• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pilsonisko izglītību (turpinājis). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.06.1997., Nr. 152/154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44076

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par reģionālajām slimokasēm

Vēl šajā numurā

26.06.1997., Nr. 152/154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pilsonisko izglītību

Turpinājums no 1.lpp.

Diskusijas, apspriedes un preses konferences vadīja Latvijas Demokrātijas attīstības centra prezidents Guntars Catlaks, Kalifornijas Pilsoniskās izglītības centra direktors Čārlzs N.Kviglijs (Charles N. Quigley) , CIVITAS konsorcija priekšsēdis, Amerikas skolotāju federācijas direktors Deivids Dorns (David Dorn) un Krievijas civilzinību skolotāju asociācijas pārstāve Natālija Voskresenska. Semināra mērķis bija pilsoniskās izglītības apmaiņas programmu satura pilnveidošana, savstarpējo kontaktu nostiprināšana un pilsoniskās izglītības tīkla paplašināšana. Tajā piedalījās 70 civilzinību mācībspēki, skolotāji un metodiskā darba organizētāji no ASV, Čehijas, Polijas, Krievijas, Ungārijas, Bosnijas un Hercegovinas, un, protams, no Latvijas.

Pēc septiņām spraigām darba dienām, ekskursijām un Jāņu ugunskuriem, kas iedegti par spīti lietavām, Guntars Catlaks semināra gaitu un rezultātus vērtēja ļoti optimistiski:

— Kopš konsorcija izveides Prāgā šādi semināri notikuši Buenosairesā un Vašingtonā. Mums par tiesībām rīkot šo tikšanos bija jāsacenšas ar Budapeštu un Maskavu. Esam ļoti gandarīti, ka seminārs notika Rīgā un tajā varēja piedalīties mūsu pilsoniskās izglītības darba speciālisti. Lielu interesi izraisīja Spīdolas skolas direktora Andra Tomašūna stāstījums par Latvijas skolu parlamentiem un skolēnu saeimu, Aizkraukles skolotājas Vijas Rudiņas referāts par civilzinību mācību metodiku un praksi, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolas lektores Liesmas Lapiņas pārdomas par pilsoniskās izglītības ieviešanu Latvijas skolās un nākotnes iespējām. Pieredzē dalījās arī Ārijs Orlovskis no Liepājas Pedagoģiskās augstskolas.

Tika atzīmēts, ka šīs mācību iestādes šogad beidz pirmās civilzinību skolotāju grupas.

Visas latviešu mācībvalodas skolas apgādātas ar civilzinību lasāmgrāmatām un darba burtnīcām. Pašlaik tās tiek dublētas krievu valodā. Ar profesora Džona Patrika atbalstu top metodikas grāmata skolotājiem “Pilsoniskā izglītība demokrātijai Latvijā”. Autoru grupa veido arī vidusskolām domātu grāmatu “Politika Latvijā”.

Profesors Džons Patriks, kas labi pārzina pilsoniskās izglītības stāvokli mūsu valstī, plāno ar nākamo gadu piedāvāt arī Latvijas skolām tādas Amerikā ļoti populāras programmas kā “Mēs – tauta” un “Pilsonis”.

Tiekoties ar kolēģiem no tuvākām un tālākām valstīm, pārliecinājāmies, ka pilsoniskās izglītības stāvoklis Latvijā nebūt nav sliktāks kā Čehijā vai Polijā un mēs cits no cita varam daudz ko mācīties.

Viesiem ļoti patika Vecrīga un Konventa sēta, kur ritēja semināra darbs, ļoti patika Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs un Jūrmala. Bet katrs otrais no viņiem ar nožēlu izsaucās: “Kāpēc mēs par to līdz šim nekā nezinājām?!” Tādējādi šis seminārs ne vien sekmējis pilsoniskās izglītības programmu apmaiņu, bet devis arī ieguldījumu tautas diplomātijas jomā.

Aina Rozeniece,

“LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!