• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atzinība Priekuļu lopkopim. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.1997., Nr. 277/278 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45515

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības ministrijā - Itālijas vēstnieks Izglītības ministrijā - Itālijas vēstnieks

Vēl šajā numurā

22.10.1997., Nr. 277/278

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atzinība Priekuļu lopkopim

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Piektdien, 18. oktobrī, zemkopības ministrs Andris Rāviņš, izpildot Latvijas Triju Zvaigžņu ordeņa domes lēmumu, pasniedza Triju Zvaigžņu ordeņa Zelta godazīmi Valsts Priekuļu selekcijas un izmēģinājumu stacijas slaucējam Jurim Vanderam (attēlā pa labi). Zemkopības ministrs Andris Rāviņš teica, ka šī lielā mūsu valsts atzinība ir izteikta Jurim Vanderam — nopietnam darba darītājam, kam dzīve pagājusi, cītīgi kopjot viņam uzticēto ganāmpulku.

Priekuļu SIS direktors Uldis Lūkins, raksturojot slaucēju, teica, ka viņš negribētu Juri Vanderu pārāk saslavēt, taču otra tāda cilvēka, tik laba slaucēja nav visā rajonā. Juris Vanders savam darbam ir atdevis mūžu. Dzimis 1941. gada 4. janvārī, jau piecpadsmit gadu vecumā sācis strādāt kolhoza “Rainis” fermā “Garkalni” un arī pēc kolhoza apvienošanās ar Priekuļu SIS 1962. gadā turpinājis darbu tajā pašā fermā. Vairāk nekā 40 gadus viņš strādājis vienā un tajā pašā darbavietā, un tas cilvēka mūžam nav maz. Īpaši ņemot vērā to, ka ferma jaunāka nepaliek un arī darba apstākļi tajā ir tādi paši, kādi bija fermas uzcelšanas laikā: vienkāršs piena vads, ar ko strādā vienkāršs darba darītājs. Bet govis liellopu novietnē “Garkalni” ir ne tikai apkoptas, bet apmīļotas, tieši apmīļotas. Un pašā fermā liela nozīme tiek veltīta darba kultūrai, tīrībai un piena kvalitātei. Viņa aprūpē ir 50 govis un 30 ataudzējamas teles, bet ganāmpulka nomaiņa tiek veikta ar paša izaudzētām telītēm.

Savos 42 darba gados Juris Vanders ir sasniedzis augstu darba meistarību, pie viņa amata prasmi mācīties brauc no tuviem un tāliem novadiem. “Garkalnes” lopu novietnē notiek Valsts Priekuļu lauksaimniecības tehnikuma lopkopības priekšmeta praktiskās nodarbības. Juris Vanders fermā ir katru rītu jau pirms pulksten četriem un uz māju dodas tad, kad lielākā daļa darbinieku jau devušies pie miera. Īsajos atpūtas brīžos turpat fermā viņš lasa avīzes, klausās radio, un bieži vien fermā patīkamu noskaņu rada magnetofona atskaņota mūzika. Šī ir viena no labākajām fermām rajonā, un ziņa, ka Jurim Vanderam ir piešķirts šis augstais mūsu valsts apbalvojums, rada gandarījumu — apbalvojums ir godam nopelnīts.

Rūta Bierande,

“LV” lauksaimniecības redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!