• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta Komitejas 4. novembra sēdē Pēc Ministru kabineta Komitejas 4. novembra sēdes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.1997., Nr. 289 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45669

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc Ministru kabineta Komitejas 4. novembra sēdes

Vēl šajā numurā

05.11.1997., Nr. 289

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

valdībā

Ministru kabineta 4. novembra sēdē

Akceptēti grozījumi MK 1997.gada 21.janvāra noteikumos nr.49 “Noteikumi par Latvijas nepilsoņu pasēm”. Grozījumi paredz, ka personu apliecinošie dokumenti, kuru vietā izsniegtas pases, kā arī mirušo personu pases nododamas arhīvā. Turpmāk nepilsoņu pases derīguma termiņš būs 10 gadi. Noteikumu 55.punkts izteikts šādā redakcijā: “Pases, kas izsniegtas līdz 1997.gada 1.decembrim, ir derīgas piecus gadus.”

Akceptēts likumprojekts “Pusvadītāju izstrādājumu topogrāfiju aizsardzības likums”. Likumprojektā noteikts, ka topogrāfija ir aizsargājama, ja tā ir paša topogrāfijas izveidotāja intelektuālā darba rezultāts un nav vispārzināma pusvadītāju izstrādājumu ražošanā.

Akceptēti rīkojumi “Par pilsonības piešķiršanu naturalizācijas kārtībā”. Pilsonība piešķirta 348 pilsonības pretendentiem un 13 viņu nepilngadīgajiem bērniem.

Ministru kabinets akceptēja rīkojumu “Par Latvijas Republikas valdības un Kataras valsts valdības tirdzniecības, ekonomiskās un tehniskās sadarbības līgumu”.

Akceptēti grozījumi MK 1996.gada 9.aprīļa noteikumos nr.113 “Noteikumi par azartspēļu iekārtu marķēšanu”. Pieņemtie grozījumi likumā “Par izlozēm un azartspēlēm” paredz, ka uzraudzību un kontroli pār izložu un azartspēļu organizēšanu un rīkošanu bez Valsts ieņēmumu dienesta un Iekšlietu ministrijas veiks jauna valsts institūcija — Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija. Grozījumi nosaka, ka marķējuma zīmes izsniedz un uzņēmumu, kas izgatavo marķējuma zīmes, izvēlas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija. Noteikti dokumenti, kādi nepieciešami, lai saņemtu marķējumu. Lai optimālāk nodrošinātu azartspēļu iekārtu kontroli, uz iekārtas būs jānorāda konkrētā uzstādīšanas adrese.

Akceptēti “Noteikumi par mērķdotāciju sadali un izmaksas kārtību transporta izdevumu kompensācijai bērniem ar fiziskās un garīgās attīstības traucējumiem, kuri mācās speciālajās mācību iestādēs”. Noteikumi nosaka kārtību, kādā 1997.gada otrajā pusgadā tiek sadalīta un pārskaitīta Latvijas pilsētu, rajonu, rajonu pilsētu un rajonu pašvaldībām mērķdotācija transporta izdevumu kompensācijai bērniem ar fiziskās un garīgās attīstības traucējumiem, kuri mācās speciālās mācību iestādēs. Līdz šā gada 15.novembrim līdzekļi tiks ieskaitīti pilsētu un rajonu pamatbudžetu kontos. Šā gada otrajam pusgadam minētajiem mērķiem kopā paredzēti 80 498 lati. Noteikumi būs spēkā ar š.g. 31.decembri.

Ministru kabineta Atzinības raksts piešķirts Interpola Latvijas biroja priekšniekam policijas pulkvedim Jurim Jasinkevičam par mērķtiecīgu un sekmīgu darbu Interpola Latvijas biroja izveidošanā un vadīšanā; a/s “Aldaris” padomes priekšsēdētājam Henrikam Tērmanam par personīgo ieguldījumu Latvijas rūpniecības attīstībā.

Valdība akceptēja rīkojumu “Par darbadienas pārcelšanu”, ar kuru noteikts: no budžeta finansējamajām valsts iestādēm pārcelta darbadiena no pirmdienas, 17.novembra, uz sestdienu, 15.novembri. Ieteikts visām pašvaldībām, uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) un organizācijām, nosakot darba un atpūtas laiku, izmantot iepriekš minētos nosacījumus.

Akceptēts rīkojums “Par speciālā budžeta kultūras vajadzībām sadalījumu”.

Ministru kabinets akceptēja grozījumus MK 1996.gada 23.aprīļa noteikumos nr.148 “Kārtība, kādā atdodama manta vai atlīdzināma tās vērtība personām, kuru administratīvā izsūtīšana no Latvijas PSR atzīta par nepamatotu”. Grozījumi paredz, ka kompensāciju varēs saņemt arī tās personas, kuras izsūtītas no tās LPSR daļas, kas izsūtīšanas dienā jau bija iekļauta KPFSR sastāvā (Abrenes apriņķis).

Akceptēts grozījumu projekts likumā “Par valsts budžetu 1997.gadam”.

