• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Talsu traģēdija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.1997., Nr. 167/168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44135

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Talsu traģēdija (turpinājums)

Vēl šajā numurā

01.07.1997., Nr. 167/168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Talsu traģēdija

Valsts prezidents sakarā ar 28.jūnijā Talsos notikušo traģēdiju

Latviju skārusi nežēlīga un traģiska nelaime. Amatpersonu bezatbildīgas un nolaidīgas rīcības rezultātā esam zaudējuši daudzu bērnu dzīvības, daudzi ir smagi ievainoti.

Neizsakāmas ir mūsu sāpes un vainas apziņa bojā gājušo un viņu piederīgo priekšā.

Izsaku dziļu līdzjūtību cietušo ģimenēm un tuviniekiem.

Šis traģiskais notikums ir nekavējoties jāizmeklē. Valstij jāuzņemas konkrēta atbildība par bojā gājušo un cietušo ģimenēm.

Latvijas Valsts prezidents

Guntis Ulmanis

1997.gada 29.jūnijā

Ministru prezidents pārtrauc atvaļinājumu

Kā informēja Latvijas Republikas Ministru prezidenta preses sekretārs Jurģis Liepnieks, sakarā ar traģisko notikumu š.g.28.jūnijā Talsos Latvijas Republikas Ministru prezidents Andris Šķēle pārtrauc atvaļinājumu un šodien atgriežas valstī.

Valdības preses departaments

1997.gada 30.jūnijā

Ministru kabinets sanāk ārkārtas sēdē

Svētdien, 29.jūnijā, pēc Ministru prezidenta Andra Šķēles ierosinājuma Ministru prezidenta biedrs Juris Kaksītis sasauca Ministru kabineta ārkārtas sēdi, kurā tika izskatīts jautājums par 28.jūnijā Talsos Ugunsdzēsības un policijas svētkos notikušo traģēdiju, kuras rezultātā 8 bērni ir gājuši bojā un 22 ievietoti Talsu un dažādās Rīgas slimnīcās.

Ministru kabineta sēde sākās ar klusuma brīdi, pieminot bojā gājušos. Valdība izteica visdziļāko līdzjūtību bojā gājušo un cietušo tuviniekiem.

Ziņojumu par notikušo un pašreizējo situāciju sniedza Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Staris, Katastrofu medicīnas centra direktors Andrejs Timbers, Talsu pilsētas domes priekšsēdētājs Visvaldis Radelis, Talsu rajona padomes priekšsēdētājs Gaidis Bierands un Talsu slimnīcas galvenais ārsts Māris Stalts. Lai noskaidrotu visus notikušā apstākļus, ir ierosināta krimināllieta.

Pieminot Talsos 1997.gada 28.jūnija traģēdijā bojā gājušos, MK pieņēma lēmumu izsludināt 1997.gada 30.jūniju par sēru dienu visā Latvijas teritorijā. Pašvaldībām tika uzdots nodrošināt noteiktā kārtībā Latvijas Republikas Valsts karoga pacelšanu sēru noformējumā ministrijām un citām valsts pārvaldes institūcijām, kā arī pašvaldībām — minētajā dienā atturēties no izklaidējošu pasākumu organizēšanas, atbilstoši pārkārtot radio un televīzijas raidījumu tematiku.

Lai koordinētu nepieciešamo palīdzību bojā gājušo un cietušo ģimenēm, kā arī lai izvērtētu notikušo, Ministru kabinets izveidoja Valdības komisiju šādā sastāvā:

Komisijas priekšsēdētājs Ministru prezidenta biedrs Juris Kaksītis

Komisijas locekļi: Vladimirs Makarovs, labklājības ministrs, Dainis Turlais,iekšlietu ministrs, Ēriks Zunda, pašvaldību valsts ministrs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, Valentīna Andrējeva, Finansu ministrijas valsts sekretāre, Gaidis Bierands, Talsu rajona padomes priekšsēdētājs, Visvaldis Radelis, Talsu pilsētas domes priekšsēdētājs.

