• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas materiāli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.11.1997., Nr. 302/303 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45845

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas materiāli

Vēl šajā numurā

20.11.1997., Nr. 302/303

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Stenogramma

Sçdi vada Latvijas Republikas 6. Saeimas priekðsçdçtâja biedrs Andris Ameriks.

Sçdes vadîtâjs . Paziòoju par atklâtu 1997.gada 13.novembra ârkârtas sçdi. Dienas kârtîba jums tiek izsludinâta ar dokumentu nr.3405. Atbilstoði dienas kârtîbai, 1.jautâjums ir likumprojekts "Grozîjumi likumâ "Par paðvaldîbâm"" . Turpinâm kârtçjâ sçdç aizsâkto likumprojektu, dokumenta nr.3368. Komisijas vârdâ ziòo Jânis Kalviòð.

J.Kalviòð (LNRP, LZP). Cienîjamie kolçìi! Mçs palikâm pie 25.priekðlikuma...

Sçdes vadîtâjs. Godâtie deputâti! Es lûdzu ievçrot klusumu. Un tiem, kas vçlas klausîties, ïaut to arî darît. ja jums ir problçmas, teiksim, ar sarunâm, to var izdarît blakus zâlç vai arî foajç. Lûdzu, Kalviòa kungs!

J.Kalviòð . Tâtad mçs palikâm pie 25.priekðlikuma par Juridiskâ biroja priekðlikumu. Argumentus es jau pateicu. Lai to atbalstîtu, lûgðu darît to arî jums.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par 25.priekðlikumu, kurâ Juridiskais birojs ierosina izslçgt 18.panta ceturtajâ daïâ vârdus "kuras maksimâlo apmçru nosaka Ministru kabinets". Lûdzu balsoðanas reþîmu, un deputâtus lûdzu paust savu attieksmi balsojot. Deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 64, pret — 6, atturas — 4. Priekðlikums pieòemts.

Lûdzu turpinâm!

J.Kalviòð . Tâlâk 26.priekðlikums — deputâta Bartaðevièa priekðlikums — komisijâ tika noraidîts.

Sçdes vadîtâjs . Deputâtiem nav iebildumu pret komisijas viedokli. Pieòemts.

J.Kalviòð . Tâlâk 27.priekðlikums — Juridiskâ biroja priekðlikums — ir atbalstîts no komisijas.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti neiebilst. Pieòemts.

J.Kalviòð. Tâlâk 28.priekðlikums — tâ ir 12.lapaspuse. Ir Juridiskâ biroja priekðlikums, ko komisija atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti vçlas runât. Pieteicies Gundars Valdmanis, tautas kopa "Brîvîba". Lûdzu!

G.Valdmanis (TKB). Prezidij! Padomes pârstâvji! Îstie tautas kalpi! Mums ir tagad jauna sçde. Es gaidu, kad man parâdîsies 15 minûtes, jo nav nekâds reglaments pieòemts par piecâm minûtçm. Labi. (Zâlç aplausi). Nâkoðâ lieta. Beidzamais balsojums, manuprât, nav spçkâ. Bûs viòu jâpârbalso, jo, kad mums prasîja, vai kâdam ir iebildumi, mçs vairâki cçlâm lapiòas, bet nekâ nebija. Mûsu patvaïîgais Prezidijs nolçma, ka nav jauna sçde, ka nevajag ne atklât dienas kârtîbu, nevajadzçja redzçt, vai ir jau kvorums, nevajadzçja atklât, par kuru jautâjumu bûs debates, un tâ tâlâk. Un redziet, mîïie draugi, cik mçs demokrâtiski un pareizi ievçrojam Kârtîbas rulli un kur mçs tik vienkârði dzenam tautu uz iznîcîbu. Jo redziet, ja mçs pârrunâtu, ja patieðâm mûsu Prezidijs gribçtu runât, ko mçs varçtu darît, lai tautas sâpes samazinâtu ðitanî grûtajâ laikâ, mçs meklçtu tos 20 miljonus, kas iet garâm no Rîgas ostas. Mçs meklçtu vçl kaut ko. Bet tâ, kâ man Jânis Lagzdiòð skaidroja un Kuprijanovas kundze, ka nç, ka tas ir pilnîgi nekaunîgi, ka mçs meklçjam risinâjumus ðitanî ðaurâ budþetâ, es demogrâfiskâ komisijâ biju, es sçþu ar acîm ciet un raudu. Man Mauliòu Jânis saka, kâpçc es guïu. Es saku — es neguïu, es raudu. Jo mçs nemeklçjam risinâjumu. Mçs spçlçjam teâtri. Baltiem baloþiem, kas sçþ tanî demogrâfiskajâ komisijâ, Kuprijanovas kundzes vadîbâ, mçs nekâ nerisinâjâm. Mçs runâjâm, ka atòemt vienam un iedot otram. Man tikko bija prieks ar Kuprijanovas kundzi satikties apakðstâvâ, to jautâjumu pârrunât. Es teicu — Kuprijanovas kundze, jûs esat ïoti laba aktrise, ja varçtu izdot prçmijas par aktieru spçjâm Latvijâ, jûs asaras raudat, bet risinâjumu nemeklçjat, jûs esat varbût prçmiju nopelnîjusi. Un viòa teica: "Jâ, es kandidçju uz to", apmçram tâdos vârdos.

Mîïie klausîtâji! Mîïie tautas pârstâvji un tie, kas patieðâm grib pârstâvçt padomi. Saprotiet, kas ðeit notiek! Mçs ar savu baltiem baloþiem un balto baloþu pârrunâm, ka mçs darîsim drusku no ðî un drusku no tâ, ejam prom no risinâjuma. Risinâjums ir, ka budþeta ienâkumi ir strauji jâpalielina. Risinâjums ir, ka mums izdevumi kâ par skolâm, tâ par skolotâjiem, par bçrniem, par pensionâriem strauji jâpalielina, jo lielâkâ daïa no tâs naudas nâk atpakaï budþetâ, un mçs to cilpu no mûsu valsts kakla noòemtu, no mûsu valsts iedzîvotâju kakliem noòemtu. Bet mçs tâdu risinâjumu nemeklçjam. Mçs ðeit sçþam, tâ kâ Tabûna kungs pareizi saka, un muldam. Jo mçs nemeklçjam lielo risinâjumu, mçs meklçjam mazo risinâjumu. Iedosim 2000 latus vairâk kâdam bâreòu namam un tâ tâlâk. Bet 20 miljoni latu, mçs zinâm, iet garâm. (No zâles deputâts Leiðkalns: "Es protestçju, runâjiet par lietu!") Es runâju par dienas kârtîbu, ka kârtîba tiek vesta tâlâk, baltais zvirbuli, Leiðkalna kungs!

Sçdes vadîtâjs. Valdmaòa kungs, jûs saòemat aizrâdîjumu par to, ka jûs nerunâjat par lietu, jo jûs runâjat debatçs. Esat pieteicies par 28.priekðlikumu jautâjumam, kuru mçs paðreiz izskatâm — likumprojektam "Par paðvaldîbâm".

G.Valdmanis . Nç, runâju par to priekðlikumu, par lietas bûtîbu, jo lietas bûtîba nav tanî pantâ...

Sçdes vadîtâjs . Valdmaòa kungs, ar sçdes vadîtâja tiesîbâm es liedzu jums vârdu. Lûdzu, izslçdziet mikrofonu. Atbilstoði 74. Kârtîbas ruïïa punktam es jums liedzu vârdu.

G.Valdmanis . "Dievs, svçtî Latviju!"

Sçdes vadîtâjs . Lûdzu, atbrîvojiet tribîni, un turpinâsim sçdi!

Lujâna kungs, jûs esat pieteicies runât debatçs par 28. priekðlikumu? (No zâles deputâts M.Lujâns: "Jâ, tieði par to!") Vârds debatçs Modrim Lujânam, Tautas saskaòas partijas frakcija. Lûdzu!

M.Lujâns (TSP). Cienîjamie kolçìi! Protams, man ir skumji nostâties tribînç pçc cienîjamâ kolçìa padzîðanas, jo diemþçl patieðâm... (No zâles Dz.Âbiíis: "Tevi arî padzîs!") Cienîjamie kolçìi! Izlasiet 39.pantu Kârtîbas rullî. Ðo paðvaldîbu jautâjumu ðodien mçs nebijâm tiesîgi izskatît, jo jautâjumu jau mçs sâkâm izskatît parastajâ dienas sçdç. Un tâ turpinâjums ir jâizdara nâkoðajâ sçdç. Pârçjos jautâjumus es varçtu pieòemt, ka mums ir jâizskata. Es iesaku arî Prezidijam, pirms sasaukt ârkârtas sçdi ar neleìitîmu dienas kârtîbu, izlasît Kârtîbas rulli. 39.punkts: Likumprojektus, patstâvîgos priekðlikumus, pieprasîjumus un jautâjumus, kas nav izskatîti Saeimas kârtçjâ sesijâ, turpina apspriest nâkamajâ sesijâ, izòemot 123.pantâ paredzçtâ kârtîbâ, tas ir jautâjumu un atbilþu vakars. Lîdz ar to ðis jautâjums ðodien ârkârtas sçdç nav izskatâms. Un es nesaprotu, kâdçï Prezidijs ir pârkâpis Kârtîbas rulli. Es lûgtu ðo jautâjumu izskatît tikai nâkoðajâ sçdç, protams, kâ pirmo. Jo piedodiet, mçs lîdz pusei to izskatîjâm, un nekâda pamata ârkârtas sçdei, no otras puses sâkt ðo jautâjumu izskatît, nav. Un tâdçï es aicinâtu sâkt izskatît nâkoðo — otro jautâjuma punktu.

Sçdes vadîtâjs. Godâtais Lujâna kungs, jûs saòemat aizrâdîjumu par neprecîzu Kârtîbas ruïïa tulkojumu, jo Kârtîbas rullî iet runa par ârkârtas sesijâm. Bet ðodien mçs esam izsludinâjuði, Saeimas Prezidijs ir izsludinâjis ârkârtas sçdi. Lûdzu, kas vçlas runât debatçs? Debatçs vçlas runât Kârlis Èerâns, frakcija "Latvijai".

K.Èerâns (TKL). Godâto sçdes vadîtâj! Godâtie kolçìi deputâti! Es tieðâm arî uzskatu, ka mçs nebijâm tiesîgi uzsâkt ðî jautâjuma skatîðanu, jo tas mums bija jâdara nâkamajâ kârtçjâ sçdç. Bet es gribu, òemot vçrâ to, ka valdoðais vairâkums savu gribu uzspieþ arî pretçji likuma prasîbâm, es gribu aicinât noraidît ðo priekðlikumu, jo ðis priekðlikums faktiski paver un visa ðî punkta izslçgðana — tâ faktiski paver ceïu lielâm mahinâcijâm ar îpaðumiem paðvaldîbâs. Tâpçc es aicinu, pirmkârt, neatbalstît ðo priekðlikumu un, otrkârt, neatbalstît arî visu ðo likumu kopumâ. Es domâju, ka ðâdâ veidâ veidoti likumi, ko mçs ðobrîd darâm, tas paver ceïu daþâdâm mahinâcijâm ar îpaðumu mums valstî, nav vajadzîgi. Mums tâpat jau ðâdu likumu ir pârâk daudz.

Es aicinu noraidît ðo priekðlikumu un arî visu likumu kopumâ, kurð lîdzâs tam, ka tas pieïauj ðâdas mahinâcijas ar îpaðumu, tas ir arî absolûti nedemokrâtisks, kâ mçs tikâm jau daudz ðeit Saeimâ debatçjuði par to, ka ðis likums bûtiski samazina paðvladîbu lomu un arî degradç ðo paðvaldîbu veidoðanas procesu, es aicinu noraidît gan ðo priekðlikumu, gan arî visu likumu pçc tam. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâti debatçs runât nevçlas. Debates slçdzam. Komisijas vârdâ — Jânis Kalviòð. Lûdzu!

J.Kalviòð (LNRP, LZP). Diemþçl man jâatzîst, ka Èerâna kungam ðoreiz nevar piekrist, tieði otrâdi. Tas, ko jûs teicât, kas tiek ar ðo punktu svîtroðanu atïauts, tieði otrâdi — tas tiek liegts. Tâpçc es lûdzu atbalstît Juridiskâ biroja priekðlikumu un atbalstît ðo priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par Juridiskâ biroja priekðlikumu, kurð ir izteikts jûsu dokumentâ nr.28 — izslçgt 18.pantu. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu paust savu attieksmi balsojot. Lûdzu rezultâtu! Par — 62, pret — 1, atturas — 1. Priekðlikums pieòemts.

J.Kalviòð . Tâlâk 29.priekðlikums, kuru iesniedzis Juridiskais birojs par 26.pantu. Komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti neiebilst. Pieòemts.

J.Kalviòð . Tâlâk 30.priekðlikums. Tâpat Juridiskâ biroja priekðlikums par 44.pantu. Tas ir vienkârði sakârtotîbas labad. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti neiebilst. Pieòemts. Kalviòa kungs, es atvainojos, uz brîdi man ir jâpârtrauc likumprojekta izskatîðana, jo Saeimas Prezidijs ir saòçmis desmit deputâtu iesniegumu. "Pçc deputâta Valdmaòa lûguma, ierosinâm saîsinât uzstâðanâs laiku 1997. gada 13.novembra Saeimas ârkârtas sçdç lîdz piecâm minûtçm, runâjot pirmo reizi, un vienai minutei, runâjot otro reizi". (Zâlç smiekli.) Viens deputâts var runât par un viens pret ðo priekðlikumu. Valdmaòa kungs, kad mçs izskatîsim ðo jautâjumu, tad jûs varçsit runât. Tâda punkta nav Kârtîbas rullî, kâ lieta tâlâk virzâma. Mçs izskatîsim paðreiz, ðodien. Lûdzu, Valdmaòa kungs vçlas runât par.

G.Valdmanis (TKB). Tâ kâ ðis lûgums ir par manu lûgumu, tad es pateikðu, ka mans lûgums ir, lai paliek 15 minûtes un normâlais reþîms. Tâ kâ ðie cilvçki atbalsta manu lûgumu, tad es lûdzu, lai koriìçtu papîru, kas ir iesniegts, jo mans lûgums ir, lai bûtu normâla, pçc Satversmes un pçc Kârtîbas ruïïa Saeimas sçde, un mans lûgums no paða sâkuma bijis — 15 minûtes. Jûs varat balsot... Es domâju, ka nav jâbalso, jo tas jau ir Kârtîbas rullî ierakstîts. Paldies!

Sçdes vadîtâjs . Es saprotu, ka Valdmaòa kungs runâja pret. Par vçlas runât Kristiâna Lîbane. Lûdzu!

G.Valdmanis. Es esmu par manu lûgumu. Es lûdzu koriìçt manu lûgumu! Mans lûgums ir, lai paliek, kâ ir. Tâds bija mans lûgums. Es lûdzu, lai man dod 15 minûtes un tâpat citiem. Lûdzu koriìçt iesniegumu. Tas iesniegums ir tikai koriìçjams, jo mans lûgums ir 15 minûtes. Te trûkst viens cipars pirms pieci. Paldies!

Sçdes vadîtâjs . Valdmaòa kungs, jûs esat jau beidzis savu runu? Tâtad pret deputâti runât nevçlas. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par 10 deputâtu priekðlikumu — saîsinât debaðu laiku lîdz piecâm minûtçm, runâjot pirmo reizi, un vienu minûtei, runâjot otro reizi. Balsoðanas laikâ es nevaru dot vârdu. Lûdzu balsoðanas reþîmu! Deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 52, pret — 21, atturas — 3. Lûdzu dienesta darbiniekus iepazîties... Valdmaòa kungs, lûdzu, ieòemiet savu vietu un netraucçjiet sçdes darba gaitu! Lûdzu turpinâm, Kalviòa kungs! Valdmaòa kungs, lûdzu, iepazîstieties ar dokumentu, jûs iepazîstinâs darbinieki. Lûdzu, Kalviòa kungs, turpinâm!

J.Kalviòð. Tâtad 30.priekðlikums. Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti neiebilst. Pieòemts.

J.Kalviòð. Tâlâk 31.priekðlikums. Arî Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti neiebilst. Pieòemts.

J.Kalviòð. 14.lappuse. 32.priekðlikums. Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâtiem nav iebildumu. Pieòemts.

J.Kalviòð. 33.priekðlikums. Juridiskâ biroja priekðlikums ir no komisijas atbalstîts.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti neiebilst.

J.Kalviòð. 34.priekðlikums 16.lappusç. Zundas kunga priekðlikums. Komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti neiebilst. Pieòemts.

J.Kalviòð. 39.priekðlikums. Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti arî neiebilst. Pieòemts.

J.Kalviòð . Tâlâk 36.priekðlikums ir kolçìa Bartaðevièa priekðlikums. Komisija to ir noraidîjusi. Principâ ðâ priekðlikuma jçga jau ir faktiski ielikta likumprojektâ.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti neiebilst pret komisijas atzinumu. Pieòemts.

J.Kalviòð. 37.priekðlikums. Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît tam. Kalviòa kungs, man uz brîdi jâpârtrauc likumprojekta izskatîðana, jo Gundars Valdmanis ir pieteicies, kâ lieta tâlâk virzâma. Vârds deputâtam Valdmanim.

G.Valdmanis (TKB). Prezidij! Padomes kalpi! Tautas kalpi un radioklausîtâji! Pçc Prezidija lûguma es jums nolasîðu to rezolûciju, par kuru mçs balsojâm ar 52 balsîm par. "Pçc deputâta G.Valdmaòa lûguma, ierosinâm saîsinât uzstâðanâs laiku 1997. 13.11. Saeimas ârkârtas sçdç lîdz piecâm minûtçm, runâjot pirmo reizi, un vienu minûti, runâ-jot otro reizi." Parakstîjuðies mani atbalstîtâji: Lîbane, Zîle, Seiksts, Vîtols, Apinis, Dobelis, Tabûns, Boka un vçl kâdi divi, kuru parakstus es nevaru izlasît. Bet mans ierosinâjums bija turpinât normâlu — 15 minûðu, lûdzu ar pârskaitu no 5 uz 15 paaugstinât. Tâ kâ mans ierosinâjums ir ar 52 no 72 balsîm pieòemts, tad mums jâturpina ðî sçde ar normâlu 15 minûðu runâðanas laiku. Un piecas minûtes otro reizi. Ja jûs atbalstîjât. Liels paldies par atbalstu! Es no jums ne vienmçr gaidu atbalstu, bet ðajâ gadîjumâ man ir prieks, ka Lîbane, Zîle, Vîtols, Apinis, Dobelis, Tabûns un tâ tâlâk, un vçl 42 Saeimas deputâti atbalstîja manu ierosinâjumu. Paldies! (Aplausi.)

Sçdes vadîtâjs . Valdmaòa kungs, es jums tikai gri-bu atkârtot to, ka atbilstoði Kârtîbas rullim ne mazâk kâ 10 deputâti var iesniegt priekðlikumu par debaðu laika izmaiòâm. Turpinâm sçdi. Valdmaòa kungs, es aicinu jûs ieòemt savu vietu! Valdmaòa kungs, lûdzu, atgriezieties savâ vietâ!

G.Valdmanis. Tas ir tad Saeimas çtikas komisijas jautâjums. Ja 10 deputâti ðeit melo par manu ieteikumu, tad es domâju, ka viòiem vajadzçtu uzlikt sodu. Bet, ja viòi kïûdîjâs un gribçja atbalstît, tad es lûdzu, lai tad arî mçs turamies pie balsojuma rezultâtiem. Paldies!

Sçdes vadîtâjs . Valdmaòa kungs, lûdzu, ieòemiet savu vietu! Lûdzu, Kalviòa kungs, turpinâm izskatît likumprojektu!

J.Kalviòð. Paldies! Tâtad 38.priekðlikums ir Zundas kunga priekðlikums. Ierosinu to atbalstît.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti vçlas runât par ðo priekðlikumu. Deputâts Kârlis Èerâns, frakcija "Latvijai".

K.Èerâns (TKL). Godâto sçdes vadîtâj! Godâtie kolçìi deputâti! Ðâ 81.panta ceturtâ daïa paredzçja lîdz ðim to, ka rajona padome ir publisko tiesîbu subjekts un tâs lçmumi likuma ietvaros ir saistoði publisko tiesîbu un privâto tiesîbu subjektiem. Zundas kungs piedâvâ ðo 81.panta daïu izslçgt, tâdçjâdi bûtiski mazinot katras rajona padomes lomu. Es nevaru piekrist tam, ka ðî rajona padomes loma tiek ðâdâ veidâ mazinâta, tâpçc es lûdzu balsojumu par ðo priekðlikumu un aicinu ðo priekðlikumu neatbalstît. Paldies!

Sçdes vadîtâjs . Debatçs vçlas runât Çriks Zunda. Lûdzu! Demokrâtiskâs partijas "Saimnieks" frakcija.

Ç.Zunda (DPS). Godâtais sçdes vadîtâj! Godâtie kolçìi! Ðis punkts bûtu nepiecieðams tâdâ gadîjumâ, ja mçs nebûtu izðíîruðies, ka rajona padomes ir paðvaldîbas, tâpçc mums bûtu nepiecieðama îpaða atruna par to, ka rajona padomes ir publisko tiesîbu subjekts. Bet par cik viss likuma grozîjumu teksts par to vien runâ un nosaka visas normas, kas bûtu attiecinâmas tikai uz publisko tiesîbu subjektu, kas ðajâ gadîjumâ ir rajona padome, tad ðî atruna jeb ðis definçjums bûtu lieks un daudzçjâdâ ziòâ pat atkârtojums tam, ko mçs esam jau pieòçmuði un ðeit nobalsojuði sçþu zâlç.

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâti debatçs runât nevçlas. Debates beidzam. Komisijas vârdâ — Jânis Kalviòð.

J.Kalviòð (LNRP, LZP). Principâ nav ko papildinât pie Zundas kunga teiktâ. Es varu tikai vçlreiz atgâdinât, ka lûdzu atbalstît komisijas viedokli.

Sçdes vadîtâjs . Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par deputâta Zundas priekðlikumu, kurð izteikts ar nr. 38, — izslçgt 81.panta ceturto daïu. Lûdzu balsoðanas reþîmu! Deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 53, pret — 2, atturas — 2. Priekðlikums ir pieòemts. Lûdzu, turpinâm!

J.Kalviòð. Tâlâk 39. un 40. priekðlikums, ko iesniedz kultûras ministre Umblijas kundze un LZS, KDS un LDP frakcijas deputâti Dilba, Rugâte un Pauls Putniòð. Priekðlikumi principâ ir analogi. No komisijas puses tie ir atbalstîti. Ðeit ir jâskatâs 15.pants, jo mçs to no 82. panta pârcçlâm uz 15.pantu. Lûgums — atbalstît komisijas viedokli.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti neiebilst pret komisijas viedokli. Pieòemts.

J.Kalviòð. Tâlâk 41.pants, es atvainojos, 41.priekðlikums ir LZS, KDS un LDP frakcijas priekðlikums par 82.panta papildinâðanu ar jauniem punktiem. Tas no komisijas puses ir atbalstîts un, kâ jau es teicu iepriekð, pârcelts uz 15.panta punktiem.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti neiebilst pret komisijas viedokli. Pieòemts.

J.Kalviòð. Es ðeit atvainojos par neprecizitâti, nevis pârcelts, bet vienkârði tas ir jâskata kopâ ar 15.pantu, bet viòð paliek 82.pantâ. Es atvainojos! Tâlâk 42.priekðlikums ir deputâta Bartaðevièa priekðlikums, kuru komisija ir daïçji atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâtiem nav iebildumu. Pieòemts.

J.Kalviòð. 43.priekðlikums ir atbildîgâs komisijas priekðlikums par 82.panta izteikðanu attiecîgâ redakcijâ. Protams, tas ir atbalstîts no komisijas puses.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît tam. Pieòemts.

J.Kalviòð. 44.priekðlikums ir Juridiskâ biroja priekðlikums par 82.1.pantu. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti arî atbalsta. Piekrît. Pieòemts.

J.Kalviòð. Tâlâk 20.lappuse. 45.priekðlikums. Zundas kunga priekðlikums. Tas ir atbalstîts, precizçjot redakciju.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

J.Kalviòð. Tâlâk 46.priekðlikums ir kolçìa Bartaðevièa priekðlikums par 83.panta otro daïu. Komisija to ir noraidîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti neiebilst pret komisijas viedokli. Pieòemts.

J.Kalviòð. Tâlâk 47.priekðlikums, ko iesnieguði LZS, KDS un LDP frakcijas deputâti. Komisija to ir noraidîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti lûdz balsojumu par ðo priekðlikumu. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par 47. priekðlikumu, kuru izteikuði LZS, KDS un LDP frakcijas deputâti Dilba, Rugâte, Putniòð un citi. 83.panta otrâs rindkopas pirmo teikumu izteikt ðâdâ redakcijâ. Un tâlâk kâ tekstâ. Lûdzu balsoðanas reþîmu! Deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 23, pret — 28, atturas — 15. Priekðlikums nav pieòemts. Lûdzu turpinâm!

J.Kalviòð . Tâlâk 48.priekðlikums, ko iesniedzis deputâts Bartaðeviès. Komisija to ir noraidîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Vçlas runât Kârlis Èerâns, frakcija "Latvijai". Lûdzu!

K.Èerâns (TKL). Godâto sçdes vadîtâj! Godâtie kolçìi deputâti! Bartaðevièa kunga priekðlikums, protams, ir nepilnîgs, bet ðajâ gadîjumâ tas ir labâks par spçkâ esoðo redakciju, kas nosaka, ka rajona padomes sçdçs citas amatpersonas var piedalîties pçc rajona padomes priekðsçdçtâja uzaicinâjuma. Bartaðevièa kungs piedâvâ to, ka rajona padomes sçdçs saskaòâ ar padomes nolikumu var piedalîties arî citas amatpersonas. Es uzskatu, ka rajona padomes sçdçm bûtu jâbût vispâr atklâtâm, un tâpçc es aicinu atbalstît ðajâ brîdî deputâta Bartaðevièa priekðlikumu, kurð ir labâks par spçkâ esoðo redakciju, jo tas kaut nedaudz iet vairâk atklâtîbas virzienâ. Arî tas ir skaidrs, ka nepietiekami. Tomçr aicinu atbalstît, izdarîsim vismaz ðo, lai pçc tam varam spert nâkamo soli un nodroðinât pilnîgu atklâtîbu. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâtu debatçs... Vçlas runât Leopolds Ozoliòð, — Tautas kopas "Latvijai" frakcija. "Brîvîba". Es atvainojos!

L.Ozoliòð (TKB). Cienîjamo priekðsçdçtâj! Cienîjamie kolçìi! Es arî domâju, ka vajadzçtu atbalstît Bartaðevièa priekðlikumu, jo ðeit ir tâda tîri demokrâtiska norma, ka rajonu padomes sçdçs saskaòâ ar padomes nolikumu var piedalîties arî citas amatpersonas. Un, ja mçs redzam, ka Jûrmalas domç pieòemts lçmums nozâìçt skaistu kultûrvçsturisku ainavu un tur nevar piedalîties citas amatpersonas, kas varçtu aizstâvçt ðo aleju no nozâìçðanas, akurât kâ prezidents pasludina moratoriju slepkavâm, bet nevar pasludinât moratoriju Latvijas kultûrvçsturiskas ainavas iznîcinâðanai, tâpçc es aicinu balsot par deputâta Bartaðevièa priekðlikumu, jo tas ir vairâk, kâ saka, vismaz var ðíist, ka tâ ir demokrâtija. Lûdzu atbalstît Bartaðevièa priekðlikumu. (Starpsauciens: "Tas nebija gaidâms...")

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâti debatçs runât nevçlas. Debates slçdzam. Komisijas vârdâ — Jânis Kalviòð.

J.Kalviòð (LNRP, LZP). Tikai gribu atgâdinât kolçìiem, ka mûsu piedâvâtajâ likumprojektâ atklâtîba ir nodroðinâta, un, ja mçs paskatâmies iepretim 50.priekðlikumam pçdçjâ rindkopâ 84.pantâ, mçs esam devuði iespçju rajona padomei paðai izstrâdât savu nolikumu, un rajona padomes sçdçs pçc ðî nolikuma un arî pçc Ministru kabineta ieteikuma, pçc paraugnolikuma, uz kâ bâzes ðo nolikumu varçtu veidot, var piedalîties jebkurð, es neredzu problçmas, tâpçc es aicinu neatbalstît Bartaðevièa kunga priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par deputâta Bartaðevièa priekðlikumu, kurð izteikts ar numuru 48 un kurâ deputâts ierosina 84.panta otrâs daïas pçdçjo teikumu izteikt viòa piedâvâtajâ redakcijâ. Lûdzu balsoðanas reþîmu. Deputâtus lûdzu paust savu attieksmi balsojot. Lûdzu rezultâtu! Par — 22, pret — 29, atturas — 13. Priekðlikums nav pieòemts.

