• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Republikas, Igaunijas Republikas un Lietuvas Republikas valdību vadītāju rezolūcija par kopīgās Baltijas valstu ekonomiskās telpas tālāku attīstību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.1997., Nr. 306/307 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45967

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts statistikas likums

Vēl šajā numurā

25.11.1997., Nr. 306/307

PAR DOKUMENTU

Veids: starptautisks dokuments

Pieņemts: 20.11.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

STARPTAUTISKIE DOKUMENTI

Latvijas Republikas, Igaunijas Republikas un Lietuvas Republikas valdību vadītāju rezolūcija par kopīgās Baltijas valstu ekonomiskās telpas tālāku attīstību

1997.gada 20.novembrī mēs, Latvijas Republikas, Igaunijas Republikas un Lietuvas Republikas valdību vadītāji, tikāmies Baltijas Ministru padomē un apspriedām kopīgās Baltijas ekonomiskās telpas tālāku attīstību.

Mēs ar gandarījumu atzīmējām, ka Līgums starp Igaunijas Republiku, Latvijas Republiku un Lietuvas Republiku par ārpustarifu barjeru atcelšanu tirdzniecībā, ko šodien parakstīja ekonomikas ministri, veicinās Baltijas brīvās tirdzniecības telpas attīstību.

Uzsverot, ka Baltijas valstu integrācija ir mūsu kopīgās interesēs, mēs atzīmējam, ka ir panākts ievērojams progress kopīgās Baltijas ekonomiskās telpas veidošanā. Apspriežot 1995.gada 13.februārī Baltijas Ministru padomes sēdē pieņemto rezolūciju, mēs atzinām, ka Baltijas Muitas ūnijas saskaņošana ar Eiropas Savienības iekšējā tirgus likumiem apsteidz iepriekš noteiktos termiņus.

Ņemot vērā Baltijas asamblejas 11.sesijas dokumentus un Baltijas valstu prezidentu kopīgo komunikē, kas tika parakstīts 1997.gada 10.novembrī, mēs turpināsim veikt noteiktus pasākumus, lai izveidotu kopīgu ekonomisko telpu:

1. Darbaspēka brīva kustība Baltijas valstīs

Mēs atzinīgi vērtējam faktu, ka Baltijas Ministru padomes Sociālo lietu komiteja ir ierosinājusi konsultācijas par izstrādāto līguma projektu.

Ir jāizveido ekspertu darba grupa Baltijas Ministru padomes Sociālo lietu komitejas ietvaros, lai izstrādātu līguma projektu. Pirmais konsultāciju posms ir jāpabeidz līdz 1998.gada 1.martam.

2. Pakalpojumu brīva kustība

Līdz nākamajai apspriedei, kas notiks decembra sākumā, Baltijas Ministru padomes Tirdzniecības komitejai jāprecizē, kurās jomās liberalizācija dod vislielāko ekonomisko ieguvumu.

Baltijas Ministru padomes Tirdzniecības komitejai nākošā gada pirmajā pusē jāizstrādā pamatprincipi līgumam par brīvu pakalpojumu kustību, kas atbilstu PTO normām.

3. Sadarbība stratēģisko preču eksporta un importa kontrolē

Mēs atzinīgi vērtējam gūtos panākumus tiesiska pamata izveidošanā un faktu, ka ir nodibinātas izpildinstitūcijas un visās trīs Baltijas valstīs ieviesta stratēģisko preču eksporta un importa kontrole atbilstoši ES spēkā esošiem kontrolējamo preču sarakstiem.

Līdz 1998.gada 1.aprīlim Baltijas Ministru padomes Tirdzniecības komitejai ir jāizveido ekspertu grupa, kurā ietilptu pārstāvji no atbildīgajām institūcijām, lai sagatavotu trīspusēja līguma projektu par stratēģisko preču eksporta un importa kontroli.

4. Baltijas valstu iekšējo robežu šķērsošanas atvieglošana

Mēs atzinīgi vērtējam pirmā kopīgā robežkontroles punkta Grenctāle – Saloči izveidošanu uz “Via Baltica” maģistrāles.

Baltijas Ministru padomes Muitas komiteja un Robežsardzes komiteja ir atbildīgas par nākamā kopīgā robežkontroles punkta Ainaži — Ikla izveidošanu uz “Via Baltica” 1998.gadā.

Abas komitejas ir atbildīgas par to, lai līdz 1998.gada 1.jūlijam tiktu pabeigta robežkontroles punkta Murati — Veclaicene izveidošana un turpinātos darbs pie kopīgo robežkontroles punktu Valka — Valga, Smeline — Medumi veidošanas, un tām ir jāapspriež iespējas izveidot kopīgu robežkontroles punktu Meitene — Kalviji.

5. Kopīga Baltijas valstu tranzītprocedūra

Mēs uzsveram, ka līgumam starp Baltijas valstīm par kopīgu tranzītprocedūru ir jāstājas spēkā līdz 1998.gada 1.jūlijam.

Baltijas Ministru padomes Finansu un valūtas komitejām jāsaskaņo tranzīta garantijas sistēmas un jāizstrādā principi kopīgai trīspusējai tranzīta kravu garantiju sistēmai 1998.gada pirmajā pusē.

6. Baltijas valstu valdību datu komunikācijas tīkla projekts

Mēs pasvītrojam, cik svarīga nozīme ir Baltijas Ministru padomes Informācijas tehnoloģijas komitejas aktivitātēm datu komunikācijas tīkla projekta izstrādāšanā, un atzinīgi novērtējām līdz šim gūtos panākumus.

Mēs iesakām Informācijas tehnoloģijas komitejai turpināt darbu un ziņot par paveikto nākamajā premjerministru tikšanās reizē.

Guntars Krasts, Latvijas Republikas Ministru prezidents

Marts Sīmans, Igaunijas Republikas premjerministrs

Ģedimins Vagnoris, Lietuvas Republikas premjerministrs

“Latvijas Vēstneša” (Gunta Štrauhmane)
neoficiāls tulkojums no angļu valodas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!