• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas jaunieši - Amerikas Savienoto valstu valdības stipendāti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.1997., Nr. 167/168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44142

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nākamā latviešu ārstu tikšanās - 2001. gadā

Vēl šajā numurā

01.07.1997., Nr. 167/168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA

Latvijas jaunieši — Amerikas Savienoto Valstu valdības stipendiāti

Turpinājums no 1.lpp.

Agrākajos gados Latvijas pārstāvjiem piešķīra 4—6 studentu stipendijas līdz ar dažām stipendijām skolotājiem un zinātniekiem, bet šogad tādas saņēmuši pavisam 13 Latvijas pārstāvji: Rīgas Ekonomikas augstskolas students Rūdolfs Bēms, Latvijas Krājbankas nodaļas vadītājs Māris Mančinskis, Vidzemes Augstskolas rektors Artis Pabriks, Zemkopības ministrijas Ārējo sakaru departamenta direktors Māris Sprindžuks, Latvijas Cilvēktiesību un etnisko studiju centra pētniece Ieva Zaķe un vairāki citi jaunieši. Viņiem piešķirtās stipendijas sedz visus izdevumus, stipendiātam atrodoties ASV, ieskaitot lidojumu abos virzienos. Studenti Savienotajās Valstīs mācīsies vienu gadu. Dažkārt mācību laiks tiek pagarināts, lai iegūtu maģistra grādu, bet zinātnieki var izvēlēties laiku no 3 mēnešiem līdz gadam.

Vairākums Latvijas jauniešu šogad saņēma Fulbraita programmas stipendiju.

ASV Fulbraita (Fulbright) programma ir viena no plašākajām un populārākajām zinātnieku, augstskolu pasniedzēju, skolotāju un studentu apmaiņas programmām pasaulē. Programma izveidota 1946.gadā, un šogad tā atzīmē 50.gadadienu. Kopš programmas sākuma tajā piedalījušies ap 70 tūkstoši amerikāņu un 130 000 cilvēku no apmēram 140 valstīm. Ik gadu tiek piešķirtas 4700 līdz 5000 stipendijas. Latvija programmā pilnībā iekļāvās tikai 1992.gadā. Izmantojot šīs programmas finansiālo atbalstu, šajā laikā Latvijas augstskolās un skolās strādājuši ap 20 pasniedzēju un skolotāju, savukārt vismaz 35 Latvijas studenti, pasniedzēji un skolotāji — Amerikas Savienotajās Valstīs. Šī ir programma, kuras stipendiāti bijuši pazīstami latviešu zinātnieki Juris Zaķis, Inese Vaidere, Valters Nollendorfs, Ina Druviete un daudzi citi. Fulbraita programma ir viena no būtiskākajām, ar kuras atbalstu tiek veikts Latvijas zinātnieku, pasniedzēju un studentu mācību un pētniecības darbs ne tikai ASV, bet ārvalstīs vispār. Fulbraita programmu izveidoja ASV Kongress, lai uzlabotu “savstarpēju saprašanos starp amerikāņiem un citām tautām”, bet savu nosaukumu tā ieguva, lai pieminētu tās sponsora un vēlāk ASV senatora Viljama Fulbraita vārdu. Programmu galvenokārt finansē ASV valdība.

ASV vēstniecības pirmais sekretārs un ASV Informācijas dienesta (USIS) Rīgas biroja vadītājs Filipss Aivzs, uzrunājot šīgada stipendiātus, uzsvēra, ka Amerikas Savienotās Valstis, sagādājot ārvalstu jauniešiem mācību iespējas savās augstskolās, arī pašas mācās — par šīm valstīm.

— Kāpēc ASV valdība tērē tik daudz naudas, lai cilvēki brauktu mācīties uz Ameriku? retoriski vaicāja Filipss Aivzs un pats arī atbildēja: — Tāpēc ka šīs programmas palīdz arī mums. Palīdz saprasties amerikāņiem un pārstāvjiem no ārzemēm. Un, jo labāk saprotamies, jo vieglāk atrisināt jebkuru problēmu, ja tāda rodas. Jo vairāk zināšanu jums būs par amerikāņiem un amerikāņu kultūru, jo labāk. Mūsdienu pasaulē nav iespējams dzīvot pilnīgi atsevišķi. Ir jāsazinās, jāstrādā kopīgi, jātirgojas un jākontaktējas ar citām valstīm. Un, jo vairāk amerikāņi uzzina par citām valstīm, tautām un to kultūru, jo labāk,— teica Filips Aivzs.

Tāpēc vēl viena ASV valdības stipendiju savdabība ir tā, ka vairākos gadījumos notiek studentu apmaiņa. Tā, piemēram, kamēr Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas angļu valodas skolotāja Ina Glika papildināsies Koulinga augstskolā Kalifornijā, viņas vietā angļu valodu Valmieras jauniešiem Pārgaujas ģimnāzijā mācīs apmaiņas partneris Daniels Raglands no Savienotajām Valstīm. Savukārt Rīgas 1.ģimnāzijas skolotājas Kristīnes Ševčenko apmaiņas partnere ir angļu valodas skolotāja Monika Berjena.

ASV vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers, sirsnīgi sveicot stipendiātus, uzsvēra Fulbraita un Maskija stipendiju augsto prestižu. Abas stipendijas nosauktas ievērojamu ASV politiķu Fulbraita un Maskija vārdā, kas daudz darījuši starptautisko attiecību un valstu sadarbības sekmēšanā.

— Man ir liels prieks apsveikt visus Fulbraita un Maskija programmu dalībniekus,— teica vēstnieks Nepers — Es domāju, ir ļoti pareizi, ka šīs programmas nosauktas Eduarda Maskija un Viljama Fulbraita vārdā. Eduards Maskijs bija gan senators, gan ASV valsts sekretārs. Savukārt Viljams Fulbraits bija senators un ārlietu komisijas vadītājs. Viņiem abiem bija ļoti liela loma, nodrošinot ASV līdzdalību starptautiskajā attīstībā pēc Otrā pasaules kara. Es esmu pārliecināts, ka mūsu dienās abas programnmas var būt ļoti nozīmīgas mūsu valstu divpusējo attiecību un arī valstu daudzpusējo attiecību jomā. Šīs programmas aptver plašu jomu spektru. Mēs uzskatām, ka tās lieliski palīdzēs mums apmainīties gan ar pieredzi, gan ar idejām,— teica ASV vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!