Komisija katrā nākamajā Ministru kabineta sēdē informēs valdību par veiktajiem pasākumiem un, ja būs nepieciešams, iesniegs Ministru kabinetā izskatīšanai attiecīgus priekšlikumus.

Ministru kabineta sēdē tika nolemts uzdot Finansu ministrijai iedalīt Talsu rajona pašvaldībai 100 000 latu finansiālu palīdzību traģēdijas seku novēršanai un neatliekamo finansiālo pabalstu izmaksai visām bojā gājušo un cietušo ģimenēm. Valdības komisijai ir deleģētas tiesības nepieciešamības gadījumā izskatīt jautājumu par papildu līdzekļu piešķiršanu.

Valdība uzdeva Labklājības ministrijai izsniegt 20 000 latu finansējumu Katastrofu medicīnas centram, kas nepieciešams, lai atjaunotu medicīnisko preparātu resursus un nodrošinātu Talsu slimnīcu ar nepieciešamo tehnisko aprīkojumu.

Savā sēdē valdība aicināja pārtraukt Talsos organizētās autokrosa sacensības š.g. 29.jūnijā. Izprotot radušos situāciju, pasākuma organizatori nekavējoties atsaucās uz valdības aicinājumu un sacensības pārtrauca.

Pēc Ministru kabineta ārkārtas sēdes notika pirmā Valdības komisijas sēde, kurā tās locekļi sadalīja pienākumus. Tiek apzināts katrs cietušais, kas ievietots kādā no ārstniecības iestādēm, lai noskaidrotu, kāda konkrēta palīdzība katram nepieciešama. Pašreiz komisija ir izbraukusi uz Talsiem, kur pēc iepazīšanās ar visiem apstākļiem notiks otrā sēde.

Valdības preses departaments

1997.gada 29.jūnijā

Iekšlietu ministrs pēc 28.jūnijā Talsos notikušās traģēdijas

Nelaimes gadījums, kas vakar pēcpusdienā notika Talsos, ir traģisks, un tā sekas ir necilvēcīgi smagas cietušo tuviniekiem un visai valstij. Es izsaku visdziļāko līdzjūtību cietušajiem un bojā gājušo piederīgajiem.

Iekšlietu ministrijas dienesti, kuriem ir jākalpo cilvēku interesēm, kuri ir mūsu sabiedrības sastāvdaļa, šovasar iecerētajos pasākumos Talsos un citās Latvijas pilsētās vēlējās iedzīvotājiem demonstrēt savas tehniskās un taktiskās iespējas, savstarpējo sadarbību, vairot uzticību, mudināt jauniešus iestāties šo dienestu rindās. Diemžēl atsevišķu amatpersonu nolaidība un bezatbildība, kas pēc šā gadījuma ar traģiskajām sekām ir kvalificējama tikai un vienīgi kā noziegums, ir metusi ēnu uz labajiem nodomiem.

Visus šovasar iecerētos pasākumus ar savu pavēli šodien esmu atcēlis līdz turpmākajam rīkojumam. Ar šo pašu pavēli esmu uzdevis veikt dienesta izmeklēšanu, lai noskaidrotu notikušā cēloņus un noteiktu katras amatpersonas atbildību. Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūra ir ierosinājusi krimināllietu pēc LKK 214.panta. Divi Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki ir aizturēti. Šodien uz izmeklēšanas laiku no sava dienesta amata pienākumu pildīšanas esmu atbrīvojis Talsu rajona ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieku Pēteri Bekmani.

Esmu pārliecināts, ka Iekšlietu ministrijas dienesti dziļi un vispusīgi izvērtēs šo traģisko nelaimes gadījumu, izdarīs attiecīgus secinājumus un turpmāk savus pienākumus pildīs ar vēl lielāku atbildību.

Esmu devis arī uzdevumu Iekšlietu ministrijas dienestiem sniegt palīdzību cietušo ģimenes locekļiem, cilvēcīgu un morālu atbalstu. Vēlreiz izsaku visdziļāko līdzjūtību cietušo un bojā gājušo ģimenēm.