J.Kalviòð. 49.priekðlikums ir Juridiskâ biroja priekðlikums, ko komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

J.Kalviòð. Tâlâk 50.priekðlikums ir arî Juridiskâ biroja priekðlikums, ko komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

J.Kalviòð. 51.priekðlikums, ko ierosina deputâts Bartaðeviès, komisija ir noraidîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

J.Kalviòð. 52.priekðlikums par 85.1.pantu, Juridiskâ biroja priekðlikums, komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

J.Kalviòð. 52.priekðlikums, Juridiskâ biroja priekðlikums vienkârði ir precizçjoðas dabas. Komisija to atbalsta.

Sçdes vadîtâjs. Deputâtiem nav iebildumu. Pieòemts.

J.Kalviòð. Tâlâk. 54.priekðlikums ir LZS, KDS un LDP frakcijas deputâtu priekðlikums par Revîzijas komisiju, komisija ir noraidîjusi ðo priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

J.Kalviòð. Tâlâk. 55.priekðlikums ir Juridiskâ biroja priekðlikums, komisija ir atbalstîjusi ðo priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti arî piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

J.Kalviòð. 56.priekðlikums ir atbildîgâs komisijas priekðlikums, tas, protams, ir akceptçts.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît tam. Pieòemts.

J.Kalviòð. Tâlâk, kolçìi, man jâatvainojas par tehniskas dabas kïûdu, 23.lappusi varat svîtrot un izmantot dokumentu nr.3368a, tur vienkârði ir tehniskas dabas kïûda, un lûdzu strâdât ar dokumentu nr.3368a, tâtad 23.lappuse.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu, Kalviòa kungs, es sapratu, ka deputâtiem ir ðis dokuments.

J.Kalviòð. Tâtad ðeit ir pârejas noteikumi, 58.priekðlikums ir deputâta Pçterkopa priekðlikums, ko komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

J.Kalviòð. 58.priekðlikums ir deputâta Bartaðevièa priekðlikums, kurð no komisijas puses ir noraidîts.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

J.Kalviòð. Tâlâk 59.priekðlikums, Zundas kunga priekðlikums, viòð to noòem.

Sçdes vadîtâjs. Zundas kungs noòem.

J.Kalviòð. Paldies! Tâlâk 60.priekðlikums ir atbildîgâs komisijas priekðlikums, ko pats par sevi komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

J.Kalviòð. 61.priekðlikums ir deputâta Zundas priekðlikums, no komisijas puses atbalstîts.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

J.Kalviòð. 62.priekðlikums, atbildîgâs komisijas priekðlikums, tas ir akceptçts no komisijas.

Sçdes vadîtâjs. Deputâtiem nav iebildumu. Pieòemts.

J.Kalviòð. 63.priekðlikums ir atbildîgâs komisijas priekðlikums, un tas ir atbalstîts.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

J.Kalviòð. 64.priekðlikums ir deputâta Pçterkopa priekðlikums, kurð no komisijas ir atbalstîts.

Sçdes vadîtâjs. Vçlas runât Kârlis Èerâns, frakcija "Latvijai".

K.Èerâns (TKL). Godâto sçdes vadîtâj! Godâtie kolçìi deputâti! Es tomçr gribu vçrst jûsu uzmanîbu uz to, ko tad ðeit Pçterkopa kungs piedâvâ izslçgt. Un tas ir pârejas noteikumu 16.punkts, kurð nosaka, ka paðreizçjie rajona paðvaldîbas nekustamie îpaðumi, kuri nepiecieðami rajona padomes funkciju nodroðinâðanai, ir pagastu un pilsçtu paðvaldîbu kopîga manta un ierakstâmi zemesgrâmatâ uz rajona padomes vârda. Un tad ir jautâjums, ja mçs ðo pârejas noteikumu punktu izslçdzam, tad kurâ vietâ ðie îpaðumi paliks, un vai te atkal neradîsies kâda îpaðumu kategorija, kurai nebûs saimnieka un kuru varçs ïoti viegli vazât. Es negribu piekrist ðâda pârejas noteikumu izslçgðanai vismaz lîdz tam brîdim, kamçr man neparâda, kurâ vietâ ðie îpaðumi paliek un kurâ vietâ pilnîgi skaidri bûs ðis saimnieks ðim îpaðumam. Tâ ka es aicinu balsot. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Normunds Pçterkops, "Tçvzemei un Brîvîbai"/LNNK frakcijas deputâts.

N.Pçterkops (TB/LNNK). Cienîjamie Saeimas deputâti! Cienîjamo mans kolçìi, Èerâna kungs! Man liekas, kad jûs izmantojat tribîni, lai musinâtu ne tikai deputâtus, bet lai sajauktu galvas arî klausîtâjiem, jo es piekrîtu, ka varbût cilvçki, kas nav klât Saeimâ, viòi var nezinât likumu, bet mums, deputâtiem, likums ir jâzina, un taèu ir jâlasa likums kopumâ. Ja mçs esam nobalsojuði un atbalstîjuði to, ka rajonu paðvaldîbas ir paðvaldîbas, un ja likumâ paliek teikts, ka paðvaldîbâm ir sava manta, savs nekustamais îpaðums, tâm ir savi finansu lîdzekïi, tad tas attiecas uz visu likumu, un ðeit vairâk nav mums tâ lieta, kad rajona paðvaldîbas manta kaut kam tiek nodota. Rajona paðvaldîbai ðî manta paliek, un rajona paðvaldîba ir tâ, kas pârvalda ðo mantu lîdz tam, kad viòa, rajona paðvaldîba, pati izdomâs, vai ðo mantu privatizçt, vai ðî manta ir nododama vietçjai paðvaldîbai, vai ðî manta ir atdodama valstij. Nav vairs tâ problçma, kas bija likumâ uz otro lasîjumu, kad tâ bija rajona padome, kad bija ðî neskaidrâ forma, kas bûs rajona padome.

Tagad ir precîzi pateikts, ka ðî ir paðvaldîba, un ðeit problçmu par îpaðumiem lîdz ar to vairs nav.

Sçdes vadîtâjs. Vçlas runât... Kârlis Èerâns nevçlas runât? Vairâk deputâtu runât nevçlas. Debates beidzam. Komisijas vârdâ — Jânis Kalviòð.

J.Kalviòð (LNRP, LZP). Es gribu akcentçt sava kolçìa Pçterkopa teikto, vienîgi viòam piekrîtot un atgâdinât kolçìiem par to, kad, redzot tikai kaklasaiti, nevar pateikt, kâdi apavi kâjâs, to es gribçju teikt, ka likumprojekts vai likums jâskata kopumâ un saistîbâ ar citiem, bet nevis ðauri interpretçjot, tâtad es aicinu atbalstît Pçterkopa kunga priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs. Vai deputâtiem ir iebildumi par... Èerâna kungs, jûs lûdzat balsojumu par... Èerâna kungs noòem savu priekðlikumu, prasot balsojumu, tâtad deputâtiem nav iebildumu pret komisijas viedokli? Nav iebildumu. Pieòemts.

J.Kalviòð. 65.priekðlikums ir Juridiskâ biroja priekðlikums, ko komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Tas ir analogs. Pieòemts.

J.Kalviòð. Tieði tâ. 66.priekðlikums ir deputâta Zundas priekðlikums, ko komisija ir pieòçmusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît tam. Pieòemts.

J.Kalviòð. 67.priekðlikums ir atbildîgâs komisijas priekðlikums, un tas ir akceptçts.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti neiebilst tam. Pieòemts.

J.Kalviòð. 68.priekðlikums un pçdçjais ir Zundas kunga priekðlikums, ko komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Vçlas runât Veldre, frakcija "Latvijai". Lûdzu!

U.Veldre (TKL). Godâtie kolçìi! Tiek doti jauni uzdevumi, jaunas funkcijas, bet budþetâ nav paredzçti lîdzekïi, un es domâju, ka visa nelaime ir tâ, ka, ja agrâk bija dotas dotâcijas no Valsts izlîdzinâðanas fonda, 1995.gadâ 55,8 miljoni, pagâjuðajâ gadâ 9,5, tad ðogad jau ir mînus 2,6 miljoni, un nâkoðajâ gadâ nav paredzçtas nemaz dotâcijas. Un ja skatâmies, kas notiek, vakardienas "Neatkarîgâ Rîta Avîzç", likvidç vienîgo bçrnu patversmi Gulbenes rajonâ, Valkâ likvidç bçrnudârzus, un to varçtu turpinât. Un es domâju, ka visa tâ nelaime, ka mçs, deputâti, nerçíinâm, kâdçï tas rodas. Un laikam taisnîba senajam domâtâjam, ka nav jâbaidâs no slepkavâm, slepkavas var nokaut, nodevçjs nodos, bet jâbaidâs no vienaldzîgajiem, jo viòu nejçdzîbas dçï viss notiek, un es domâju, ka, ja paðlaik analizçjam situâciju valstî, ka 68% iedzîvotâju pçc statistikas datiem dzîvo zem iztikas minimuma un pçdçjos 7 gados dzimstîba tikai par 54% nodroðina paaudþu nomaiòu, es uzskatu, ka, pieòemot ðo likumu, mçs vçl vairâk iegrûþam iedzîvotâjus, pagastus, pilsçtas nabadzîbâ.

Un es domâju, ka tâdâ gadîjumâ nevajadzçtu atbalstît ðo paðvaldîbu likumu kopumâ. Vçl jo vairâk tâdçï, ka ðîsdienas "Dienâ" tiek rakstîts, ka vçlâk bûsim spiesti atgriezties pie vçlçtâm paðvaldîbâm. Un ðajâ sakarîbâ arî gribu pateikt to, ka iepriekðçjâ valdîba, Ðíçles valdîba, gribçja ievest diktatûru, atceraties, ka gribçja iecelt no Ministru kabineta attiecîga rajona pârvaldniekus. Tâlâk, kas tika rîkojuma veidâ sagatavots, aizgâja lîdz rajoniem, pagastiem un pilsçtâm, ka nevar bût Latvijâ pagasti, tie bija nosaukti par lielpagastiem, ja nav 4000 iedzîvotâju, novadi, un es domâju, ka visa nelaime tâ, mçs esam 100 deputâti, 600 nepilnas paðvaldîbas, ja mçs bûtu bijuði vairâk pagastos, mçs neatbalstîtu to reformu, vienkârði reforma reformas dçï, jo es varu pareìot, ka pçc kâdiem èetriem pieciem mçneðiem mçs bûsim spiesti ðo likumu grozît. Kâdçï tas notiek, es pamatoðu. Sadarbîbas padomçm nav lîdzekïu, es runâðu to, ko teica Jelgavas rajona pârstâvis paðvaldîbu komisijâ. Lîdzekïu trûkuma dçï nolikvidçta rajona bibliotçka, kultûras nams, un es neko labu neparedzu, kas bûs, vienalga, ar sportu vai sporta skolâm, vai tiem visiem pasâkumiem. Un es tomçr lûgtu deputâtus balsot pret, jo es apskatîjos — tad, kad sâka apspriest uz otro lasîjumu, izvirzît Ministru kabineta to rîkojumu, ïoti maz cilvçku, ar daþu balsu pârsvaru praktiski virzîja ðo paðvaldîbu likumu, un es vçlreiz lûdzu, kâ saka, atbalstît iedzîvotâju iespçjas dzîvot cilvçcîgu dzîvi un balsot pret paðvaldîbu likumu.

Sçdes vadîtâjs. Vçlas runât Leopolds Ozoliòð, Tautas kopa "Brîvîba".

L.Ozoliòð (TKB). Kolçìi! Es gribçtu atbalstît Veldres kunga priekðlikumu un noraidît ðo likumprojektu kopumâ. Tas tieðâm ir jauns, un 16.pants skan, lai visu to aptvertu, jo es redzu, ka daudzi deputâti nestrâdâ ar ðo dokumentu, es varçtu pateikt, atgâdinât, ka tas ir priekðpçdçjâ lappusç 16.pants, lûdzu, izlasiet uzmanîgi, nolieciet, lûdzu, avîzes, krustvârdu mîklas un românus. (Starpsauciens: "Kas tev pa daïu!") Nekas, man ir daïa par jums visiem, jo mums ir daïa par visiem. Ministru kabinets lîdz 1998.gada 1.janvârim izdod noteikumus par vispârçjâs izglîtîbas ârpusskolas mâcîbu un audzinâðanas iestâþu, bâreòu un bez vecâku gâdîbas palikuðo bçrnu mâcîbu un audzinâðanas iestâþu, veco ïauþu pansionâtu un citu bçrnu un sociâlâs palîdzîbas iestâþu finansçðanas kârtîbu ar to pagastu un pilsçtu starpniecîbu, kuru iedzîvotâjiem ðajâs iestâdçs tiek sniegti pakalpojumi. Tad jûs varat iedomâties, kâda apmaksa bûs no tiem pagastiem par ðiem pakalpojumiem, ko es uzskaitîju iepriekð, cik viòiem ir naudas un ko viòi varçs maksât. Un viens piemçrs, viena ilustrâcija. Pirms pâris gadiem Latvieðu biedrîbas savienîbas priekðsçdçtâjs Priednieka kungs saslima ar dzelteno kaiti, un viòu ievietoja slimnîcâ, un tâ kâ viòam bija pâri par 70 gadiem, lai gan viòð bija pie pilna saprâta un jçgas un vadîja Latvieðu biedrîbas savienîbu ïoti sekmîgi, viòu nepârveda uz infekcijas slimnîcu, jo bija jâdod rajona veselîbas aprûpei domâtâ nauda lîdzi ðim pacientam, un jûs zinât, ka dzeltenâs kaites izpçte un arî ârstçðana, diagnostika maksâ samçrâ dârgi, vairâkus simtus latu, un lîdz ar to ietaupot, lûk, ðo naudu ðî slimnieka pârveðanai, ârstçðanai, konsultantu izsaukðanai un tâ tâlâk, pacientu mçs apglabâjâm pirms Jaunâ gada, pçc pusotras nedçïas atraðanâs slimnîcâ. Tâ kâ es ïoti lûdzu pârdomât to, atgriezt atpakaï komisijâm, izskatît vçlreiz un pârdomât par ðo finansçðanu un noteikt konkrçtu finansçðanu ðiem bâreòiem, slimajiem, pansionâtiem un pârçjâm iestâdçm, par ko es runâju. Lûdzu noraidît ðo likumprojektu!

Sçdes vadîtâjs. Çriks Zunda, Demokrâtiskâs partijas "Saimnieks" frakcija.

Ç.Zunda (DPS). Godâtais sçdes vadîtâj! Godâtie kolçìi! Tâtad pirmkârt ir runa par to, kas izteikts ðajâ tabulâ kâ 68.priekðlikums, lai likums stâtos spçkâ nâkamajâ dienâ pçc izsludinâðanas. Jebkurai reforma ir nepiecieðama konsekvence, un mûsu reforma sâkas faktiski tajâ brîdî, kad mçs pagâjuðajâ gadâ nobalsojâm, ka vietçjo... likumâ, kas attiecâs par vietçjo paðvaldîbu vçlçðanâm, mçs noteicâm, ka rajona padomes pastâvoðâ formâ eksistç ne ilgâk kâ lîdz ðî gada beigâm. Mçs centâmies ðî likumprojekta sagatavoðanas gaitâ bût ïoti toleranti, un ðîm debatçm, kas bija komisijâ, tâtad arî ðeit Saeimâ un sabiedrîbâ, bija veltîts diezgan daudz laika, tika òemti vçrâ daudzi viedokïi, un tika panâkti ïoti daudzi kompromisi. Tâtad, kas attiecas uz ðo termiòu. Es lûgtu atbalstît 68.priekðlikumâ izteikto un no komisijas puses atbalstîto, ka mums bûtu jâpieòem, lai lîdz gada beigâm mçs paspçtu uzsâk tâs reorganizâcijas, kas ir noteiktas ar Paðvaldîbas vçlçðanu likumu. Ja mçs ðo normu neiebalsojam vai nenobalsojam, tas nozîmç, ka mçs neievçrojam viena cita likuma prasîbas. Tad tas nozîmç, ka mums vajadzîgi ir grozîjumi vienâ citâ likumâ. Tas ir viens.

Bet attiecîbâ uz likumu es teicu, ka ðeit ir bijis ïoti daudz diskusiju, ïoti daudz kompromisu, un es lûdzu kolçìus neaizmirst, ka jebkura reforma, tajâ skaitâ administratîvi teritoriâlâ reforma, prasa konsekvenci, un mçs ðo konsekvenci nenodroðinâsim, un ðo konsekvenci var nodroðinât tikai politiskie spçki. Ja mçs mçtâsimies no viena varianta uz otru variantu, tad mums neviens variants nebûs labs. Es lûdzu atbalstît 68. priekðlikumu un likumprojektu kopumâ!

Sçdes vadîtâjs. Vçlas runât deputâts Leopolds Ozoliòð — otro reizi.

L.Ozoliòð (TKB). Cienîjamie kolçìi! Es uzskatu, ka kaut kas mums iet ðíçrsâm. Kaut kas neiet kopâ ar mûsu pârliecîbu, ar mûsu iedzîvotâju labklâjîbu, ar mûsu paðu domâm, un, teiksim, arî ar sirdsapziòu, varbût kâ kâdam tâ arî ir, tas ir labi, ja ir, tâpçc es uzskatu, ka mums nav tâ stûrgalvîgi jâiet, kâ Zundas kungs mûs aicina. Mums reforma ir vajadzîga, viòð saka, jâ, ir vajadzîga. Es ðaubos, vai tâda reforma mums ir vajadzîga. Mums ir jâizsver vçl un vçlreiz viss par un pret. Iznâks tâpat kâ ar zemes nodokli, ko mçs 1996. gada decembrî nobalsojâm, 63 deputâti nobalsoja par ðo palielinâjumu pçc prezidenta Ulmaòa vçstules, kurð lûdza samazinât no 10 lîdz 40 reizçm, ðodien mçs balsosim par Valentînas Andrejevas priekðlikumu par nekustamâ îpaðuma nodokli, izpçtiet to tabulu un apskatieties, atkal mçs droði vien nobalsosim, vai tâpçc, ka Sadarbîbas padome bûs tâ lçmusi obligâto balsojumu uztaisît, kas palielinâs nodokli par mûsu atgûtajiem îpaðumiem, tâtad tiem, kam bija nacionalizçts, kas bija pazemoti, kas bija nicinâti, ðiem cilvçkiem bûs jâmaksâ par îpaðumu, ja bûs novçrtçts ar 20 000 latiem, tikai par zemi... tâtad mums bûs jâbalso, ka mçs uzliksim viòiem 200 latu nodokli, un tikai par mâju — 371,5 lati. Rçíiniet, tas ir pâri par 500 latiem. Ðodien mçs skatîsim ðo likumprojektu, tas ir par îpaðuma nodokli. Es atgâdinâðu vçl, bet es uzskatu, ka mums nevajag balsot par katru cenu, par katru cenu kaut ko izdarît. Tâ ir stûrgalvîbas un stulbuma pazîme. (No zâles deputâts K.Leiðkalns: "Kur ir jûsu priekðlikums?" No zâles deputâts L.Ozoliòð: "Es biju pret ðo likumu vispâr!")

Sçdes vadîtâjs. Vçlas runât Gundars Valdmanis — Tautas kopas "Brîvîba" frakcijas deputâts.

G.Valdmanis (TKB). Prezidij, padomes kalpi un tautas kalpi! Redziet, mçs varam viens otru òirgât, mçs varam viens par otru melot ðitanî Saeimâ, mçs arî varam melot, kâ tas notika, teiksim, Eiropas Parlamentu asamblejas un Latvijas parlamentâru kopsanâksmç, mçs varam viskautkâ darît. Viens pret otru. Varbût. Bet padomâsim, ko mçs tagad darâm. Mçs apzinâti atòemam no centrâlâs valdes to tukðo budþetu, uzdevumus, nododam to paðvaldîbâm un nedodam tâm paðvaldîbâm to naudu. Un ar ðito te, kâ Leopolds Ozoliòð minçja, bûs daudzas individuâlâs traìçdijas, bûs daudzâs vietâs skolu trûkumi, bûs viskautkâdas nejçdzîbas. Mçs liekam tautu slazdâ un nemeklçjam risinâjumu. Un es pievienotos Leopolda Ozoliòa lûgumam padomât un nebalsot par ðito likumprojektu. Tad, kad mçs varçsim dot paðvaldîbâm piemçrotus lîdzekïus un garantçt tos, mçs to varçtu darît, ja mçs mûsu tranzîta ceïiem uzliktu piemçrotus nodokïus, bet mçs to neesam izdarîjuði. Bet ko mçs steidzamies darît? Ir uzdotas paðvaldîbâm nastas, kuras tâs nenesîs, un tad mçs it kâ Poncijas Pilâti nomazgâjam savas rokas un sakâm: tâ jau nav mûsu vaina. Bet mçs, draugi, ðeit kopâ zinâm, ka tâ ir mûsu vaina. Mçs nododam uzdevumus, nenododam lîdzekïus un tad smaidâm. Mçs neesam vainîgi, ka tas cilvçks pakaras, mçs tikai viòam uzlikâm to cilpu uz kakla, un kâdam citam ir jâizsper to krçslu. Mçs sadalâm atbildîbu, bet mçs ðeit kopumâ zinâm, ko mçs darâm. Un vai mçs to gribam darît? Vai patieðâm mums tas labums, ko mçs saòemam par to, ka mçs atbalstâm to padomi, vai mums tas labums ir tik svçts, ka mçs varam ziedot maznodroðinâtos, mûsu tautas nâkotni un jaunatni, mûsu uzbûvçtâs skolas un lauku slimnîcas, vai mçs patieðâm esam ar mieru ziedot mûsu tautu un zemi citai padomes varai, kas pâr mums valda?

Un Ozoliòa kungs ieminçjâs atkal par sirdsapziòu. Es jums lûdzu... ðoreiz varbût Prezidijam lûgtu, lai mums dod kâdas 10 sekundes klusumu, lai mçs katrs sevî padomâtu, vai mçs patieðâm esam ar mieru ðito dziïo noziedzîbu pret mûsu tautu vçrst. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâti debatçs runât nevçlas. Debates slçdzam. Komisijas vârdâ — par 68. priekðlikumu.

J.Kalviòð (LNRP, LZP). Es atïauðos nelielu atkâpi par to, ka parlamenta tribîne tiek izmantota savtîgiem nolûkiem, un proti, kur bija visi ðie ugunîgie oponenti tajâ laikâ, kad likumprojekts tika apspriests? Visu vasaru nebija neviena. Bija paðvaldîbu pârstâvji un ieinteresçtâs personas, bet tie, kas paðlaik uzstâjas pret un kam tas ir noziedzîgi pret tautu, nebija neviena komisijas sçdç diemþçl.

Kas attiecas uz Ozoliòa kunga teikto par pârejas noteikumu 16. punktu, tad tieði ðo punktu vçlçjâs paði paðvaldîbu vadîtâji, pagastu vadîtâji. Un mçs tâ arî darîjâm, viòus uzklausot, izvçrtçjot iespçjas tîri no praktiskâ viedokïa, un tâpçc arî tas tika iekïauts likumprojektâ.

Tâlâk. Es piekrîtu kolçìiem, kas saka, ka vistrakâkais ir vienaldzîba un aprobeþotîba. Es pilnîgi piekrîtu tam. Un kas notiek tad, ja mçs ðo likumprojektu neatbalstâm kopumâ? Mçs vienkârði paralizçjam paðvaldîbu darbu. Ja mçs to vçlamies — lûdzu. Kaut gan es no savas puses ïoti jûs lûdzu atbalstît ðo likumprojektu kopumâ, lai paðvaldîbas var strâdât. Un, negaidot mûsu lçmumu, jau daudzas paðvaldîbas to dara, teiksim, kâ pozitîvs piemçrs ir Jelgavas rajons, kur viòi faktiski jau strâdâ un gatavojas tam, ka mçs ðo likumu pieòemsim. Bet kas attiecas uz 68. priekðlikumu, deputâta Zundas kunga priekðlikums, es sapratu, ka par to netika runâts. Un es lûdzu to atbalstît.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par deputâta Çrika Zundas izteikto priekðlikumu, kurð ir ar numuru 68 un kurâ viòð ierosina papildinât likumprojektu ar normu, ka likums stâjas spçkâ nâkoðajâ dienâ pçc tâ izsludinâðanas. Lûdzu balsoðanas reþîmu, un deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 53, pret — 1, atturas — 1. Priekðlikums pieòemts.

J.Kalviòð. Un tagad es lûdzu kolçìus nobalsot par likumprojektu kopumâ galîgajâ, treðajâ balsojumâ.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par likumprojekta "Grozîjumi likumâ "Par paðvaldîbâm"" pieòemðanu galîgajâ lasîjumâ. Lûdzu balsoðanas reþîmu, un deputâtus lûdzu izteikt savu attieksmi balsojot. Lûdzu rezultâtu! Par — 54, pret — 15, atturas — nav. Likums pieòemts.

J.Kalviòð. Paldies, kolçìi, par darbu!

Sçdes vadîtâjs. Godâtie deputâti! Pirms mçs sâkam iz-skatît nâkoðo dienas kârtîbas jautâjumu, es gribu jûs informçt par to, ka mçs ârkârtas sçdç strâdâjam parastajâ ierastajâ ritmâ — pusotru stundu, pçc kâ ir pârtraukums uz pusstundu, un turpinâm atkal sçdi. Tâtad mçs sâkâm pulksten 14.15, pârtraukums bûs 15.45.

Vçl es gribu informçt, ka Saeimas Prezidijs ir saòçmis divus iesniegumus, katru iesnieguði desmit deputâti. Pirmais pçc kârtas iesniegtais ir desmit deputâtu iesniegums: "Sakarâ ar to, ka deputâti Lîbane, Zîle, Seiksts, Vîtols, Apinis, Grînblats, Dobelis, Tabûns, Boka, Stikuts ir sagrozîjuði deputâta Valdmaòa teikto par debaðu laika garumu, tas ir, faktiski ir melojuði, lûdzam jûs, tas ir, sçdes vadîtâju, Prezidiju, izskatît 74. panta kârtîbâ jautâjumu par ðo deputâtu izslçgðanu no ðîs sçdes uz vienu stundu." Godâtie deputâti, atbilstoði Kârtîbas ruïïa 74.pantam tas ir sçdes vadîtâja kompetencç un nav izskatâms kâ desmit deputâtu priekðlikums.

Nâkoðais priekðlikums, kuru ir saòçmis Saeimas Prezidijs, ir: "Desmit deputâti ierosina 1997.gada 13.novembra 6.Saeimas vakara plenârsçdç paredzçtâs valdîbas atbildes uz deputâtu jautâjumiem pârcelt uz nâkoðo plenârsçdi." Vçlas runât Kârlis Èerâns, frakcija "Latvijai".

K.Èerâns (TKL). Godâtie kolçìi! Es aicinu neatbal-stît ðâdu priekðlikumu, mums tomçr ir jâizrunâ ðie jautâjumi un atbildes, jo pretçjâ gadîjumâ tieðâm ðîs mûsu Saeimas plenârsçdes, tâs var tikt bûtiski traucçtas ar lielu deputâtu pieprasîjumu skaitu. Es aicinu neatbalstît ðo priekðlikumu un vakarâ noturçt ðo sçdi, uzklausît ministru atbildes. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Pret deputâti ir runâjuði. Par runât deputâti nevçlas. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par desmit deputâtu priekðlikumu — 1997. gada 13. novembra vakara plenârsçdç paredzçtâs valdîbas atbildes uz deputâtu jautâjumiem pârcelt uz nâkoðo plenârsçdi. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 46, pret — 25, atturas — 5. Priekðlikums pieòemts.

Nâkamais dienas kârtîbas jautâjums — likumprojekts "Grozîjumi likumâ "Par pievienotâs vçrtîbas nodokli"" . Otrais lasîjums. Steidzams. Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas vârdâ — Vents Balodis, "Tçvzemei un Brîvîbai" un LNNK frakcijas deputâts.

V.Balodis (TB/LNNK). Godâtie prezidija locekïi, godâtie deputâti! Strâdâsim ar dokumentu nr. 3263 un burts "H". Pirmais priekðlikums ir Juridiskâ biroja priekðlikums un paredz precizçt terminoloìiju. Budþeta komisija ir atbalstîjusi priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs. Deputâtiem nav iebildumu. Pieòemts.

