• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atklāts Eiropas informācijas centrs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.09.1997., Nr. 246/247 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45110

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomisko konsultāciju koordinācijas centrs Latvijā

Vēl šajā numurā

25.09.1997., Nr. 246/247

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atklāts Eiropas informācijas centrs

Juris Cinītis, Eiropas informācijas centra vadītājs, — “Latvijas Vēstnesim”

Latvijas uzņēmējus

Eiropai tuvinot

Juris Cinītis

1997. gada 17. septembrī Latvijas Attīstības aģentūrā notika Eiropas informācijas centra oficiālā atklāšana. Uz šo pasākumu bija ieradušies Latvijā akreditēto ārvalstu vēstniecību pārstāvji, LR Saeimas deputāti, ministri, nozaru asociāciju pārstāvji.

Eiropas informācijas centra tīklu 1986. gadā sāka veidot Eiropas Savienības valstīs ar mērķi palīdzēt vidējiem un mazajiem uzņēmējiem vieglāk iegūt informāciju par norisēm Eiropas Savienībā. No 1991. gada šādus centrus sāka veidot arī Viduseiropas un Centrāleiropas valstīs.

LAA Eiropas informācijas centrā Latvijas uzņēmēji varēs iegūt informāciju par ES likumdošanu, statistiku, potenciālajiem sadarbības partneriem visā Eiropā. Ja viss vajadzīgais neatradīsies uz vietas vai arī pieprasītā informācija būs ļoti specifiska, tad mēs varēsim izmantot vairāk nekā 240 centrus visā Eiropā un arī speciāli radīto ES palīdzības punktu Briselē. Jūtot Latvijas uzņēmēju varbūt reizēm ļoti specifiskās prasības mēs iespēju robežās centīsimies iegādāties tādus informācijas materiālus, kas nav atrodami citur Latvijā, bet ir vajadzīgi uzņēmēju darba attīstībai. Par piedāvājumu konkursiem ES un PHARE valstīs informāciju diemžēl varēsim piedāvāt tikai no novembra sākuma, bet jau tad centīsimies uzņēmējus pabalstīt, palīdzot gatavot pieteikumus šādiem konkursiem, jo diemžēl mūsu uzņēmējiem nav pieredzes, kā piedalīties tik lielos starptautiskos konkursos.

Jāatzīmē, ka centrs nav radies no jauna, bet ir turpinājums Biznesa informācijas centra aktivitātēm, kurš jau pusotru gadu darbojās Latvijas Attīstības aģentūras paspārnē. Tā ir jauna iespēja piekļūt pie Eiropas. Tāpēc arī turpmāk savā darbībā mēs neaprobežosimies tikai ar Eiropas Savienību un vienkāršu iespēju piekļūt pie informācijas. Kopā ar uzņēmējiem atsevišķu projektu ietvaros tiks gatavoti speciāli informācijas pārskati, tirgus pētījumi, organizētas tiešā mārkertinga kampaņas, kuru ietvaros tiks meklēti potenciālie investori dažādiem projektiem vai pircēji precēm. Pašlaik lielu uzņēmēju interesi ir radījusi iespēja izvietot savus biznesa piedāvājumus specializētajos tīklos. Mūsu centrs Latvijā pārstāv BRE un TRADE POINT tīklus (abi nodarbojas tieši ar biznesa piedāvājumu savākšanu un izplatīšanu), kuru visinteresantākos piedāvājumus mēs cenšamies publicēt Latvijas Attīstības aģentūras izdevumā “Latvija pasaulē”. Lai palielinātu mūsu uzņēmēju iespējas plašāk izmantot šo tīklu iespējas, informācijas centrā ir uzstādīts dators, kurš domāts tieši klientiem. Katrā ziņā strādāsim arī pie tā, lai piedāvātu uzņēmējiem iespējas samazināt pakalpojumu tehniskās izmaksas.

Bez šaubām, daudzus uzņēmējus Latvijā interesē, cik gan tas viss maksās. Uzreiz jāatzīmē, ka tādu pakalpojumu, kurš būs pilnīgi par brīvu, mēs nepiedāvāsim, un ne jau tāpēc, ka nespējam. Uzņēmējam jau informācijas vākšanas laikā jāsāk novērtēt ieguvumu caur lietderības prizmu, respektīvi, ko viņš ir ieguvis un ko varēs izdarīt, izmantojot attiecīgo informāciju. Informāciju nevajag un arī nedrīkst vērtēt tikai pēc apjoma, svarīgākais ir, cik precīzi tā ļauj sasniegt galamērķi - biznesa attīstību. Tāpēc reizēm viena lapiņa var maksāt vairāk nekā bieza grāmata, jo tā varbūt ir esence no šīs grāmatas. Šajā gadījumā cenu nosaka informācijas speciālistu veiktais darbs, kas ļauj taupīt laiku, tātad arī naudu.

Mēs neuzskatām, ka vienmēr jācenšas piedāvāt pakalpojumus tikai ar maksimālo pievienoto vērtību, respektīvi, vienlaikus arī ļoti dārgus. Saskatot kā vienu no būtiskākajiem uzdevumiem mūsu darbībā arī mazo un vidējo uzņēmēju izglītošanu darbam ar informāciju, lai varētu konkurēt ar līdzīgiem uzņēmumiem ne tikai Eiropā, mēs mēģināsim būt maksimāli elastīgi. No līmeņa, kad uzņēmējs visu vēlas darīt pats, izmantojot tikai mūsu informācijas krātuvi, un, protams, attiecīgi nemaksājot gandrīz neko, līdz tādam, kad uzņēmējs tikai apraksta savas vēlmes, bet mēs ne vien piedāvājam to sasniegšanas modeļus, bet arī realizējam tos. Šajā gadījumā pakalpojums izmaksā diezgan dārgi, bet šeit uzņēmējam paliek vairs tikai koriģēšanas un lēmumu pieņemšanas funkcijas. Katrā ziņā attiecībā uz lēmumu pieņemšanu mēs saglabājam tikai padomdevēja tiesības, jo jebkuru ideju līdz praktiskam risinājumam noved konkrēts uzņēmējs ar savām zināšanām, pieredzi, mentalitāti un raksturu. Tāpēc mēs ne tikai nevaram, bet arī nedrīkstam uzspiest uzņēmējam savus viedokļus.

Nobeigumā gribētos atzīmēt, ka pēc mūsu vērtējuma visvairāk centra palīdzība varētu būt noderīga tieši mazajiem un vidējiem uzņēmējiem, kuri nevar atļauties algot cilvēkus speciāliem ārējo sakaru departamentiem. Šiem uzņēmējiem mēs varam līdzēt saprast, kā veidot biznesa sakarus ārzemēs, ja nepieciešams, risināt arī pārrunas ar partneriem, tā reizēm atrisinot valodu nezināšanas problēmas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!