• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Saeimas priekšsēdētāja. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.09.1997., Nr. 230 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44898

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Darba kārtība 2000 (Agenda 2000)

Vēl šajā numurā

17.09.1997., Nr. 230

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

diplomātija

Pie Saeimas priekšsēdētāja

— Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas

misijas vadītājs

Vakar, 16.septembrī, Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis tikās ar EDSO misijas vadītāju Latvijā Čārlzu Megi, kurš bija ieradies atvadu vizītē. Sarunā pārrunāts misijas līdzšinējais darbs, Latvijas iekšpolitiskās problēmas un attiecības ar Krieviju. Sarunā piedalījās nākamais EDSO misijas vadītājs Latvijā Ričards Samuels.

Saeimas priekšsēdētājs pateicās Č.Megi par lielo darbu, ko viņš kā EDSO misijas vadītājs veicis Latvijas demokrātiskās iekārtas nostiprināšanā un sociālās spriedzes mazināšanā. Īpaši liels bijis viņa ieguldījums pilsonības un naturalizācijas problēmu risināšanā, kā arī Krievijas militārpersonu repatriācijas jautājumā. A.Čepānis informēja Č.Megi par neseno tikšanos ar Krievijas Federācijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Udaļcovu, kuras laikā Latvijas pusei darīta zināma Krievijas vēlme iespējami ātrāk noslēgt robežlīgumu ar mūsu valsti. Latvijā ar gandarījumu uztverts KF domes priekšsēdētāja G.Seļezņova paziņojums par viņa gatavību apmeklēt Latviju nākamā gada sākumā.

Č.Megi atzīmēja, ka trijos viņa darbības gados Latvija ir spērusi milzu soli uz priekšu un viņš jūtoties lepns, ka arī viņa vadītās misijas darbam bijusi sava loma Latvijas pozitīvajā virzībā. Č.Megi augstu novērtēja A.Čepāņa ieguldījumu Latvijas un Krievijas attiecību normalizēšanā — īpaši nozīmīga bijusi Saeimas priekšsēdētāja vizīte Maskavā. Gaidāmā robežlīguma noslēgšana un ratifikācija būs pārbaudes akmens šo attiecību turpmākajai attīstībai. EDSO misijas vadītājs pauda viedokli, ka mūsu valsts var lepoties ar Latvijas Republikas Saeimu kā demokrātijas un konstruktīva gara piemēru.

Tikšanās noslēgumā Saeimas priekšsēdētājs pasniedza EDSO misijas vadītājam sudraba piemiņas medaļu ar Saeimas nama un Latvijas valsts ģerboņa attēlu.

— Meksikas vēstnieks

Vakar, 16.septembrī, Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis tikās ar Meksikas Savienoto Valstu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Lorenso Vinjalu ( Lorenzo Vignal ). Sarunā, kas norisinājās draudzīgā savstarpējās sapratnes gaisotnē, pārrunāti divpusējo attiecību jautājumi.

Saeimas priekšsēdētājs, apsveikdams viesi nacionālajos svētkos — Meksikas neatkarības pasludināšanas 187.gadadienā, atzīmēja, ka Latīņamerikas valstu, īpaši Meksikas, loma starptautiskajās attiecībās strauji pieaug un ir visi priekšnoteikumi tam, lai starp abām valstīm veidotos ciešāki politiskie, ekonomiskie un kultūras kontakti. Latvija ir ieinteresēta investīciju piesaistē dažādās tautsaimniecības jomās, bet mūsu izdevīgais ģeogrāfiskais stāvoklis, ostas un attiecīgā infrastruktūra vieš cerības, ka arī Meksikas uzņēmēju aprindas izmantos Latvijas tranzīta iespējas. A.Čepānis atzinīgi novērtēja Meksikas goda konsula Latvijā nozīmēšanas faktu un izteica aicinājumu Meksikas pusei apsvērt iespēju atvērt savas valsts reģionālo vēstniecību Baltijā ar rezidenci Rīgā. Latvija gaidītu arī Meksikas ārlietu ministra vizīti mūsu valstī.

Meksikas vēstnieks uzsvēra, ka gan diplomātijas, gan tirdzniecības jomā abu valstu starpā ir daudz neizmantotu iespēju. L.Vinjals pauda cerību, ka drīzumā šī situācija varētu tikt mainīta. Meksika ar gandarījumu seko Latvijas aktivitātēm Pasaules tirdzniecības organizācijā, atbalsta Latvijas tieksmi iestāties Eiropas Savienībā un NATO. L.Vinjals informēja A.Čepāni par pozitīvo pieredzi, kas Meksikā uzkrāta demokrātijas attīstībā un ekonomisko problēmu risināšanā, kā arī labu kaimiņattiecību nodibināšanā, vispirms ar Amerikas Savienotajām Valstīm. Meksikas vēstnieks nodeva Saeimas priekšsēdētājam vislabākos novēlējumus no Meksikas Nacionālā kongresa vadītājiem un izteica Meksikas puses gatavību aktivizēt abu valstu parlamentāros kontaktus.

Saeimas preses dienests

Pie årlietu ministra

— Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas

ģenerālsekretāra vietnieks

Vakar, 16.septembrī, ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) ģenerālsekretāra vietnieku Naidželu Karteru (Nigel Carter).

Sarunas gaitā V.Birkavs un N.Karters pārrunāja attiecību dinamiku un sadarbības perspektīvas starp Latviju un ERAB. V.Birkavs atzinīgi novērtēja ERAB sniegto atbalstu ekonomiskajām reformām Latvijā.

Sarunas dalībnieki apsprieda jautājumu par 2000.gada ERAB akcionāru pilnsapulces organizēšanu, aplūkojot Latvijas galvaspilsētas kā iespējamās kandidatūras atbilstību šim nolūkam. LR ārlietu ministrs apstiprināja, ka Latvijas valdība pilnībā atbalsta šī pasākuma rīkošanu Rīgā.

— Meksikas vēstnieks

Vakar, 16.septembrī, ārlietu ministrs Valdis Birkavs pieņēma Meksikas Savienoto Valstu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Lorenso Vinjalu (Lorenzo Vignal) .

V.Birkavs un L.Vinjals augstu novērtēja Latvijas un Meksikas attiecības, norādot, ka abu valstu sadarbībai ir liels neizmantotais potenciāls. Latvijas ārlietu ministrs pozitīvi izteicās par Meksikas lēmumu Latvijā atvērt goda konsulātu un pauda cerību, ka Latvijas un Meksikas kontakti vērsīsies plašumā.

Sarunas dalībnieki pārrunāja iespējas paplašināt Latvijas un Meksikas sadarbību finansu, tirdzniecības un transporta jomā. V.Birkavs un L.Vinjals pauda ieinteresētību attīstīt Latvijas un Meksikas sadarbību kultūrā un izglītībā, aplūkojot iespējas noslēgt atsevišķu nolīgumu. L.Vinjals informēja par Meksikas valdības nodomu piešķirt diviem Latvijas pārstāvjiem stipendijas, lai apgūtu izglītību Meksikas mācību iestādēs.

V.Birkavs un L.Vinjals pauda gandarījumu par Latvijas un Meksikas sadarbību starptautiskās organizācijās, uzsverot, ka īpaši nozīmīgs ir savstarpējais atbalsts ANO un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD).

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!