V.Balodis. Paldies! Otrais ir Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas priekðlikums, kurð arî paredz ðo skaidrojumu precizçt. Budþeta komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît komisijas viedoklim? Pieòemts.

V.Balodis. Paldies! Treðais ir Juridiskâ biroja priekðlikums, un Budþeta komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît tam? Pieòemts.

V.Balodis . 4.priekðlikums — Juridiskâ biroja priekðlikums, un Budþeta un finansu (nodokïu) komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti arî piekrît. Pieòemts.

V.Balodis . 6.priekðlikums — Juridiskâ biroja priekðlikums. Budþeta un finansu (nodokïu) komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Mçs 5. priekðlikumu izskatîjâm. 5.priekðlikums ir Juridiskâ biroja priekðlikums, kuru komisija ir atbalstîjusi, un deputâtiem arî nav iebildumu.

V.Balodis . 6.priekðlikums — arî Juridiskâ biroja priekðlikums, un komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Par 6.priekðlikumu deputâtiem iebildumu nav par atbildîgâs komisijas viedokli. Pieòemts.

V.Balodis. 7.priekðlikums — Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas priekðlikums, un komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis. Nâkamais ir 8.priekðlikums — Juridiskâ biroja priekðlikums, un komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâtiem nav iebildumu. Pieòemts.

V.Balodis. Ja deputâtiem nav iebildumu, tad, sâkot no 9.priekðlikuma lîdz 16.priekðlikumam, lîdz 18.priekðlikumam, ir Juridiskâ biroja priekðlikumi, kuri precizç redakciju.

Sçdes vadîtâjs. Baloþa kungs, mums ir jâizskata likumprojekts pa pantiem.

V.Balodis . Jâ, paldies! Tâtad 9.priekðlikums ir Juridiskâ biroja priekðlikums. Budþeta un finansu (nodokïu) komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît tam. Pieòemts.

V.Balodis. 10.priekðlikums — Juridiskâ biroja priekðlikums. Budþeta un finansu (nodokïu) komisija ir atbalstîjusi

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 11.priekðlikums — Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît tam. Pieòemts.

V.Balodis. 12.priekðlikums — arî Juridiskâ biroja priekðlikums, un Budþeta un finansu (nodokïu) komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 13.priekðlikums — Juridiskâ biroja priekðlikums, un Budþeta un finansu (nodokïu) komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis . 14.priekðlikums — Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 15.priekðlikums — Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 16.priekðlikums, arî Juridiskâ biroja priekðlikums, un komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis . 17.priekðlikums — Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 18.priekðlikums — Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis . 19.priekðlikums — Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas priekðlikums, un komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis . 20.priekðlikums — Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 21.priekðlikums ir frakcijas "Latvijai" priekðlikums un komisija nav atbalstîjusi, jo ðeit tiek mainîtas pievienotâs vçrtîbas nodokïa likmes.

Sçdes vadîtâjs . Atklâjam debates. Elmârs Zelgalvis, frakcija "Latvijai" vçlas runât.

E.Zelgalvis (TKL). Godâtais Prezidij! Godâtie deputâti! Mûsu priekðlikuma bûtîba ir ðâda: noteikt diferencçtas pievienotâs vçrtîbas nodokïa likmes ar mçríi — veicinât mazo un vidçjo uzòçmumu veidoðanos un attîstîbu vispâr un lauksaimniecîbas izejvielu pârstrâdes uzòçmumu veidoðanu un attîstîbu it îpaði. Mçs ïoti labi zinâm, ka paðlaik daudz tiek runâts, daudz tiek rakstîts par lauku attîstîbas problçmâm, bet tiek meklçti daþâdi risinâjumi, tçrçti miljoniem lîdzekïu, arî no budþeta subsîdijâm un tâ tâlâk. Bet tajâ pat laikâ lauksaimniecîba, mçs zinâm, neattîstas, bezdarbs laukos ir ïoti liels. Problçma nerisinâs tâdçï, ka zemniekiem par viòu produkciju netiek samaksâts tik, lai viòi segtu savas raþoðanas izmaksas un gûtu peïòu arî attîstîbai. Citiem vârdiem — lauksaimnieciskâ raþoðana ðodien ir nerentabla. Risinâjums ir viens. Zemniekiem paðiem uz kooperâcijas pamatiem jâveido nelieli, bet moderni pârstrâdes uzòçmumi. Tad pârstrâdes rezultâtâ gûtâ peïòa paliks paðiem zemniekiem, kooperatîvâ uzòçmuma îpaðniekiem. Bet, lai ðâdi nelieli pârstrâdes uzòçmumi veidotos un viòu produkcija bûtu konkurçtspçjîga, ir nepiecieðams valsts atbalsts nodokïu atvieglojumu veidâ. Un tas arî ir izteikts mûsu priekðlikumâ. Tâ ir mûsu priekðlikuma, varçtu teikt, ekonomiskâ puse.

Bet ir arî politiskâ puse. Es iepazinos ar viedokli ðajâ jautâjumâ, kâdu pauþ mûsu pârçjâs politiskâs partijas. Un arî tâs partijas, kuras ðodien veido un atbalsta valdîba. Un, piemçram, demokrâtiskâ partija "Saimnieks" savâ 3.kongresâ ir pieòçmusi rezolûciju par atbalstu vietçjiem uzòçmçjiem un uzòçmçjsabiedrîbâm. Un tajâ ir rakstîts: "DPS kâ vienu no galvenajiem un svarîgâkajiem uzdevumiem izvirza valstiskâ atbalsta sniegðanu un priekðrocîbu radîðanu vietçjiem uzòçmumiem." Un tâlâk: "Latvijas vietçjiem uzòçmumiem radît labvçlîgus attîstîbas apstâkïus, regulçjot nodokïus." Lûk, tas ir tieði tas, ko mçs arî liekam priekðâ. Un tâlâk — arî citas mûsu frakcijas pauþ tâdu paðu viedokli. Piemçram, apvienîba "Tçvzemei un Brîvîbai" savâ lauksaimniecîbas programmâ raksta: "Izveidot lauksaimniecîbas atjaunoðanu veicinoðu nodokïu sistçmu, sekmçt lauksaimniecîbas kooperatîvu attîstîbu un uzòçmçjdarbîbu laukos, samazinât nodokïu likmes." Tâtad ïoti patîkami, ka mûsu viedokïi ðeit saskan arî ar pozîcijas frakciju un partiju viedokïiem. Tâpçc mûsu balsojums par mûsu ðo konkrçto priekðlikumu tieðâm bûtu ïoti laba iespçja partijâm, frakcijâm parâdît savu labo gribu un îstenot viòu dokumentos izteiktâs tçzes. Tâpçc es aicinu visus balsot par ðo priekðlikumu un to atbalstît. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâti debatçs uzstâties nevçlas. Vçlas debatçs uzstâties deputâts Vents Balodis, frakcija "Tçvzemei un Brîvîbai"/LNNK. Lûdzu!

V.Balodis (TB/LNNK). Es mazliet gribçtu analizçt ðo priekðlikumu un pateikt, kâpçc mçs to esam noraidîjuði. Pirmkârt, ja runa iet par ðiem mazajiem zemniekiem, tad visi viòi ir pievienotâs vçrtîbas nodokïa nemaksâtâji, ja viòu gada ienâkums nepârsniedz 30 000 latu, un viòi nemaksâ pievienotâs vçrtîbas nodokli un saòem no valsts vçl 12% piemaksu par nodoto produkciju.

Otrkârt, 2.apakðpunktâ — 16% apmçrâ no mazo uzòçmumu preèu piegâdes, nav ðâda mazo uzòçmumu klasifikâcija vispâr ðobrîd mums noteikta, kuri bûs tie mazie uzòçmumi. Nemaz nerunâjot par ðâdu, teiksim, diferencçtu nodokïu administrçðanas iespçju. Tâpçc es lûdzu neatbalstît ðo priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs . Komisijas vârdâ Vents Balodis nevçlas neko piebilst.

V.Balodis. Komisija nav atbalstîjusi ðo priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par frakcijas "Latvijai" priekðlikumu, kurð ir izteiks ar nr.21 un kurâ viòi piedâvâ 5.panta pirmo daïu izteikt ðâdâ redakcijâ, un tâlâk kâ tekstâ. Lûdzu balsoðanas reþîmu, un deputâtus lûdzu paust savu attieksmi balsojot. Lûdzu rezultâtu! Par — 17, pret — 30, atturas — 8. Priekðlikums nav pieòemts. Lûdzu turpinâm!

V.Balodis. Paldies! 22.priekðlikums ir Juridiskâ biroja priekðlikums, un komisijâ ir atbalstîts.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît tam. Pieòemts.

V.Balodis. Nâkamais ir 23.priekðlikums. Deputâts Kârlis Èerâns ir izteicis savu priekðlikumu. Komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâts Kârlis Èerâns noòem savu priekðlikumu.

V.Balodis. Paldies Kârlim Èerânam! 24.priekðlikums ir Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrçjevas priekðlikums, un komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît tam. Pieòemts.

V.Balodis. 25.priekðlikums ir Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas priekðlikums, kuru izstrâdâjusi Budþeta un finansu (nodokïu) komisija, jo es gribu ðeit paskaidrot. Komisijas sçdç pieòçmam Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrçjevas priekðlikumu, kur iet runa par videokasetçm, bet ðajâ priekðlikumâ bija pazudusi tâ lieta, ka ar PVN netiek aplikti masu informâcijas lîdzekïi. Tâdçï mçs atgriezâmies pie ðî priekðlikuma un izstrâdâjâm kâ 18.punktu, ka ar PVN nav apliekami masu informâcijas lîdzekïi Ministru kabineta noteiktajâ kârtîbâ.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti neiebilst komisijas viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis . 26.priekðlikums ir Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrçjevas priekðlikums, un komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis . 27.priekðlikums ir LZS, KDS un LDP frakcijas priekðlikums, un komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 28.priekðlikums ir deputâta Kârïa Èerâna priekðlikums, un komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Vçlas runât deputâts Kârlis Èerâns, frakcija "Latvijai".

K.Èerâns (TKL). Godâtais sçdes vadîtâj! Godâtie kolçìi deputâti! Ðis ir priekðlikums, kurð paredz atbrîvot no pievienotâs vçrtîbas nodokïa visu veidu datorus, datoru komponentus un datortîkla aparatûru, kâ arî datorprogrammas un to informatîvo nodroðinâjumu. Ðâdi vai analoìiski priekðlikumi jau ir vairâkkârtîgi skatîti Saeimas sçdçs, un diemþçl lîdz ðim viòi nav guvuði valdoðâ vairâkuma izpratni, jo ðeit ir bijusi aizbildinâðanâs ar to, ka, lûk, ðâdi priekðlikumi, ka tie bûtiski negatîvi ietekmç valsts budþetu. Un ðeit es arî tâpçc esmu parâdîjis to, ka valsts budþets praktiski necieð no ðâdu priekðlikumu apstiprinâðanas, jo lîdz ar to, ja mçs ðo pievienotâs vçrtîbas nodokli atceïam datoriem, tad lîdz ar to samazinâs nepiecieðamais izdevumu apjoms, kas ir paredzçts arî daþâdâs valdîbas programmâs ðo datoru iegâdei. Un tas ir gan valsts ieòçmumu un muitas politikas informâtikas sistçmâ, gan arî valsts informâcijas tîkla aìentûrâ, kur mçs varam bûtiski samazinât attiecîgi nepiecieðamo investîciju summu.

Es tomçr gribçtu aicinât deputâtus ar izpratni izturçties pret to, ka mums ir nepiecieðams samazinât datoru cenu fiziskâm personâm, kas ir tas, ko ðî pievienotâs vçrtîbas likme skar visvairâk. Un samazinot datoru cenu fiziskâm personâm uz tâ rçíina, ka ðie datori tiek atbrîvoti no pievienotâs vçrtîbas nodokïa, mçs panâkam tâdu situâciju, ka ðie datori var tikt daudz plaðâk iegâdâti un daudz plaðâk arî izmantoti mûsu sabiedrîbâ. Tos var iegâdâties gan studenti, gan arî skolçni, un tos var iegâdâties vairâk arî, teiksim, jebkurð, kuram bûtu interese tos apgût un tâlâk ar tiem kaut ko darît. Mûsu sabiedrîbâ ðâdâ veidâ var ienâkt tehnoloìija, un mçs arî kâ sabiedrîba varam kïût izglîtotâka ðajâ nâkotnei seviðíi izðíiroðajâ nozarç. Tâpçc es aicinu atbalstît ðo savu priekðlikumu. Es labi saprotu to, ka valdoðais vairâkums ir noskaòots pret, ka acîmredzot ir ðâds Sadarbîbas padomes lçmums — to neizdarît, tâs ir jûsu tiesîbas to darît. Bet es tomçr gribu pastâvçt uz to, ka mums kaut uz neilgu laiku ðâdi atvieglojumi datoriem bûtu jâsniedz, un tâdâ veidâ mçs arî sakârtotu ðo datoru tîklu, izbeigtu nelegâlo tirdzniecîbu ar datoriem, kas pastâv, un jebkurâ gadîjumâ mçs veicinâtu mûsu valsts attîstîbu. Es aicinu nobalsot par ðo priekðlikumu. Paldies!

Sçdes vadîtâjs . Pçteris Apinis, frakcija "Latvijas ceïð".

P.Apinis (LC). Godâtie kolçìi! Izòçmuma kârtâ es aicinu atbalstît Kârïa Èerâna priekðlikumu, jo tas nerada nekâdus bûtiskus zaudçjumus Latvijas valsts budþetam, bet ievçrojamu iespçju attîstît Latvijas tehnoloìijas. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Vçlas runât Mâris Vîtols, LZS, KDS un LDP frakcijas deputâts. Lûdzu!

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Es aicinu deputâtus neatbalstît Kârïa Èerâna iesniegto priekðlikumu vairâku iemeslu dçï. Pirmkârt, es neuzskatu, ka izòçmuma radîðana pievienotâs vçrtîbas nodokïa likumâ un noteiktu preèu atbrîvoðana no pievienotâs vçrtîbas nodokïa veicina valsts attîstîbu. Otrkârt, paldies Dievam, valdîba nav vienîgâ institûcija, kas ðajâ valstî pçrk datorus, un, izejot no manis teiktâ, ieòçmumi no pievienotâs vçrtîbas nodokïa ðî priekðlikuma rezultâtâ samazinâsies. Treðkârt, tas novedîs pie tâ, ka valdîba varçtu tçrçt mazâk lîdzekïu daþâdâm programmâm, tajâ skaitâ valsts investîciju programmâ informâcijas nodroðinâðanâ valsts sektorâ. Lîdz ar to efekts bûtu tieði pretçjais, nevis mçs attîstîsim, bet mçs bremzçsim savas valsts attîstîbu. Es lûdzu neatbalstît ðo priekðlikumu!

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâti debatçs runât nevçlas, debates slçdzam. Komisijas vârdâ — Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK) . Tâ kâ mçs jau atkârtoti vairâkas reizes pie ðî jautâjuma atgrieþamies ðeit un esam to noraidîjuði jau iepriekð, tad lûdzu arî ðoreiz deputâtus ðo priekðlikumu noraidît.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par deputâta Kârïa Èerâna izteikto priekðlikumu, kurð jûsu dokumentâ ir ar nr.28 un kurâ Èerâna kungs lûdz papildinât 6.panta pirmo daïu ar jaunu punktu, tâlâk kâ tekstâ. Lûdzu balsoðanas reþîmu, un deputâtus lûdzu balsot. Lûdzu rezultâtu! Par — 21, pret — 33, atturas — 16. Priekðlikums nav pieòemts.

V.Balodis . Paldies! 29.priekðlikums ir Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrçjevas priekðlikums, un komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît tam. Pieòemts.

V.Balodis. 30.priekðlikums arî Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas priekðlikums. Komisija arî ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis . 31.priekðlikums — Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis . 32.priekðlikums — Juridiskâ biroja priekðlikums.

Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâtiem nav iebildumu. Pieòemts.

V.Balodis. 33. ir Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis . 34. ir Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas priekðlikums. Tas ir iestrâdâts Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas priekðlikumâ.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis. Tâtad deputâti piekrît arî 35. priekðlikumam.

Sçdes vadîtâjs . Deputâtiem nav iebildumu. Pieòemts.

V.Balodis. 36. ir LZS, KDS un LDP frakcijas priekðlikums, kuru komisija ir òçmusi vçrâ un iestrâdâjusi savâ 37. priekðlikumâ kâ Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs. Deputâtiem nav iebildumu pret atbildîgâs komisijas viedokli, iestrâdâjot LZS, KDS un LDP frakcijas priekðlikumu savâ redakcijâ, kurð ir ar nr. 37. Iebildumu nav. Pieòemts.

V.Balodis. 38.priekðlikums arî ir LZS, KDS un LDP frakcijas priekðlikums. Tas ir iestrâdâts 39. — Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas priekðlikumâ.

Sçdes vadîtâjs. Deputâtiem nav iebildumu pret atbildîgâs komisijas viedokli par LZS, KDS un LDP frakcijas priekðlikumu, iestrâdâjot to savâ — 39.priekðlikumâ. Pieòemts.

V.Balodis . 40. ir Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 41.priekðlikums arî ir Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 42.priekðlikums ir LZS, KDS un LDP frakcijas priekðlikums, kurð ir iestrâdâts 43. — Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas priekðlikumâ.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti neiebilst pret atbildîgâs komisijas viedokli, iestrâdâjot LZS, KDS un LDP frakcijas priekðlikumu savâ 43.priekðlikumâ. Pieòemts.

V.Balodis. 44. ir LZS, KDS un LDP frakcijas priekðlikums, kurð ir papildinâts un iestrâdâts Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas 45.priekðlikumâ.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît atbildîgâs komisijas viedoklim iestrâdâjot LZS, KDS un LDP frakcijas 44.priekðlikumu savâ redakcijâ, kurð numurçts ar nr. 45. Nav iebildumu. Pieòemts.

V.Balodis. Paldies! 46. ir Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas priekðlikums par pârejas noteikumiem. Atbalstîts.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît tam. Pieòemts.

V.Balodis. Paldies! Lîdz ar to mçs esam izskatîjuði visus priekðlikumus. Lûdzu nobalsot par otro un galçjo lasîjumu.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par likumprojekta "Grozîjumi likumâ "Par pievienotâs vçrtîbas nodokli"" pieòemðanu otrajâ un galîgajâ lasîjumâ. Lûdzu balsoðanas reþîmu! Deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 55, pret — nav, atturas — nav. Likums ir pieòemts.

Nâkamais darba kârtîbas jautâjums ir likumprojekts "Par akcîzes nodokli naftas produktiem" . Otrais lasîjums. Steidzams. Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas vârdâ — Vents Balodis, apvienîbas "Tçvzemei un Brîvîbai"/LNNK frakcija. Lûdzu!

V.Balodis (TB/LNNK). Godâtie deputâti, strâdâsim ar dokumentu nr. 3263–I. Pirmais ir Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas priekðlikums. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. Otrs ir deputâta Leonarda Tenisa priekðlikums. Komisija to nav atbalstîjusi, bet viòa izteikto priekðlikumu bûtîbâ iestrâdâjusi savâ komisijas redakcijâ. Bet tas nav atbalstîts priekðlikums.

Sçdes vadîtâjs. Deputâtiem nav iebildumu pret komisijas viedokli.

V.Balodis. 3. ir Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas priekðlikums, kurð arî ir iestrâdâts komisijas priekðlikumâ.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît atbildîgâs komisijas viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis. 4. ir Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas priekðlikums, kurð ir atbalstîts un kurâ ir iestrâdâti ðie iepriekðçjie priekðlikumi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît atbildîgâs komisijas redakcijai, kura ir izteikta ar 4.priekðlikumu. Pieòemts.

V.Balodis. 5. ir Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisijâ ir atbalstîts.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît tam. Pieòemts.

V.Balodis. 6.ir deputâta Tenisa priekðlikums, kurð arî ir iestrâdâts Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas priekðlikumâ. Tas ir 7. — Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas priekðlikums.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît atbildîgâs komisijas viedoklim, izskatot deputâta Tenisa priekðlikumu, kurð ir ar nr. 6., iestrâdâjot to atbildîgâs komisijas piedâvâtajâ redakcijâ dokumentâ, kurð ir ar nr.7. Deputâtiem iebildumu nav. Pieòemts.

V.Balodis. 8. ir deputâta Tenisa priekðlikums. Komisija to nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît atbildîgâs komisijas viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis. 9. arî ir deputâta Tenisa priekðlikums un arî nav atbalstîts komisijâ.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît atbildîgâs komisijas viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis. 10.priekðlikums ir Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas priekðlikums, un tas nav atbalstîts komisijâ.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 11. ir deputâta Tenisa priekðlikums. Komisija to nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît atbildîgâs komisijas viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis. 12. ir Demokrâtiskâs partijas "Saimnieks" priekðlikums. Komisija to nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît atbildîgâs komisijas viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis. 13. ir Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 14. Demokrâtiskâs partijas "Saimnieks" frakcijas priekðlikums. Komisija to nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît atbildîgâs komisijas viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis. 15. ir deputâta Tenisa priekðlikums. Komisija to nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis. 16. ir Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît tam. Pieòemts.

V.Balodis. 17. ir Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti arî atbalsta. Pieòemts.

V.Balodis. 18. Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti arî atbalsta. Pieòemts.

V.Balodis. 19. ir Demokrâtiskâs partijas "Saimnieks" priekðlikums. Komisija to nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît atbildîgâs komisijas viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis. 20. ir Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis. 21. ir Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas priekðlikums. Komisijas to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît tam. Pieòemts.

V.Balodis . 22. ir Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 23. ir deputâta Ozoliòa priekðlikums. Komisija to nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît atbildîgâs komisijas viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis. 24. ir Demokrâtiskâs partijas "Saimnieks" frakcijas priekðlikums. Komisija to nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît atbildîgâs komisijas viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis. 25. ir deputâta Ozoliòa priekðlikums. Komisija to nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis. 26. ir deputâta Tenisa priekðlikums. Komisija to nav atbalstîjusi, bet iestrâdâjusi to ir savâ nakamajâ 27.priekðlikumâ.

Sçdes vadîtâjs. Deputâtiem nav iebildumu pret komisijas viedokli, izskatot deputâta Tenisa priekðlikumu un iestrâdâjot to savâ redakcijâ ar nr. 27. Pieòemts.

V.Balodis. 28. priekðlikums ir Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 29. ir Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti tam piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 30. ir Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît tam. Pieòemts.

V.Balodis. 31. ir Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît tam. Pieòemts.

V.Balodis. 32. ir Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 33. arî ir Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 34. ir Juridiskâ biroja priekðlikums. Komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 35. ir deputâtu Kârïa Leiðkalna un Gredzena priekðlikums. Komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Vçlas runât deputâts Kârlis Leiðkalns, frakcija "Latvijas ceïð".

K.Leiðkalns (LC). Augsti godâtie deputâti! Augsti godâtais Sinkas kungs! Es zinu, ka jums patîk, ka es runâju, es pacentîðos to darît îsi, kodolîgi, bet izteiksmîgi. Tâtad augsti godâtâ zâle! Es aicinu jûs atbalstît ðo priekðlikumu aiz vairâkiem aspektiem.

Pirmais aspekts ir tas, ka saskaòâ ar pârejas noteiku-miem to tâpat ir licis priekðâ deputâts Gredzens un deputâts Leiðkalns, ðâ panta pirmâ daïa spçkâ stâjas tikai 2000.gada 1.janvârî. Otrs aspekts, manuprât, ir svarîgâkais aspekts, ka saskaòâ ar ðo priekðlikumu valsts budþets savu masu nevis zaudçs, bet tikai pieaudzçs. Turpretim 10% no tâs naudas, ko mçs atvçlam Satiksmes ministrijai vai Valsts autoceïu fondam, tiks izlietots saskaòâ ar ðâ panta otrajâ daïâ paredzçtajiem noteikumiem lauku ceïu asfaltçðanai, jo ðobrîd Satiksmes ministrija pilnîgi perfekti pasaka, ka viòi labos, remontçs un asfaltçs tos ceïus, pa kuriem ir intensîvâka satiksme. Tâdâ kârtâ nododot aizmirstîbai virkni ceïu, kas ðodien Latvijâ ir jâasfaltç, jâsakârto, tas varbût ir Staiceles—Ainaþu ceïð. Vesela virkne ceïu ðobrîd ir Latvijâ, kas ir ïoti nozîmîgi, kuros satiksme nav pârâk intensîva. Tâpçc es aicinu jûs atbalstît ðo priekðlikumu un priekðlikumu, kas skar ðos pârejas noteikumus, kuru tâpat ir iesniedzis deputâts Gredzens un deputâts Leiðkalns. Paldies par uzmanîbu!

Sçdes vadîtâjs. Apiòa kungs, lîdz pârtraukumam ir trîs minûtes. Divas minûtes jums bûs pietiekami? Lûdzu! Pçteris Apinis — frakcija "Latvijas ceïð".

P.Apinis (LC). Godâtie kolçìi, es ïoti aicinu jûs visus atbalstît deputâta Gredzena un deputâta Leiðkalna priekðlikumu. Es vçlos norâdît to sîko neizpratni, kas bija Budþeta un finansu (nodokïu) komisijâ, kad viòi nobalsoja pret ðo priekðlikumu, jo daudziem varbût ir iespaids, ka kâda no ministrijâm piekrît vienai, otrai, vai treðai no partijâm, un tad pârçjâm partijâm daþubrîd ðíiet, ka nav vçrts atbalstît ðâdus priekðlikumus. Minçtais priekðlikums runâ par laiku, kas bûs, tikai sâkot no 2001.gada. Tâtad tajâ laikâ acîmredzot Kriðtopana kungs nebûs vairs satiksmes ministrs, un jums nebûtu lieki jâsatraucas, ka tas atbalsta kâdu no Satiksmes ministrijas paðreizçjâs vadîbas. Tiem, kas viòu varbût îpaði nemîl. Es jûs ïoti aicinu atbalstît ðo priekðlikumu, jo jâsakârto Leiðkalna minçtie Staiceles–Ainaþu ceïi, un ir vçl arî daudzi citi. Es varçtu minçt — piemçram, starp Kuldîgu un Aizputi vai starp Kuldîgu un Saldu ir daþi kilometri neasfaltçtu ceïu, kuri, bez ðaubâm, aktîvi prasa asfaltu, un es domâju, ka ðâdu priekðlikumu atbalstîðana savestu kârtîbâ Latvijas ceïus un citu infrastruktûru. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâtu debatçs pieteikuðies nav. Debates beidzam. Komisijas vârdâ — Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Es tomçr deputâtus lûgtu balsot ðeit tâ, kâ to ir lçmusi Budþeta un finansu (nodokïu) komisija. Un neatbalstît ðo priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs . Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par deputâtu Leiðkalna un Gredzena iesniegto priekðlikumu, kurð ir ar nr. 35, kurâ viòi ierosina izteikt 14.panta pirmâs daïas tekstu ðâdâ redakcijâ, un tâlâk kâ tekstâ. Lûdzu balsoðanas reþîmu! Deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 22, pret — 19, atturas — 37. Priekðlikums nav pieòemts. Turpinâsim likumprojekta izskatîðanu pçc pârtraukuma. Lûdzu reìistrâcijas reþîmu! Deputâtus lûdzu reìistrçties! Saeimas sekretâra biedru Mâri Rudzîti lûdzu nolasît reìistrâcijas rezultâtus!

Modris Lujâns ir iesniedzis lûgumu par paziòojumu Kârtîbas ruïïa 67. panta kârtîbâ. Lujâna kungs, jums vârds tiks dots pçc pârtraukuma. Jûs varçsit izmantot trîs minûtes.

Godâtie frakciju vadîtâji, es aicinu visus frakciju vadîtâjus uz Frakciju padomi tagad, pârtraukumâ, Viesu zâlç. Frakcijas padomes darba kârtîba jau bija izsludinâta iepriekð. Par rudens sesijas slçgðanu un darba uzsâkðanu ziemas sesijâ. Godâtie deputâti, pârtraukums vçl nav pasludinâts.

M.Rudzîtis (6.Saeimas sekretâra biedrs). Cienîjamie deputâti, nav reìistrçjuðies: Aleksandrs Bartaðeviès, Edgars Bâns, Indulis Bçrziòð, Ilmârs Biðers, Juris Celmiòð, Alfreds Èepânis, Indulis Emsis, Edvîns Inkçns, Juris Galerijs Vidiòð, Dainis Turlais, Leonards Teniss, Pauls Putniòð, Aivars Guntis Kreituss.