LR iekšlietu ministrs

Dainis Turlais

1997.gada 29.jūnijā

Iekšlietu ministrija papildus informē

Kā jau ziņots, 28. jūnijā pulksten 15.20 Talsos notika traģisks nelaimes gadījums. Valsts policijas un Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tehnikas demonstrējumu laikā, paceļot skatītājus ar ugunsdzēsības hidraulisko pacēlāju, 18, 5 metru augstumā notrūka tā grozs un ar tajā esošajiem cilvēkiem nokrita zemē. Nelaimes gadījuma vietā un slimnīcā miruši 8 bērni un pusaudži. 10 cietušie ir nogādāti Rīgas slimnīcās un 12 atrodas Talsu rajona centrālajā slimnīcā. Visu 28.jūnija vakaru un aizvadīto nakti ārsti cīnījās par to bērnu un pusaudžu dzīvībām, kuri bija guvuši vissmagākās traumas. Talsos un Rīgā tika izdarītas vairākas sarežģītas operācijas.

Uzreiz pēc nelaimes gadījuma tika mobilizēts tuvumā esošais policijas, UGD un privātais transports, lai cietušos nogādātu slimnīcā. Talsu policijas dežūrdaļa organizēja vietējo pilsētas dienestu darbinieku un iedzīvotāju nokļūšanu slimnīcā, lai varētu nodot donoru asinis cietušajiem. Talsos ieradās 6 ātrās medicīniskās palīdzības brigādes no Katastrofu medicīnas centra, Rīgas slimnīcām un Ventspils slimnīcas. To sastāvā bija bērnu reanimatologi un traumatologi, neiroķirurgi, mugurkaula ķirurģijas un citi speciālisti.

Traģiskā nelaimes gadījuma izmeklēšanai un cēloņu noskaidrošanai Talsos ieradās LR Ģenerālprokuratūras virsprokurors Oļģerts Šabanskas, IeM valsts sekretārs Andris Staris, Kurzemes apgabala prokuratūras vadība, UGD vadība un citas amatpersonas.

Ierosināta krimināllieta pēc LKK 214.panta. Speciālās uz “Kamaz” bāzes veidotās ugunsdzēsēju automašīnas “AKP—30” vadītāji aizturēti 120.LKP panta kārtībā.

29.jūnijā Iekšlietu ministrijā notika vadības sēde, kurā iekšlietu ministrs Dainis Turlais uzdeva veikt dienesta izmeklēšanu, lai noskaidrotu traģiskā nelaimes gadījuma cēloņus un noteiktu amatpersonu atbildību par notikušo. Ministrs aicināja IeM dienestu vadītājus organizēt palīdzības sniegšanu bojā gājušo un cietušo piederīgajiem, sniegt cilvēcīgu un morālu atbalstu. Uz dienesta izmeklēšanas laiku no pienākumu pildīšanas ministrs atbrīvoja Talsu UGD priekšnieku Pēteri Bekmani. Pēc sēdes ministrs devās uz Talsiem.

Iekšlietu ministrijas preses centrs

1997.gada 29.jūnijā

Dienesta izmeklēšanas komisija strādā

Lai noskaidrotu 28.jūnijā Talsos notikušās traģēdijas cēloņus un apstākļus, vainīgās personas un novērstu līdzīgu gadījumu atkārtošanos, iekšlietu ministrs Dainis Turlais 29.jūnijā izdevis pavēli izveidot dienesta izmeklēšanas komisiju piecu cilvēku sastāvā, kuras priekšsēdētājs ir LR IeM valsts sekretārs Andris Staris. Nepieciešamības gadījumā dienesta izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājam atļauts pieaicināt arī citus speciālistus un ekspertus.

Ar šo pašu pavēli iekšlietu ministrs pārtrauc plānā paredzētos Valsts policijas un Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta svētku pasākumu kārtējos posmus līdz īpašam rīkojumam.

