• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par likumprojektiem, kas skatāmi kopā ar likumprojektu "Par valsts budžetu 1998.gadam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.10.1997., Nr. 263/264 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45285

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par likumprojektu

Vēl šajā numurā

10.10.1997., Nr. 263/264

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par likumprojektiem, kas skatāmi kopā

ar likumprojektu “Par valsts budžetu 1998.gadam”

Likumprojekts

Par akcīzes nodokli naftas produktiem

Saeimas dokuments nr.3119;

Likumprojektu reģistra nr.881

I nodaļa

Vispārīgie noteikumi

1.pants. Likumā lietotie termini

(1) Likumā lietotie termini atbilst likumā “Par nodokļiem un nodevām”, Muitas likumā un likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)” lietotajiem terminiem, ja šajā likumā nav noteikts citādi.

(2) Akcizēto preču noliktava — šā likuma izpratnē ir akcizēto preču noliktava naftas produktiem, un tā ir Valsts ieņēmumu dienesta atzīta naftas produktu speciālas noliktavas vai naftas produktu ražošanas uzņēmuma teritorija.

(3) Akcizēto preču noliktavas turētājs — juridiska persona, kam Ministru kabineta noteiktajā kārtībā ir atļauts turēt akcizēto preču noliktavu, kura ir tās īpašumā, valdījumā vai nomā.

(4) Naftas produktu ražošana — šā likuma izpratnē naftas produktu sajaukšana (arī sajaukšana ar citām vielām, kas nav naftas produkti šā likuma izpratnē), apstrāde, pārstrāde un jebkura cita darbība, kuras rezultātā naftas produkti maina savas ekspluatācijas īpašības.

2.pants. Likuma darbības sfēra

Šis likums attiecas uz jebkādām darbībām Latvijas Republikas muitas teritorijā ar naftas produktiem, to skaitā uz naftas produktu pārvietošanu, izmantojot cauruļvadu transportu.

3.pants. Ar akcīzes nodokli naftas produktiem apliekamais objekts

(1) Ar akcīzes nodokli naftas produktiem (turpmāk — nodokli) apliekamais objekts ir naftas produkti, to aizstājējprodukti un komponenti un citi produkti, kuri pilnīgi vai daļēji sastāv no ogļūdeņražiem (turpmāk — naftas produkti).

(2) Ar nodokli apliekamie naftas produkti atbilstoši Latvijas kombinētai nomenklatūrai noteikti šā likuma pielikumā.

4.pants. Nodokļa maksātājs

Nodokļa maksātājs ir:

1) fiziska un juridiska persona, kas naftas produktus ieved Latvijas Republikas muitas teritorijā izlaišanai brīvam apgrozījumam;

2) akcizēto preču noliktavas turētājs saskaņā ar šā likuma nosacījumiem.

5.pants. Akcizēto preču noliktava

(1) Akcizēto preču noliktavā muitas kontrolē var veikt darbības ar naftas produktiem un nemaksāt nodokli, kamēr tie atrodas akcizēto preču noliktavā.

(2) Akcizēto preču noliktavas darbībai nepieciešama Valsts ieņēmumu dienesta atļauja.

(3) Akcizēto preču noliktavas turētājs atbild par visiem naftas produktiem, kuri tiek novietoti akcizēto preču noliktavā, uzskaitot un reģistrējot jebkuras darbības ar naftas produktiem šajā akcizēto preču noliktavā.

(4) Kārtību, kādā tiek izsniegta atļauja turēt akcizēto preču noliktavu, un kārtību, kādā tiek veiktas jebkuras darbības ar naftas produktiem akcizēto preču noliktavā, nosaka Ministru kabinets.

