• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1997. gada 5. augusta noteikumi Nr. 274 "Grozījums likumā "Par uzņēmējdarbību"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.08.1997., Nr. 199/200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44581-grozijums-likuma-par-uznemejdarbibu-

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.275

Grozījums likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru"

Vēl šajā numurā

08.08.1997., Nr. 199/200

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 274

Pieņemts: 05.08.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 274

Rīgā 1997.gada 5.augustā(prot. nr.43 7.§)

Grozījums likumā "Par uzņēmējdarbību"

Izdoti Satversmes 81.panta kārtībā

1. Izdarīt likumā "Par uzņēmējdarbību" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1990, 42.nr.; 1991, 27./28.nr.; 1992, 22./23.nr.; 1993, 3./4., 12./13., 18./19., 20./21., 22./23.nr.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 6., 14.nr.; 1995, 10., 24.nr.; 1996, 21.nr.; Latvijas Vēstnesis, 1997, 139.nr.) grozījumu un papildināt likumu ar 33.1 pantu šādā redakcijā:

"33.1 pants. Komercķīla

Uzņēmējdarbībā iesaistītu mantu var ieķīlāt saistību nodrošināšanai. Šādu nodrošinājumu, kas reģistrēts šajā pantā noteiktajā kārtībā, sauc par komercķīlu.

Uzņēmējdarbībā iesaistīta manta šā likuma izpratnē ir:

1) Latvijā likumos un citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā reģistrētam uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) piederošās kustamās lietas (gan ķermeniskās, gan bezķermeniskās);

2) Latvijā reģistrētas uzņēmējsabiedrības akcijas, pajas, kapitāla daļas un obligācijas;

3) Latvijā reģistrēts uzņēmums.

Komercķīlai piemērojami Civillikumā paredzētie ķīlas tiesību vispārīgie noteikumi, ciktāl citos likumos nav noteikts citādi. Nekustamā īpašuma, publiskajā apgrozījumā esošo vērtspapīru un kuģu ieķīlāšanu regulē citi likumi.

Uzņēmējdarbībā iesaistītu mantu ieķīlāšanu reģistrē attiecīgajā valsts institūcijā:

1) mehānisko transportlīdzekļu (izņemot traktortehniku) un to piekabju ieķīlāšanu - Ceļu satiksmes drošības direkcijā;

2) traktortehnikas un tās piekabju ieķīlāšanu - Zemkopības ministrijas Valsts tehniskās uzraudzības inspekcijā;

3) lidmašīnu ieķīlāšanu - Satiksmes ministrijas Civilās aviācijas gaisa kuģu reģistrā;

4) pārējās mantas ieķīlāšanu - Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā.

Reģistrācija ir obligāta neatkarīgi no tā, vai uzņēmējdarbībā iesaistītas mantas ieķīlāšana paredzēta, nododot ķīlas priekšmetu ķīlas ņēmēja valdījumā vai bez nodošanas. Reģistrējot komercķīlu, norāda nodrošināta prasījuma maksimālo summu, kā arī ierobežojumus rīcībai ar komercķīlas priekšmetu. Ja ķīlas devējs un ķīlas ņēmējs vienojas par nodrošināta prasījuma summas vai ieķīlātās mantas apjoma palielināšanu, šāds palielinājums uzskatāms par jaunu ieķīlājumu, kas reģistrējams atbilstoši šā likuma noteikumiem. Ja ir vairāki ķīlas ņēmēji, to prioritāti nosaka komercķīlas reģistrācijas secība.

Komercķīla uzskatāma par nodibinātu ar reģistrācijas brīdi. Šā panta otrajā daļā minēto lietu ieķīlājumi, kas nav reģistrēti šajā likumā noteiktajā kārtībā, nav spēkā.