Līdz izmeklēšanas pabeigšanai no ieņemamā amata atstādināts Talsu Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks P.Bekmanis, uzdodot viņa pienākumu pildīšanu Talsu Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietniekam Dz.Legzdiņam.

No ieņemamā amata atstādināts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks P.Zagorskis. Viņa pienākumi uzdoti pildīt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Ugunsdrošības tehniskās skolas priekšniekam A. Straumem.

Iekšlietu ministrijas preses centrs

1997.gada 30.jūnijā

Valsts prezidents apmeklē Talsus

Vakar, 30.jūnijā, Valsts prezidents Guntis Ulmanis apmeklēja Talsus. Prezidents nolika ziedus sestdien notikušās traģēdijas vietā, tikās ar bojā gājušo bērnu vecākiem, Talsu pilsētas un rajona vadītājiem, kā arī apmeklēja Talsu slimnīcu, kur pašlaik ārstējas cietušie.

Tiekoties ar bojā gājušo vecākiem, Valsts prezidents teica: “Tā ir milzīga traģēdija ne tikai jūsu ģimenēm, bet arī visai Latvijai. Es vēlos, lai Latvija atdod pienācīgu godu bojā gājušajiem un sniedz visu nepieciešamo palīdzību ģimenēm.”

Valsts prezidenta preses dienests

Ministru prezidents pieņem iekšlietu ministra demisiju

Vakar, 30. jūnijā, iekšlietu ministrs Dainis Turlais paziņoja par savu atkāpšanos no amata, tā uzņemoties morālu atbildību par Talsos notikušo traģēdiju.

Ministru prezidents Andris Šķēle šajā sakarā teica: “Jāpiekrīt ir tam, ka tāds risinājums no ministra puses ir pareizs, un es šo demisiju arī pieņemu.” Ministru prezidents, runājot par traģisko notikumu Talsos, akcentēja, ka šī traģēdija vēlreiz atgādināja, cik būtiski ir ievērot dažādas formalitātes, instrukcijas un noteikumus.

Demokrātiskās partijas “Saimnieks” (DPS) frakcija ar izpratni uzņēmusi iekšlietu ministra demisiju morālu apsvērumu dēļ, vienlaikus DPS kategoriski iebilst, ka ministram vai partijai par Talsos notikušo nelaimi būtu jāuzņemas politiskā atbildība.

Pēc DPS biedra, Saeimas priekšsēdētāja Alfreda Čepāņa domām, šobrīd būtu amorāli runāt par jauna ministra izvēli.

“LV” informācij

Pasaule izteic līdzjutības

— Igaunijas prezidents Lennarts Meri:

Latvijas Valsts prezidentam Guntim Ulmaņa kungam

Godājamais prezidenta kungs!

Lūdzu pieņemiet manu visdziļāko līdzjūtību sakarā ar drausmīgo nelaimes gadījumu Talsos. Liktenīgais notikums, kurā gāja bojā bērni, ir īpaši sāpīgs. Lūdzu Jūs izteikt Igaunijas līdzjūtību ģimenēm, ko piemeklējušas zaudējuma sāpes. Kopējā nelaimē Baltijas tautas ir vienmēr stāvējušas plecu pie pleca, kas tām ir devis dvēseles spēku.

Ar cieņu — Lennarts Meri,

Igaunijas Republikas prezidents

— Lietuvas prezidents Aļģirds Brazausks:

Godājamais Prezidenta kungs!

Es biju ļoti apbēdināts, kad uzzināju par astoņu bērnu nāvi, kas gāja bojā drausmīgajā nelaimes gadījumā. Savā un Lietuvas tautas vārdā izsaku visdziļāko līdzjūtību Jums, bojā gājušo ģimenēm un radiniekiem. Šajā Latvijas sēru dienā visu lietuviešu sirdis ir sāpju pilnas un skumst par jūsu valsts lielo zaudējumu.

Ar cieņu — Aļģirds Brazausks,

Lietuvas Republikas prezidents

Viļņā 1997. gada 30. jūnijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!