6.pants. Nodokļu likmes

(1) Naftas produktiem, izņemot šā panta otrajā daļā norādītajos gadījumos,

nodokli aprēķina latos pēc šādas likmes:

1) svinu nesaturošam benzīnam, tā aizstājējproduktiem un

komponentiem par 1000 litriem 200;

2) svinu saturošam benzīnam, tā aizstājējproduktiem un

komponentiem par 1000 litriem 230;

3) petrolejai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem par 1000 litriem 170;

4) dīzeļdegvielai (gāzeļļai), tās aizstājējproduktiem un

komponentiem par 1000 litriem 170;

5) degvieleļļai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem par 1000 kg 170;

6) naftas gāzēm un pārējiem gāzveida ogļūdeņražiem,

izņemot dabasgāzi, par 1000 kg 70.

(2) Naftas produktiem, kurus saskaņā ar šā panta trešās daļas nosacījumiem izmanto to juridisko vai fizisko personu apgādei, kas naftas produktus lieto kā kurināmo siltuma ieguvei apkurē, elektroenerģijas ražošanā vai siltuma enerģijas ieguvei produkcijas ražošanas (pārstrādes) tehnoloģiskajā procesā (turpmāk — kā kurināmo), nodokli aprēķina latos pēc šādas likmes:

1) petrolejai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem par 1000 litriem 13;

2) dīzeļdegvielai (gāzeļļai), tās aizstājējproduktiem un

komponentiem par 1000 litriem 13;

3) degvieleļļai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem par 1000kg 10.

(3) Naftas produktiem nodokli aprēķina pēc šā panta otrajā daļā noteiktās likmes, ja naftas produkti ir iezīmēti (marķēti) akcizēto preču noliktavā un šos naftas produktus no akcizēto naftas produktu noliktavas piegādā šā panta otrajā daļā norādītajām personām. Kārtību, kādā naftas produktus iezīmē (marķē) un piegādā šā panta otrajā daļā norādītajām personām, nosaka Ministru kabinets.

(4) Ja šā panta trešās daļas nosacījumi netiek ievēroti, naftas produktiem aprēķina nodokli pēc šā panta pirmajā daļā noteiktās likmes.

(5) Kārtību, kādā akcīzes nodokli piemēro naftas gāzēm un pārējiem gāzveida ogļūdeņražiem, nosaka Ministru kabinets.

(6) Šā panta pirmajā un otrajā daļā noteiktās nodokļa likmes piemēro atbilstošiem šā likuma pielikumā norādītajiem naftas produktiem.

II nodaļa

Atbrīvojumi un atvieglojumi

7.pants. Atbrīvojumi

(1) No nodokļa atbrīvo naftas produktus, kurus saskaņā ar šā panta otrās daļas nosacījumu izmanto:

1) to gaisa satiksmes transportlīdzekļu (lidmašīnu un citu) apgādei:

a) kas kursē starptautiskajās līnijās;

b) ko Latvijas Republikā reģistrētas aviokompānijas izmanto gaisa pārvadājumu vai speciālo darbu veikšanai Latvijas Republikas teritorijā;

c) ko glābšanas dienesti izmanto avārijas un glābšanas vai palīdzības darbu veikšanai;

2) to jūras transportlīdzekļu (kuģu un citu) apgādei:

a) kas kursē starptautiskajās līnijās;

b) ko glābšanas dienesti izmanto avārijas un glābšanas vai palīdzības darbu veikšanai uz jūras;

c) kas Latvijas Kuģu reģistrā reģistrēti kā zvejas kuģi;

d) kas ir ārvalstu zvejas kuģi;

e) kas veic valsts kontroli vides aizsardzībā un dabas resursu izmantošanā;

3) to gaisa un jūras transportlīdzekļu apgādei, kas nodrošina valsts aizsardzību.

(2) Naftas produktus atbrīvo no nodokļa, ja tos muitas kontrolē piegādā šā panta pirmajā daļā norādītajiem transportlīdzekļiem.

(3) Ja šā panta otrās daļas nosacījumi netiek ievēroti, naftas produktiem aprēķina nodokli pēc šā likuma 6.panta pirmajā daļā noteiktās likmes.

(4) No nodokļa atbrīvo naftas produktus, kurus Ministru kabineta noteiktajā kārtībā piegādā uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas izmanto šos naftas produktus kā izejvielu produkcijas ražošanas (pārstrādes) tehnoloģiskajā procesā (turpmāk — kā izejvielu).