Sçdes vadîtâjs . Pârtraukums lîdz 16.15.

 

Sçdi vada Latvijas Republikas 6.Saeimas priekðsçdçtâja biedrs Andris Ameriks.

Sçdes vadîtâjs. Es aicinu deputâtus ieòemt savas vietas! Turpinâm izskatît mûsu ârkârtas sçdes darba kârtîbu, likumprojekts "Par akcîzes nodokli naftas produktiem" . Vents Balodis. Es atvainojos, Lujâna kungs, es solîju, tâtad atbilstoði Kârtîbas ruïïa 67.punktam Lujâna kungs vçlas sniegt paziòojumu par viedokli Advokatûras likumâ, jums ir trîs minûtes atbilstoði Kârtîbas rullim.

M.Lujâns (TSP). Cienîjamie kolçìi! Es gribu atvainoties Tabûna kungam un Dobeïa kungam, ka es diskusijas laikâ biju pârlieku ass, un centîðos laboties. Paldies!

Sçdes vadîtâjs . Bûtu bieþâk ðâda attieksme pret kolçìiem. Lûdzu turpinâm izskatît likumprojektu. Vents Balodis. Lûdzu!

V.Balodis (TB/LNNK). Godâtie deputâti! Tâlâk mums ir jâskatâs 36.priekðlikums, tas ir Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas priekðlikums, un komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti neiebilst. Pieòemts.

V.Balodis. 37. ir Juridiskâ biroja priekðlikums, un komisijâ ir atbalstîts.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît tam. Pieòemts.

V.Balodis. Nâkamais ir 38. — Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas priekðlikums, un komisijâ ir atbalstîts.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît tam. Pieòemts.

V.Balodis. 39. ir Juridiskâ biroja priekðlikums, un komisijâ ir atbalstîts.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 40. ir deputâta Tenisa priekðlikums, komisijâ nav atbalstîts.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis. 41. Juridiskâ biroja priekðlikums, un komisijâ ir atbalstîts.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 42. ir Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas priekðlikums, un komisijâ atbalstîts.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 43. ir Juridiskâ biroja priekðlikums, komisijâ ir atbalstîts.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 45. ir Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas priekðlikums, komisijâ ir atbalstîts.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. Un 46. ir deputâta Dinçvièa priekðlikums, nav atbalstîts, bet bûtîbâ Andrejevas priekðlikums izslçdz viòa priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis. 47. ir Andrejevas priekðlikums, un komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Piekrît deputâti. Pieòemts.

V.Balodis. 48. ir LZS, KDS un LDP frakcijas priekðlikums,un 49. ir deputâta Kârïa Èerâna priekðlikums, ðie abi priekðlikumi ir vienâdi, un komisija tos ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis. Un 50. ir deputâtu Kârïa Leiðkalna un Gredzena priekðlikums, komisija nav atbalstîjusi, bet tas arî nav balsojams saskaòâ ar to, ka mçs jau esam viòu priekðlikumu noraidîjuði iepriekð.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu turpinâm.

V.Balodis. 51. ir Demokrâtiskâs partijas "Saimnieks" priekðlikums un nav atbalstîts, un tas arî nav izskatâms. Es gan gribçtu ðeit vârdu kâ deputâts.

Sçdes vadîtâjs. Baloþa kungs, ja jûs sakât, ka tas nav izskatâms pçc bûtîbas, tad tas nav arî debatçjams.

V.Balodis. Bet es gribu no savas puses mazliet paskaidrot deputâtiem.

Sçdes vadîtâjs. Tâtad mçs tomçr izskatâm 51. — Demokrâtiskâs partijas "Saimnieks" priekðlikumu, un debatçs vârdu lûdz Vents Balodis. Lûdzu!

V.Balodis (TB/LNNK) . Paldies, Amerika kungs! Es gan gribçju ðeit deputâtiem paskaidrot par ðo jautâjumu, zvejniekiem par ðo dîzeïdegvielas apmaksu. Komisija noraidîja visus ðos priekðlikumus, un, sazinoties ar Zemkopîbas ministriju, es lûdzu, vai nevar kâdâ citâ veidâ palîdzçt ðiem zvejniekiem, un tika nolemts izveidot valsts subsîdiju programmâ atseviðíu sadaïu — Nacionâlâs zvejniecîbas atjaunoðana un attîstîba jûras piekrastç un iekðçjos ûdeòos. Un tas paredz jaunu zvejas tehnoloìiju ievieðanu, zvejas aprîkojumu modernizçðanu, stihiskâs dabas parâdîbâs zaudçto zvejas rîku atjaunoðanu, nozvejoto zivju uzglabâðanas iespçjas pilnveidoðanu, iekðçjo ûdeòu zivju pârstrâdes tehnoloìiju ievieðanu, un kopumâ ðî subsîdiju programma varçtu bût 150 tûkstoði latu, tâ ka zvejnieki saòems citâdâ veidâ sev ðo palîdzîbu.

Sçdes vadîtâjs . Es saprotu, ka deputâtiem nav iebildumu pret atbildîgâs komisjas viedokli — noraidît, un tas arî nav izskatâms pçc bûtîbas, tâtad mçs varam turpinât.

V.Balodis . Un pçdçjais ir 52. — Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas priekðlikums par likumâ spçkâ stâðanâs datumu, un to komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti tam piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. Paldies! Vairâk mums nav priekðlikumu, un lûdzu atbalstît deputâtus otrajâ, galîgajâ lasîjumâ.

Sçdes vadîtâjs . Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par likumprojekta "Par akcîzes nodokli naftas produktiem" pieòemðanu otrajâ, galîgajâ lasîjumâ. Lûdzu balsoðanas reþîmu. Lûdzu deputâtus balsot. Lûdzu rezultâtu! Par — 37, pret — nav, atturas — 3. Balsoðanâ nepiedalâs nepiecieðamais deputâtu skaits. Lûdzu atkârtot zvanu! Lûdzu atkârtot balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu piedalîties balsoðanâ. Lûdzu rezultâtu! Par — 52, pret — nav, atturas — nav. Likums pieòemts.

Nâkamais darba kârtîbas jautâjums — likumprojekts "Grozîjumi likumâ "Par akcîzes nodokli"" , otrais lasîjums, steidzams. Komisijas vârdâ — Vents Balodis, "Tçvzemei un Brîvîbai"/LNNK frakcijas deputâts. Lûdzu!

V.Balodis (TB/LNNK). Godâtie deputâti! Strâdâsim ar dokumentu nr.3263b. Pirmais ir Juridiskâ biroja priekðlikums, un komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

V.Balodis. 2. ir frakcijas "Latvijai" priekðlikums, komisija to nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Vçlas runât Elmârs Zelgalvis, frakcija "Latvijai". Lûdzu!

E.Zelgalvis (TKL). Godâtais Prezidij! Godâtie deputâti! Ðis mûsu priekðlikums ir tîri fiskâla rakstura priekðlikums. Proti, ar vienu mçríi — gût papildu ienâkumus valsts budþetâ. Mçs ïoti labi zinâm, ka ðodien cenas alkoholam pie mums ir zemas, salîdzinot ar ðîm cenâm citâs valstîs. Un, no otras puses, mçs runâjam par to, ka mums trûkst lîdzekïu sociâlai aprûpei, mums trûkst lîdzekïu veselîbai, medicînai, mums trûkst lîdzekïu izglîtîbai. Mçs parçíinâjâm, ka mûsu priekðlikuma rezultâtâ budþets varçtu gût papildus 10,7 miljonus latu, un ðo summu mçs arî ierosinâjâm, devâm priekðlikumu ieskaitît... novirzît paðvaldîbâm to funkciju veikðanai. Proti, izglîtîbas vajadzîbâm, sociâlai aprûpei un veselîbas aprûpei. Ja no otras puses mçs skatâmies, var teikt, par cik cenas pieaugs, mçs parçíinâjâm, ka ðâda priekðlikuma rezultâtâ cenas puslitra alkohola, stipra alkohola pudelei var pieaugt ne vairâk kâ par 25 santîmiem. Mçs uzskatâm, ka tiem, kas vçlas lietot ðîs preces, ka tiem, ðis arî nebûs ðíçrslis, kavçklis. Un mçs tajâ paðâ laikâ tâdu priekðlikumu ierosinâjâm tâlâk uz tabakas izstrâdâjumiem, uzskatâm, ka tabaka un alkohols nav pirmâs nepiecieðamîbas preces, un ðeit arî var, kas vçlas lietot ðîs preces, var maksât vairâk, bet budþets un paðvaldîbu budþets pirmâm kârtâm iegûs pietiekoði lielu naudas summu, lai veiktu savas funkcijas, kurâm, kâ mçs zinâm, ðodien lîdzekïu ïoti nepietiek. Tâpçc lûdzam atbalstît mûsu priekðlikumu. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Vai deputâti vçl vçlas uzstâties debatçs? Nç. Debates beidzam. Komisijas vârdâ — Vents Balodis. Lûdzu!

V.Balodis (TB/LNNK). Godâtie deputâti! Ðeit es gribçtu pateikt komisijas viedokli, ka nemaz nav mums zema alkohola cena ðobrîd, un ðie 4,8 lati par absolûtâ alkohola litru, par legâlo alkoholu ir daudzas reizes augstâka, nekâ ðobrîd tirgû maksâ spirta litrs, jau 1,20 lati, cena nokritusies, pateicoties Valsts ieòçmumu dienesta varbût nepienâcîgai uzraudzîbai. Un es uzskatu, ka jebkurð ðî akcîzes nodokïa palielinâjums nedos budþetâ vçlamo rezultâtu, bet tikai palielinâs kontrabandas alkohola tirdzniecîbu, tâdçï es ierosinu neatbalstît ðo priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Debates ir beiguðâs. Apiòa kungs, jums vajadzçja sekot lîdzi debatçm. Godâtie deputâti, balsosim par frakcijas "Latvijai" izteikto priekðlikumu nr.2, kas ir dokumentâ, izteikt 3.panta 1.punktu ðâdâ redakcijâ, un tâlâk kâ tekstâ. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus paust savu attieksmi balsojot. Lûdzu rezultâtu! Par — 10, pret — 27, atturas — 16. Priekðlikums nav pieòemts. Lûdzu, turpinâm!

V.Balodis. 3. ir Finansu ministrijas parlamentârâ sekretâra Mâra Vîtola priekðlikums, un komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti tam piekrît. Pieòemts.

V.Balodis. 4. ir frakcijas "Latvijai" priekðlikums, komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Vçlas runât Kârlis Èerâns, frakcija "Latvijai".

K.Èerâns (TKL). Godâto sçdes vadîtâj! Godâtie kolçìi deputâti! Es gribçtu aicinât jûs vismaz ðajâ pantâ atbalstît frakcijas "Latvijai" priekðlikumu un noteikt alkoholam, tâtad pârçjiem alkoholiskiem dzçrieniem akcîzes nodokli 4,8 lati par vienu absolûtâ alkohola litru, un es domâju, ka ðeit absolûti nav pamatota ðî Baloþa kunga izteiktâ argumentâcija, ka, lûk, tajâ gadîjumâ tikai paplaðinâsies kontrabanda, tas ir jautâjums par to, vai valdîba mums vispâr strâdâ un vai Valsts ieòçmumu dienests mums vispâr strâdâ. Un mçs nevaram valstî rîkoties tâdâ veidâ, ka mçs faktiski ïaujam organizçtai ekonomiskai noziedzîbai ðantaþçt mûsu valsti, un, patiesîbu sakot, tas, ko ðeit valdoðais vairâkums piedâvâja, piekâpties ðâdai ðantâþai, lûk. Ja bûs kaut kâda lielâka nodokïu likme, tâdâ gadîjumâ te bûs tâ lielâ kontrabanda, un valdîba ir galîgi bezzobaina, ieòçmumu dienests strâdât nespçjîgs un pilnîgi neko nevar izdarît ar ðo kontrabandu. Un nevar palaist vienu policijas reidu pa Rîgas Centrâltirgu un savâkt visus tos, kas tur tirgojas ar ðo alkoholu un tabaku, kas ir ienâcis kontrabandas veidâ. Tur vajadzîga politiskâ griba, bet es redzu, ka politiskâs gribas valdoðajam vairâkumam nav, un tad tâdâ gadîjumâ arî parâdâs ðî motivâcija, ka, lûk, nevar pacelt nodokïu likmes un nevar ievâkt valsts budþetâ lîdzekïus tâpçc, ka nevar tikt ar ðiem kontrabandistiem galâ. Negrib tikt galâ, tur ir ðî lietas bûtîba, un es aicinu tomçr atbalstît ðeit frakcijas "Latvijai" priekðlikumu — palielinât ðo akcîzes nodokïu likmi, un Valsts ieòçmumu dienestam strâdât un veikt pietiekami elementârus pasâkumus, lai ðo kontrabandu ierobeþotu un nepieïautu tâs izplatîbu, un valsts budþetâ bûtu lîdzekïi, un bûtu ko novirzît paðvaldîbâm, un paliktu gan skolotâjiem, gan medicînas darbiniekiem, visiem ir vajadzîga nauda, un ðâdâ situâcijâ naudas lîdzekïu neievâkðana — tas ir faktiski noziegums pret tautu. Es aicinâtu tomçr neiet tâdâ veidâ, bet atbalstît ðo frakcijas "Latvijai" priekðlikumu un par to nobalsot. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Pçteris Apinis, frakcija "Latvijas ceïð".

P.Apinis (LC). Godâtie kolçìi! Ar lielu cieòu izturçdamies pret Kârïa Èerâna un frakcijas "Latvijai" priekðlikumu, esmu spiests atzît, ka neko nevar darît tik lçcienveidîgi, un, ja nâkoðo reizi, Kârli Èerân, jums bûtu iespçja palielinât akcîzi, tad tas bûtu jâdara apmçram atbilstoði inflâcijai, un tas varçtu bût apmçram 4,2–4,3 lati, bet nevis uzreiz 4,8, un tad ar zinâmâm sirdssâpçm esmu spiests pârçjos kolçìus aicinât noraidît ðo priekðlikumu, jo tas mums varçtu tikai palielinât alkohola kontrabandu.

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâtu debatçs runât nevçlas. Debates beidzam. Komisijas vârdâ Vents Balodis vçlas ko teikt?

V.Balodis (TB/LNNK). Lûdzu deputâtiem balsot par ðo priekðlikumu!

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par frakcijas "Latvijai" izteikto priekðlikumu — izteikt 3. panta 3. punkta pçdçjo teikumu ðâdâ redakcijâ, un tâlâk kâ tekstâ. Tâtad priekðlikums ar numuru 4. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 12, pret — 30 (nevar saprast skaitli), atturas — 20. Priekðlikums nav pieòemts. Lûdzu, turpinâm!

V.Balodis. Piektais ir frakcijas "Latvijai" priekðlikums, un komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti neiebilst par... Vçlas runât Kârlis Èerâns, frakcija "Latvijai". Lûdzu!

K.Èerâns (TKL). Godâto sçdes vadîtâj, godâtie kolçìi deputâti! Ðis ir jautâjums par akcîzes nodokïa paaugstinâðanu cigaretçm, un mçs zinâm to ïaunumu, ko cigaretes nodara mûsu tautas cilvçku veselîbai, un lîdz ar to ðî smçíçðana ir jâierobeþo, un, ja mçs nevaram aizliegt cilvçkam smçíçt, bet, ja cilvçks grib smçíçt, lai viòð arî pienâcîgi samaksâ valsts budþetâ. Aicinu atbalstît ðo frakcijas "Latvijai" priekðlikumu! Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâtu runât nevçlas. Debates slçdzam. Komisijas vârdâ Vents Balodis vçlas ko teikt? Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par frakcijas "Latvijai" izteikto priekðlikumu — izteikt 3. panta 4. punktu ðâdâ redakcijâ, un tâlâk kâ tekstâ, priekðlikums ar numuru 5. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu paust savu attieksmi balsojot. Lûdzu rezultâtu! Par — 15, pret — 28, atturas — 12. Priekðlikums nav pieòemts. Turpinâm, lûdzu!

V.Balodis (TB/LNNK). Sestais ir frakcijas "Latvijai" priekðlikums, un komisija to nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti neiebilst pret komisijas viedokli? Lûdzu, turpinâm. Pieòemts.

V.Balodis. Septîtais ir frakcijas "Latvijai" priekðlikums, un komisija to nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti lûdz balsojumu par ðo priekðlikumu. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par frakcijas "Latvijai" priekðlikumu — izteikt 3. panta 6. punktu ðâdâ redakcijâ, un tâlâk kâ tekstâ. Tas ir priekðlikums ar numuru 7. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus paust savu attieksmi balsojot. Lûdzu rezultâtu! Par — 6, pret — 29, atturas — 16. Priekðlikums nav pieòemts. Lûdzu, turpinâm!

V.Balodis. Astotais ir frakcijas "Latvijai" priekðlikums, un komisija to nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Vçlas runât Gundars Valdmanis, Tautas kopas "Brîvîba" frakcijas deputâts. Lûdzu!

G.Valdmanis (TKB). Prezidij, padomes pârstâvji un tautas pârstâvji! Papriekðu es gribçtu paziòot, ka kâdu stundu atpakaï viens cits godâjamais deputâts man pienâca klât un teica: ja es viòu atkal kâdreiz saukðu par kausli, viòð mani smagi piekauðot. Un kad es teicu, vai tu nevarçtu bût tik liels muïíis, tad viòð teica: gan tu redzçsi! Labi, jûs varat paði zinât, kas viòð ir, es negribu to pozîciju saaugstinât, bet ar manîm ar draudiem, lûdzu, nç, ar labu — varbût, bet varbût arî nç. Bet ar draudiem — gan nç.

Tagad tâ. Par lietu. Es atminu mûsu nevainîbas laikus 6. Saeimâ, kad mçs satikâmies kamîna istabâ, zâlç, un strîdçjâmies, kâ mçs varçtu glâbt laukus. Mçs sapratâm, ka cenu struktûra Latvijâ bija tâ, ka tiek iznîcinâts viss, bet mçs gribçjâm glâbt laukus. Un mçs cînîjâmies, es atminu, kâ Seiles kundze vadîja to cîòu, un Bâna kungs to darîja, un kâ mçs visi ar lielu sajûsmu ieíçrâmies, ka jâglâbj pamats — tauta. Un ðodien ar steidzamîbu otrajâ lasîjumâ mçs aizgâjâm garâm kâ dîzeïa, tâ ar benzîna atlaidçm laukos, tie ir aizgâjuði, aizputinâti. Draugi, kas ir ar mums noticies? Vai mçs patieðâm esam piemirsuði to, kas mums vçl bija svçts kâdu gadu atpakaï? Es nezinu, ko mçs ðeit gribam panâkt, mums ir valsts ar visaugstâko cenu struktûru, mums nevajadzîgi, pilnîgi nevajadzîgi ir brîvais tirgus ar Igauniju un Lietuvu. Tagad mums ðeit bija Eiropas Parlamenta un Latvijas parlamenta kopçjâ komisija, mçs runâjâm par to, kâdas blçòas tiek latvieðu parlamentam uzspiestas ar to, ka mums tas ir vajadzîgs, lai tiktu Eiropas Savienîbâ. Un, draugi, ne mums tur vajag privatizçt mûsu stratçìiskos objektus, ne mums tur vajag iznîcinât mûsu laukus ar brîvo tirgu, to mums skaidri un gaiði pateica. Bet ðitâs blçòas mums tiek dotas.

Un tagad mçs esam situâcijâ... ko mçs tagad darîsim? Man ierosinâjums bûs — ðito likumu nepieòemt pilnîbâ, jo mçs ar steidzamîbu neesam piestrâdâjuði. Seiles kundze varbût bija slima, un tas to attaisno, ka mçs laukus ðoreiz piemirsâm, bet mçs esam iegrûsti neþçlîgâ konkurencç no tâ, ko Eiropas Savienîba eksportç ar lielâm subsîdijâm, caurmçrâ ar 60% subsîdijâm, un mûsu lauki tiek iznîcinâti, mûsu tauta tiek iznîcinâta. Un, draugi, es nezinu, kur pazuda tas ideâlisms, kas daþos no mums bija tikai gadu atpakaï. Vai mçs patieðâm nevaram saprast, ko mçs darâm, ka mçs ejam garâm ðitiem likumprojektiem, vai patieðâm mçs gribam, ka ar mûsu pirkstu mûsu tauta tiek iznîcinâta. Es jums lûdzu padomât, ko mçs darâm, ðito neþçlîgo nodokïu projektu, visus citus arî nodokïu projektus... likumi ir bijuði pilnîgi nepieòemami, jûs zinât, ka mûsu izdevumi... ka mûsu izcenojumu struktûras, sacenojumi ir daudz augstâki nekâ kaimiòvalstîs, ka katrs produkts ðeit, Latvijâ, maksâ gandrîz divreiz dârgâk, mums jâmaksâ lats par to, par ko citur maksâ dolâru, un mçs negribam saprast, ko mçs darâm mûsu darba spçjâm, mûsu raþotnçm. Un ðitas akcîzes nodoklis uz pamatlîdzekli, uz enerìçtiku ir pilnîgi nepieòemams, un es redzu, ka ir aizgâjis garâm, jo es neticçju, ka tas bija tikai mans uzdevums — mçìinât glâbt laukus, es domâju, ka ðeit bija vairâk nekâ 50 deputâtu, kas uzstâjâs pret un glâba tos laukus, mçìinâja to sâpi saîsinât, un ðodien es stâvu viens kâ muïíîtis, jo it kâ vilciens ir aizgâjis garâm, bet tas nav aizgâjis garâm. Tas nebûs aizgâjis garâm, lîdz kamçr mçs to likumu pieòemsim pilnîbâ, un es jûs lûdzu nepieòemt ðito likumu, atgriezt to uz komisiju, lai mçs varçtu iestrâdât atkal kaut kâdu mîkstinâjumu, mçs spçsim palîdzçt mûsu pamattautai laukos. Paldies!

Sçdes vadîtâjs . Vçlas runât Anna Seile, "Tçvzemei un Brîvîbai" un LNNK frakcijas deputâte.

A.Seile (TB/LNNK). Cienîjamie deputâti! Lai nerastos pârpratumi. Deputâts Valdmanis pieminçja pozîcijas deputâtu, kurð izteicis viòam draudus. Divreiz viòð pieminçja manu vârdu. Es esmu pozîcijas deputâte, kura aizstâvçja zemes reformas likumus un daudzos jautâjumos arî lauku ïauþu viedokli. Es paziòoju, ka es neesmu ðis deputâts, kurð ir draudçjis deputâtam Valdmanim, kaut arî daþreiz tâda vçlçðanâs man rodas, ja nerunâ par lietu.

Sçdes vadîtâjs. Deputâts Kârlis Èerâns, frakcija "Latvijai".

K.Èerâns (TKL). Godâto sçdes vadîtâj, godâtie kolçìi deputâti! Mçs jau ðeit varam runât daudz riòíî un apkârt un ar skaistâm emocijâm un ar mazâk skaistâm, bet es tomçr gribçtu ðeit runât konkrçti par lietu un konkrçti par ðo frakcijas "Latvijai" priekðlikumu, kas likumâ "Par akcîzes nodokli" paredz ðî akcîzes nodokïa atmaksâðanu tiem uzòçmumiem, kas ir izmantojuði degvielu kâ kurinâmo siltuma enerìijas ieguvei raþoðanas pârstrâdes un tehnoloìiskajâ procesâ, tâtad aiz tâ mçs aicinâtu papildinât, ka arî ðo akzîces nodokli jâatmaksâ kûdras raþoðanas uzòçmumiem. Tâtad tas ir mûsu priekðlikums, un mçs aicinâm par to deputâtus nobalsot. Paldies!

Sçdes vadîtâjs . Tas ir labi, ka deputâti vismaz savâs runâs min to, ka viòi grib runât par lietu. Vai vçl kâds deputâts vçlas runât debatçs? Jânis Mauliòð, frakcija "Latvijai".

J.Mauliòð (TKL). Godâtie deputâti! Ðoreiz es jûs lûdzu òemt vçrâ mûsu priekðlikumu un balsot par to tâpçc, ka mçs esam vairâkus kûdras raþoðanas uzòçmumus apmeklçjuði un konstatçjuði uz vietas, ka kûdras raþoðanas uzòçmumi, kuri grib savilkt galus kopâ, un daudzi ir ïoti godîgi un centîgi vadîtâji, var nodroðinât arî eksportu uz ârzemçm un nodroðinât darba vietas, bet viòiem ir îpatnçjîba viòu darbâ tâ, ka, lai sagatavotu jaunu kûdras ieguves vietu, vajag paiet 2–3, pat 4 gadi, jo ir jânogrâvo purvs, jâpagaida, kamçr tas nosusç, un visu ðo darbu veic ar traktoriem, kas patçrç dîzeïdegvielu un ðo te daïu patçrç pilnîgi tikai purvâ. Un, ja ðo akcîzes nodokïu daïu viòiem neapmaksâ, viòiem rodas ïoti lielas grûtîbas ar kapitâlieguldîjumu, un ðis lielais kapitâlieguldîjums ir — tajos divos, trijos, pat èetros gados sagatavot jaunas kûdras ieguves vietas. Tas ir ïoti svarîgi, lai Latvija savu dabisko izrakteni, kûdru, kura pieaug divreiz vairâk vai pat trîs reizes vairâk, nekâ tiek izlietota, izlietotu un attîstîtu raþoðanu. Ar to mçs varam iziet Eiropâ, ar to mçs varam nodroðinât savu ârçjâs tirdzniecîbas bilances, negatîvâs bilances izlîdzinâðanos. Lûdzu atbalstît kûdras raþotâjus, viòi tieðâm nopietni cînâs par to, lai mums attîstîtos raþoðana un savu derîgo izrakteòu izmantoðana. Paldies par uzmanîbu!

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâtu debatçs runât nevçlas. Debates slçdzam. Komisijas vârdâ Vents Balodis vçlas ko teikt?

V.Balodis (TB/LNNK). Lûdzu deputâtus balsot.

Sçdes vadîtâjs . Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par frakcijas "Latvijai" izteikto priekðlikumu — papildinât 3. panta 4. daïu aiz vârdiem... un tâlâk kâ tekstâ. Tas ir priekðlikums ar numuru 8. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu piedalîties balsoðanâ. Lûdzu rezultâtu! Par — 23, pret — 18, atturas — 25. Priekðlikums nav pieòemts. Lûdzu, turpinâm!

V.Balodis. Devîtais ir Finansu ministrijas parlamentârâ sekretâra Mâra Vîtola priekðlikums, un viòa priekðlikumu komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît? Pieòemts.

V.Balodis. Desmitais ir Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrçjevas priekðlikums. Komisija to nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Vçlas runât Pçteris Apinis, frakcija "Latvijas ceïð". Lûdzu!

P.Apinis (LC). Godâtie kolçìi! Lûdzu jûs skatît kontekstâ 10. un 11.priekðlikumu, jo ðajos priekðlikumos ir rakstîts par alkohola akcîzi, kura tiek izmantota veselîbas aizsardzîbai. Par ðo jautâjumu esam diskutçjuði gan mçs tagad 6.Saeimâ, gan pirms tam 5.Saeima. Un allaþ ir atraduðies cilvçki, kuriem ïoti vçlami liekas atòemt veselîbai ðo alkohola akcîzes daïu. Ja pçrn Latvijas veselîbas aizsardzîba dabûja 600 000 no ðîs virsplâna akcîzes, tad tagad mçs plânojam saòemt apmçram miljonu. Un jûs ïoti labi ziniet, ka visa pârçjâ veselîbas aizsardzîbas finansçðana ir bijusi ievçrojami vâjâka, un nâkoðâ gada budþeta projektâ veselîbas aprûpe ir visvairâk apdalîta. Es jûs aicinu neatbalstît ne 10., ne 11.priekðlikumu!

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâti debatçs runât nevçlas. Debates slçdzam. Komisijas vârdâ Vents Balodis vçlas ko teikt?

V.Balodis . Jâ, es gribu atzîmçt, ka ðeit ir skatâmi ðie priekðlikumi kopâ un Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas redakcija ir 11.priekðlikums. Tâdçï lûdzu neatbalstît Andrejevas priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs . Lûdzu zvanu! (Starpsauciens: "Neviens jau neuztur balsojumu!") Apiòa kungs neuztur balsojumu. Deputâtiem nav iebildumu par atbildîgâs komisijas viedokli. Tad tas ir akceptçts.

V.Balodis (TB/LNNK). Paldies! Tad skatâmies. 12.priekðlikums ir Finansu ministrijas valsts sekretâres...

Sçdes vadîtâjs . 11.priekðlikums ir komisijas redakcijâ dots. Par to deputâtiem nav iebildumu. Tas ir pieòemts. Ejam tâlâk!

