• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veiksmīga nedēļa Rīgas Fondu biržā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.1997., Nr. 296/297 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45774

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piektdiena, 14.11.1997.

Laidiena Nr. 298/299, OP 1997/298/299

Vēl šajā numurā

13.11.1997., Nr. 296/297

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veiksmīga nedēļa Rīgas Fondu biržā

Kaut arī lielākās Fondu biržas Baltijā skāris satricinājums, jo sevišķi kaimiņvalstī Igaunijā, tomēr Rīgas Fondu biržā aizvadītā nedēļa bijusi samērā mierīga. Nenoliedzami, ka liela nozīme bijusi 3. novembrī aizsāktajai nepārtrauktajai tirdzniecībai par mainīgām cenām. Rīgas Fondu biržas prezidenta Ulda Cērpa komentārs:

– Mums ir veiksmīgi izdevies ieviest jaunu papildinājumu mūsu esošajai tirdzniecības sistēmai – nepārtraukto tirdzniecību par mainīgām cenām. Tā būtiski nemaina, bet papildina esošo tirdzniecības sistēmu. Jau ir uzskatāmi redzams, kāda ir šīs sistēmas ietekme uz biržas apgrozījumu. Interesanti, ka šī papildinājuma ieviešana nav atstājusi nekādu ietekmi uz aktīvāk tirgoto uzņēmumu vērtspapīru skaitu. Tirgus indekss ir daļēji atspoguļojis notikumus Igaunijā, kur 6. novembrī bija vissmagākā diena Fondu biržas vēsturē. Latvijā šie notikumi atspoguļojās 7. novembrī, kad indekss kritās no 251 punkta uz 234 punktiem. Ievērojami palielinājās apgrozījums – gandrīz par 700 tūkstošiem latu. Tas lielā mērā saistīts ar to, ka daudzi uztver šīs zemās cenas kā ļoti izdevīgas.

– Cik nozīmīga bijusi šī tirdzniecība par mainīgajām cenām?

– Šai tirdzniecībai ir liela nozīme. Ja salīdzinām kaut vai divus notikumus – pagājušo ceturtdienu, kad Igaunijā indekss kritās par 14 procentiem, un šo ceturtdienu, kad indekss kritās par 14 procentiem. Pagājušajā ceturtdienā arī Rīgā indekss nokritās par 11 procentiem. Bet šobrīd, kad sākusies nepārtrauktā tirdzniecība par mainīgām cenām, kritums indeksam 6. novembrī bija ļoti niecīgs – 5 procenti. Sistēma ir amortizējusi šo cenu kritumu.

Raksturojot aizvadītās tirdzniecības sesijas rezultātus, Finansu departamenta vadītājs Egils Stūrmanis vērsa uzmanību uz Dova-Džonsa indeksu. Rīgas Fondu biržā patlaban raksturīgi tas, ka, krītoties cenām, pieaug apgozījums un palielinās darījumu apjoms. Tā ir vistiešākā reakcija uz notikumiem Igaunijā, kur strauji kritās TALSE indekss, un līdz ar to ietekmēja vērtspapīru tirgu Rīgā, kur strauji pieauga darījumu skaits. 7. novembrī būtiski pieauga apgrozījums, bet Dova-Džonsa indekss un tirgus kapitalizācija pazeminājās. Tas norāda uz cenu krišanos.

Savukārt Centrālajā tirgū dominē jaunievedums – nepārtrauktā tirdzniecība par mainīgām cenām. No kopīgā apgrozījuma par fiksētām cenām veiktie darījumi (no pulksten 11.00 līdz 12.00 ) veido 12 procentus. Bet nepārtrauktais tirgus, ka ilgst no pulksten 12.00 līdz 14.00, sasniedza 79 procentus no apgrozījuma. Raksturīgi, ka visa tirdzniecība biržā notiek šajās divās stundās. Brīvā saraksta apgrozījums ir sarucis līdz vienam procentam, Otrais saraksts veido 14 procentus, un Oficiālā saraksta vērtspapīru īpatsvars tirgū ir 85 procenti.

Apgrozījuma ziņā pirmajā vietā no vadošajiem uzņēmumiem ir Unibanka, kas veido pusi no nedēļas tirgus. Iepriecinoši, ka aktīvāko skaitā atkal ir parādījies Otrā saraksta uzņēmums – akciju sabiedrība “Lode”. (Sarakstā redzamā cenu dinamika atspoguļo akciju vidēji svērto cenu.)

Piemēram, nepārtrauktā tirdzniecība par mainīgām cenām ar Unibankas akcijām notika šādi: tirgus tika atvērts ar cenu 3.78 lati, bet minimālais darījums notika par 3.47 latiem, un maksimālā darījuma cena sasniedza 3.78 latus. Tāpat Daugavpils pievadķēžu rūpnīcas akcijām cena svārstījās no 97 santīmiem līdz vienam latam; “Kaijai” – no 2.32 līdz 2.42 latiem; “Staburadzei” – no 2.90 līdz 3.01 latam.

Pagājušajā nedēļā samazinājies arī ārpusbiržas darījumu apjoms, kas veido tikai 410 tūkstošus latu. Pēdējā laikā biržas darījumu apjoms divas reizes pārsniedz ārpusbiržas darījumu apjomu.

Ingrīda Rumbēna, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!