(5) No nodokļa atbrīvo naftas gāzes un pārējos gāzveida ogļūdeņražus, kurus izmanto to juridisko vai fizisko personu apgādei, kas šos naftas produktus izmanto kā kurināmo vai izmanto gāzes krāsnīs un citās iekārtās (citādāk kā degvielu).

(6) Ar nodokli neapliek naftas produktus (degvielu), kas atrodas transportlīdzekļa, kas iebrauc Latvijas Republikas muitas teritorijā, transportlīdzekļa ražotāja iebūvētā degvielas tvertnē, kura nodrošina konkrētā transportlīdzekļa darbību un uzturēšanu.

8.pants. Atvieglojumi

Lauksaimniecības produkcijas ražotājiem akcīzes nodoklis naftas produktiem par izmantoto dīzeļdegvielu (gāzeļļu) atmaksājams Ministru kabineta noteiktajā kārtībā, rēķinot vienā kalendāra gadā 120 litru dīzeļdegvielas (gāzeļļas) par katru īpašumā, pastāvīgā lietošanā vai nomā esošu lauksaimniecībā izmantotas zemes hektāru, ko apliecina ar pašvaldības vadītāja vai viņa vietnieka izsniegtu izziņu.

III nodaļa

Nodokļa aprēķināšana un maksāšana

9.pants. Nodokļa aprēķināšana

(1) Fiziskā un juridiskā persona par naftas produktiem, kurus ieved Latvijas Republikas muitas teritorijā, aprēķina nodokli pēc šā likuma 6.panta pirmajā daļā noteiktās likmes un deklarē to muitas iestādē.

(2) Akcizēto preču noliktavas turētājs:

1) par naftas produktiem, kurus ieved Latvijas Republikas muitas teritorijā, aprēķina nodokli pēc šā likuma 6.panta pirmajā daļā noteiktās likmes;

2) par naftas produktiem, kurus izved no akcizēto preču noliktavas vai kurus izmanto tās iekšienē, aprēķina nodokli pēc šā likuma 6.panta pirmajā vai otrajā daļā noteiktās likmes. Tas attiecas arī uz saražotiem naftas produktiem.

(3) Aprēķinot akcīzes nodokli naftas produktiem, to atbilstošais daudzums litros nosakāms tāds, kāds tas ir, pastāvot naftas produktu temperatūrai +15 grādi pēc Celsija.

10.pants. Nodokļa maksāšana

(1) Nodokļa taksācijas periods ir viens kalendāra mēnesis.

(2) Fiziskā vai juridiskā persona, kas ieved naftas produktus Latvijas Republikas muitas teritorijā izlaišanai brīvam apgrozījumam, aprēķināto nodokli samaksā valsts budžetā muitas iestādē naftas produktu uzrādīšanas laikā vai pirms tam bankas iestādē.

(3) Akcizēto preču noliktavas turētājs aprēķināto nodokli valsts budžetā maksā:

1) par naftas produktiem, kurus ieved Latvijas Republikas muitas teritorijā izlaišanai brīvam apgrozījumam, muitas iestādē naftas produktu uzrādīšanas laikā vai pirms tam bankas iestādē;

2) par naftas produktiem, kurus taksācijas periodā izved no akcizēto preču noliktavas vai izmanto tās iekšienē, bankas iestādē 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām.

(4) Nodoklis, ja tas nav samaksāts šā panta trešās daļas otrajā punktā noteiktajā termiņā, ir piedzenams bezstrīdu kārtībā.

11.pants. Nodokļa nemaksāšana par naftas produktiem, kurus ieved, lai pārvietotu uz akcizēto preču noliktavu, vai kurus pārvieto tranzītā

(1) Juridiskai personai nav jāmaksā aprēkinātais nodoklis saskaņā ar šā panta nosacījumiem par naftas produktiem, kurus:

1) ieved Latvijas Republikas muitas teritorijā to pārvietošanai uz akcizēto preču noliktavu;

2) pārvieto tranzītā caur Latvijas Republikas muitas teritoriju.