V.Balodis. 12.priekðlikums ir Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas priekðlikums, un komisija to ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti arî piekrît. Pieòemts.

V.Balodis . 13.priekðlikums ir Juridiskâ biroja priekðlikums, un ðeit arî par pârejas noteikumiem ir 14. — Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas priekðlikums. Komisija nav atbalstîjusi Juridiskâ biroja priekðlikumu un ir atbalstîjusi Andrejevas priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs. Deputâtiem nav iebildumu pret atbildîgâs komisijas viedokli, izskatot Juridiskâ biroja un Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas priekðlikumu un atbalstot Andrejevas kundzes priekðlikumu. Tâtad tas arî tiek pieòemts.

V.Balodis . Paldies! Mums vairs nav priekðlikumu, un lûdzu atbalstît deputâtus ðo likumprojektu otrajâ, galîgajâ lasîjumâ.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par likumprojekta "Grozîjumi likumâ "Par akcîzes nodokli"" pieòemðanu otrajâ, galîgajâ lasîjumâ. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu balsot. Lûdzu rezultâtu! Par — 51, pret — 1, atturas — nav. Likums pieòemts.

Nâkamais likumprojekts, kurð mums jâizskata pçc dienas kârtîbas, ir likumprojekts "Grozîjumi likumâ "Par nodokïiem un nodevâm"". Otrais lasîjums. Steidzams. Budþeta un finansu (nodokïu) komisijs vârdâ — Vents Balodis, apvienîbas "Tçvzemei un Brîvîbai"/LNNK frakcijas deputâts.

V.Balodis (TB/LNNK). Godâtie deputâti! Strâdâsim ar dokumentu nr.3263c. Komisija ir saòçmusi divus priekðlikumus, kas ir saistîti ar likuma spçkâ stâðanâs termiòu, un Saeimas Juridiskâ biroja priekðlikumu komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti par Saeimas Juridiskâ biroja priekðlikuma neatbalstîðanu komisijas viedokli atbalsta. Pieòemts.

V.Balodis. Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas redakcija ir tâda, ka likums stâjas spçkâ 1998.gada 1.janvârî.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît atbildîgâs komisijas redakcijai. Pieòemts.

V.Balodis. Paldies! Vairâk nav priekðlikumu. Lûdzu atbalstît ðo likumprojektu otrajâ, galîgajâ lasîjumâ.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par likumprojekta "Grozîjumi likumâ "Par nodokïiem un nodevâm"" pieòemðanu otrajâ, galîgajâ lasîjumâ. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 54, pret — nav, atturas — nav. Likums pieòemts.

Nâkamais likumprojekts "Grozîjumi likumâ "Par nekustamâ îpaðuma nodokli"" . Otrais lasîjums. Steidzams. Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas vârdâ — Mâris Vîtols, LZS, KDS un LDP frakcijas deputâts.

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Godâtais sçdes vadîtâj! Godâtie kolçìi Saeimas deputâti! Izskatâm dokumentu ar nr.3263f. Izskatâm likumprojektu otrajam lasîjumam pa pantiem. 1.priekðlikums ir Juridiskâ biroja priekðlikums, ko komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît atbildîgâs komisijas viedoklim. Pieòemts.

M.Vîtols. 2.priekðlikums ir LZS, KDS un LDP frakcijas priekðlikums, ko komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît. Pieòemts.

M.Vîtols. 3.priekðlikums ir deputâta Kârïa Èerâna priekðlikums, ko Budþeta un finansu (nodokïu) komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Vçlas runât deputâts Kârlis Èerâns, frakcija "Latvijai".

K.Èerâns (TKL). Godâto sçdes vadîtâj! Godâtie kolçìi deputâti! Es gribu aicinât atbalstît ðo savu priekðlikumu. Un ðî priekðlikuma bûtîba ir tâda, ka noteikt, ka arî laika periodâ lîdz 2000.gada 1.janvârim nekustamâ îpaðuma nodoklis ir jâmaksâ par çkâm un bûvçm, izòemot denacionalizçtas daudzdzîvokïu çkas, ja ðîs çkas un bûves netiek apliktas ar îpaðuma nodokli un ja ðo çku vai bûvju vçrtîba pârsniedz 50 000 latu. Tâtad bûtîba ir tâda, ka aplikt ar nodokli tâs privâtmâjas, kas tagad sabûvçtas, visas greznâs villas Baltezera krastâ un tamlîdzîgi, un, ja ðîs çkas vçrtîba pârsniedz 50 000 latu, tad tâdâ gadîjumâ arî ir jâmaksâ ðis nekustamâ îpaðuma nodoklis 0,5% no pârsnieguma summas.

Ja mçs runâjam par juridisko personu îpaðumâ esoðajâm çkâm, tad tâs tiek apliktas saskaòâ ar likumu par îpaðuma nodokli, un lîdz ar to ðeit ðî norma nepretendçtu uz to, ka ðeit bûtu ðîs çkas jâapliek ar nodokli atkârtoti.

Un, ja mçs runâjam par denacionalizçtâm daudzdzîvokïu çkâm, tad ðeit arî netiek piedâvâts aplikt ar nodokli ðâdas çkas. Bet visas pârçjâs çkas, tâtad ðîs greznâs villas, kas sabûvçtas pçdçjos gados, es uzskatu, ka tâs ir jâapliek ar nodokli. Jo mums ir jâîsteno mûsu valstî princips, ka tie, kas ir bagâti, maksâ par tiem, kas ir nabagi, un seviðíi ir jâapliek ar nodokli bagâto cilvçku patçriòð. Mums ir pârâk liela atðíirîba mûsu valstî starp bagâtajiem un nabagajiem, pârâk liela polarizâcija, un mums ir nepiecieðams ðo polarizâciju kaut kâdâ veidâ mîkstinât, arî pârdalot patçriòa lîdzekïus par labu tiem cilvçkiem, kuri ðobrîd ir lielâ trûkumâ un dzîvo faktiski zem iztikas minimuma. Tâlu zem iztikas minimuma robeþas.

Tâpçc es aicinâtu atbalstît ðâdu priekðlikumu, kas dotu budþetam atkal papildu lîdzekïus, kurus varçtu tâlâk novirzît gan sociâlajai sfçrai, gan arî izglîtîbai vai kâdiem citiem pasâkumiem, kam tas bûtu vajadzîgs. Es aicinu un lûdzu jûs atbalstît ðo priekðlikumu. Paldies!

Sçdes vadîtâjs . Vairâk deputâti debatçs runât nevçlas. Debates slçdzam. Komisijas vârdâ Vîtola kungs vçlas ko teikt? Lûdzu!

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Jâ. Godâtais Èerâna kungs, kurð arî ir Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas loceklis, bija liecinieks tai diskusijai, kas par ðo priekðlikumu notika Budþeta un finansu (nodokïu) komisijâ. Un nâkotnç nekustamâ îpaðuma nodokïa mçríis tieðâm ir aplikt arî çkas un bûves ar nekustamâ îpaðuma nodokli. Ðajâ gadîjumâ visas çkas un bûves, un konkrçti ðî norma stâsies spçkâ pçc diviem gadiem, kad arî ðîs çkas un bûves vçrtîbâ virs 50 000 latu tiks apliktas.

Otrs apsvçrums Budþeta un finansu (nodokïu) komisijai bija tâds, ka ðobrîd, pieòemot ðî likuma normu, nav faktiski veikts ðo çku, visu çku un bûvju novçrtçjums. Lîdz ar to bûtu vajadzîgs vismaz gads, lai novçrtçtu visas çkas un bûves, noteiktu vçrtîbu. Lîdz ar to, pat nobalsojot par ðo normu, to nebûtu iespçjams ieviest. Ðie bija tie apsvçrumi, uz kâ pamata Budþeta un finansu (nodokïu) komisija neatbalstîja ðo priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs . Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par deputâta Kârïa Èerâna priekðlikumu — papildinât likumprojektu ar jaunu pantu, tâlâk kâ tekstâ, tas ir, priekðlikums nr.3. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus balsot. Lûdzu rezultâtu! Par — 16, pret — 29, atturas — 19. Priekðlikums nav pieòemts. Lûdzu, turpinâm!

M.Vîtols. 4.priekðlikums ir deputâta Vîtola priekðlikums, kas nav atbalstîts komisijâ.

Sçdes vadîtâjs. Nav iebildumu pret komisijas viedokli. Pieòemts.

M.Vîtols. Lîdz ar to visi priekðlikumi, kas ir saòemti, ir izskatîti, un es aicinu Saeimas deputâtus balsot par ðî likuma pieòemðanu otrajâ lasîjumâ.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par likumprojekta "Grozîjumi likumâ "Par nekustamâ îpaðuma nodokli"" pieòemðanu otrajâ, galîgajâ lasîjumâ. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu balsot. Lûdzu rezultâtu! Par — 47, pret — 5, atturas — 4. Likums pieòemts.

M.Vîtols. Paldies!

Sçdes vadîtâjs . Nâkamais dienas kârtîbas jautâjums — likumprojekts "Grozîjumi likumâ "Par îpaðuma nodokli"" . Otrais lasîjums. Steidzams. Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas vârdâ — Mâris Vîtols, LZS, KDS un LDP frakcijas deputâts. Lûdzu!

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Cienîjamie kolçìi Saeimas deputâti! Pçc vairâku deputâtu lûguma, tajâ skaitâ no tautas kopas "Brîvîbai", es gribu, lai nerastos mums pârpratumi un varbût liekas diskusijas ðî likuma apsprieðanas laikâ, pateikt to, ka ðis likums neattiecas uz dzîvojamâm çkâm un ka ar îpaðuma nodokli netiek apliktas ðî likuma izpratnç dzîvojamâs çkas un komunâlâ saimniecîbâ izmantojamais îpaðums, kâ arî fiziskajâm personâm piederoðais îpaðums, ja to neizmanto uzòçmçjdarbîbâ. Ðis ir îpaðuma nodoklis, ar ko tiek aplikti uzòçmçjdarbîbâ izmantojamie objekti.

Tâlâk, izskatot likumu pa pantiem, 1.priekðlikums ir saòemts no Valsts pârvaldes un paðvaldîbas komisijas, kas ir iestrâdâts komisijas alternatîvajâ priekðlikumâ.

Sçdes vadîtâjs. Vçlas runât Jânis Bunkðs, frakcija "Latvijas ceïð". Lûdzu!

J.Bunkðs (LC). Cienîjamais priekðsçdçtâj! Godâtie kolçìi! Protams, ir pozitîvi tas, ka atbildîgâ komisija ir sapratusi to, ka vienkârði apliekot tikai çkas un bûves nâkoðajâ gadâ, pie tam òemot vçrâ vçl to apstâkli, kad faktiski ðo çku un bûvju reìistrs, nerunâjot pat par viòu kadastrâlo vçrtîbu vai vçrtîbas noteikðanu, tâds nav izveidots, komisija ðos apstâkïus ir òçmusi vçrâ un ðodien piedâvâ likumprojektâ saglabât principâ 1997.gada kârtîbu, tikai samazinot ðo nodokli lîdz 80%. Tas, protams, ir apsveicami, taèu es ðobrîd ðeit, ðajâ tribînç, atrodos kâ Valsts pârvaldes un paðvaldîbas komisijas pârstâvis, arî kâ "Latvijas ceïa" frakcijas pârstâvis, un, analizçjot kaut vai ðos 80%, es gribu teikt, ka atlikuðos 20% veido 5 miljoni paðvaldîbu ieòçmumi. Un, analizçjot ïoti rûpîgi nâkoðâ gada paðvaldîbu ieòçmumu prognozes, faktiski ðie 5 miljoni ne ar ko arî netiek kompensçti. Jo, ja, teiksim, mçs varam uzskatît, ka iedzîvotâju ienâkuma nodokïa pieauguma prognozes nâkoðajam gadam ir pietiekoði saspringtas, tad tomçr tâs ir izpildâmas. Taèu jautâjumi, kas saistîti ar nekustamâ îpaðuma nodokïa piemçroðanu attiecîbâ uz zemi, ðîs prognozes ir diezgan stipri apðaubâmas, un, salîdzinot ar ðâ gada iekasçjumu, diezin vai cerçtais pieaugums 1998.gadâ varçs bût sasniegts. Un tâpçc, òemot kopumâ par visiem paðvaldîbu ieòçmumos ieskaitâmajiem nodokïiem, tas ir, iedzîvotâju ienâkuma nodokli, zemi un îpaðumu, mçs prognozçjam, ka nâkoðajâ gadâ faktiska pieauguma nebûs. Pie tam es gribu teikt to, ka, modelçjot nâkoðâ gada paðvaldîbu finansu izlîdzinâðanas noteikumus uz 1997.gada datu bâzes, ðis modelçjums liecina par to, ka, lai saglabâtu paðvaldîbas 1997.gada lîmeni, faktiski ir nepiecieðami apmçram 4 miljoni. Nedaudz vairâk kâ 4 miljoni. Tâpçc ikviens priekðlikums, kas samazina paðvaldîbu ieòçmumu bâzi attiecîbâ pret ðî gada lîmeni, nebûtu atbalstâms. Un tâpçc arî paðvaldîbu komisijas vârdâ un "Latvijas ceïa" frakcijas vârdâ mçs lûdzam balsot par mûsu priekðlikumu, jo uzskatâm, ka îpaðuma nodoklis ir jâsaglabâ, un ðî bâze ir jâsaglabâ tajâ paðâ apjomâ, kâdâ tâ ir bijusi 1997.gadâ, ar attiecîgajiem pieaugumiem, kâdi varçtu bût. Paldies! Lûdzu balsot par Valsts pârvaldes un paðvaldîbas komisijas priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs . Vairâk deputâtu debatçs runât nevçlas. Debates beidzam. Komisijas vârdâ Mâris Vîtols vçlas ko teikt?

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Jâ, tâtad Bunkða kungam es varu paskaidrot Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas nostâju ðajâ jautâjumâ. Mçs uzskatâm, ka tas nav perspektîvi, ka ar îpaðuma nodokli vçl joprojâm un arî diemþçl nâkamajâ gadâ tiks aplikti pamatlîdzekïi, tâs ir raþoðanas iekârtas, transporta lîdzekïi, tâ ir raþoðanas bâze. Mçs uzskatâm, ka tas reâli neveicina uzòçmçju darbîbu, un uzskatâm, ka nâkotnç mums ir jâatsakâs no ðîs nevçlamâs no padomju laikiem pârmantotâs prakses — aplikt pamatlîdzekïus ar îpaðuma nodokli. Ðis nodokïu slogs ir jâpârnes uz îpaðuma patçriòu. Tâdçï mçs Budþeta un finansu (nodokïu) komisijâ pieòçmâm tâdu kompromisa variantu, vismaz par 20% samazinât ðo nodokïa slogu jau nâkamajâ gadâ, lai tas nebûtu ðis lielais slogs uzòçmçjdarbîbai, tâpçc es aicinu atbalstît Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas priekðlikumu, nevis Valsts pârvaldes un paðvaldîbas komisijas priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par Valsts pârvaldes un paðvaldîbas komisijas izteikto priekðlikumu — izslçgt likumprojekta 1.pantu. Tas ir priekðlikums ar nr. 1. Lûdzu balsoðanas reþîmu! Deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 39, pret — 8, atturas — 16. Priekðlikums ir pieòemts.

M.Vîtols. Otrs ir Valsts pârvaldes un paðvaldîbas komisijas priekðlikums, kas ir iestrâdâts 5.priekðlikumâ, bet acîmredzot, izejot no iepriekðçjâ balsojuma, nav atbalstâms, un bûs mums jâmodificç tâtad Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas piedâvâtais 5.priekðlikums tad, kad mçs pie tâ nonâksim.

Sçdes vadîtâjs. Vai deputâti piekrît atbildîgâs komisijas skaidrojumam, ka ðis priekðlikums nav balsojams? Deputâti tam piekrît.

M.Vîtols . 3. ir Valsts pârvaldes un paðvaldîbas komisijas priekðlikums, kas ir atbalstîts Budþeta un finansu (nodokïu) komisijâ.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti arî tam piekrît. Pieòemts.

M.Vîtols . 4.ir Finansu ministrijas valsts sekretâres Valentînas Andrejevas priekðlikums, kurâ tiek mainîtas ar nodokli apliekamâs vçrtîbas, agrâk tâs bija noteiktas rubïos, tagad tâs ir pârvçrstas uz latiem, lai vienkârði svîtrotu ðo kauna traipu, kas ir palicis vçl ðajâ likumâ no iepriekðçjiem gadiem. Kopçjâs vçrtîbas neietekmç to nodokïu summu, tâtad tie, kas maksâja pagâjuðajâ gadâ noteikto nodokïa summu, tas loks nepalielinâsies.

Sçdes vadîtâjs . Vçlas runât Leopolds Ozoliòð, Tautas kopas "Brîvîba" frakcija.

L.Ozoliòð (TKB). Cienîjamie kolçìi un Prezidij! Lûdzu paòemt ðo dokumentu tomçr un mazliet iepazîties ar to kaut vai paðreiz, jo mçs jau zinâm, ka rubïus savâ laikâ pârrçíinâja latos, bija repði pa starpu. Un kâdi zaudçjumi bija, un kâ tagad rçíina, atkal atpakaï no ðiem latiem uz rubïiem, tad iznâk, ka apmçram iznâk 1:1 un pat vçl ievçrojami vairâk iznâk, ka jâmaksâ lati, nekâ toreiz bija jâmaksâ rubïi. Un izrçíinot vidçjo îpaðuma vçrtîbu, tâtad tikai bûvi, kâ arî, ja jûs ieskatâties, ðeit ir tâds pants, kur ir rakstîts, kam ir jâmaksâ un par ko. Te ir uzskaitîts: "Ar nodokli apliekamâ îpaðuma vçrtîbâ ieskaita çku, bûvju un nepabeigtâs celtniecîbas objekta gada vidçjo bilanci, atlikuðo vçrtîbu." Tâtad ðie nodokïi tiks iekasçti pat no tâm bûvçm, kas nav pabeigtas. Un, rçíinot ðeit, otrajâ ailîtç ir valsts sekretâres Valentînas Andrejevas priekðlikums, kurð nav apðaubîts tâlâk komisijâ, mums stâsta, ka, ja îpaðums maksâs 25 000 latu, tad jums jâmaksâ bûs 117 lati plus 1,5% îpaðuma vçrtîbas virs 25 000 latiem. Tâtad, rçíinot ðo summu, iznâk, ka tâ kopâ ir 367,5 lati. Rçíinot klât vidçjo zemes nodokli, tas ir vçl 200 latu, tâtad pâri par 500 latiem, 567,5 lati bûtu jâmaksâ par ðo nodokli.

6.pantâ rakstîts: "ja vienam îpaðniekam — fiziskai personai pieder vairâki îpaðumu objekti, un tâ tâlâk, tâtad ir runa par fiziskâs personas îpaðumu. Mâris Vîtols skaidroja, ka it kâ, lûk, ðis nodoklis nebûs jâmaksâ ðogad un nâkamgad vçl. Seviðíi, ja to neizmanto uzòçmçjdarbîbai. Mçs tikko bijâm liecinieki, ka mûsu uzòçmçjdarbîba paðreiz ir atsijâjusies no viltus firmâm un citu apstâkïu dçï izbeiguðâm darbîbâm un uzòçmçju sabiedrîbâm, pielikâm akcîzes nodokli benzînam. Mçs ïoti labi atceramies vçsturi, ka Amerikas Savienotâs Valstis savu labklâjîbu tieði veidoja uz zemâm benzîna cenâm.

Tâtad satiksme, transports, kustîba, komunikabilitâte un tâ tâlâk. Preèu pârvadâðana, tâ bija lçta, un lîdz ar to varçja attîstîties uzòçmçjdarbîba. Ðodien mûsu vairâki apsprieþamie likuma grozîjumi praktiski vçrsti pret vidçjo un mazo uzòçmçju darbîbu. Tâtad es aicinu noraidît ðo Finansu ministrijas valsts sekretâres Valentînas Andrejevas priekðlikumu un atgriezties pie iepriekðçjâm likmçm, kâdas mçs esam maksâjuði par ðiem nodokïiem, turklât òemot vçrâ, ka ðî piezîme, ko Mâris Vîtols ðeit izteica, ka, ja ðo îpaðumu neizmanto uzòçmçjdarbîbai, bet daudzâs SIA ir tieði reìistrçtas savos personîgajos îpaðumos, uz tiem ðis nodoklis attieksies jau no nâkamâ gada. Tâpçc lûdzu neatbalstît valsts sekretâres Andrejevas priekðlikumu!

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâtu debatçs runât nevçlas. Debates beidzam. Komisijas vârdâ Mâris Vîtols vçlas ko teikt.

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP).Jâ, es vçlos. Es gribu pateikt paldies no komisijas puses Ozoliòa kungam, ka viòð iestâjâs par to, ka uzòçmçjiem ir jâsamazina nodokïi. Tâda ir arî komisijas vairâkuma attieksme ðajâ jautâjumâ. Es gribu teikt, ka ar ðo priekðlikumu individuâlâs dzîvojamâs mâjas un privâtais îpaðums, kas netiek izmantots uzòçmçjdarbîbai, netiek aplikts ar nodokli, es aicinu atbalstît ðo priekðlikumu un îpaði arî Ozoliòa kungu aicinu atbalstît 5.priekðlikumu, kur mçs ierosinâm uzòçmçjiem samazinât nodokli par 20%.

Sçdes vadîtâjs . Lûdzu zvanu! (Starpsauciens: "Pret nodokïu palielinâðanu!")Godâtie deputâti, balsosim par Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas izteikto priekðlikumu — izteikt 4.punktu ðâdâ redakcijâ un tâlâk kâ dokumentâ. Tas ir priekðlikums nr. 4. Lûdzu balsoðanas reþîmu! Deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 42, pret — 23, atturas — 6. Priekðlikums ir pieòemts. Lûdzu turpinâm!

M.Vîtols . Nâkamais ir 5. — Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas priekðlikums, kurð nosaka, ka îpaðuma nodoklim, kas ir aprçíinâts par 1998.gadu, piemçrojams koeficients 0,8, kas nosaka, ka likuma 1. un 2.pants stâjas spçkâ ar 1999.gada 1.janvâri. Ðobrîd situâcija ir tâda, ka 1. un 2.pants ðajâ likumâ vairs nav, jo tie ir izslçgti no ðâ likuma. Lîdz ar to ir loìiski balsot par ðo Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas priekðlikumu — 1.punktu, papildinât likumprojektu ar pârejas noteikumiem ðâdâ redakcijâ: "Îpaðuma nodoklim, kas aprçíinâts par 1998.gadu, piemçrojams koeficients 0,8". Es aicinu ðâdâ redakcijâ atbalstît ðos pârejas noteikumus.

Sçdes vadîtâjs . Vçlas runât Jânis Bunkðs, frakcija "Latvijas ceïð".

J.Bunkðs (LC). Cienîjamo priekðsçdçtâj! Cienîjamie kolçìi! Tam, kâdâ secîbâ balsot ðo priekðlikumu, var piekrist, taèu es vçlreiz ðeit uzstâjos gan Valsts pârvaldes un paðvaldîbas komisijas vârdâ, gan frakcijas "Latvijas ceïð" vârdâ un gribu atkârtot, ka, runâjot par 1. un 2.panta izslçgðanu, es arî faktiski minçju to faktu, ka gan no mûsu komisijas, gan frakcijas viedokïa ðis koeficients 0,8 nâkoðajam gadam nav piemçrojams. Ar îpaðuma nodokli ir apliekams îpaðums 100% apmçrâ. Es vienkârði to atgâdinu un aicinu tâtad balsot pret Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâti debatçs runât nevçlas. Debates beidzam. Komisijas vârdâ Mâris Vîtols vçlas ko teikt?

M.Vîtols. (LZS, KDS, LDP). Jâ. Es aicinu visus deputâtus atbalstît Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas viedokli, îpaði es aicinu opozîciju. Tieðâm nepalielinât nodokïu slogu uzòçmçjiem, tieði pretçji — samazinât nodokïu slogu un atbalstît Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas viedokli. (Starpsauciens: "Beidz muldçt!")

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas priekðlikumu, kurâ viòi nosaka, kurâ ir palicis tikai viens punkts atbilstoði mûsu iepriekðçjiem balsojumiem, tas ir îpaðuma nodoklim, kas aprçíinâts par 1998.gadu, piemçrojams koeficients 0,8. Lûdzu balsoðanas reþîmu! Deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 35, pret — 10, atturas — 15. Priekðlikums ir pieòemts.

M.Vîtols. Lîdz ar to visi priekðlikumi ir izskatîti. Es aicinu balsot par likuma pieòemðanu otrajâ lasîjumâ.

Sçdes vadîtâjs . Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par likumprojekta "Grozîjumi likumâ "Par îpaðuma nodokli"" pieòemðanu otrajâ un galîgajâ lasîjumâ. Lûdzu balsoðanas reþîmu! Deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 51, pret — 4, atturas — 4. Likums ir pieòemts.

Nâkamais darba kârtîbas jautâjums. Likumprojekts "Grozîjumi likumâ "Par îpaðuma nodokïa maksâjumu atvieglojumiem sabiedriskajâm organizâcijâm un to uzòçmumiem 1994. — 1997.gadâ"". Otrais lasîjums. Steidzams. Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas vârdâ — Mâris Vîtols, LZS, KDS un LDP frakcija.

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Godâtie deputâti, uz otro lasîjumu Budþeta un finansu (nodokïu) komisija nav saòçmusi priekðklikumus. Aicinu Saeimu balsot par ðâ likuma pieòemðanu otrajâ lasîjumâ.!

Sçdes vadîtâjs . Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par likumprojekta "Grozîjumi likumâ "Par îpaðuma nodokïa maksâjumu atvieglojumiem sabiedriskajâm organizâcijâm un to uzòçmumiem 1994.—1997.gadâ" pieòemðanu otrajâ un galîgajâ lasîjumâ. Lûdzu balsoðanas reþîmu! Deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 57, pret — nav, atturas — nav. Likums ir pieòemts.

Nâkamais darba kârtîbas jautâjums ir likumprojekts "Grozîjumi likumâ "Par uzòçmumu ienâkumu nodokli"". Otrais lasîjums. Steidzams. Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas vârdâ — Mâris Vîtols, LZS, KDS un LDP frakcija.

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP ). Izskatâm saòemtos priekðlikumus pa pantiem. 1. ir deputâta Urbanovièa priekðlikums, ko Budþeta un finansu (nodokïu) komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Deputâtiem nav iebildumu pret atbildîgâs komisijas viedokli. Pieòemts.

M.Vîtols. 2.arî ir deputâta Urbanovièa kunga priekðlikums, kas Budþeta un finansu (nodokïu) komisijâ nav atbalstîts.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît komisijas viedoklim. Pieòemts.

M.Vîtols . 3. ir Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas priekðlikums, kas ir atbalstîts paðâ komisijâ.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît. Pieòemts.

M.Vîtols . 4. arî ir Budþeta un finansu (nodokïu) komisijâ atbalstîtais priekðlikums.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît. Pieòemts.

M.Vîtols. 5. ir Ekonomikas ministrijas parlamentârâ sekretâra Nagobada kunga priekðlikums, ko Budþeta un finansu (nodokïu) komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît komisijas viedoklim.

M.Vîtols. 6. arî ir Nagobada ...

Sçdes vadîtâjs . Es atvainojos, tâtad par 5. deputâtiem nav iebildumu, tas ir pieòemts.

M.Vîtols. 6. arî ir Nagobada kunga priekðlikums, kuru nav atbalstîjusi komisija.

Sçdes vadîtâjs. Vçlas runât Kârlis Èerâns,frakcija "Latvijai".

K.Èerâns (TKL). Godâto sçdes vadîtâj! Godâtie kolçìi deputâti! Ðis ir priekðlikums, — pilnîgi reâli samazinât ienâkumu nodokïu likmes îpaði atbalstâmajos reìionos. Tâtad, ja visâ valstî ðo uzòçmumu ienâkumu nodokïu likme ir 25%, tad ðis ir priekðlikums îpaði atbalstâmos reìionos noteikt ðo likmi 20%. Es domâju, ka mums nevar bût ðeit cits viedoklis, kâ atbalstît ðo priekðlikumu un atbalstît ðos îpaði atbalstâmos reìionus, un izdarît vismaz kaut nedaudz, lai stimulçtu uzòçmçjdarbîbas attîstîbu tur un pârvarçtu tur ðobrîd pastâvoðo katastrofâlo bezdarba situâciju. Es aicinu atbalstît. Paldies!

Sçdes vadîtâjs . Vçlas runât Roberts Zîle, Latvijas Republikas finansu ministrs.

