• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vidzemē viss notiek.... Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.09.1997., Nr. 246/247 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45107

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Otrdiena, 30.09.1997.

Laidiena Nr. 249, OP 1997/249

Vēl šajā numurā

25.09.1997., Nr. 246/247

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vidzemē viss notiek...

Uzņēmējdarbību

veicinot

19. un 20. septembrī Valmierā notika Vidzemes uzņēmēju dienas. Vērienīgākais pasākums to ietvaros bija novada uzņēmējsabiedrību ražoto preču un sniegto pakalpojumu izstāde Valmieras kultūras namā. Tajā savu veikumu lieliski demonstrēja vairāk nekā 50 firmas no Valmieras, Cēsīm, Limbažiem, Siguldas, Rūjienas, Smiltenes, Sedas, Priekuļiem un citām pilsētām. Valmieras kultūras namā tik liels ļaužu pieplūdums vēl nebija redzēts. Izstādes ekspozīcija bija iekārtota gan garderobē, gan lielajā zālē, gan arī uz skatuves. Gaļas kombināti kārdināja ar smaržīgiem kūpinājumiem un desām, maiznieki — ar kūkām un cepumiem, pienenieki piedāvāja degustēt sierus, jogurtus un saldējumus. Rūjienas piensaimnieki bija atveduši tikko tautās gājušo ceturto konusveida saldējumu. Zemeņu, dzērveņu un aveņu saldējumam tagad piepulcējies arī šokolādes.

Katrai rūpniecības firmai bija ar ko palepoties. No bijušā Valmieras mēbeļu kombināta nesen tapusī SIA Valmieras mēbeles gandarīta par stabilajiem sadarbības partneriem Somijā, kur valmieriešu produkcijai — biroja mēbelēm — pašlaik ir galvenie pasūtītāji un arī pircēji. Jaunajā firmā strādā 150 valmieriešu. Bet pērnajā decembrī atdzimusī a/s Valmieras stikla šķiedra atradusi veiksmīgu tirgu ne vien plašajā pasaulē, bet arī tepat Latvijā. Vietējam patērētājam tā ražo visu nepieciešamo ēku siltināšanai un celtniecībai, bet ārzemniekiem — ļoti plašu tehniskas pielietojamības produkcijas klāstu. Šajā grūtības pārvarējušajā Latvijas–Vācijas kopuzņēmumā darbs ir 1300 strādājošajiem.

Daudz jauna arī firmā Valmieras durvis , kas tāpat veiksmīgi sadarbojas ar vāciešiem. Valmieras durvis līdz šim izmantoja tikai no Vācijas atvestus pusfabrikātus, bet pašlaik firmā nopietni strādā pie tā, lai ražošanu tepat uz vietas varētu sākt no paša pamata, izmantojot vietējās izejvielas. Šim nolūkam top moderna koku kalte, tiek pilnveidotas tehnoloģiskās iekārtas. Tiem, kas nevar atļauties iegādāties modernās un vizuāli glītās durvis, firma piedāvā meistarīgi atjaunot vecās durvis. Firma arvien stabilāk iegūst tirgu Liepājā un Rīgā, bet kopīgi ar sadarbības partneriem Vācijā pašlaik tiek meklēts produkcijas noiets Krievijā.

Izstāde nepārprotami apliecināja, ka Valmierā ir dzīva un cerīga rūpniecība, tirdzniecība un pakalpojumu sfēra.

19. septembra pusdienlaikā izstādi pēc tās apmeklējuma oficiāli atklāja Ministru prezidents GUNTARS KRASTS:

— Statistika liecina, ka pērn un šā gada pirmajā pusē tirdzniecības apgrozījums Valmierā, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, pārsniedzis rādītājus Daugavpilī un pat Ventspilī. Tātad Valmiera dzīvo! Rajonā izveidojusies labvēlīga uzņēmējdarbības vide, cilvēki veiksmīgi ir iedzīvojušies jaunajā tirgus attiecību sistēmā. Izstāde ar savu blīvumu un plašo ekspozīciju liecina, ka Valmierā viss notiek! Valmiera ar savām aktivitātēm pamatoti pretendē uz Vidzemes reģiona centru.

Savukārt zemkopības ministrs ANDRIS RĀVIŅŠ vēlēja:

— Netālu no Valmieras ir robeža ar Austrumiem. Lai rajonā izgatavotajai produkcijai aizvien stabilāki un plašāki tirgus ceļi ārzemēs!

Ministru prezidents un zemkopības ministrs viesojās Vidzemes augstskolā un tikās arī ar novada lauksaimniecības departamentu direktoriem, lauksaimniecības koordinatoriem, pašvaldību vadītājiem un uzņēmējiem. Viņiem klātesošie uzdeva daudzus jautājumus par dzelzceļu likteni Vaiņodē, Alojā, Rūjienā un Ipiķos, par tirgus iespējām Krievijā, par pašvaldību grūto izdzīvošanu bezdeficīta apstākļos, kā arī par valsts graudu politiku un daudz ko citu.

Uzņēmēju dienām bija sagatavota ļoti plaša programma. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera bija noorganizējusi lietišķas pusdienas ar Lībekas Tirdzniecības un rūpniecības kameras ārējo sakaru daļas vadītāju Pēteru Vērauha kungu. Pusdienu tēma bija biznesa iespējas Vācijā un sadarbība biznesa attīstībā.

Rajona iedzīvotājiem Zemes dienestā un Hipotēku un zemes bankā bija lieliska iespēja saņemt bezmaksas konsultācijas no dažādu dienestu ierēdņiem. Paralēli izstādei sestdienas rītā Ziloņu ielā bija savdabīgs amatnieku tirdziņš, kultūras namā varēja apskatīt rudens ziedu un augļu sakārtojumus, dažādas izdarības bija Valmieras pilsdrupās, notika vairāki kultūras un sporta pasākumi, bet mazie valmierieši abas dienas priecājās karuseļu parkā.

Daudzi uzņēmēju dienu dalībnieki un apmeklētāji uzskata, ka ir paveikts vērtīgs darbs. Visi kā viens vēlēja, lai šāda izstāde kļūtu par Vidzemes tradīciju.

Māra Rone

Foto: Jānis Lukss

Ministru prezidents Guntars Krasts sarunā ar Latviojas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Valmieras nodaļas vadītāju Uldi Cauni un Pēteru Vērauhu

Apmeklētāji degustē tukumnieku gatavotās desas un šķiņķus

Vīri spriež pa traktoriem. šajās dienās tika pārdotas 2 vieglās automašīnas un 1 traktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!