(2) Šis pants attiecas arī uz akcizēto preču noliktavas turētāju, ja tas veic šā panta pirmajā daļā norādītās darbības.

(3) Lai veiktu šā panta pirmajā daļā norādītās darbības un nemaksātu nodokli, juridiskai personai par norādīto darbību izpildi jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā galvojums saskaņā ar muitas normatīvajiem aktiem.

(4) Juridiskai personai, kas veic šā panta pirmajā daļā norādītās darbības, nav jāmaksā aprēķinātais nodoklis, ja tā Valsts ieņēmumu dienestā iesniedz dokumentus, kas apliecina, ka naftas produkti:

1) saņemti akcizēto preču noliktavā vai

2) izvesti no Latvijas Republikas muitas teritorijas, vai

3) izvesti uz Latvijas Republikas teritoriju, uz kuru attiecas īpaši muitas nosacījumi.

(5) Ja juridiskā persona par naftas produktiem, kurus pārvieto saskaņā ar šā panta pirmo daļu, neiesniedz šā panta ceturtajā daļā norādītos dokumentos, tai jāsamaksā aprēķinātais nodoklis pēc šā likuma 6.panta pirmajā daļā noteiktās likmes.

12.pants. Nodokļa nemaksāšana par naftas produktiem, kurus pārvieto no vienas akcizēto preču noliktavas uz citu vai kurus eksportē

(1) Akcizēto preču noliktavas turētājam nav jāmaksā aprēķinātais nodoklis saskaņā ar šā panta nosacījumiem par naftas produktiem, kurus:

1) pārvieto no vienas akcizēto preču noliktavas uz citu akcizēto preču noliktavu;

2) izved no akcizēto preču noliktavas tālākai izvešanai no Latvijas Republikas muitas teritorijas;

3) izved no akcizēto preču noliktavas tālākai izvešanai uz Latvijas Republikas teritoriju, uz kuru attiecas īpaši muitas nosacījumi.

(2) Lai ar naftas produktiem veiktu šā panta pirmajā daļā norādītās darbības un nemaksātu nodokli, akcizēto preču noliktavas turētājam par norādīto darbību izpildi jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā galvojums saskaņā ar muitas normatīvajiem aktiem.

(3) Akcizēto preču noliktavas turētājam par naftas produktiem, kurus pārvieto saskaņā ar šā panta pirmo daļu, nav jāmaksā aprēķinātais nodoklis, ja minētais noliktavas turētājs Valsts ieņēmumu dienestā iesniedz dokumentus, kas apliecina, ka attiecīgie naftas produkti:

1) saņemti citā akcizēto preču noliktavā;

2) izvesti no Latvijas Republikas muitas teritorijas vai

3) izvesti uz Latvijas Republikas teritoriju, uz kuru attiecas īpaši muitas nosacījumi.

(4) Ja akcizēto preču noliktavas turētājs par naftas produktiem, kurus pārvieto saskaņā ar šā panta pirmo daļu, neiesniedz šā panta trešajā daļā norādītos dokumentus, tam jāsamaksā aprēķinātais nodoklis pēc šā likuma 6.panta pirmajā daļā noteiktās likmes.

13.pants. Nodokļa deklarācija

(1) Akcizēto preču noliktavas turētājam jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā nodokļa deklarācija par taksācijas periodu.

(2) Akcizēto preču noliktavas turētājam jāiesniedz nodokļa deklarācija par taksācijas periodu 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām.

(3) Akcizēto preču noliktavas turētājam jāiesniedz atsevišķa nodokļa deklarācija katrai akcizēto preču noliktavai.

(4) Nodokļa deklarācijas veidlapu apstiprina Ministru kabinets.

14.pants. Nodokļa ieņēmumu sadalījums budžetā

(1) Nodokļa ieņēmumus sadala:

1) 50 procentus — valsts pamatbudžetā;

2) 50 procentus — valsts speciālajā budžetā (Valsts autoceļu fondā).