R.Zîle (finansu ministrs). Godâto sçdes vadîtâj! Godâtie deputâti! Budþeta un finansu (nodokïu) komisija neatbalstîja ðo priekðlikumu pçc dziïas diskusijas par ðo problçmu. Motivâcija tâtad ir tâda. Bez ðaubâm, kad bûs pieòemts îpaði atbalstâmo reìionu likums, tur ir paredzçtas attiecîgas atlaides uzòçmumu ienâkumu nodoklî un iedzîvotâju ienâkumu nodoklî. Tas orientçts uz to, vai patieðâm ðajos reìionos ienâk îstas investîcijas, kas rada darba vietas. Bet, ja mçs pieòemam ðo priekðlikumu, tad otrâ un treðâ daïa nosaka to, ka jebkurð varçs reìistrçt Balvos, tas bûs îpaði atbalstâmais reìions par piemçru, jebkuru savu SIA kantori, galvenais — reìistrçt Balvu rajonâ un saòemt visas atlaides visapkârt, kur viòð Latvijâ darbosies vai ârpus Latvijas.

Tâtad, vai no tâ Balvos rodas darba vietas? Tâtad ðî ir tâ situâcija, par ko mçs te runâjam. Un saistot ar otro daïu, par 20% no peïòas nodokïa atlaides. Godâtie kolçìi, ja tâs ir investîcijas patieðâm raþoðanai, darba vietu radîðanai, uzòçmçjdarbîbas attîstîðanai ðâdos atpalikuðos rajonos, tad viòiem galvenais atvieglojums ir zaudçjumu pârneðana uz nâkoðiem gadiem, kad bûs peïòa. Tas ir iestrâdâts. Viòiem ir galvenais atvieglojums tas, ko mçs tikko nobalsojâm par lielâkâm amortizâcijas normâm, daudz lielâkâm nekâ vispâr citâs vietâs. Un, ja viòiem ir normâla investîcija pirmajos gados, vispâr nemaz peïòa nevar bût. Un, ja tâ arî ir neliela, ja viòiem ir kaut kâda peïòa, tad nav pârâk bûtiski, lai ðie 20% mums sareþìîtu visas ðîs administrçðanas problçmas. Tâpçc es aicinu atbalstît Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas viedokli ðajâ jautâjumâ, kas ir dziïi diskutçts un apspriests.

Sçdes vadîtâjs. Modris Lujâns, Tautas saskaòas partijas frakcija.

M.Lujâns (TSP). Cienîjamie kolçìi! Ja mçs paskatâmies visas izmeklçðanas komisijas darbîbâ, arî Panteïçjeva kungs labi zina, ka diez vai Nauru bankâ parâdâs daudz darbavietu? Drîzâk parâdâs reâlâ nauda un ieiet ðîs valsts vai kaut kâdas sistçmas nodokïos, parâdâs atskaitîjumi. Ðinî gadîjumâ patieðâm mçs varam uzdot jautâjumu: vai mçs ceram uz darbavietâm, vai mçs ceram uz nodokïiem, kas ienâks ðo reìionu kasçs. Ðeit ir diskutabls jautâjums. Tâdçï patieðâm varçtu arî uzdot jautâjumu: vai tas bûs slikti, ja papildus ðajâ reìionâ parâdîsies tâs firmas, kuras maksâs reìionâ nodokïus. Es uzskatu, ka ðajâ gadîjumâ vajadzçtu ðo iniciatîvu atbalstît.

Sçdes vadîtâjs. Vçlas runât Gundars Valdmanis, Tautas kopas "Brîvîba" frakcija.

G.Valdmanis (TKB). Prezidij! Padomes pârstâvji un tautas kalpi! Ðeit atkal ir interesanta lieta. Runa ir, ka ir jâmaksâ normâli 25% ienâkuma nodoklis kâ tam pensionâram, tâ tam normâlam uzòçmumam. Bet, ja tev ir vairâk nekâ 600 000 latu gadâ peïòa, tu maksâsi tikai 10%. Un iedomâjieties, ka to varçtu darît pilnîgi citâdi. Varçtu atbrîvot visus mazos, visus pensionârus, varbût pat visus iedzîvotâjus no nodokïiem un likt ðîm lielajâm lauvâm, kas izmanto Latvijas stratçìisko pozîciju pasaulç, likt viòâm maksât kârtîgu nodokli. Varçtu arî uzlikt nodokli uz tiem 20 miljardiem, kas ir aizplûduði no Latvijas zagtâ naudâ. Ja Latvijas Banka to gribçtu darît. Bet skat, ko mçs darâm! Mçs ðeit tagad nolemjam, ka tas bûtu nepareizi, ja mçs pârceltu nodokïus no kâda lielâka centra uz, teiksim, Balviem. Un Balvos bûtu mazâk naudas, varbût ka tâ nauda ilgâk apritçs, jo cilvçki Balvos to naudu neizdos spoþos limuzînos un skaïâs sirçnâs, lai trenkâtu latvieðu tautu nost no ielâm, kad iebrauc kâds sîks ierçdnis no ârzemçm.

Mums nesen Ârlietu komisijâ stâstîja — kad Krasta kunga esot pavadîjis vairâkas dienas Norvçìijâ, ka neviens viòam nekâdu vçrîbu nav piegriezis, tikai viens latvieðu þurnâlists. Bet atbrauc pie mums kaut kâds apakðministrs no kaut kurienes, un mçs, latvieði, tâ kâ visus dzenam nost no ielâm. Ûûû! Ar spoþâm maðînâm, ne jau ar vienkârðâm maðînâm. Draugi, iedomâjieties, ja mçs ðo apakðministru vizinâtu ar vienkârðu maðînu, bet ar 60 000 latu limuzîniem, mums taèu jâpastâsta viòam, ka mçs esam bagâta tauta. Gatava marðçt uz Eiropu. Un skat, kâda mums tâ nodokïu politika pilnîgi apvçrsusies ir. Un mçs to zinâm, un labot mçs to negribam, jo mums arî patîk tâ iespçja, ja kâdreiz mçs varçsim braukt ar to lielo limuzînu un trenkât to tautu, vai tas nav forði? Trenkât tâs vistiòas, ja? Jâòa vistiòas un Pepa Johinsa vistiòas nost no ielâm, jo mums tâ nauda aug tanîs sijâs, kas te maksâ tikai 10% nodokli, vai tâm firmâm, kas mâk to naudu it kâ pelnît ofðoros un aizvest viòu uz Nauru vai kaut kur citur, jo tas ir godîgi, bet ja mçs to naudu, peïòas avotu pârceïam uz Balviem, tas it kâ budþetam bûtu slikti, un man jâraud lîdzi krokodila asaras ar Vîtola kungu, ka tas nu gan bûtu neþçlîgi, ja mçs Balviem atïautu — bûs tâds mazs nu ofðoriòð, ja, kur tikai 80% no nodokïiem bûtu jâmaksâ, un tâ naudiòa aizplûstu tur pirmâ vietâ un ne uz Nauru. Kauns, draugi, kauns! Un kâ mçs varam ðitâ rîkoties? Atkal aizgâjâm kodolam garâm, lielie nodokïu kumosi, tie tikai nâk par 10%, bet tam pensionâram jâmaksâ 25%, un, ja kâds pârceï kaut ko uz Balviem, tad viòam ir jâmaksâ 20%, bet iedomâjies, ja tev ir labs advokâts, kas spçj simtiem latvieðu bankas izveidot Naurâ ar latvieðu iedzîvotâju prezidentiem, kur var pârvest naudu un nemaksât nekâdu nodokli. Un jûs, padomes pârstâvji, zinât, kuri tie, jûs viòus atbalstât, jûs zinât, kuras ir tâs lielâs firmas, kuras maksâ tikai 10% nodokli, bet tam pensionâram ir jâmaksâ un jâturpina maksât 25% uz savu peïòu, ko viòð ir visu mûþu pelnîjis un nav saòçmis pilnîbâ, bet viòam ir jâmaksâ to nodokli, bet jûs, kas varat aizdzît savu naudu uz Nauru, jums nekâ nav jâmaksâ. Mîïie kungi, atbalstîsim frakcijas "Latvijai" priekðlikumu, tas nav pilnîgs, tas nekâ daudz nelabos, bet bûs mazs labojums tomçr. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Es gribçtu atgâdinât, godâtie deputâti, ka mçs apsprieþam Ekonomikas ministrijas parlamentârâ sekretâra Valda Nagobada priekðlikumu, kurð ir ar numuru 6. Kârlis Èerâns vçlas runât, frakcija "Latvijai". Lûdzu!

K.Èerâns (TKL). Godâto sçdes vadîtâj! Godâtie kolçìi deputâti! Es tikai gribçju nedaudz oponçt Zîles kungam par viòa izteiktajiem argumentiem, ka ðis likums nedarbosies reâli ðo îpaðo atbalstâmo reìionu labâ, es varu pateikt pilnîgi viennozîmîgi, ka tas darbosies, un jebkurâ gadîjumâ tâ ir noteikta politiskâ griba, ko mçs ðeit parâdîsim, un atseviðíus mehânismus ðajâ likumâ tad arî varçs pçc tam sakârtot, ja tas bûs nepiecieðams, bet ðâdâ veidâ pieòemts nodokïu atvieglojums îpaði atbalstâmiem reìioniem jebkurâ gadîjumâ pilnîgi konkrçti veicina ðo reìionu attîstîbu, un tâpçc es aicinu nobalsot par ðo priekðlikumu. Paldies!

Sçdes vadîtâjs . Jânis Mauliòð, frakcija "Latvijai". Mauliòa kungs, jûs pirmo reizi runâsiet, es neatceros... Pirmo reizi jûs runâsiet?

J.Mauliòð (TKL). Godâtâ Saeima! Es gribu te tikai diviem jautâjumiem pievçrst uzmanîbu. Vispirms ðo priekðlikumu ir iesniedzis Ekonomikas ministrijas parlamentârais sekretârs Nagobads, vai Ministru kabinetâ ir kaut kâda darbu koordinâcija vai nç, ja ðeit parlamentâ mums jâdzird strîds starp ministra parlamentâro sekretâru un finansu ministru. Bet tam finansu ministrs, piedodiet, dezinformç jûs, vienâ faktâ sacîdams, ka uzòçmumus reìistrçs, lûk, Balvu rajonâ un viss, pats uzòçmums atradîsies Rîgâ, lai gan likumâ... likumprojektâ vai priekðlikumâ ir ïoti skaidri pateikts. Es nolasîðu zinâðanai Zîles kungam, lai zinâtu un iegaumçtu, ka vajag izlasît likumu un tad runât. Un ðis skan tâ: "Saskaòâ ar ðâ likuma noteikumiem aprçíinâto nodokli var samazinât par 20% no nodokïa summas uzòçmumi, kas atrodas un darbojas saskaòâ ar likumu par îpaði atbalstâmajiem reìioniem noteiktâ tajâ îpaði atbalstâmajâ reìionâ." Tâtad uzsveru, atrodas un darbojas, nevis reìistrçti. Lûdzu nedezinformçt, lûdzu darboties normâli valdîbâ!

Sçdes vadîtâjs. Roberts Zîle, Latvijas Republikas finansu ministrs. Otro reizi.

R.Zîle (Latvijas Republikas finansu ministrs). Es atïauðos vienîgi mazu piezîmi Mauliòa kungam par ðo, ko nozîmç atrodas un darbojas. Tas nozîmç to, ka ðiem uzòçmumiem ir viena bilance, kurâ viòam ir tâs lietas, kur viòð uzòçmumus darbina visâ Latvijâ vai pat ârpus Latvijas, bilance ir viena, peïòas, zaudçjumu aprçíins ir viens, naudas plûsma ir viena, un jûs nekad neatradîsit to daïu, kas ir reâli Balvu rajonam, kas ir kâdâ citâ vietâ. Tas arî ir viss. Paldies! Aicinu neatbalstît ðo priekðlikumu!

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâtu debatçs runât nevçlas. Debates beidzam. Komisijas vârdâ Mâris Vîtols vçlas ko teikt?

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Jâ. Budþeta un finansu komisija uzskata, ka nodokïu atlaides nav vienîgie instrumenti, ar ko veicinât uzòçmçjdarbîbu ðajos atbalstâmajos reìionos. Budþeta komisija uzskata, ka tikpat efektîvs instruments ir paâtrinâta amortizâcija, tikpat efektîvs instruments ir zaudçjumu pârneðana 10 gadus uz priekðu, un mçs neuzskatâm, ka nodokïu atlaides ir vienîgais salmiòð, pie kâ bûtu jâturas, lai nodroðinâtu attîstîbu ðajos atbalstâmajos reìionos. Lîdz ar to mçs neatbalstâm ðo priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par Ekonomikas ministrijas parlamentârâ sekretâra Valda Nagobada priekðlikumu — papildinât 21.pantu ar jaunu otro un treðo daïu ðâdâ redakcijâ, tâlâk kâ tekstâ, tas ir priekðlikums ar numuru 6. Lûdzu balsoðanas reþîmu. Deputâtus lûdzu paust savu attieksmi balsojot. Lûdzu rezultâtu! Par — 27, pret — 27, atturas — 22. Priekðlikums nav pieòemts. Lûdzu turpinâm!

M.Vîtols. Nâkamais ir deputâta Urbanovièa priekðlikums, ko Budþeta komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti neiebilst komisijas viedoklim. Pieòemts.

M.Vîtols. Lîdz ar to visi priekðlikumi ir izskatîti, un es aicinu nobalsot par uzòçmumu ienâkuma nodokli otrajam lasîjumam.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par likumprojekta "Grozîjumi likumâ "Par uzòçmumu ienâkuma nodokli"" pieòemðanu otrajâ, galîgajâ lasîjumâ. Lûdzu balsoðanas reþîmu. Deputâtus lûdzu balsot. Lûdzu rezultâtu! Par — 55, pret — nav, atturas — nav. Likums pieòemts.

Nâkamais darba kârtîbas jautâjums likumprojekts "Grozîjumi likumâ "Par iedzîvotâju ienâkuma nodokli"" , otrais lasîjums, steidzams. Budþeta un finansu (nodokïu) komisijas vârdâ — Mâris Vîtols, LZS, KDS un LDP frakcijas deputâts. Lûdzu!

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Godâtie kolçìi! Izskatâm grozîjumus iedzîvotâju ienâkumu nodokïu likumâ, pirmie priekðlikumi ir saòemti no Zemnieku savienîbas un Kristîgo demokrâtu savienîbas frakcijas, kur ir divi varianti 10.panta pirmâs daïas 3.punkta redakcijai. Ðis pirmais variants tiek noòemts no iesniedzçju puses, tâtad runa ðobrîd ir par otro variantu, kurð nosaka, ka summas trîskârðâ apmçrâ, kas ziedojumu vai dâvinâjumu veidâ nodotas Latvijas Republikâ reìistrçtajâm sabiedriskajâm kultûras, izglîtîbas, zinâtnes, sporta, labdarîbas, veselîbas un vides aizsardzîbas organizâcijâm un fondiem, reliìiskajâm organizâcijâm un budþeta iestâdçm atbilstoði likuma par uzòçmçju ienâkuma nodokli 20.pantam, Ministru kabineta noteiktajâ kârtîbâ pieðíirt atïauju saòemt ziedojumus, bet ðîs summas nedrîkst pârsniegt 20% no apliekâmâ ienâkuma lieluma. Ðo priekðlikumu Budþeta komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Vîtola kungs, es lûdzu nâkotnç nelasît priekðlikumus, jo tie ir deputâtiem dokumentâ. Vçlas debatçs runât Aida Prçdele, LZS, KDS un LDP frakcijas deputâte.

 

 

 

A.Prçdele (LZS, KDS, LDP). Cienîjamie kolçìi! Es savukârt aicinu atbalstît zemnieku un kristîgo demokrâtu frakcijas priekðlikumu, jo ðis priekðlikums, man ðíiet, ir ïoti bûtisks ðodienas situâcijâ, jo tas radîs pamatu, lai atdzimtu padomju gados jau krietni aizmirstais ziedoðanas un þçlsirdîbas tikums. Proti, mums ir pietiekami daudz bagâtu ïauþu, bagâtu, tâ sakot, fizisku personu, kuras bûtu gatavas ziedot, sponsorçt noteiktas dzîves jomas, un mums vajadzçtu tikai mudinât uz to, lai valsts budþets lielâ mçrâ tiktu atvieglots, ja ir tâdi bagâti cilvçki, kuri no savas kabatas vçlas sponsorçt, ziedot vienu vai otru naudas summu. Manuprât, ir divas ievçrojamas dzîves sfçras, kurâs ðâdi ziedojumi tad varçtu notikt. Pirmâm kârtâm es gribu minçt draudzes. Mîïie kolçìi, padomju gados bija tâ, ka draudze bija iesprostota baznîcas sienâs un neko citu kâ reliìisku darbîbu tikai baznîcâ tâ veikt nevarçja. Ðodien draudzes darbîba ir pasaulç daudz, daudz plaðâka. Baznîcas lielâ mçrâ uzòemas veselîbas aprûpi, ir zinâmas baznîcu slimnîcas, ir zinâmas pasaulç baznîcu veco ïauþu aprûpes vietas, ir zinâmas baznîcu skolas un universitâtes, visam tam arî Latvijâ bûtu pamats un iespçja, ja tikai bûtu nauda. Proti, ja tikai bûtu bagâti cilvçki, kuri tiktu pamudinâti ziedot draudzei, lai tâ varçtu veikt ðos neapðaubâmi visai sabiedrîbai ïoti bûtiskos pienâkumus, tâdçjâdi atslogojot valsts budþetu.

Otra liela sfçra, kurâ darbotos ðie fizisko personu ziedojumi, manuprât, varçtu bût skola. Mçs daudzi bûtu gatavi ziedot savai dzimtajai skolai, mçs bûtu gatavi dot lîdzekïus gan skolu remontiem, gan mâcîbu iestâdes lîdzekïu uzlaboðanai, visam tam, kam valstij paðai nav tik daudz naudiòas, un mums ir lîdz ar to jâatbalsta katra ðâda iniciatîva, ja ir cilvçki, kuri gribçtu to darît. Tâpçc es gribçtu uzsvçrt — skolâm, kultûras iestâdçm, veselîbas iestâdçm, sporta iestâdçm un draudzçm, par ko ir runa ðajâ labojumâ, ir vitâli nepiecieðams ðis labojums, lai nâktu fiziskas personas, lai nâktu bagâti ïaudis un ziedotu tâm un darîtu mûs visus, visu mûsu sabiedrîbu bagâtâku. Cienîjamie kolçìi, es aicinu atbalstît zemnieku un kristîgo priekðlikumu. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Vai deputâti debatçs runât vçlas? Roberts Zîle, Latvijas Republikas finansu ministrs.

R.Zîle (Latvijas Republikas finansu ministrs). Godâto sçdes vadîtâj! Godâtie kolçìi! Komisijâ ðo priekðlikumu neatbalstîja vairâku iemeslu dçï, par cik tomçr iedzîvotâju nodokïu maksâjumi ir savâdâki nekâ uzòçmumu ienâkumu nodokïu maksâjumi. Ir pirmkârt iedzîvotâji daudzreiz vairâk nekâ uzòçmumi, tas nebûtu tas galvenais arguments, bet mçs zinâm, cik vienkârði ir tâdâ veidâ veikt nekontrolçtus ziedojumus, un izveidot ðos fondus arî nav pârâk grûti. Es nenoliedzu, ka ðâda situâcija, ka mçs lîdzîgu normu varçsim kâdreiz pieòemt, pastâv, bet es lûgtu to nedarît tagad, jo valdîba izstrâdâ kopîgu, vienotu ienâkumu nodokïa likumu, kurð tâtad varçtu stâties kaut kur spçkâ ar 1999. gada 1. janvâri, ja visi kopâ Saeimâ labi izskatîsim ðo likumu nâkoðajâ gadâ, tad tas tâ arî varçtu bût. Bet ðeit ir ïoti daudz neskaidru jautâjumu, un es lûdzu tik nopietnus jautâjumus tomçr nepieòemt, neizanalizçjot visas citas lietas, jo es atgâdinâðu, ka joprojâm nav normâlas ienâkumu nodokïu deklarâcijas iedzîvotâjiem, tur bûs nodokïu priekðapmaksu atmaksas no paðvaldîbu lîdzekïiem un tamlîdzîgas lietas, jo iedzîvotâju ienâkumu nodoklis ieplûst paðvaldîbâs un veselîbas speciâlajâ aprûpç. Es lûdzu òemt to vçrâ un neatbalstît ðo priekðlikumu un atbalstît komisijas viedokli ðajâ jautâjumâ.

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâti debatçs runât nevçlas. Debates slçdzam. Komisijas vârdâ Vîtola kungs nevçlas neko teikt? Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par LZS, KDS un LDP frakcijas priekðlikumu — izteikt 10. panta 1. daïas 3. punkta sâkumu ðâdâ redakcijâ: summas trîskârðâ apmçrâ, turpmâk kâ tekstâ. Tas ir priekðlikums ar numuru 1. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus paust savu attieksmi balsojot. Lûdzu rezultâtu! Par — 28, pret — 18, atturas — 16. Priekðlikums nav pieòemts. Lûdzu turpinâm!

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Nâkamais ir Juridiskâ biroja priekðlikums, ko Budþeta komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît tam? Pieòemts.

M.Vîtols. Treðais ir Juridiskâ biroja priekðlikums, kas ir atbalstîts Budþeta komisijâ.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît? Pieòemts.

M.Vîtols. Ceturtais ir deputâta Èerâna kunga priekðlikums, ko Budþeta komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Vçlas runât deputâts Èerâns, frakcija "Latvijai".

K.Èerâns (TKL). Godâto sçdes vadîtâj, godâtie kolçìi deputâti! Ðis ir priekðlikums par neapliekamâ minimuma palielinâðanu cilvçkiem, kuru apgâdîbâ ir citas personas. Tas ir, ðis priekðlikums piedâvâ palielinât to naudas summu, to algas daïu, kura netiek aplikta ar iedzîvotâju ienâkumu nodokli tâm personâm, kuras audzina bçrnus vai arî kurâm ir apgâdîbâ citas personas. Ðî priekðlikuma pieòemðana kaut daïçji realizçtu mûsu valstî daþâdu demogrâfijas komisiju izstrâdâtos ieteikumus par to, ka vajadzçtu atteikties no neapliekamâ minimuma vispâr, bet tajâ paðâ laikâ noteikt ïoti lielu ðo neapliekamo minimumu par apgâdîbâ esoðâm personâm. Ja mçs skatâmies ðo radikâlo variantu, tad ðajâ variantâ zaudçtu tikai tâs personas, kurâm nav bçrnu, un arî nedaudz zaudçtu ìimenes, kurâs divi vecâki uztur vienu bçrnu. Bet iegûtu visas tâs ìimenes, kurâs apgâdâjamo skaits pârsniedz apgâdnieku skaitu, un arî ieguvçjas bûtu tâs ìimenes, kurâs ðis apgâdâjamo skaits ir vienâds ar apgâdnieku skaitu.

Es saprotu, ka ðis ir ïoti radikâls priekðlikums, un es saprotu, ka kopçjâ politiskâ vienoðanâs Sadarbîbas padomç un valdîbâ ðogad nemaz ðo jautâjumu nebija ielikusi sev darba kârtîbâ, bet ðis priekðlikums ir ticis nopietni vçrtçts iepriekðçjos gados, bet diemþçl arî toreiz ðî mûsu kopçjâ politiskâ griba nebija par labu demogrâfiskâs situâcijas uzlaboðanai. Ðis mans priekðlikums, tâtad òemot vçrâ visus ðos apstâkïus, ir zinâms kompromiss, kur es piedâvâju ðo neapliekamo minimumu personai paðai par sevi un ðo neapliekamo minimumu par apgâdîbâ esoðu personu noteikt vienâdâ apmçrâ, tâdçjâdi pasperot kaut pussolîti pretî demogrâfisko problçmu risinâðanai.

Un, godâtie kolçìi, es gribu pateikt jums pilnîgi skaidri statistikas skaitïus, kas liecina par ârkârtîgi drûmu ainu, ka 1996. gadâ Latvijâ ir piedzimuði 19 000 bçrnu, bet nomiruði 34 000 cilvçku, ka miruðo cilvçku skaits gandrîz divkârt pârsniedz dzimuðo cilvçku skaitu, un tâ ir absolûti sausa statistika, un diemþçl ðî tendence turpinâs jau vairâkus gadus. Un, ja ðâdas attîstîbas tendences turpinâsies un mçs neko nedarîsim, tad pçc daþiem desmitiem gadu var izrâdîties, ka iedzîvotâju skaits mûsu valstî un tajâ skaitâ latvieðu skaits ir samazinâjies divas reizes, un cik tad tâlu mçs bûsim lîdz tam, ka latvieði vispâr pazudîs kâ tauta. Un tas nozîmç, ka mûsu valsts ðajâ brîdî nevar palikt vienaldzîga, un tas nozîmç, ka mums ir jâizdara tas, kas ir mûsu kompetencç, un tas ir tas, ko mums ir iespçjams izdarît, lai kaut nedaudz stimulçtu demogrâfiskâs situâcijas uzlaboðanos.

Es gribu vçrst visu jûsu uzmanîbu uz to, ka ðis lçmums nav saistîts ar papildu lîdzekïu prasîðanu no valsts budþeta. Ðis priekðlikums saistâs tikai ar lîdzekïu pârdali no tâm ìimençm, kurâm nav bçrnu, un no tiem cilvçkiem, kuriem nav bçrnu, par labu tiem cilvçkiem, kas audzina bçrnus. Es aicinu atbalstît ðo priekðlikumu un lûdzu, godâtie deputâti, to izdarît. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Vai ir vçl deputâti, kas vçlas runât debatçs? Nav. Debates slçdzam. Komisijas vârdâ — Vîtola kungs, vçlas ko teikt?

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Budþeta un finansu komisija nav atbalstîjusi ðo priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs . Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par deputâta Èerâna priekðlikumu, kurâ viòð iesaka aizstât vârdus... un tâlâk kâ tekstâ, tas ir priekðlikums ar numuru 4... tâtad balsosim par ðo priekðlikumu. Lûdzu balsoðanas reþîmu un lûdzu deputâtus balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 23, pret — 20, atturas — 19. Priekðlikums nav pieòemts.

M.Vîtols. Nâkamais ir piektais — Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas kundzes priekðlikums, ko Budþeta komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti arî piekrît? Pieòemts.

M.Vîtols . Nâkamais ir sestais — Zemnieku savienîbas, Kristîgo demokrâtu savienîbas frakcijas priekðlikums — papildinât likumu ar jaunu 14. pantu par nodokïu atlaidi ziedotâjiem. To Budþeta komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Pulkstenis ir 17.44. Tâtad mums ðinî brîdî bûtu jâpârtrauc, bet Saeimas Prezidijs ir saòçmis vairâkus... tâtad desmit deputâtu iesniegumu: Lûdzam jûs pârtraukt 1997. gada 13. novembra ârkârtas sçdes darba kârtîbu pçc desmitâ darba kârtîbas punkta — likumprojekta "Grozîjumi likumâ "Par iedzîvotâju ienâkuma nodokli"" — izskatîðanas un turpinât ârkârtas sçdi 1997. gada 20. novembrî pulksten 9.00. Ar cieòu... tâtad te ir rinda deputâtu.

Tâtad viens deputâts par, viens pret. Tâtad tagad ir gan pârtraukuma laiks, bet izlemsim ðo jautâjumu. Tâtad vçlâs runât Ludmila Kuprijanova, Demokrâtiskâ partija "Saimnieks".

L.Kuprijanova (DPS). Cienîjamie kolçìi! Es domâju, ka treðais lasîjums likumam "Par valsts pensijâm" ir sen gaidîts, ïoti daudz apspriests, es domâju, visa zâle ir pietiekoði labi informçta par ðiem grozîjumiem, un es aicinâtu neatlikt ðo jautâjumu un tomçr ðodien izskatît ðo likumprojektu, jo cilvçki patieðâm to gaida. Paldies!

Sçdes vadîtâjs . Tâ bija uzstâðanâs pret. Par vçlas runât Pçteris Apinis. Lûdzu!

P.Apinis (LC). Godâtie kolçìi! Pirmkârt, ðeit ir pietiekami daudz acetona smakas no blakus esoðâs zâles, un paði jûs esat pietiekami nokusuði. Un nebûtu nekâda jçga runât par visai valstij svarîgiem jautâjumiem vçlu vakarâ, ja mçs varçtu to visu darît nâkoðajâ ceturtdienâ normâli no rîta. Es aicinu ðoreiz pârtraukt ðo sçdi un turpinât nâkoðceturtdien deviòos.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu, izlemsim ðo jautâjumu balsojot. Godâtie deputâti, balsosim par 10 deputâtu priekðlikumu — pârtraukt mûsu ðodienas ârkârtas sçdi pçc 10. dienas kârtîbas jautâjuma un turpinât to 20. novembrî pulksten 9.00. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 39, pret — 25, atturas — 8. Priekðlikums pieòemts.