Ministru kabineta sēdes konceptuālajā daļā uzklausīta kultūras ministres Ramonas Umblijas sniegtā informācija “Par Rīgas Doma ansambļa nekustamā īpašuma sakārtošanu Rīgā, Palasta ielā 2, 4, Herdera laukumā 4 un Jaunielā 22”. Nolemts konceptuāli akceptēt Kultūras ministrijas iesniegto priekšlikumu par Doma ansambļa nekustamā īpašuma piederības sakārtošanu. Izglītības un zinātnes ministrijai kopīgi ar Ekonomikas ministriju un Finansu ministriju uzdots sagatavot izskatīšanai MK 7.novembra sēdē priekšlikumus par ēkas Doma laukumā 1 pilnīgai atbrīvošanai nepieciešamā finansējuma, kā arī daļas maināmo nekustamo īpašumu vērtības starpības segšanai nepieciešamo līdzekļu piešķiršanu no Valsts īpašuma privatizācijas fonda 1997.gada līdzekļiem. Izglītības un zinātnes ministrijai kopā ar Valsts nekustamā īpašuma aģentūru uzdots apsekot izglītības sistēmas kopmītnes un rast iespēju izvietot Doma laukumā 1 esošās kopmītnes citur. Kultūras ministrijai kopā ar Finansu ministriju, pamatojoties uz nekustamā īpašuma rakstisku maiņas līgumu, uzdots saskaņot ar Latvijas evaņģēliski luterisko Baznīcu maināmo nekustamo īpašumu vērtības starpības summu un tās samaksas grafiku un paredzēt attiecīgu līdzekļu piešķiršanu valsts budžetā, sākot ar 1999.gadu.

Valdība izskatīja jautājumu “Par līdzekļu iedalīšanu Baltijas asamblejas balvu piešķiršanai”, kas paredz uzdot Finansu ministrijai piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 1997.gadā Valsts kancelejai 3305 latus izmaksai Baltijas asamblejas balvas laureātam, kā arī paredzēt valsts budžeta projektā 1998.gadā un turpmākajiem gadiem līdzekļus Baltijas asamblejas balvu piešķiršanai.

Valdības preses departament

Pēc Ministru kabineta 4. novembra sēdes

Finansu ministra Roberta Zīles un kultūras ministres Ramonas Umblijas skaidrojumi, atbildes, komentāri

Vispirms Roberts Zīle komentēja grozījumus Ministru kabineta 1996. gada 9. aprīļa noteikumos nr.113 “Par azartspēļu iekārtu marķēšanu”:

— Ministru kabinets šodienas sēdē akceptēja divus precizējumus šajos jau ilgāku laiku spēkā esošajos noteikumos. Pirmais grozījums attiecas uz pārraudzības iestādi — iepriekš šo funkciju veica Finansu ministrijas departaments, tagad pilnvaras tiek nodotas Azartspēļu un izložu uzraudzības inspekcijai, darbību joprojām, protams, saskaņojot arī ar Iekšlietu ministriju un Valsts ieņēmumu dienestu. Papildus šīm būtiskajām izmaiņām noteikumos ir izdarīti arī vairāki precizējoši grozījumi, piemēram, turpmāk būs jānorāda arī azartspēļu automāta uzstādīšanas adrese.

Šodienas sēdē tika akceptēti arī grozījumi Ministru kabineta noteikumos “Par kārtību, kādā atdodama manta vai atlīdzināma tās vērtība personām, kuru administratīvā izsūtīšana no Latvijas PSR atzīta par nepamatotu”— noteikumos paredzētais pieteikumu iesniegšanas termiņš — 1996. gada 1. marts — tika pagarināts personām, kuras mantu zaudējušas bijušā Abrenes apriņķa daļā, vai to mantiniekiem.

Tomēr vissvarīgākie šodienas sēdē akceptētie jautājumi skar budžetu. Tie ir grozījumi likumā par 1997. gada budžetu, ko noteica šī gada jūnijā izdarītie grozījumi šai pašā likumā, kas paredzēja gada beigās veikt aprēķinu par iedzīvotāju ienākuma nodokļa prognozes neizpildi un šo neizpildes daļu, kas pašlaik pašvaldību budžetiem tiek aizdota, kompensēt no valsts pamatbudžeta. Šī neizpilde ir aptuveni 12,5 miljonu kopsummā, un kompensācija notiks, balstoties galvenokārt uz valsts parāda apkalpošanā šogad ieekonomētajiem līdzekļiem, kas veido nedaudz vairāk par 14 miljoniem latu. Šī ekonomija ir bijusi iespējama tāpēc, ka summas, kas bija jāmaksā par valsts parāda procentiem, bija mazākas, nekā tika plānots budžetā.

Visi pārējie grozījumi ir tehniska rakstura un skar galvenokārt ministriju līdzekļu iekšēju pārdali vai diezgan bieži sastopamo pašu ieņēmumu pārpildi, kuras gadījumā palielinās ieņēmumi un tikpat daudz arī izdevumi. Nekādi papildu pieprasījumi nav apmierināti.

Tātad arī pēc šodien akceptētajiem grozījumiem 1997. gada budžets finansu izpratnē ir palicis sabalansēts.

s

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!