• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Anglijas atbalsts, lai Latvija sekmīgi iekļautos Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.1997., Nr. 270/271 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45399

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas politiskās organizācijas

Vēl šajā numurā

16.10.1997., Nr. 270/271

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Anglijas atbalsts, lai Latvija sekmīgi iekļautos Eiropā

Rīgā — Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamenta Pārstāvju palātas parlamentārieši Pie Valsts prezidenta

Vakar, 15. oktobrī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar starpparlamentu savienības Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes delegācijas pārstāvjiem, Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamenta Apakšpalātas Pārstāvju palātas parlamentāriešiem Džonu Vilkinsonu, Polu Flinnu, Niku Havkinu, Kristīnu Raselu. Sarunā piedalījās arī Apvienotās Karalistes vēstnieks Latvijā Nikolass Džerolds (attēlā pa labi).

G.Ulmanis ar gandarījumu atcerējās viesošanos Apvienotās Karalistes parlamentā un interesantās sarunas ar parlamenta pārstāvjiem, kas notika viņa vizītes laikā Apvienotajā Karalistē. Valsts prezidents augstu novērtēja Apvienotās Karalistes sniegto palīdzību Latvijai militārajā un izglītības jomā.

Sarunas gaitā delegācijas pārstāvji pastāstīja Valsts prezidentam par sava Latvijas apmeklējuma programmu un dalījās gūtajos iespaidos. Būtiskākie jautājumi, kas apmeklējuma laikā tikuši apspriesti, ir investīciju un tirdzniecības apjoma palielināšana ar Latviju, ES un NATO paplašināšanās.

Abas puses bija vienisprātis, ka līdzšinējā sadarbība starp Latviju un Apvienoto Karalisti saimnieciskajā jomā bijusi veiksmīga un ka pastāv lielas iespējas to joprojām paplašināt.

Runājot par ES paplašināšanu, delegācijas pārstāvji atzina, ka tas ir ļoti komplicēts process, kas prasa dažādu ar to saistīto jautājumu detalizētu un pārdomātu izvērtēšanu.

Valsts prezidents sacīja, ka Latvijai ir zināma Apvienotās Karalistes pozitīvā nostāja ES paplašināšanās jautājumā un ka tās atbalsts Latvijai ir ļoti būtisks. G.Ulmanis uzsvēra, ka Latvija ģeopolitiski un no kultūras viedokļa vienmēr bijusi Eiropas sastāvdaļa un dziļāka integrācija ES ir un būs prioritārs Latvijas ārpolitikas mērķis. “Latvijā veidojas integrēta pilsoniska sabiedrība ar nepārprotamu orientāciju uz Eiropu,” teica G.Ulmanis.

Delegācijas pārstāvji uzsvēra, ka būtu aizvien vairāk jāpaplašina sadarbība arī kultūras jomā, kā arī jāveicina tūrisma attīstība.

Valsts prezidenta preses dienests


Pie Saeimas priekšsēdētāja

Vakar, 15.oktobrī, Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis tikās ar Starpparlamentu savienības Lielbritānijas delegācijas un Lielbritānijas parlamenta Apakšnama (Pārstāvju palātas) deputātiem. Atklātā un draudzīgā gaisotnē pārrunātas abu valstu attiecības un sadarbība starptautiskajās institūcijās.

Saeimas priekšsēdētājs ar gandarījumu atzīmēja, ka radīta laba tiesiskā bāze Latvijas un Lielbritānijas politiskajiem un ekonomiskajiem kontaktiem. Latvija ir pateicīga par atbalstu, ko Lielbritānija sniedz mūsu valstij, īpaši militāro programmu īstenošanā. Lielbritānijas loma Eiropas Savienības integrācijas procesā un NATO struktūrās ir ļoti nozīmīga, tāpēc svarīgi, lai Lielbritānija izprastu Latvijas argumentāciju ES paplašināšanas stratēģijas sakarā. A.Čepānis izklāstīja Latvijas pozīciju par sarunu iespējamo uzsākšanu ar visām asociētajām valstīm vienlaikus, vēršot tikšanās dalībnieku uzmanību uz sekām, kādas Latvija sāk izjust pēc Eiropas Komisijas viedokļa paziņošanas.

Lielbritānijas delegācijas vadītājs Džons Vilkinsons pauda savas valsts izpratni par Latvijas norūpētību ekonomiskajos un drošības jautājumos, uzsverot, ka Baltijas tautām būtu iespējami straujāk jāiekļaujas kolektīvās drošības sistēmā NATO ietvaros, kā arī jāintegrējas Eiropas Savienībā, kas neesot nekāds noslēgtais bagātnieku klubs. Pēc grūtajām ekonomiskajām reformām Latvija ir pelnījusi pilntiesīgu iekļaušanos brīvu, demokrātisku, ekonomiski attīstītu Eiropas valstu saimē. Sarunas dalībnieki iepazīstināja Saeimas priekšsēdētāju ar politisko situāciju Lielbritānijā, uzsverot, ka viedokļi Eiropas Savienības iekšējās nostiprināšanas vai ārējās paplašināšanas jautājumos būtiski atšķiras pat vienas partijas ietvaros. Tāpēc delegācijas locekļi veltīs visas pūles, lai pārliecinātu savas valsts amatpersonas par nepieciešamību rūpīgi iepazīties ar Latvijas viedokli.

Viesiem tika pasniegta sudraba piemiņas medaļa ar Latvijas valsts ģerboņa un Saeimas nama attēlu.

Saeimā

Starpparlamentu savienības Lielbritānijas delegācija un Lielbritānijas parlamenta Pārstāvju palātas deputāti tikās arī ar Latvijas un Lielbritānijas parlamentu sadarbības grupu. Saeimas deputāti aicināja atbalstīt sarunu uzsākšanu ar visām Eiropas Savienības kandidātvalstīm reizē. Viņi norādīja, ka situācija Latvijā un Lietuvā būtiski neatšķiras no stāvokļa Igaunijā. Tāpēc nav nekāda pamata uzsākt sarunas tikai ar Igauniju. Viesi atzinīgi novērtēja lielo progresu Latvijas ekonomikā, kas panākts pēdējos gados. Viņi ieteica demonstrēt Eiropas institūcijām, ka tiek darīts viss, lai nepilsoņi, ja viņi to vēlas, iegūtu Latvijas pilsonību.

Eiropas lietu komisijas un Starpparlamentu savienības Lielbritānijas delegācijas un Lielbritānijas parlamenta Pārstāvju palātas deputātu tikšanās laikā pārrunāti jautājumi saistībā ar Latvijas un Eiropas Savienības attiecībām. Lielbritānijas delegācijas pārstāvji interesējās par nepilsoņu naturalizācijas procesu un minoritāšu stāvokli Latvijā. Viņi norādīja, ka reālā situācija Latvijā, kā arī Latvijas vēstures jautājumi Eiropas birokrātiskajām institūcijām ir visai neskaidri.

Ar Starpparlamentu savienības Lielbritānijas delegāciju un Lielbritānijas parlamenta Pārstāvju palātas deputātiem tikās arī Nacionālās drošības komisija. Notika savstarpēja pieredzes apmaiņa jautājumos, kas saistīti ar specdienestu parlamentāro kontroli Lielbritānijā un Latvijā. Lielbritānijas delegācija apņēmās palīdzēt Nacionālās drošības komisijai nodibināt kontaktus ar atbilstoša profila komisiju Lielbritānijas parlamentā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!