(2) Kārtību, kādā nodoklis ieskaitāms valsts akciju sabiedrībai “Latvijas dzelzceļš”, Valsts autoceļu fondā un pašvaldību autoceļu fondos, nosaka Ministru kabinets.

(3) Kārtību, kādā dotējami pasažieru pārvadājumi ar autobusiem lauku apvidos, nosaka Ministru kabinets.

IV nodaļa

Nobeiguma noteikumi

15.pants. Atbildība par šā likuma pārkāpumiem

(1) Ja nodokļa maksātājs nav iesniedzis nodokļa deklarāciju noteiktajos termiņos vai nav iesniedzis vispār, pārkāpis šajā likumā noteikto nodokļa samaksas termiņu, ir samazinājis ar nodokli apliekamo objektu, tad par izdarītajiem pārkāpumiem viņš atbild saskaņā ar šo likumu un likumu “Par nodokļiem un nodevām”.

(2) Atbilstošām valsts uzraudzības un kontroles iestādēm ir tiesības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā konfiscēt naftas produktus, kuri:

1) ievesti Latvijas Republikas muitas teritorijā, nesamaksājot nodokli un neiesniedzot šā likumja 11.panta trešajā daļā noteikto galvojumu par norādīto darbību izpildi;

2) izvesti no akcizēto preču noliktavas, nesamaksājot nodokli un neiesniedzot šā likuma 12.panta otrajā daļā noteikto galvojumu par norādīto darbību izpildi;

3) iezīmēti (marķēti), bet pēc tam to iezīmēšanas vielas tiek slēptas, likvidētas vai citādi neitralizētas (iznīcinātas).

16.pants. Akcizēto preču noliktavas turētāja atbildība

(1) Ja akcizēto preču noliktavas turētājs naftas produktus, kurus apliek ar nodokli kā kurināmo vai kā izejvielu, piegādā citām fiziskām vai juridiskām personām, nekā norādīts šā likuma 6.panta otrajā daļā, no akcizēto preču noliktavas turētāja tiek piedzīta nesamaksātā nodokļa summa un soda nauda tās apmērā.

(2) Ja akcizēto preču noliktavas turētājs triju gadu laikā atkārtoti izdara šā panta pirmajā daļā norādīto pārkāpumu, no viņa tiek piedzīta nesamaksātā nodokļa summa un soda nauda šīs summas divkāršā apmērā.

(3) Līdz nodokļa deklarācijas par taksācijas perioda aizpildīšanai un iesniegšanai Valsts ieņēmumu dienestā akcizēto preču noliktavas turētājam ir jāinventarizē naftas produkti, kas atrodas akcizēto preču noliktavā.

(4) Inventarizācijas rezultāti ir jāuzrāda grāmatvedības reģistros un nodokļa deklarācijā šajā likumā noteiktajā termiņā.

(5) Ja inventarizācija tiek konstatēta grāmatvedības reģistru un inventarizācijas datu atšķirība, tad novertējumu starpība —pārpalikums vai iztrūkums (izlaupījums, zaudējums, zudums u.c.) —jāuzrāda gan grāmatvedības reģistros, gan nodokļu deklarācijā, ievērojot šādu kārtību:

1) ja inventarizācijā konstatē pārpalikumu, to apliek ar nodokli pēc šā likuma 6.panta pirmajā daļā noteiktās likmes;

2) ja inventarizācijā konstatē iztrūkumu, to apliek ar nodokli pēc šā likuma 6.panta pirmajā daļā noteiktās likmes, izņemot:

a) iztrūkumu Ministru kabineta apstiprināto normu ietvaros;

b) iztrūkumu, par kuru ir pierādījumi, kas apstiprināti ar atbilstošiem dokumentiem no attiecīgajām valsts uzraudzības un kontroles iestādēm, ka šis iztrūkums nav radies akcizēto preču noliktavas turētāja vainas dēļ.