Lîdz ar to, godâtie deputâti, mums ir jâizskata vçl viens desmit deputâtu priekðlikums, kurâ deputâti ierosina turpinât 13. novembra ârkârtas sçdi bez pârtraukuma. Tâtad, òemot vçrâ... Godâtie deputâti, mçs esam lçmuði, ka mçs sçdi pârtraucam pçc 10. dienas kârtîbas jautâjuma. Tâtad ðajâ gadîjumâ mçs esam pieòçmuði lçmumu par 11. darba kârtîbas jautâjumu, bet vai strâdât mums ar vai bez pârtraukuma, par to mums ir jâlemj, jo ðâdu prieðlikumu arî deputâti ir iesnieguði. Par pârtraukumu, par ðo priekðlikumu vçlas runât Juris Dobelis. Lûdzu!

J.Dobelis (TB/LNNK). Cienîtie kolçìi! Mums ir pavisam nedaudz palicis, lai pabeigtu darbu pie konkrçtâ likumprojekta. Es aicinu tomçr to pabeigt kaut kur 15–20 minûðu laikâ, un tad ar to mçs bûsim ðodienas sçdi pabeiguði. Pârtraukums pusstundas garumâ ir galîgi nevajadzîgs. Es aicinu atbalstît mûsu priekðlikumu!

Sçdes vadîtâjs. Vai vçlas kâds runât pret? Nevçlas. Lûdzu zvanu! Izlemsim ðo jautâjumu balsojot. Lûdzu balsosim par desmit deputâtu priekðlikumu — strâdât ðodien bez pârtraukuma, lîdz izskatâm 10.darba kârtîbas jautâjumu. Lûdzu balsoðanas reþîmu, un deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 55, pret — 11, atturas — 3. Priekðlikums pieòemts.

Turpinâm izskatît likumprojektu. Vârds Aidai Prçdelei, LZS, KDS un LDP frakcijas deputâtei. Tâtad izskatâm sesto priekðlikumu, atgâdinu jums.

A.Prçdele (LZS, KDS, LDP). Cienîjamie kolçìi! Es jau uzstâjos sakarâ ar ðî likumprojekta pirmo priekðlikumu. Ðî priekðlikuma bûtîba ir ïoti, ïoti lîdzîga. Vçlreiz uzsveru, tâtad runa ir par tiem nodokïu atvieglojumiem, kurus varçtu izdarît fiziskas personas mûsu skolâm, mûsu kultûras iestâdçm, sporta iestâdçm, mûsu slimnîcâm, kurâm taèu ir tik ïoti nepiecieðama palîdzîba. Kolçìi, jûsu vidû ir tik daudz mediíu, tik daudz, manuprât, þçlsirdîgu un saprotoðu cilvçku. Arî draudþu locekïu. Tas viss nâks ðîm sfçrâm par labu. Varbût bija kâdi deputâti, kuri nesaprata pirmajâ reizç, kâ jâbalso. Varbût neieklausîjâs, varbût kâdâ sarunâ bija iegrimuði. Tâpçc es ïoti lûdzu nobalsot otro reizi un padomât par to, par ko balsojam. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâtu debatçs runât nevçlas. Debates slçdzam. Komisijas vârdâ Mâris Vîtols vçlas ko teikt? Nevçlas. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par LZS, KDS un LDP frakcijas priekðlikumu — papildinât likumu ar jaunu 14.pantu. Tâlâk kâ redakcijâ. Priekðlikums nr.6. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu balsot. Lûdzu rezultâtu! Par — 35, pret — 12, atturas — 19. Priekðlikums pieòemts.

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Nâkamais ir frakcijas "Latvijai" 7.priekðlikums, ko Budþeta un finansu (nodokïu) komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Vçlas runât Elmârs Zelgalvis, frakcijas "Latvijai" deputâts. Lûdzu!

E.Zelgalvis (TKL). Godâtais Prezidij! Godâtie deputâti! Mûsu priekðlikuma bûtîba ir pâriet uz proporcionâlo ienâkumu nodokïa sistçmu. Likmju sistçmu. Mçs ierosinâm diferencçt ienâkumu nodokïa likmi atkarîbâ no ienâkuma lieluma. Princips ir tâds — jo lielâks ir ienâkums, jo pieaug arî nodokïa likme. Un to mçs ðeit priekðlikumâ redzam. Mçs liekam priekðâ vairâkas ðîs diferenciâcijas pakâpes jeb vairâkus lîmeòus. Minimâlo un tâlâk pieaugot pa 2 000 latiem. Varçtu teikt, ka ðî priekðlikuma mçríis ir divçjâds. No vienas puses, tâtad fiskâls mçríis. Tâtad mçs budþetâ ieòemtu vairâk lîdzekïu, un, no otras puses, varçtu teikt, ka ðim priekðlikumam ir arî sociâli politisks mçríis, tas ir, ka ar ðâda priekðlikuma ievieðanu proporcionâlâs sistçmas ievieðanu mçs arî panâktu to mûsu priekðlikumu vai domu, vai ideju, kas ne tikai starp mûsu frakcijas deputâtiem izteikts, bet arî citu frakciju deputâti ir izteikuði, proti, par ðî vidusslâòa veidoðanu. Proti, ka mçs tad samazinâtu ðo lielo diferenciâciju starp ieòçmumiem, no vienas puses, ïoti lieliem, ka mums veidojas sabiedrîbâ tas bagâtnieku slânis. Un, no otras puses, veidojas nabadzîgo slânis. Ðâdâ veidâ, kad mçs atbrîvotu no nodokïiem, samazinâtu ðo nodokli ðim slânim, iedzîvotâju slânim ar mazâkiem ienâkumiem, un palielinâtu ðos maksâjumus iedzîvotâjiem, kas saòem lielâkus ieòçmumus, tad arî mçs ðo mçríi varçtu sasniegt. Vismaz daïçji sasniegt. Tâpçc mûsu priekðlikums ir diferencçt ienâkumu nodokli, un aicinu deputâtus atbalstît mûsu priekðlikumu. Paldies!

Sçdes vadîtâjs . Vçlas runât Vents Balodis, apvienîbas "Tçvzemei un Brîvîbai"/LNNK frakcijas deputâts. Lûdzu!

V.Balodis (TB/LNNK). Godâtie deputâti! Es esmu tieðâm pârsteigts ðoreiz par ðo opozîcijas priekðlikumu, kuri vienmçr iestâjas par nodokïu samazinâðanu, bet ðeit grib tieði palielinât. Iedzîvotâju ienâkuma nodokïa maksâtâji galvenokârt ir individuâlie uzòçmumi, zemnieku saimniecîbas, piemâjas saimniecîbas, zvejnieku saimniecîbas, amatnieku uzòçmumi, mazie veikali, aptiekas, visi tie, kuriem gada ieòçmums ir zem 45 000 latu. Un ðobrîd ðeit frakcija "Latvijai" ierosina palielinât viòiem un noteikt ðo likmi par 45% likmi. Tajâ paðâ laikâ visiem uzòçmumiem, bankâm, visiem pârçjiem paliks 25% likme. Es uzskatu, ka tas ir pilnîgi nereâli, un to nekâdâ gadîjumâ mçs nedrîkstçtu atbalstît.

Sçdes vadîtâjs . Vçlas runât Kârlis Èerâns, frakcijas "Latvijai" deputâts. Lûdzu!

K.Èerâns (TKL). Godâtie kolçìi deputâti un godâtais Baloþa kungs! Man tieðâm nedaudz pârsteidz ðî jûsu argumentâcija un ðie jûsu lietotie izteicieni, kad jûs sakât, ka iedzîvotâju ienâkuma nodokïa galvenie maksâtâji ir kaut kâdi mazie amatnieki un tamlîdzîgi. Lîdz ðim es biju sapratis to, un tâ joprojâm ir mana pârliecîba, ka iedzîvotâju ienâkuma nodokïa galvenie maksâtâji ir iedzîvotâji — fiziskas personas, un ja tas tâ nebûtu, tad mums bûtu pienâcis pçdçjais laiks ðo likuma nosaukumu grozît. Un ja mums ðeit ir kaut kas sajaukts un kaut kâdas nepareizas personu kategorijas saliktas iekðâ viena vai otra nodokïa maksâjumos, tas nedrîkst bût par ðíçrsli tam, ka mçs nosakâm progresîvu iedzîvotâju ienâkuma nodokïa likmi.Tas nozîmç, ka tâm fiziskâm personâm, kurâm ir lielâki ienâkumi, ir jâmaksâ arî lielâki nodokïi. Ðî ir kârtîba, kura ir spçkâ daudzâs pasaules valstîs un jo seviðíi daudzâs Eiropas valstîs. Ðeit mçs neesam izdomâjuði pilnîgi neko jaunu, un mums vienreiz ir jâizbeidz tâ neierobeþoti liberâlâ politika, kas veicina ar nodokïu palîdzîbu sabiedrîbas noslâòoðanos bagâtajos un nabagajos, palielina ðo plaisu un neaicina bagâto daïu ne uz kâdu solidaritâti attiecîbâ pret nabago. Mums ir nepiecieðama ðî sabiedrîbas solidaritâte. Mums ir jâspçj nodroðinât visiem mûsu sabiedrîbas locekïiem cilvçku cienîgas dzîves apstâkïu minimums. To var izdarît tikai tâdâ veidâ, ka òemt nodokli no tiem, kas ir bagatâki. Un ðî kârtîba nav jauna, un ðî kârtîba atbilst taisnîbai, taisnîbas principam, un tâpçc mçs arî aizstâvam ðo kârtîbu. Es aicinu nobalsot par ðo priekðlikumu. Paldies.

Sçdes vadîtâjs . Gundars Valdmanis, tautas kopas "Brîvîba" frakcijas deputâts.

G.Valdmanis (TKB). Prezidij! Padomes pârstâvji un tautas kalpi! Es gribçtu palîdzçt Èerâna kungam ðitanî gadîjumâ paskaidrot, kâ Vents Balodis ðoreiz mçìina tautu un klausîtâjus maldinât. Jo, skat, ja kâdam cilvçkam ir tie lielie ienâkumi, viòð tos òem no savas firmas vai no firmas, kas viòam maksâ. Bet, ja kâds grib veidot uzòçmumu, kaut kâdu SIA vai komercuzòçmumu, viòð ir veidojis juridisku personu, kura maksâs nodokïus kâ juridiska persona. Ðeit ir runa par to, ko saòem fiziska persona, un samaisît tos divus jçdzienus ir drusku nekaunîgi. Bet tad mçs zinâm, ka ne visi, es gan bûtu teicis, ka Vents Balodis ir viens no godîgâkajiem pozîcijas deputâtiem, bet ka viòam arî laikam sâk pielipt tâ slimîba, ka ir druscîtiò tos faktus jâsagroza. Valdmanis teica tâ vai Ozoliòð izturas tâ, un zin vienkârði tautai melot. Ir liela starpîba starp uzòçmuma nodokli un fiziskas personas nodokli. Un fiziskas personas nodoklim un, manuprât, arî uzòçmuma nodokïiem ir jâbût progresîviem, lai gan uzòçmuma nodoklis varçtu bût mazâk progresîvs nekâ iedzîvotâju, fiziskâs personas nodoklis. Bet tâ negodîba mûsu latvieðu sistçmâ ir, ka tie, kas pelna augstu naudu, vai viòiem ir SIA vai nav, vai viòi ir lielas firmas îpaðnieki vai ne, ja viòiem tagad esoðajâ sistçmâ, ja viòiem ienâkumi ir diezgan augsti, viòi maksâ tikai 10%, bet tâ vecâ tantiòa, kurai ir neþçlîgi zema pensija ðâ kâ tâ, viòai it kâ jâmaksâ 25%. Un tâ ir viena nekaunîba, kuru it kâ opozîcija grib uzturçt un ko mums vajadzçtu mçìinât novçrst. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâtu debatçs uzstâties nevçlas. Debates slçdzam. Komisijas vârdâ Mâris Vîtols vçlas ko teikt.

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Godâtie deputâti! Godâtie opozîcijas deputâti! Ðî likuma mçríis nav ar paaugstinâtâm nodokïu likmçm palielinât interesi izvairîties no nodokïu maksâðanas. Ðî likuma mçríis nav pacelt nodokïu slogu un stimulçt to, ka arvien vairâk cilvçku izvairâs no nodokïu maksâðanas. Ðî likuma mçríis ir panâkt to, lai pçc iespçjas vairâk cilvçku godîgi maksâ nodokïus un lai nodokïu ieòçmumi budþetâ palielinâs. Un tâpçc Budþeta un finansu (nodokïu) komisija uzskatîja, ka ðajâ laika periodâ visobjektîvâkais un efektîvâkais ir noteikt proporcionâlu nodokïu likmi. Paldies! Lîdz ar to aicinu neatbalstît ðo priekðlikumu!

Sçdes vadîtâjs . Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par frakcijas "Latvijai" priekðlikumu — izteikt 15.panta 2.punktu ðâdâ redakcijâ, tâlâk kâ tekstâ. Tas ir priekðlikums ar nr.7. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu balsot. Lûdzu rezultâtu! Par — 14, pret — 29, atturas — 17. Priekðlikums nav pieòemts. Lûdzu, turpinâm!

M.Vîtols. Nâkamais ir deputâta Èerâna 8.priekðlikums, ko Budþeta un finansu (nodokïu) komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Vçlas runât Elmârs Zelgalvis, frakcijas "Latvijai" deputâts. Zelgalvja kungs nav zâlç. Par 8.priekðlikumu pieteicies runât Elmârs Zelgalvis. (No zâles: "Viòð atteicâs. Nerunâs.") Viòð nerunâ. Vai vçl kâds deputâts vçlas runât? Vçlas runât Kârlis Èerâns, frakcija "Latvijai". Lûdzu!

K.Èerâns (TKL). Godâto sçdes vadîtâj! Godâtie kolçìi deputâti! Ðis ir priekðlikums ar lîdzîgu ideju kâ iepriekðçjais, bet tikai ðeit tiek piedâvâts zinâms kompromisa variants, jo diemþçl es to varçju jau paredzçt, ka ðâdu principiâlu priekðlikumu valdoðais vairâkums nebûs gatavs atbalstît, kâds bija iepriekðçjais. Un diemþçl ðîs manas baþas ir piepildîjuðâs. Un tâpçc, lai kaut nedaudz ðo principu par progresîvo ienâkumu nodokli iedzîvinâtu, es lûdzu jûs, godâtie deputâti, nobalsot par ðo manu priekðlikumu. Tas arî ir progresîvais ienâkuma nodoklis, bet ðis solis ir neliels. Tikai no 25 lîdz 30%. Sâksim ðo lietu darît kaut nedaudz. Es lûdzu nobalsot. Paldies!

Sçdes vadîtâjs . Vairâk deputâtu debatçs runât nevçlas. Debates slçdzam. Komisijas vârdâ Vîtola kungs vçlas ko teikt?

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Budþeta un finansu (nodokïu) komisija neatbalsta ðo priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par deputâta Èerâna priekðlikumu — papildinât likumprojektu ar jaunu pantu, tâlâk kâ tekstâ. Priekðlikums nr.8. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu balsot. Lûdzu rezultâtu! Par — 19, pret — 35, atturas — 14. Priekðlikums nav pieòemts.

M.Vîtols. Godâtais sçdes vadîtâj! Balsojuma rezultâtâ par 6.priekðlikumu, kur tika atbalstîts LZS, KDS un LDP frakcijas priekðlikums, ir ðajâ dokumentâ izveidojusies pretruna starp ðo nobalsoto jauno redakciju un starp 1.priekðlikuma 1.varianta jeb 10.panta pirmâs daïas 3.punkta redakciju. Lîdz ar to bûtu nepiecieðams atgriezties, lai likvidçtu ðo pretrunu, pie pirmâ priekðlikuma 1.varianta un to atbalstît tâ, kâ tas netika izskatîts no sâkuma.

Sçdes vadîtâjs. Mçs pçc Kârtîbas ruïïa atgriezties nevaram.

M.Vîtols. Ðobrîd savstarpçji pretrunâ ir 10.panta pirmâs daïas 3.punkts un ...

Sçdes vadîtâjs . Vîtola kungs, ðobrîd ar balsi jûs nevarat izteikt priekðlikumus. Atbildîgâ komisija varçja izteikt priekðlikumu — nodot to atpakaï komisijai tâlâkai izstrâdâðanai, bet ðâdi priekðlikumi, ko jûs izsakât ar balsi, nav balsojami.

M.Vîtols . Lîdz ar to visi priekðlikumi ir izskatîti. Es aicinu balsot par likuma pieòemðanu galîgajâ lasîjumâ!

Sçdes vadîtâjs. Par kârtîbu, kâ lieta tâlâk virzâma, Zîles kungs? Par ko jûs gribat runât? Lûdzu, Roberts Zîle, Latvijas Republikas finansu ministrs — par kârtîbu, kâ lieta tâlâk virzâma.

R.Zîle (finansu ministrs). Godâtais sçdes vadîtâj! Godâtie deputâti! Kâ jau Vîtola kungs norâdîja, ðeit ir juridiska pretruna. Tâpçc es ierosinu lietu virzît tâlâk tâ — ðodien nenobalsot ðo likumu un atdot atpakaï atbildîgajai komisijai, un tad atgrizties vçlreiz pie ðî.

Sçdes vadîtâjs. Zîles kungs, ja jûs vçlaties, ðobrîd, bez ðaubâm, izteikt to var rakstveidâ, bet deputâti balsos, ja viòi nenobalsos, tad ðis likumprojekts tiks nodots atpakaï komisijâm atbilstoði Kârtîbas rullim. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par likumprojekta "Grozîjumi likumâ "Par iedzîvotâju ienâkuma nodokli"" pieòemðanu otrajâ, galîgajâ lasîjumâ. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu balsot. Lûdzu rezultâtu! Par — 23, pret — 29, atturas — 17. Likumprojekts pçdçjâ, galîgajâ lasîjumâ nav pieòemts.

Atbilstoði Kârtîbas rullim, atbildîgâ komisija sniedz priekðlikumu iesniegðanas termiòu un izskatîðanas datumu.

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Lûdzu iesniegt atbildîgai komisijai priekðlikumus lîdz 16.datumam un izskatît ðos priekðlikumus 20.datumâ.

Sçdes vadîtâjs . Tâtad atbildîgâ komisija ierosina priekðlikumu iesniegðanas termiòu 16.novembri, izskatît sçdç 20.novembrî. Ir citi priekðlikumi? Aleksandrs Golubovs, pie frakcijâm nepiederoðs deputâts. Lûdzu!

A.Golubovs (pie frakcijâm nepiederoðs deputâts). Man liekas, ka mçs ðodien apspriedâm to likumu, un vajag to apspriest vçlreiz, tâpçc piedâvâju 20.novembri un izskatîðanas datumu 27.novembri.

Sçdes vadîtâjs . Vai ir vçl kâdi citi priekðlikumi? Citu priekðlikumu nav. Lîdz ar to atbilstoði Kârtîbas rullim vispirms vienosimies par priekðlikumu iesniegðanas termiòu, un te tiek ierosinâti divi datumi, no atbildîgâs komisijas 16.novembris, deputâts Golubovs ierosina 20.novembri. Jâbalso ir tâlâkais no ðiem ierosinâjumiem. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par priekðlikumu iesniegðanas termiòu — 20.novembris. Lûdzu balsoðanas reþîmu. Deputâtus lûdzu balsot. Lûdzu rezultâtu! Par — 19, pret — 47, atturas — 10. Ðis priekðlikums nav pieòemts. Lîdz ar to paliek 16.novembris.

Tad mums ir vçl jâpieòem lçmums par deputâta Golubova ierosinâjumu — 27.novembrî izskatît sçdç, atbildîgâ komisija ierosina 20.novembri. Jâbalso ir atkal tâlâkais datums. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par deputâta Golubova priekðlikumu — izskatît atkârtoti doto likumprojektu 27.novembrî. Lûdzu balsoðanas reþîmu. Deputâtus lûdzu balsot. Lûdzu rezultâtu! Par — 12, pret — 44, atturas — 10. Ðis priekðlikums nav pieòemts. Lîdz ar to paliek atbildîgâs komisijas termiòi — priekðlikumu iesniegðanas termiòð 16.novembris, izskatîðana sçdç — 20.novembris.

Godâtie deputâti, lîdz ar to atbilstoði mûsu pieòemtajam lçmumam es pasludinu pârtraukumu mûsu ârkârtas sçdç lîdz 20.novembrim pulksten 9.00 no rîta. Lûdzu reìistrâcijas reþîmu! Godâtie deputâti, lûdzu reìistrçties. Saeimas sekretâra biedru Mâri Rudzîti lûdzu nolasît reìistrâcijas rezultâtus.

M.Rudzîtis (Saeimas sekretâra biedrs). Cienîjamie deputâti! Nav reìistrçjuðies: Andris Ameriks, Aleksandrs Bartaðeviès, Indulis Bçrziòð, Ilmârs Biðers, Alfreds Èepânis, Indulis Emsis, Edvîns Inkçns, Pauls Putniòð, Mâris Rudzîtis, Anta Rugâte, Leonards Staðs, Dainis Turlais, Jânis Urbanoviès, Juris Galerijs Vidiòð.

Sçdes vadîtâjs . Godâtie deputâti! Es gribu jums atgâdinât, ka nâkamâ sçde, ârkârtas sçde notiks 18.novembrî pulksten 12.00, tâ bûs svinîgâ sçde, veltîta mûsu valsts neatkarîbas gadadienai.

A.Prçdele (LZS, KDS, LDP). Cienîjamie kolçìi! Es savukârt aicinu atbalstît zemnieku un kristîgo demokrâtu frakcijas priekðlikumu, jo ðis priekðlikums, man ðíiet, ir ïoti bûtisks ðodienas situâcijâ, jo tas radîs pamatu, lai atdzimtu padomju gados jau krietni aizmirstais ziedoðanas un þçlsirdîbas tikums. Proti, mums ir pietiekami daudz bagâtu ïauþu, bagâtu, tâ sakot, fizisku personu, kuras bûtu gatavas ziedot, sponsorçt noteiktas dzîves jomas, un mums vajadzçtu tikai mudinât uz to, lai valsts budþets lielâ mçrâ tiktu atvieglots, ja ir tâdi bagâti cilvçki, kuri no savas kabatas vçlas sponsorçt, ziedot vienu vai otru naudas summu. Manuprât, ir divas ievçrojamas dzîves sfçras, kurâs ðâdi ziedojumi tad varçtu notikt. Pirmâm kârtâm es gribu minçt draudzes. Mîïie kolçìi, padomju gados bija tâ, ka draudze bija iesprostota baznîcas sienâs un neko citu kâ reliìisku darbîbu tikai baznîcâ tâ veikt nevarçja. Ðodien draudzes darbîba ir pasaulç daudz, daudz plaðâka. Baznîcas lielâ mçrâ uzòemas veselîbas aprûpi, ir zinâmas baznîcu slimnîcas, ir zinâmas pasaulç baznîcu veco ïauþu aprûpes vietas, ir zinâmas baznîcu skolas un universitâtes, visam tam arî Latvijâ bûtu pamats un iespçja, ja tikai bûtu nauda. Proti, ja tikai bûtu bagâti cilvçki, kuri tiktu pamudinâti ziedot draudzei, lai tâ varçtu veikt ðos neapðaubâmi visai sabiedrîbai ïoti bûtiskos pienâkumus, tâdçjâdi atslogojot valsts budþetu.

Otra liela sfçra, kurâ darbotos ðie fizisko personu ziedojumi, manuprât, varçtu bût skola. Mçs daudzi bûtu gatavi ziedot savai dzimtajai skolai, mçs bûtu gatavi dot lîdzekïus gan skolu remontiem, gan mâcîbu iestâdes lîdzekïu uzlaboðanai, visam tam, kam valstij paðai nav tik daudz naudiòas, un mums ir lîdz ar to jâatbalsta katra ðâda iniciatîva, ja ir cilvçki, kuri gribçtu to darît. Tâpçc es gribçtu uzsvçrt — skolâm, kultûras iestâdçm, veselîbas iestâdçm, sporta iestâdçm un draudzçm, par ko ir runa ðajâ labojumâ, ir vitâli nepiecieðams ðis labojums, lai nâktu fiziskas personas, lai nâktu bagâti ïaudis un ziedotu tâm un darîtu mûs visus, visu mûsu sabiedrîbu bagâtâku. Cienîjamie kolçìi, es aicinu atbalstît zemnieku un kristîgo priekðlikumu. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Vai deputâti debatçs runât vçlas? Roberts Zîle, Latvijas Republikas finansu ministrs.

R.Zîle (Latvijas Republikas finansu ministrs). Godâto sçdes vadîtâj! Godâtie kolçìi! Komisijâ ðo priekðlikumu neatbalstîja vairâku iemeslu dçï, par cik tomçr iedzîvotâju nodokïu maksâjumi ir savâdâki nekâ uzòçmumu ienâkumu nodokïu maksâjumi. Ir pirmkârt iedzîvotâji daudzreiz vairâk nekâ uzòçmumi, tas nebûtu tas galvenais arguments, bet mçs zinâm, cik vienkârði ir tâdâ veidâ veikt nekontrolçtus ziedojumus, un izveidot ðos fondus arî nav pârâk grûti. Es nenoliedzu, ka ðâda situâcija, ka mçs lîdzîgu normu varçsim kâdreiz pieòemt, pastâv, bet es lûgtu to nedarît tagad, jo valdîba izstrâdâ kopîgu, vienotu ienâkumu nodokïa likumu, kurð tâtad varçtu stâties kaut kur spçkâ ar 1999. gada 1. janvâri, ja visi kopâ Saeimâ labi izskatîsim ðo likumu nâkoðajâ gadâ, tad tas tâ arî varçtu bût. Bet ðeit ir ïoti daudz neskaidru jautâjumu, un es lûdzu tik nopietnus jautâjumus tomçr nepieòemt, neizanalizçjot visas citas lietas, jo es atgâdinâðu, ka joprojâm nav normâlas ienâkumu nodokïu deklarâcijas iedzîvotâjiem, tur bûs nodokïu priekðapmaksu atmaksas no paðvaldîbu lîdzekïiem un tamlîdzîgas lietas, jo iedzîvotâju ienâkumu nodoklis ieplûst paðvaldîbâs un veselîbas speciâlajâ aprûpç. Es lûdzu òemt to vçrâ un neatbalstît ðo priekðlikumu un atbalstît komisijas viedokli ðajâ jautâjumâ.

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâti debatçs runât nevçlas. Debates slçdzam. Komisijas vârdâ Vîtola kungs nevçlas neko teikt? Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par LZS, KDS un LDP frakcijas priekðlikumu — izteikt 10. panta 1. daïas 3. punkta sâkumu ðâdâ redakcijâ: summas trîskârðâ apmçrâ, turpmâk kâ tekstâ. Tas ir priekðlikums ar numuru 1. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus paust savu attieksmi balsojot. Lûdzu rezultâtu! Par — 28, pret — 18, atturas — 16. Priekðlikums nav pieòemts. Lûdzu turpinâm!

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Nâkamais ir Juridiskâ biroja priekðlikums, ko Budþeta komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti piekrît tam? Pieòemts.

M.Vîtols. Treðais ir Juridiskâ biroja priekðlikums, kas ir atbalstîts Budþeta komisijâ.

Sçdes vadîtâjs . Deputâti piekrît? Pieòemts.

M.Vîtols. Ceturtais ir deputâta Èerâna kunga priekðlikums, ko Budþeta komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Vçlas runât deputâts Èerâns, frakcija "Latvijai".

K.Èerâns (TKL). Godâto sçdes vadîtâj, godâtie kolçìi deputâti! Ðis ir priekðlikums par neapliekamâ minimuma palielinâðanu cilvçkiem, kuru apgâdîbâ ir citas personas. Tas ir, ðis priekðlikums piedâvâ palielinât to naudas summu, to algas daïu, kura netiek aplikta ar iedzîvotâju ienâkumu nodokli tâm personâm, kuras audzina bçrnus vai arî kurâm ir apgâdîbâ citas personas. Ðî priekðlikuma pieòemðana kaut daïçji realizçtu mûsu valstî daþâdu demogrâfijas komisiju izstrâdâtos ieteikumus par to, ka vajadzçtu atteikties no neapliekamâ minimuma vispâr, bet tajâ paðâ laikâ noteikt ïoti lielu ðo neapliekamo minimumu par apgâdîbâ esoðâm personâm. Ja mçs skatâmies ðo radikâlo variantu, tad ðajâ variantâ zaudçtu tikai tâs personas, kurâm nav bçrnu, un arî nedaudz zaudçtu ìimenes, kurâs divi vecâki uztur vienu bçrnu. Bet iegûtu visas tâs ìimenes, kurâs apgâdâjamo skaits pârsniedz apgâdnieku skaitu, un arî ieguvçjas bûtu tâs ìimenes, kurâs ðis apgâdâjamo skaits ir vienâds ar apgâdnieku skaitu.