Lietas, kas minētas šā panta otrās daļas 2. un 3.punktā, kā arī ceturtajā daļā, nevar tikt ieķīlātas lietu kopības sastāvā. Ja visa ķīlas devēja manta ieķīlāta kā lietu kopība, iepriekš minētās lietas uzskatāmas par izslēgtām no šās lietu kopības. Pušu vienošanās par pretējo nav spēkā.

Komercķīlas reģistrācija notiek uz pieteikuma vai tiesas nolēmuma pamata. Pieteikumu reģistrācijai iesniedz kopīgi ķīlas devējs un ķīlas ņēmējs. Parakstu uz pieteikuma apliecina notariāli. Pieteikumam pievieno dokumentu, uz kura pamata tiek nodibināta komercķīla.

Ja ķīlas priekšmets ir apdrošināts, ķīlas ņēmējam jāiesniedz apdrošināšanas sabiedrībai komercķīlas reģistrācijas akta noraksts. Apdrošināšanas gadījumam iestājoties, komercķīla aptver arī apdrošināšanas atlīdzību.

Ķīlas devējs drīkst atsavināt ieķīlāto mantu tikai ar ķīlas ņēmēja rakstisku atļauju. Atļautā pārdevuma gadījumā ķīlas tiesība uz atsavināto lietu izbeidzas, ja vien ar jaunieguvēju nav panākta cita vienošanās. Ja atsavina šā panta otrās daļas 2. un 3.punktā, kā arī ceturtajā daļā norādītās lietas vai arī ja Latvijā likumos un citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā reģistrētā juridiskā persona pārdod lietu, kas nav tās parasti ražojamā vai parasti pārdodamā lieta, vai ja parasti ražojamās vai parasti pārdodamās lietas tiek pārdotas neparasti lielos apjomos, pircējam jāpārliecinās, vai lietas nav ieķīlātas, bet, ja ir ieķīlātas, - jāpārbauda, vai atsavinājums ir atļauts.

Ja ķīlas devējs atsavina ieķīlāto lietu bez ķīlas ņēmēja atļaujas, komercķīla uz atsavināto lietu:

1) pāriet uz jaunieguvēju, ja viņš ir zinājis vai viņam ir bijis jāzina, ka lieta ir ieķīlāta un pārdevums nav atļauts (ļaunticīgs ieguvums);

2) izbeidzas, ja jaunieguvējs ir labticīgs.

Ja ar komercķīlu nodrošinātā saistība netiek laikā izpildīta, ķīlas ņēmējs var ar tiesas starpniecību pārdot ieķīlāto lietu izsolē vai pārdot to bez tiesas starpniecības un, nerīkojot izsoli, ja ieķīlātājs viņam šo tiesību ir piešķīris.

Komercķīlas reģistrāciju dzēš, pamatojoties uz ķīlas ņēmēja rakstisku apstiprinājumu par tā parāda dzēšanu, kas ticis nodrošināts ar komercķīlu vai uz tiesas nolēmuma pamata. Apstiprinājums par parāda dzēšanu ķīlas ņēmējam jāiesniedz desmit darbadienu laikā no komercķīlas tiesības izbeigšanās dienas tajā institūcijā, kas reģistrējusi komercķīlu. Ja tiek izdarīts ieraksts par komercķīlas dzēšanu, izbeidzas ķīlas ņēmēja prasījuma tiesības.

Komercķīlas reģistrācijas kārtību un reģistrācijas pieteikuma veidu nosaka Ministru kabinets."

2. Līdz 1997.gada 31.decembrim attiecīgajās valsts institūcijās Ministru kabineta noteiktajā kārtībā reģistrējami uzņēmējdarbībā iesaistītas mantas ieķīlājumi, kas nodibināti līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai. Uzņēmējdarbībā iesaistītas mantas ieķīlājumi, kuri minētajā termiņā nav reģistrēti, ar 1998.gada 1.janvāri uzskatāmi par spēkā neesošiem.

Ministru prezidents A.Šķēle

Tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!