(6) Ja nodokļu administrācijas pārbaudē tiek konstatēta grāmatvedības reģistru un inventarizācijas datu starpība, tad par novērtējumu starpību — iztrūkumu, kas pārsniedz Ministru kabineta apstiprināto normu un kas nav uzrādīts akcizēto preču noliktavas turētāja iesniegtajā nodokļa deklarācijā, no akcizēto preču noliktavas turētāja tiek piedzīta nesamaksātā nodokļa summa un soda nauda tās apmērā.

(7) Ja šā panta sestajā daļā norādītais pārkāpums triju gadu laikā tiek konstatēts atkārtoti, no akcizēto preču noliktavas turētāja tiek piedzīta nesamaksātā nodokļa summa un soda nauda šīs summas divkāršā apmērā.

17.pants. Pārējo personu atbildība

(1) Fiziskām vai juridiskām personām, kam saskaņā ar šā likuma 6.panta otro daļu piegādā naftas produktus, kurus paredzēts izmantot kā kurināmo, ir aizliegts norādītos naftas produktus izmantot citam mērķim (arī nodot citai personai).

(2) Juridiskām personām, kam īpašumā, valdījumā vai nomā ir transportlīdzekļi, kuriem piegādā naftas produktus saskaņā ar šā likuma 7.panta pirmo daļu, atbrīvojot tos no nodokļa, ir aizliegts norādītos naftas produktus izmantot citam mērķim (arī nodot citai personai).

(3) Uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kam saskaņā ar šā likuma 7.pantu ceturto daļu piegādā naftas produktus, kurus paredzēts izmantot kā izejvielu, ir aizliegts norādītos naftas produktus izmantot citam mērķim (arī nodot citai personai).

(4) Fiziskām vai juridiskām personām, kam saskaņā ar šā likuma 7.panta piekto daļu piegādā naftas produktus, kurus paredzēts izmantot kā kurināmo vai izmantot gāzes krāsnīs un citās iekārtās (citādāk kā degvielu), ir aizliegts norādītos naftas produktus izmantot citam mērķim (arī nodot citai personai).

(5) Ja attiecīgās valsts uzraudzības un kontroles iestādes savas kompetences ietvaros konstatē, ka persona ir pārkāpusi šā panta pirmajā, otrajā, trešajā un ceturtajā daļā noteikto aizliegumu, no šīm personam par labu valsts budžetam tiek piedzīta soda nauda divkāršā apmērā no summas, kas atbilst aprēķinātajam akcīzes nodoklim naftas produktiem pēc šā likuma 6.panta pirmās daļas noteiktās nodokļa likmes.

(6) Attiecīgajām valsts uzraudzības un kontroles iestādēm ir tiesības konfiscēt pie fiziskām vai juridiskām personām atrastus iezīmētus (marķētus) naftas produktus, kurus minētās personas neizmanto kā kurināmo, bet citiem mērķiem un par kuriem attiecīgās personas nevar uzrādīt šo naftas produktu iegādi apliecinošus dokumentus.

18.pants. Strīdu izskatīšanas kārtība

Strīdi, kas rodas saskaņā ar nodokļa piemērošanu, izskatāmi likumā “Par nodokļiem un nodevām” noteiktajā kārtībā.

V nodaļa

Pārējas noteikumi

1. Šā likuma 6.panta pirmajā daļā noteiktās likmes stājas spēkā ar 2001.gada 1.janvāri.

2. Līdz šā likuma 6.panta pirmajā daļā noteikto likmju spēkā stāšanās dienai naftas produktus ar akcīzes nodokli apliek pēc šādām likmēm:

1) svinu nesaturošam benzīnam, tā aizstājējproduktiem un komponentiem

par 1000 litriem:

a) līdz 1997.gada 31.decembrim — Ls 120;

b) ar 1998.gada 1.janvāri — Ls 140;

c) ar 1999.gada 1.janvāri — Ls 160;

d) ar 2000.gada 1.janvāri — Ls 180;

2) svinu saturošam benzīnam, tā aizstājējproduktiem un komponentiem par 1000 litriem:

a) līdz 1997.gada 31.decembrim — Ls 130;

b) ar 1998.gada 1.janvāri — Ls 160;

c) ar 1999.gada 1.janvāri — Ls 190;

d) ar 2000.gada 1.janvāri — Ls 210;

