• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Starp zemi, starp jūru, starp debesīm - Roja. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.1997., Nr. 304/305 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45916

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Otrdiena, 25.11.1997.

Laidiena Nr. 306/307, OP 1997/306/307

Vēl šajā numurā

21.11.1997., Nr. 304/305

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Starp zemi, starp jūru, starp debesīm — Roja

Vērtējot lielo un mazo uzņēmumu darbību

Rojas pagasta priekšsēdētājs Agris Jansons. Lai smeltos spēku, viņš mēdz aiziet līdz jūrai

Roja — otra no mazajām Latvijas ostām. Rojienieši cer, ka nebūs ilgi jāgaida, kad no šejienes sāks kursēt prāmis uz Sāremu

Ilggadējo zvejnieku saimniecības “Banga” vadītāju M.Lismentu sveic konkursa žūrijas komisijas priekšsēdētājs A.Siliņš

Šāda plāksne tagad ir pie Rojas pagastnama. Zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs A. Greiselis to pasniedz A.Jansonam

Nesen Rojas kultūras namā uz Kurzemes novada piecu sakoptāko pagastu godināšanu pulcējās ciemiņi no Padures, Saldus, Grobiņas un Ugāles, protams, arī rajona ļaudis.

Ar ko Rojas pagasts izrādījies pārāks par samērā spēcīgajiem sāncenšiem? Rojenieki taču šādā konkursā piedalās pirmo reizi.

Vispirms — daži skaitļi. Pagastā ir 4848 iedzīvotāji. Ir 2437 hektāri lauksaimniecībā izmantojamās zemes; no 1377 hektāriem tīrumu ir apsēti 1300 hektāru. Uz 100 hektāriem lauksaimniecībā izmantojamās zemes ir 34,5 liellopi, no tiem 58 procenti — govis.

Pagastā darbojas 176 uzņēmumi, ieskaitot nelielās ražotnes un zemnieku saimniecības. Tur nodarbināti 2430 cilvēki, turklāt 300 no viņiem uz darbu brauc pat no patāliem pagastiem. Ir 4 skolas un 3 no tām — sākumskolas. Atjaunota Ģipkas baznīca, izremontēti arī Rojas un Kaltenes dievnami.

Visvairāk darba vietu sagādā lielie uzņēmumi — SIA “Līcis”, akciju sabiedrība “Rojas ZKR”, SIA “Rānda” un citi. Sākumā vērtētāji smējušies — šie nezinot, kā šprotu kārbiņas pārvērst liellopu vienībās... Bet tas jau arī nebūtu bijis vajadzīgs, punkti tik un tā krājušies!

Godināšanas vakarā varēja aplūkot pagasta zivju pārstrādes uzņēmumu produkciju. Akciju sabiedrība “Rojas ZKR” vien ražo 21 veida konservus, pat tomātu mērcē apceptus brekšus — īpašu gardumu.

Jaunais uzņēmums “Rānda” gatavo 7 veidu konservus. Lielumlielo daļu produkcijas sūta uz Krievzemi.

Komisija bija gandarīta, ka arī šai sausajā vasarā pagasta zemnieku sējumi ir samērā labi; pārdomāti saimnieko SIA “Silmači”, kas nodarbojas ar piena lopkopību. Rūpīgi nokopti tīrumi un pirmās rugaines skaisti uzartas Arta Svitiņa zemnieku saimniecībā “Vētras”. Bet pagasta lielākā bagātība ir jūra. Arī ciemata izaugsmi veicinājusi gadu gadiem spēcīgā zvejnieku saimniecība “Banga”.

Tā nu ierasts, ka rojenieku viesmīlību (plašs stadions, sakopta pludmale, mājīga, neliela viesnīca) šovasar piecas reizes pārbaudījuši tuvi un tāli ciemiņi. Te bijusi spartakiāde Latvijas Valsts ieņēmumu dienesta darbiniekiem, “Turības” ļaudīm un citiem. Rojas dzīvokļu un komunālais uzņēmums godam izturējis dažu svētdienu dubultu slodzi, bet viesnīcas “Roja” direktorei Zanei Vaivodei ir skaidrs, ka jau nākamajā sezonā ciemiņi varēs dzīvot arī mājīgās kotedžās; tad būs ievērota pamatprasība, ka viesnīcai jāspēj vienā laikā uzņemt vismaz viena autobusa pasažierus.

Kaut gan vārds “Roja” ir somugru cilmes, ar nozīmi — dūņas, tomēr Kurzemes novada sakoptāko pagastu svinību vakarā vairākkārt izskanēja salīdzinājums ar dzintarlāsi.

Biruta Driķe

Foto: Dainis Kārkluvalks un

Rūdolfs Liepiņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!