Es saprotu, ka ðis ir ïoti radikâls priekðlikums, un es saprotu, ka kopçjâ politiskâ vienoðanâs Sadarbîbas padomç un valdîbâ ðogad nemaz ðo jautâjumu nebija ielikusi sev darba kârtîbâ, bet ðis priekðlikums ir ticis nopietni vçrtçts iepriekðçjos gados, bet diemþçl arî toreiz ðî mûsu kopçjâ politiskâ griba nebija par labu demogrâfiskâs situâcijas uzlaboðanai. Ðis mans priekðlikums, tâtad òemot vçrâ visus ðos apstâkïus, ir zinâms kompromiss, kur es piedâvâju ðo neapliekamo minimumu personai paðai par sevi un ðo neapliekamo minimumu par apgâdîbâ esoðu personu noteikt vienâdâ apmçrâ, tâdçjâdi pasperot kaut pussolîti pretî demogrâfisko problçmu risinâðanai.

Un, godâtie kolçìi, es gribu pateikt jums pilnîgi skaidri statistikas skaitïus, kas liecina par ârkârtîgi drûmu ainu, ka 1996. gadâ Latvijâ ir piedzimuði 19 000 bçrnu, bet nomiruði 34 000 cilvçku, ka miruðo cilvçku skaits gandrîz divkârt pârsniedz dzimuðo cilvçku skaitu, un tâ ir absolûti sausa statistika, un diemþçl ðî tendence turpinâs jau vairâkus gadus. Un, ja ðâdas attîstîbas tendences turpinâsies un mçs neko nedarîsim, tad pçc daþiem desmitiem gadu var izrâdîties, ka iedzîvotâju skaits mûsu valstî un tajâ skaitâ latvieðu skaits ir samazinâjies divas reizes, un cik tad tâlu mçs bûsim lîdz tam, ka latvieði vispâr pazudîs kâ tauta. Un tas nozîmç, ka mûsu valsts ðajâ brîdî nevar palikt vienaldzîga, un tas nozîmç, ka mums ir jâizdara tas, kas ir mûsu kompetencç, un tas ir tas, ko mums ir iespçjams izdarît, lai kaut nedaudz stimulçtu demogrâfiskâs situâcijas uzlaboðanos.

Es gribu vçrst visu jûsu uzmanîbu uz to, ka ðis lçmums nav saistîts ar papildu lîdzekïu prasîðanu no valsts budþeta. Ðis priekðlikums saistâs tikai ar lîdzekïu pârdali no tâm ìimençm, kurâm nav bçrnu, un no tiem cilvçkiem, kuriem nav bçrnu, par labu tiem cilvçkiem, kas audzina bçrnus. Es aicinu atbalstît ðo priekðlikumu un lûdzu, godâtie deputâti, to izdarît. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Vai ir vçl deputâti, kas vçlas runât debatçs? Nav. Debates slçdzam. Komisijas vârdâ — Vîtola kungs, vçlas ko teikt?

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Budþeta un finansu komisija nav atbalstîjusi ðo priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs . Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par deputâta Èerâna priekðlikumu, kurâ viòð iesaka aizstât vârdus... un tâlâk kâ tekstâ, tas ir priekðlikums ar numuru 4... tâtad balsosim par ðo priekðlikumu. Lûdzu balsoðanas reþîmu un lûdzu deputâtus balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 23, pret — 20, atturas — 19. Priekðlikums nav pieòemts.

M.Vîtols. Nâkamais ir piektais — Finansu ministrijas valsts sekretâres Andrejevas kundzes priekðlikums, ko Budþeta komisija ir atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Deputâti arî piekrît? Pieòemts.

M.Vîtols . Nâkamais ir sestais — Zemnieku savienîbas, Kristîgo demokrâtu savienîbas frakcijas priekðlikums — papildinât likumu ar jaunu 14. pantu par nodokïu atlaidi ziedotâjiem. To Budþeta komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs. Pulkstenis ir 17.44. Tâtad mums ðinî brîdî bûtu jâpârtrauc, bet Saeimas Prezidijs ir saòçmis vairâkus... tâtad desmit deputâtu iesniegumu: Lûdzam jûs pârtraukt 1997. gada 13. novembra ârkârtas sçdes darba kârtîbu pçc desmitâ darba kârtîbas punkta — likumprojekta "Grozîjumi likumâ "Par iedzîvotâju ienâkuma nodokli"" — izskatîðanas un turpinât ârkârtas sçdi 1997. gada 20. novembrî pulksten 9.00. Ar cieòu... tâtad te ir rinda deputâtu.

Tâtad viens deputâts par, viens pret. Tâtad tagad ir gan pârtraukuma laiks, bet izlemsim ðo jautâjumu. Tâtad vçlâs runât Ludmila Kuprijanova, Demokrâtiskâ partija "Saimnieks".

L.Kuprijanova (DPS). Cienîjamie kolçìi! Es domâju, ka treðais lasîjums likumam "Par valsts pensijâm" ir sen gaidîts, ïoti daudz apspriests, es domâju, visa zâle ir pietiekoði labi informçta par ðiem grozîjumiem, un es aicinâtu neatlikt ðo jautâjumu un tomçr ðodien izskatît ðo likumprojektu, jo cilvçki patieðâm to gaida. Paldies!

Sçdes vadîtâjs . Tâ bija uzstâðanâs pret. Par vçlas runât Pçteris Apinis. Lûdzu!

P.Apinis (LC). Godâtie kolçìi! Pirmkârt, ðeit ir pietiekami daudz acetona smakas no blakus esoðâs zâles, un paði jûs esat pietiekami nokusuði. Un nebûtu nekâda jçga runât par visai valstij svarîgiem jautâjumiem vçlu vakarâ, ja mçs varçtu to visu darît nâkoðajâ ceturtdienâ normâli no rîta. Es aicinu ðoreiz pârtraukt ðo sçdi un turpinât nâkoðceturtdien deviòos.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu, izlemsim ðo jautâjumu balsojot. Godâtie deputâti, balsosim par 10 deputâtu priekðlikumu — pârtraukt mûsu ðodienas ârkârtas sçdi pçc 10. dienas kârtîbas jautâjuma un turpinât to 20. novembrî pulksten 9.00. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 39, pret — 25, atturas — 8. Priekðlikums pieòemts.

Lîdz ar to, godâtie deputâti, mums ir jâizskata vçl viens desmit deputâtu priekðlikums, kurâ deputâti ierosina turpinât 13. novembra ârkârtas sçdi bez pârtraukuma. Tâtad, òemot vçrâ... Godâtie deputâti, mçs esam lçmuði, ka mçs sçdi pârtraucam pçc 10. dienas kârtîbas jautâjuma. Tâtad ðajâ gadîjumâ mçs esam pieòçmuði lçmumu par 11. darba kârtîbas jautâjumu, bet vai strâdât mums ar vai bez pârtraukuma, par to mums ir jâlemj, jo ðâdu prieðlikumu arî deputâti ir iesnieguði. Par pârtraukumu, par ðo priekðlikumu vçlas runât Juris Dobelis. Lûdzu!

J.Dobelis (TB/LNNK). Cienîtie kolçìi! Mums ir pavisam nedaudz palicis, lai pabeigtu darbu pie konkrçtâ likumprojekta. Es aicinu tomçr to pabeigt kaut kur 15–20 minûðu laikâ, un tad ar to mçs bûsim ðodienas sçdi pabeiguði. Pârtraukums pusstundas garumâ ir galîgi nevajadzîgs. Es aicinu atbalstît mûsu priekðlikumu!

Sçdes vadîtâjs. Vai vçlas kâds runât pret? Nevçlas. Lûdzu zvanu! Izlemsim ðo jautâjumu balsojot. Lûdzu balsosim par desmit deputâtu priekðlikumu — strâdât ðodien bez pârtraukuma, lîdz izskatâm 10.darba kârtîbas jautâjumu. Lûdzu balsoðanas reþîmu, un deputâtus lûdzu balsot! Lûdzu rezultâtu! Par — 55, pret — 11, atturas — 3. Priekðlikums pieòemts.

Turpinâm izskatît likumprojektu. Vârds Aidai Prçdelei, LZS, KDS un LDP frakcijas deputâtei. Tâtad izskatâm sesto priekðlikumu, atgâdinu jums.

A.Prçdele (LZS, KDS, LDP). Cienîjamie kolçìi! Es jau uzstâjos sakarâ ar ðî likumprojekta pirmo priekðlikumu. Ðî priekðlikuma bûtîba ir ïoti, ïoti lîdzîga. Vçlreiz uzsveru, tâtad runa ir par tiem nodokïu atvieglojumiem, kurus varçtu izdarît fiziskas personas mûsu skolâm, mûsu kultûras iestâdçm, sporta iestâdçm, mûsu slimnîcâm, kurâm taèu ir tik ïoti nepiecieðama palîdzîba. Kolçìi, jûsu vidû ir tik daudz mediíu, tik daudz, manuprât, þçlsirdîgu un saprotoðu cilvçku. Arî draudþu locekïu. Tas viss nâks ðîm sfçrâm par labu. Varbût bija kâdi deputâti, kuri nesaprata pirmajâ reizç, kâ jâbalso. Varbût neieklausîjâs, varbût kâdâ sarunâ bija iegrimuði. Tâpçc es ïoti lûdzu nobalsot otro reizi un padomât par to, par ko balsojam. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâtu debatçs runât nevçlas. Debates slçdzam. Komisijas vârdâ Mâris Vîtols vçlas ko teikt? Nevçlas. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par LZS, KDS un LDP frakcijas priekðlikumu — papildinât likumu ar jaunu 14.pantu. Tâlâk kâ redakcijâ. Priekðlikums nr.6. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu balsot. Lûdzu rezultâtu! Par — 35, pret — 12, atturas — 19. Priekðlikums pieòemts.

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Nâkamais ir frakcijas "Latvijai" 7.priekðlikums, ko Budþeta un finansu (nodokïu) komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Vçlas runât Elmârs Zelgalvis, frakcijas "Latvijai" deputâts. Lûdzu!

E.Zelgalvis (TKL). Godâtais Prezidij! Godâtie deputâti! Mûsu priekðlikuma bûtîba ir pâriet uz proporcionâlo ienâkumu nodokïa sistçmu. Likmju sistçmu. Mçs ierosinâm diferencçt ienâkumu nodokïa likmi atkarîbâ no ienâkuma lieluma. Princips ir tâds — jo lielâks ir ienâkums, jo pieaug arî nodokïa likme. Un to mçs ðeit priekðlikumâ redzam. Mçs liekam priekðâ vairâkas ðîs diferenciâcijas pakâpes jeb vairâkus lîmeòus. Minimâlo un tâlâk pieaugot pa 2 000 latiem. Varçtu teikt, ka ðî priekðlikuma mçríis ir divçjâds. No vienas puses, tâtad fiskâls mçríis. Tâtad mçs budþetâ ieòemtu vairâk lîdzekïu, un, no otras puses, varçtu teikt, ka ðim priekðlikumam ir arî sociâli politisks mçríis, tas ir, ka ar ðâda priekðlikuma ievieðanu proporcionâlâs sistçmas ievieðanu mçs arî panâktu to mûsu priekðlikumu vai domu, vai ideju, kas ne tikai starp mûsu frakcijas deputâtiem izteikts, bet arî citu frakciju deputâti ir izteikuði, proti, par ðî vidusslâòa veidoðanu. Proti, ka mçs tad samazinâtu ðo lielo diferenciâciju starp ieòçmumiem, no vienas puses, ïoti lieliem, ka mums veidojas sabiedrîbâ tas bagâtnieku slânis. Un, no otras puses, veidojas nabadzîgo slânis. Ðâdâ veidâ, kad mçs atbrîvotu no nodokïiem, samazinâtu ðo nodokli ðim slânim, iedzîvotâju slânim ar mazâkiem ienâkumiem, un palielinâtu ðos maksâjumus iedzîvotâjiem, kas saòem lielâkus ieòçmumus, tad arî mçs ðo mçríi varçtu sasniegt. Vismaz daïçji sasniegt. Tâpçc mûsu priekðlikums ir diferencçt ienâkumu nodokli, un aicinu deputâtus atbalstît mûsu priekðlikumu. Paldies!

Sçdes vadîtâjs . Vçlas runât Vents Balodis, apvienîbas "Tçvzemei un Brîvîbai"/LNNK frakcijas deputâts. Lûdzu!

V.Balodis (TB/LNNK). Godâtie deputâti! Es esmu tieðâm pârsteigts ðoreiz par ðo opozîcijas priekðlikumu, kuri vienmçr iestâjas par nodokïu samazinâðanu, bet ðeit grib tieði palielinât. Iedzîvotâju ienâkuma nodokïa maksâtâji galvenokârt ir individuâlie uzòçmumi, zemnieku saimniecîbas, piemâjas saimniecîbas, zvejnieku saimniecîbas, amatnieku uzòçmumi, mazie veikali, aptiekas, visi tie, kuriem gada ieòçmums ir zem 45 000 latu. Un ðobrîd ðeit frakcija "Latvijai" ierosina palielinât viòiem un noteikt ðo likmi par 45% likmi. Tajâ paðâ laikâ visiem uzòçmumiem, bankâm, visiem pârçjiem paliks 25% likme. Es uzskatu, ka tas ir pilnîgi nereâli, un to nekâdâ gadîjumâ mçs nedrîkstçtu atbalstît.

Sçdes vadîtâjs . Vçlas runât Kârlis Èerâns, frakcijas "Latvijai" deputâts. Lûdzu!

K.Èerâns (TKL). Godâtie kolçìi deputâti un godâtais Baloþa kungs! Man tieðâm nedaudz pârsteidz ðî jûsu argumentâcija un ðie jûsu lietotie izteicieni, kad jûs sakât, ka iedzîvotâju ienâkuma nodokïa galvenie maksâtâji ir kaut kâdi mazie amatnieki un tamlîdzîgi. Lîdz ðim es biju sapratis to, un tâ joprojâm ir mana pârliecîba, ka iedzîvotâju ienâkuma nodokïa galvenie maksâtâji ir iedzîvotâji — fiziskas personas, un ja tas tâ nebûtu, tad mums bûtu pienâcis pçdçjais laiks ðo likuma nosaukumu grozît. Un ja mums ðeit ir kaut kas sajaukts un kaut kâdas nepareizas personu kategorijas saliktas iekðâ viena vai otra nodokïa maksâjumos, tas nedrîkst bût par ðíçrsli tam, ka mçs nosakâm progresîvu iedzîvotâju ienâkuma nodokïa likmi.Tas nozîmç, ka tâm fiziskâm personâm, kurâm ir lielâki ienâkumi, ir jâmaksâ arî lielâki nodokïi. Ðî ir kârtîba, kura ir spçkâ daudzâs pasaules valstîs un jo seviðíi daudzâs Eiropas valstîs. Ðeit mçs neesam izdomâjuði pilnîgi neko jaunu, un mums vienreiz ir jâizbeidz tâ neierobeþoti liberâlâ politika, kas veicina ar nodokïu palîdzîbu sabiedrîbas noslâòoðanos bagâtajos un nabagajos, palielina ðo plaisu un neaicina bagâto daïu ne uz kâdu solidaritâti attiecîbâ pret nabago. Mums ir nepiecieðama ðî sabiedrîbas solidaritâte. Mums ir jâspçj nodroðinât visiem mûsu sabiedrîbas locekïiem cilvçku cienîgas dzîves apstâkïu minimums. To var izdarît tikai tâdâ veidâ, ka òemt nodokli no tiem, kas ir bagatâki. Un ðî kârtîba nav jauna, un ðî kârtîba atbilst taisnîbai, taisnîbas principam, un tâpçc mçs arî aizstâvam ðo kârtîbu. Es aicinu nobalsot par ðo priekðlikumu. Paldies.

Sçdes vadîtâjs . Gundars Valdmanis, tautas kopas "Brîvîba" frakcijas deputâts.

G.Valdmanis (TKB). Prezidij! Padomes pârstâvji un tautas kalpi! Es gribçtu palîdzçt Èerâna kungam ðitanî gadîjumâ paskaidrot, kâ Vents Balodis ðoreiz mçìina tautu un klausîtâjus maldinât. Jo, skat, ja kâdam cilvçkam ir tie lielie ienâkumi, viòð tos òem no savas firmas vai no firmas, kas viòam maksâ. Bet, ja kâds grib veidot uzòçmumu, kaut kâdu SIA vai komercuzòçmumu, viòð ir veidojis juridisku personu, kura maksâs nodokïus kâ juridiska persona. Ðeit ir runa par to, ko saòem fiziska persona, un samaisît tos divus jçdzienus ir drusku nekaunîgi. Bet tad mçs zinâm, ka ne visi, es gan bûtu teicis, ka Vents Balodis ir viens no godîgâkajiem pozîcijas deputâtiem, bet ka viòam arî laikam sâk pielipt tâ slimîba, ka ir druscîtiò tos faktus jâsagroza. Valdmanis teica tâ vai Ozoliòð izturas tâ, un zin vienkârði tautai melot. Ir liela starpîba starp uzòçmuma nodokli un fiziskas personas nodokli. Un fiziskas personas nodoklim un, manuprât, arî uzòçmuma nodokïiem ir jâbût progresîviem, lai gan uzòçmuma nodoklis varçtu bût mazâk progresîvs nekâ iedzîvotâju, fiziskâs personas nodoklis. Bet tâ negodîba mûsu latvieðu sistçmâ ir, ka tie, kas pelna augstu naudu, vai viòiem ir SIA vai nav, vai viòi ir lielas firmas îpaðnieki vai ne, ja viòiem tagad esoðajâ sistçmâ, ja viòiem ienâkumi ir diezgan augsti, viòi maksâ tikai 10%, bet tâ vecâ tantiòa, kurai ir neþçlîgi zema pensija ðâ kâ tâ, viòai it kâ jâmaksâ 25%. Un tâ ir viena nekaunîba, kuru it kâ opozîcija grib uzturçt un ko mums vajadzçtu mçìinât novçrst. Paldies!

Sçdes vadîtâjs. Vairâk deputâtu debatçs uzstâties nevçlas. Debates slçdzam. Komisijas vârdâ Mâris Vîtols vçlas ko teikt.

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Godâtie deputâti! Godâtie opozîcijas deputâti! Ðî likuma mçríis nav ar paaugstinâtâm nodokïu likmçm palielinât interesi izvairîties no nodokïu maksâðanas. Ðî likuma mçríis nav pacelt nodokïu slogu un stimulçt to, ka arvien vairâk cilvçku izvairâs no nodokïu maksâðanas. Ðî likuma mçríis ir panâkt to, lai pçc iespçjas vairâk cilvçku godîgi maksâ nodokïus un lai nodokïu ieòçmumi budþetâ palielinâs. Un tâpçc Budþeta un finansu (nodokïu) komisija uzskatîja, ka ðajâ laika periodâ visobjektîvâkais un efektîvâkais ir noteikt proporcionâlu nodokïu likmi. Paldies! Lîdz ar to aicinu neatbalstît ðo priekðlikumu!

Sçdes vadîtâjs . Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par frakcijas "Latvijai" priekðlikumu — izteikt 15.panta 2.punktu ðâdâ redakcijâ, tâlâk kâ tekstâ. Tas ir priekðlikums ar nr.7. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu balsot. Lûdzu rezultâtu! Par — 14, pret — 29, atturas — 17. Priekðlikums nav pieòemts. Lûdzu, turpinâm!

M.Vîtols. Nâkamais ir deputâta Èerâna 8.priekðlikums, ko Budþeta un finansu (nodokïu) komisija nav atbalstîjusi.

Sçdes vadîtâjs . Vçlas runât Elmârs Zelgalvis, frakcijas "Latvijai" deputâts. Zelgalvja kungs nav zâlç. Par 8.priekðlikumu pieteicies runât Elmârs Zelgalvis. (No zâles: "Viòð atteicâs. Nerunâs.") Viòð nerunâ. Vai vçl kâds deputâts vçlas runât? Vçlas runât Kârlis Èerâns, frakcija "Latvijai". Lûdzu!

K.Èerâns (TKL). Godâto sçdes vadîtâj! Godâtie kolçìi deputâti! Ðis ir priekðlikums ar lîdzîgu ideju kâ iepriekðçjais, bet tikai ðeit tiek piedâvâts zinâms kompromisa variants, jo diemþçl es to varçju jau paredzçt, ka ðâdu principiâlu priekðlikumu valdoðais vairâkums nebûs gatavs atbalstît, kâds bija iepriekðçjais. Un diemþçl ðîs manas baþas ir piepildîjuðâs. Un tâpçc, lai kaut nedaudz ðo principu par progresîvo ienâkumu nodokli iedzîvinâtu, es lûdzu jûs, godâtie deputâti, nobalsot par ðo manu priekðlikumu. Tas arî ir progresîvais ienâkuma nodoklis, bet ðis solis ir neliels. Tikai no 25 lîdz 30%. Sâksim ðo lietu darît kaut nedaudz. Es lûdzu nobalsot. Paldies!

Sçdes vadîtâjs . Vairâk deputâtu debatçs runât nevçlas. Debates slçdzam. Komisijas vârdâ Vîtola kungs vçlas ko teikt?

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Budþeta un finansu (nodokïu) komisija neatbalsta ðo priekðlikumu.

Sçdes vadîtâjs. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par deputâta Èerâna priekðlikumu — papildinât likumprojektu ar jaunu pantu, tâlâk kâ tekstâ. Priekðlikums nr.8. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu balsot. Lûdzu rezultâtu! Par — 19, pret — 35, atturas — 14. Priekðlikums nav pieòemts.

M.Vîtols. Godâtais sçdes vadîtâj! Balsojuma rezultâtâ par 6.priekðlikumu, kur tika atbalstîts LZS, KDS un LDP frakcijas priekðlikums, ir ðajâ dokumentâ izveidojusies pretruna starp ðo nobalsoto jauno redakciju un starp 1.priekðlikuma 1.varianta jeb 10.panta pirmâs daïas 3.punkta redakciju. Lîdz ar to bûtu nepiecieðams atgriezties, lai likvidçtu ðo pretrunu, pie pirmâ priekðlikuma 1.varianta un to atbalstît tâ, kâ tas netika izskatîts no sâkuma.

Sçdes vadîtâjs. Mçs pçc Kârtîbas ruïïa atgriezties nevaram.

M.Vîtols. Ðobrîd savstarpçji pretrunâ ir 10.panta pirmâs daïas 3.punkts un ...

Sçdes vadîtâjs . Vîtola kungs, ðobrîd ar balsi jûs nevarat izteikt priekðlikumus. Atbildîgâ komisija varçja izteikt priekðlikumu — nodot to atpakaï komisijai tâlâkai izstrâdâðanai, bet ðâdi priekðlikumi, ko jûs izsakât ar balsi, nav balsojami.

M.Vîtols . Lîdz ar to visi priekðlikumi ir izskatîti. Es aicinu balsot par likuma pieòemðanu galîgajâ lasîjumâ!

Sçdes vadîtâjs. Par kârtîbu, kâ lieta tâlâk virzâma, Zîles kungs? Par ko jûs gribat runât? Lûdzu, Roberts Zîle, Latvijas Republikas finansu ministrs — par kârtîbu, kâ lieta tâlâk virzâma.

R.Zîle (finansu ministrs). Godâtais sçdes vadîtâj! Godâtie deputâti! Kâ jau Vîtola kungs norâdîja, ðeit ir juridiska pretruna. Tâpçc es ierosinu lietu virzît tâlâk tâ — ðodien nenobalsot ðo likumu un atdot atpakaï atbildîgajai komisijai, un tad atgriezties vçlreiz pie ðî.

Sçdes vadîtâjs. Zîles kungs, ja jûs vçlaties, ðobrîd, bez ðaubâm, izteikt to var rakstveidâ, bet deputâti balsos, ja viòi nenobalsos, tad ðis likumprojekts tiks nodots atpakaï komisijâm atbilstoði Kârtîbas rullim. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti! Balsosim par likumprojekta "Grozîjumi likumâ "Par iedzîvotâju ienâkuma nodokli"" pieòemðanu otrajâ, galîgajâ lasîjumâ. Lûdzu balsoðanas reþîmu un deputâtus lûdzu balsot. Lûdzu rezultâtu! Par — 23, pret — 29, atturas — 17. Likumprojekts pçdçjâ, galîgajâ lasîjumâ nav pieòemts.

Atbilstoði Kârtîbas rullim, atbildîgâ komisija sniedz priekðlikumu iesniegðanas termiòu un izskatîðanas datumu.

M.Vîtols (LZS, KDS, LDP). Lûdzu iesniegt atbildîgai komisijai priekðlikumus lîdz 16.datumam un izskatît ðos priekðlikumus 20.datumâ.

Sçdes vadîtâjs . Tâtad atbildîgâ komisija ierosina priekðlikumu iesniegðanas termiòu 16.novembri, izskatît sçdç 20. novembrî. Ir citi priekðlikumi? Aleksandrs Golubovs, pie frakcijâm nepiederoðs deputâts. Lûdzu!

A.Golubovs (pie frakcijâm nepiederoðs deputâts). Man liekas, ka mçs ðodien apspriedâm to likumu, un vajag to apspriest vçlreiz, tâpçc piedâvâju 20.novembri un izskatîðanas datumu 27.novembri.

Sçdes vadîtâjs . Vai ir vçl kâdi citi priekðlikumi? Citu priekðlikumu nav. Lîdz ar to atbilstoði Kârtîbas rullim vispirms vienosimies par priekðlikumu iesniegðanas termiòu, un te tiek ierosinâti divi datumi, no atbildîgâs komisijas 16.novembris, deputâts Golubovs ierosina 20.novembri. Jâbalso ir tâlâkais no ðiem ierosinâjumiem. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par priekðlikumu iesniegðanas termiòu — 20.novembris. Lûdzu balsoðanas reþîmu. Deputâtus lûdzu balsot. Lûdzu rezultâtu! Par — 19, pret — 47, atturas — 10. Ðis priekðlikums nav pieòemts. Lîdz ar to paliek 16.novembris.

Tad mums ir vçl jâpieòem lçmums par deputâta Golubova ierosinâjumu — 27.novembrî izskatît sçdç, atbildîgâ komisija ierosina 20.novembri. Jâbalso ir atkal tâlâkais datums. Lûdzu zvanu! Godâtie deputâti, balsosim par deputâta Golubova priekðlikumu — izskatît atkârtoti doto likumprojektu 27.novembrî. Lûdzu balsoðanas reþîmu. Deputâtus lûdzu balsot. Lûdzu rezultâtu! Par — 12, pret — 44, atturas — 10. Ðis priekðlikums nav pieòemts. Lîdz ar to paliek atbildîgâs komisijas termiòi — priekðlikumu iesniegðanas termiòð 16.novembris, izskatîðana sçdç — 20.novembris.

Godâtie deputâti, lîdz ar to atbilstoði mûsu pieòemtajam lçmumam es pasludinu pârtraukumu mûsu ârkârtas sçdç lîdz 20.novembrim pulksten 9.00 no rîta. Lûdzu reìistrâcijas reþîmu! Godâtie deputâti, lûdzu reìistrçties. Saeimas sekretâra biedru Mâri Rudzîti lûdzu nolasît reìistrâcijas rezultâtus.

M.Rudzîtis (Saeimas sekretâra biedrs). Cienîjamie deputâti! Nav reìistrçjuðies: Andris Ameriks, Aleksandrs Bartaðeviès, Indulis Bçrziòð, Ilmârs Biðers, Alfreds Èepânis, Indulis Emsis, Edvîns Inkçns, Pauls Putniòð, Mâris Rudzîtis, Anta Rugâte, Leonards Staðs, Dainis Turlais, Jânis Urbanoviès, Juris Galerijs Vidiòð.

Sçdes vadîtâjs . Godâtie deputâti! Es gribu jums atgâdinât, ka nâkamâ sçde, ârkârtas sçde notiks 18.novembrî pulksten 12.00, tâ bûs svinîgâ sçde, veltîta mûsu valsts neatkarîbas gadadienai.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!