3) petrolejai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem par 1000 litriem:

a) līdz 1997.gada 31.decembrim — Ls 80;

b) ar 1998.gada 1.janvāri — Ls 100;

c) ar 1999 gada 1.janvāri —Ls 130;

d) ar 2000.gada 1.janvāri —Ls 160;

4) dīzeļdegvielai (gāzeļļai), tās aizstājējproduktiem un komponentiem

par 1000 litriem;

a) līdz 1997.gada 31.decembrim — Ls 80;

b) ar 1998.gada 1.janvāri — Ls 100;

c) ar 1999.gada 1.janvāri — Ls 130;

d) ar 2000 gada 1.janvāri — Ls 160;

5) degvieleļļai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem par 1000 kg:

a) līdz 1997.gada 31.decembrim — ar akcīzes nodokli neapliek;

b) ar 1998.gada 1.janvāri — Ls 2;

c) ar 1999.gada 1.janvāri — Ls 130;

d) ar 2000.gada 1.janvāri — Ls 160;

6) naftas gāzēm un pārējiem gāzveida ogļūdeņražiem, izņemot dabasgāzi, par 1000 kg:

a) līdz 1997.gada 31.decembrim — ar akcīzes nodokli neapliek;

b) ar 1998.gada 1.janvāri — Ls 10;

c) ar 1999.gada 1.janvāri — Ls 30;

d) ar 2000.gada 1.janvāri — Ls 50.

3. Šā likuma 6.panta otrā daļa un 7.panta ceturtā daļa stājas spēkā ar 1999.gada 1.janvāri.

4. Līdz šā likuma 6.panta otrās daļas un 7.panta ceturtās daļas spēkā stāšanās dienai uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) un citām juridiskām personām, kas izmanto naftas produktus kā izejvielu produkcijas ražošanas (pārstrādes) tehnoloģiskajā procesā vai kā kurināmo siltuma ieguvei apkurē vai siltuma enerģijas ieguvei produkcijas ražošanas (pārstrādes) tehnoloģiskajā procesā, akcīzes nodokli atmaksā Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

5. Sakarā ar šā likuma Pārejas noteikumu 2.punktā noteikto akcīzes nodokļa likmju ikgadēju maiņu juridiskas personas, kas veic uzņēmējdarbību ar naftas produktiem, Ministru kabineta noteiktajā kārtībā katru gadu pēc stāvokļa uz kārtējā gada 1.janvāri inventarizē tām piederošos naftas produktu krājumus un par inventarizācijā konstatēto naftas produktu daudzumu samaksā valsts budžetā akcīzes nodokli apmērā, ko aprēķina kā starpību starp akcīzes nodokli pēc nodokļa likmes, kura ir spēkā uz kārtējā gada 1.janvāri, un akcīzes nodokli pēc nodokļa likmes, kura bija spēkā iepriekšējā gadā, kā arī iesniedz pārskatu par to Valsts ieņēmumu dienestā. Šis noteikums nav attiecināms uz akcizēto preču noliktavām.

Pielikums likumam

“Par akcīzes nodokli naftas produktiem”

Likumā “Par akcīzes nodokli naftas produktiem” noteiktais akcīzes nodoklis piemērojams šādām precēm:

1. Svinu nesaturošam benzīnam, tā aizstājējproduktiem un komponentiem noteiktais akcīzes nodoklis piemērojams precēm, kuras saskaņā ar Latvijas Preču kombinēto nomenklatūru atbilst šādam kodam:

Kods Preces nosaukums

270900100 – dabiskais gāzes kondensāts;

– vieglās eļļas

271000110 – – specifiskiem pārstrādes procesiem;

271000150 – – ķīmiskām pārvērtībām procesos, izņemot 271000110.

subpozīcijā minētos

– – citām vajadzībām:

– – – speciālie spirti.

