram, pilsonības un valodas jautājumos,” teica Dānijas ārlietu ministrs.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!