• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas valstu bankām un finansēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.1997., Nr. 270/271 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45400

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas valstu bankām un finansēm

Vēl šajā numurā

16.10.1997., Nr. 270/271

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas valstu bankām un finansēm

No 15. līdz 17. oktobrim jau trešo gadu pēc kārtas Rīgā notiek nozīmīgs starptautisks valsts institūciju, banku darbinieku un finansistu forums — konference un izstāde “Bankas un finanses Baltijā '97”, kurā piedalās vairāk nekā trīssimt pārstāvju no Viduseiropas un Austrumeiropas valstīm.

Kā to pasākuma kataloga ievadā uzsvēris Latvijas Republikas finansu ministrs Roberts Zīle, konference un izstāde “Bankas un finanses Baltijā '97" jau kļuvusi par nozīmīgu tradīciju, kas ļauj Rīgai vismaz reizi gadā — oktobra sākumā — būt Viduseiropas un Austrumeiropas finansu metropolei. Baltijas finansu pasaulē šis pasākums neapšaubāmi ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem vispār.

Konferences vadītāju un referentu skaitā — arī Latvijas Republikas finansu ministrs Roberts Zīle un Lietuvas Republikas finansu ministrs Aļģirds Gedimins Šemeta, Igaunijas Bankas pārvaldnieks Vahurs Krafts, Latvijas Bankas prezidents Einars Repše, Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētājs Reinoldijus Šarkins, Polijas Nacionālās bankas prezidente Hanna Gronkeviča–Valca, Ukrainas Nacionālās bankas viceprezidents Aleksandrs Kirejevs, Ungārijas Nacionālās bankas viceprezidents Almošs Kovāčs, Starptautiskā valūtas fonda pārstāvis Igaunijā un Latvijā Dimitris Demeks, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas direktors Baltijas valstīs un Baltkrievijā Džordžs Krivickis, Eiropas biržu ģenerālsekretārs Žans Pjērs Pelinks, Pasaules bankas reģionālās misijas vadītājs Larss Anderss Jerlings un citi. Konferences oficiālo rīkotāju vidū — Latvijas Republikas Finansu ministrija, Latvijas Komercbanku asociācija, Igaunijas Komercbanku asociācija, Lietuvas Banku asociācija, Rīgas birža un Latvijas Biznesa skola.

Foruma pirmo plenārsēdi vakar, 15. oktobrī, atklāja Ministru prezidents Guntars Krasts. Vērtējot Latvijas ekonomikas attīstības gaitu un transformācijas procesus, Baltijas valstis, pēc G. Krasta domām, var uzskatīt par reģionu ar vienu no straujākajiem attīstības tempiem pasaulē. Tā kā reformas valstī ir veiktas vienlaikus ar ekonomikas globalizāciju un paralēlu integrāciju pasaules un reģionālos centros un tā rezultātā nacionālās ekonomikas un tirgus robežas ir nepārtraukti paplašinājušās, Baltijas valstu tautsaimniecības analīze un novērtējums vienmēr ir bijuši nedaudz novēloti. Tieši šo – pašreizējās situācijas noskaidrošanas nepieciešamību — Guntars Krasts savā ievadrunā uzsvēra kā svarīgu iemeslu konferences dalībnieku viedokļu un pieredzes apmaiņai. Ministru prezidents iepazīstināja klausītājus arī ar svarīgākajiem Latvijas ekonomikas attīstības rādītājiem — iekšzemes kopprodukta pieaugumu, bezdeficīta budžeta realizāciju, ekonomiskās aktivitātes pieaugumu šī gada sākumā gan transportā, gan rūpniecībā un citās tautsaimniecības nozarēs un citiem nozīmīgiem faktoriem, kas, pēc viņa domām, kļūs par pietiekamu pamatu aizvien pieaugošai ārvalstu kapitāla ieplūšanai Latvijā. Bet ārvalstu finansu struktūru ienākšanu Latvijā Ministru prezidents vērtēja kā pozitīvu stimulu vietējām bankām pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai. Nobeidzot konferences dalībnieku uzrunu, Guntars Krasts vēlreiz uzsvēra banku sektora attīstības valstisko nozīmi, pamatojot to ar domu, ka banku sektora attīstība, Latvijas ekonomikas augšupeja un iedzīvotāju labklājība ir savstarpēji cieši saistīti jēdzieni.

Pirmajā plenārsēdē runāja: Latvijas Bankas prezidents Einars Repše — par banku sistēmas attīstību Latvijā ( "LV" publicē pilnībā — 3.lpp.) ; Vahurs Krafts, Igaunijas Bankas pārvaldnieks, — par Eiropas attīstības regulācijas ietekmi uz banku vidi Baltijā; Lietuvas Bankas valdes vadītājs Reinoldijus Šarkins — par banku sistēmas stabilitāti un attīstību un Ukrainas Nacionālās bankas viceprezidents Aleksandrs Kirejevs — par banku un finansu attīstību Ukrainā.

Starptautisko finansu organizāciju pārstāvju referāti tika veltīti šo organizāciju lomai ekonomiskajā attīstībā, bet konferences pirmās dienas noslēguma diskusijas notika trijās darba grupās: Investīcijas un kapitāla tirgus; Komercbankas; Bankas un informācijas tehnoloģijas.

Paralēli konferencei viesnīcas "Radisson SAS Daugava" telpās gan pasākuma dalībnieku, gan citu interesentu ievērībai tiek piedāvāta trešā starptautiskā izstāde ar tādu pašu nosaukumu "Bankas un finanses Baltijā '97". Kā uzskata rīkotāji, šī ir laba iespēja iepazīties ar jaunākajām informācijas un banku darbības tehnoloģijām un sasniegumiem šajā nozarē, kā arī dibināt lietišķus kontaktus. Četrdesmit firmas 35 stendos piedāvā pakalpojumus banku un informācijas, kā arī maksāšanas karšu sistēmu izveidošanā, datoraparatūru un programmatūras, komunikāciju iespējas, banku, investīciju, audita, konsultāciju, riska menedžmenta, finansu informācijas un citus pakalpojumus.

Dina Gailīte, "LV" Saeimas un valdības lietu redaktore

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”


Foruma pirmajā dienā — Ministru prezidents Guntars Krasts, Latvijas komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverjons un finansu ministrs Roberts Zīle

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!