271000210 – – – – lakbenzīns (baltais spirts);

271000250 – – – – pārējie

– – – – – – ne vairāk kā 0,013 g/l

271000270 – – – – – – – ar oktānskaitli zemāk nekā 95

271000290 – – – – – – – ar oktānskaitli 95 vai augstāk, bet zemāk nekā 98

271000320 – – – – – – – ar oktānskaitli 98 vai augstāk

271000370 – – – – spirta tipa reaktīvā degviela

271000390 – – – – pārējās vieglās eļļas

381119000 – – pārējie

381400900 – pārējie

2. Svinu sasturošam benzīnam, tā aizstājējproduktiem un komponentiem noteiktais akcīzes nodoklis piemērojams precēm, kuras saskaņā ar Latvijas Preču kombinēto nomenklatūru atbilst šādiem kodiem:

Kods Preces nosaukums

– – – pārējie;

– – – motorbenzīni:

271000260 – – – – –aviācijas benzīns

– – – – – – vairāk nekā 0,013 g/l:

271000340 – – – – – – – ar oktānskaitli zemāk nekā 98

271000360 – – – – – – – ar oktānskaitli 98 vai augstāk

– antidetonācijas sastāvi:

381111 – – uz svina savienojumu pamata:

381111100 – – – uz tetraetilsvina pamata

381111900 – – – pārējie

3. Petrolejai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem noteiktais akcīzes nodoklis piemērojams precēm, kuras saskaņā ar Latvijas Preču kombinēto nomenklatūru atbilst šādiem kodiem:

Kods Preces nosaukums

– vidējās eļļas:

271000410 – – specifiskiem pārstrādes procesiem

271000450 – – ķīmiskām pārvērtībām procesos, izņemot 271000410.

subpozīcijā minētos

– – citām vajadzībām

– – – petroleja

271000510 – – – – reaktīvā degviela

271000550 – – – – pārējā

271000590 – – – pārējās

4. Dīzeļdegvielai (gāzeļļai), tās aizstājējproduktiem un komponentiem noteiktais akcīzes nodoklis piemērojams precēm, kuras saskaņā ar Latvijas Preču kombinēto nomenklatūru atbilst šādiem kodiem:

Kods Preces nosaukums

– – gaistošās eļļas (gāzeļļas);

271000610 – – – specifiskiem pārstrādes procesiem

271000650 – – – ķīmiskām pārvērtībām procesos, izņemot 271000610.

subpozīcijā minētos

– – – citām vajadzībām:

271000660 – – – – ar sēra saturu ne vairāk kā 0,05%

271000670 – – – – ar sēra saturu vairāk nekā 0,05%, bet ne vairāk kā 0,2%

271000680 – – – – ar sēra saturu vairāk nekā 0,2%

5. Degvieleļļai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem noteiktais akcīzes nodoklis piemērojams precēm, kuras saskaņā ar Latvijas Preču kombinēto nomenklatūru atbilst šādiem kodiem:

Kods Preces nosaukums

– – degvieleļļas:

271000710 – – – specifiskiem pārstrādes procesiem

271000720 – – – ķīmiskām pārvērtībām procesos, izņemot 271000710.

subpozīcijā minētos

– – – citām vajadzībām

271000740 – – – – ar sēra saturu ne vairāk kā 1%

271000741 – – – – – mazuts

271000749 – – – – – pārējās

271000760 – – – – ar sēra saturu vairāk nekā 1%, bet ne vairāk kā 2%

271000770 – – – – ar sēra saturu vairāk nekā 2%, bet ne vairāk kā 2,8%

271000780 – – – – ar sēra saturu vairāk nekā 2,8%

6. Naftas gāzēm un citiem gāzveida ogļūdeņražiem noteiktais akcīzes nodoklis piemērojams precēm, kuras saskaņā ar Latvijas Preču kombinēto nomenklatūru atbilst šādiem kodiem:

Kods Preces nosaukums

– sašķidrināti

– – – propāns at tīrību ne mazāk kā 99%:

271112110 – – – – izmantošanai par kurināmo

271112190 – – – – citām vajadzībām

– gāzveida stāvoklī:

271129000 – – pārējie

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!