• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1997. gada 19. novembra noteikumi Nr. 378 "Pārtikas ražošanā atļauto šķīdinātāju lietošanas noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.1997., Nr. 304/305 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45864-partikas-razosana-atlauto-skidinataju-lietosanas-noteikumi

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.379

Personas apskates izdarīšanas kārtība muitas kontroles zonā

Vēl šajā numurā

21.11.1997., Nr. 304/305

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 378

Pieņemts: 19.11.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 378

Rīgā 1997.gada 19.novembrī (prot. nr. 64 9.§)

Pārtikas ražošanā atļauto šķīdinātāju lietošanas noteikumi

Izdoti saskaņā ar likuma “Par pārtikas aprites kārtību
un uzraudzību” 18.pantu

1. Šie noteikumi nosaka to šķīdinātāju lietošanas kārtību, kurus atļauts lietot pārtikas ražošanā.

2. Šķīdinātājs šo noteikumu izpratnē ir viela, kuru lieto pārtikas ražošanā produkta vai tā sastāvdaļu (arī piesārņojuma) šķīdināšanai un pēc lietošanas atdala no pārtikas produkta, bet no kuras atlikuma klātbūtnes pārtikas produktā tehnoloģiski nav iespējams izvairīties. s.

3. Pārtikas ražošanā atļauts lietot tikai šo noteikumu pielikumā minētos šķīdinātājus.

4. Ja pārtikas ražošanā tiek lietoti šķīdinātāji:

4.1. to atlikums pārtikas produktos nedrīkst pārsniegt šo noteikumu pielikumā noteiktās normas;

4.2. tie nedrīkst saturēt vielas cilvēkam toksiski bīstamos daudzumos;

4.3. arsēna saturs tajos nedrīkst pārsniegt 1 mg/kg un svina saturs — 1 mg/kg;

4.4. to atlikums pārtikas produktos nedrīkst izraisīt nevēlamas pārmaiņas pārtikas produktu sastāvā un pasliktināt pārtikas produktu organoleptiskās īpašības (ar cilvēka maņu orgāniem uztveramas īpašības — izskats, krāsa, smarža, garša, konsistence u.c.).

5. Par šķīdinātājiem pārtikas ražošanā atļauts lietot arī dzeramo ūdeni (arī tādu, kam pievienotas vielas, kas regulē ūdens skābumu vai bāziskumu) un pārtikas produktus ar šķīdinātāju īpašībām. To atdalīšana no pārtikas produkta veicama saskaņā ar normatīvi tehniskajā dokumentācijā noteiktajām prasībām.

6. Uz šķīdinātāja iepakojuma marķējuma jābūt skaidri salasāmai un nenodzēšamai šādai informācijai:

6.1. šķīdinātāja tirdzniecības nosaukums saskaņā ar šo noteikumu pielikumu;

6.2. šķīdinātāja kvalitātes atbilstība lietošanai pārtikas ražošanā;

6.3. ražošanas partija;

6.4. ražotāja vai izplatītāja nosaukums un adrese;

6.5. neto masa vai tilpums;

6.6. īpaši glabāšanas vai lietošanas nosacījumi (ja tādi nepieciešami).

Ministru prezidents G.Krasts

Labklājības ministrs V.Makarovs

Pielikums
Ministru kabineta
1997.gada 19.novembra noteikumiem Nr. 378

Šķīdinātāji, kurus atļauts lietot pārtikas ražošanā

1. Šķīdinātāji, kurus var lietot atbilstoši labas ražošanas prakses nosacījumiem (pasākumu komplekss, kas nodrošina ražošanas atbilstību ražotāja noteiktajām kvalitātes prasībām un ko ražotājs regulāri uzrauga un attiecīgi dokumentē) visos gadījumos:

1.1. acetons (aizliegts lietot olīvu izspaidu attīrīšanā); );

1.2. butāns;

1.3. butilacetāts;

1.4. etilacetāts;

1.5. etanols; ;

1.6. oglekļa dioksīds;

1.7. slāpekļa (I) oksīds.

2. Šķīdinātāji, kurus var lietot īpašos gadījumos, nepārsniedzot maksimāli pieļaujamo šķīdinātāja atlikumu pārtikas produktos:

Nr.
p.k.
Šķīdinātāja tirdzniecības nosaukums Lietošana Maksimāli pieļaujamais šķīdinātāja atlikums
1 2 3 4
2.1. dihlormetāns kofeīna, kairinošu vielu vai rūgtvielu atdalīšana no kafijas vai tējas 2 mg/kg — grauzdētā kafijā
5 mg/kg — tējā
2.2.

etilmetilketons (n-heksāna saturs etilmetilketonā nedrīkst pārsniegt 50 mg/kg; etilmetilketonu nedrīkst lietot kopā ar heksānu)

tauku un eļļu frakcionēšana  kofeīna, kairinošu vielu vai rūgtvielu atdalīšana no kafijas vai tējas 5 mg/kg — taukos vai eļļā
20 mg/kg — kafijā vai tējā
2.3. heksāns (heksāna maisījums, kas destilējas 64 °C līdz 74 °C temperatūrā; heksānu nedrīkst lietot kopā ar etilmetilketonu) tauku un eļļu ražošana vai  frakcionēšana un kakao sviesta ražošana
olbaltumvielas saturošu produktu un attaukotu miltu ražošana
attaukotu graudu dīglīšu ražošana 
attaukotu sojas pupu produkti
5 mg/kg — taukos, eļļā vai kakao sviestā
10 mg/kg — pārtikas produktos, kas satur olbaltumvielas un attaukotus miltus
5 mg/kg — attaukotos graudu dīglīšos
30 mg/kg — gatavos sojas produktos (patēriņam paredzētajos gala produktos)
2.4. metilacetāts kofeīna, kairinošu vielu vai rūgtvielu atdalīšana no kafijas vai tējas
cukura ražošana no melases
20 mg/kg — kafijā vai tējā
1 mg/kg — cukurā
2.5. metanols

visos iepriekš minētajos gadījumos

10 mg/kg — pārtikas produktos
2.6. propan-2-ols visos iepriekš minētajos gadījumos 10 mg/kg — pārtikas produktos

3. Šķīdinātāji, kurus lieto aromatizētāju (dabiskas vai ķīmiski sintezētas vielas, kā arī fizikālā, ķīmiskā, mikrobioloģiskā vai fermentatīvā izdalīšanas procesā iegūtas vielas ar aromatizējošām īpašībām) ieguvē no dabiskām aromātiskām vielām, nepārsniedzot maksimāli pieļaujamo šķīdinātāja atlikumu pārtikas produktos:

Nr.
p.k.
Šķīdinātāja tirdzniecības nosaukums Maksimāli pieļaujamais šķīdinātāja atlikums pārtikas produktos
(mg/kg)
1 2 3
3.1. butan-1-ols 1
3.2. butan-2-ols 1
3.3. cikloheksāns 1
3.4. dietilēteris 2
3.5. dihlormetāns 0,02
3.6. etilmetilketons 1
3.7. heksāns 1
3.8. metilacetāts 1
3.9. metilpropan-1-ols 1
3.10. propan-1-ols 1

Labklājības ministrs V.Makarovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!