• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1997. gada 17. jūnija noteikumi Nr. 214 "Grozījumi Ministru kabineta 1996.gada 20.jūnija noteikumos nr.210 "Likuma "Par dabas resursu nodokli" normu piemērošanas kārtība"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.1997., Nr. 150/151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44008

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.215

Grozījums Ministru kabineta 1993.gada 23.novembra noteikumos nr.17 "Par kārtību, kādā reģistrējamas personas (ģimenes) dzīvokļa jautājumu risināšanai paredzētās valsts un pašvaldību palīdzības saņemšanai"

Vēl šajā numurā

20.06.1997., Nr. 150/151

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 214

Pieņemts: 17.06.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Precizēts 11.07.1997., Latvijas Vēstnesis Nr.180/181 (895/896)

Latvijas Republikas Ministru kabinets

1997.gada 17.jūnijā Noteikumi nr. 214

Rīgā (prot. nr. 35 2.¤)

Grozījumi Ministru kabineta 1996.gada 20.jūnija noteikumos nr.210 "Likuma "Par dabas resursu nodokli" normu piemērošanas kārtība"

Izdoti saskaņā ar likuma

"Par dabas resursu nodokli" 10.panta pirmo daļu,

16.panta otro daļu, 17.panta pirmo daļu,

18.panta otro daļu un 1.pielikuma 2. un 4.punktu

Izdarīt Ministru kabineta 1996.gada 20.jūnija noteikumos nr.210 "Likuma "Par dabas resursu nodokli" normu piemērošanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 112.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 9.punktu ar šāda satura tekstu:

"Šo noteikumu 10.punktā minēto atļauju uzskaitījums ir izsmeļošs, un nevienai valsts iestādei saistībā ar Nodokļa administrēšanu nav tiesību pieprasīt no Nodokļa maksātāja vēl kādu citu atļauju."

2. Papildināt noteikumus ar 10.9.apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.9. atļaujas videi kaitīgu preču un produktu pagaidu ievešanai pārstrādei izsniedz Ministru kabineta noteikumos par preču un citu priekšmetu pagaidu ievešanu pārstrādei noteiktajā kārtībā. Kompensācijas produktu sarakstu saskaņo ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju."

3. Aizstāt 13.punktā vārdu "noteiktajām" ar vārdu "apstiprinātajām".

4. Aizstāt 23.2.apakšpunktā vārdus "tehnoloģiskajam patēriņam" ar vārdiem "patēriņam ražošanas un sadzīves vajadzībām".

5. Papildināt 23.3.apakšpunktu aiz vārdiem "neizmainot ūdeņu ķīmisko sastāvu" ar vārdiem "(izņemot atsāļošanu)".

6. 30.punktā:

6.1. svītrot pēdējo teikumu;

6.2. papildināt punktu ar šāda satura tekstu:

"Nodokli par videi kaitīgu preču un produktu, kā arī iepakojuma ievešanu (importu) aprēķina un maksā brīdī, kad to noformē brīvam apgrozījumam Latvijas Republikas muitas teritorijā. No Nodokļa samaksas atbrīvo preces, produktus un iepakojumu, kam saskaņā ar likuma "Par muitas nodokli (tarifiem)" sesto vai devīto nodaļu un citiem normatīvajiem aktiem noteikti muitas nodokļa atvieglojumi, izņemot preces un produktus, kuru ievešanai jāsaņem atļauja. No Nodokļa samaksas netiek atbrīvotas preces, produkti vai iepakojums, kam tiek piemērota muitas nodokļa 0 procentu tarifa likme, ja uz to neattiecas minētie atvieglojumi."

7. Izteikt 31. un 32.punktu šādā redakcijā:

"31. Muitas kravas deklarācijā norādītās ziņas (tehniskie raksturojumi) kravas īpašniekam jāpamato ar atbilstošu kravas sertifikātu, ja tāds nepieciešams preces, produkta vai iepakojuma vai to tehnisko raksturojumu nepārprotamai identifikācijai. Kravas sertifikāts šo noteikumu izpratnē ir kravas (preces, produkta vai iepakojuma) saturu un tehniskos raksturojumus apliecinošs piegādātāja apstiprināts dokuments (oriģināls), kas satur nepieciešamo informāciju Nodokļa aprēķinam atbilstoši likmēm par preces, produkta vai iepakojuma fizisko vienību. Ja informācija par attiecīgo preci, produktu vai iepakojumu ir nepilnīga, piemērojama Nodokļa maksimālā likme, kas atbilstoši Likuma 8.pielikumā un šo noteikumu 5.pielikumā noteiktajai klasifikācijai paredzēta attiecīgajai grupai. Ja sniegta nepatiesa informācija, sankcijas piemērojamas Likuma 19.pantā noteiktajā kārtībā.

32. Ja Nodokļa maksātājs ir samaksājis Nodokli par Latvijā realizējamām pašražotām videi kaitīgām precēm un produktiem vai to izejvielām, kā arī par iepakojumu tā ievešanas brīdī Latvijas Republikas muitas teritorijā, pārskatā par Nodokļa aprēķinu šie maksājumi uzskatāmi par Nodokļa priekšapmaksu (avansa maksājumiem) un norādāmi Dabas resursu nodokļa pārskata (šo noteikumu 6.pielikums) 3.veidlapas 7.ailē. Par katru priekšapmaksas summu izdarāms ieraksts 3.veidlapas apakšējā tabulā. Pārskatam pievieno attiecīgos maksājumus apliecinošu dokumentu kopijas. Ja Nodokļa maksātājs Latvijas Republikas teritorijā realizē preces atkārtoti izmantojamā tarā, kuru iepērk no patērētājiem, Nodoklis aprēķināms un maksājams par ceturksnī realizētās un iepirktās taras apjomu starpību, pamatojoties uz grāmatvedības uzskaites dokumentiem. Nodokļa maksātāji, kuri atkārtoti izmantojamo taru izmanto importa vai eksporta operācijās, var saņemt Nodokļa atlaidi, ja šī tara ar atsevišķu muitas deklarāciju tiek noformēta kā ievesta uz laiku vai izvesta uz laiku."

8. Izteikt 36.punktu šādā redakcijā:

"36. Nodokli par dabas resursu ieguvi, vides piesārņojumu, videi kaitīgu preču un produktu, kā arī iepakojuma realizāciju iekšzemē aprēķina un iemaksā Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes noteiktajā budžeta kontā par iepriekšējo ceturksni līdz nākamā mēneša 20.datumam."

9. Izteikt 37.punkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

"37. Tie Nodokļa maksātāji, kuriem Nodokļa gada maksājums pēc pamatlikmēm paredzams mazāks par 100 latiem un kuri šo noteikumu 47.punktā noteiktajā kārtībā ir iekļauti īpašā sarakstā, Nodokli par iepriekšējo gadu iemaksā līdz nākamā gada 20.janvārim."

10. Izteikt 38.punktu šādā redakcijā:

"38. Nodokļa par iepakojumu aprēķina metodi atbilstoši likuma "Par dabas resursu nodokli" 8.pielikumam izvēlas Nodokļa maksātājs, ja viņš var nodrošināt minētajam aprēķinam nepieciešamos dokumentus. Ja Nodokļa maksātājs var dokumentāri pamatot iepakojuma materiālu kopējo svaru, bet nevar pamatot ziņas par atsevišķiem iepakojuma materiāliem, Nodokli var aprēķināt, piemērojot visaugstāko likmi, kas atbilst iepakojumā lietotajiem materiāliem, un attiecināt to uz visu iepakojumu. Iepakojuma materiāliem, kas neatbilst nevienai no Likuma 8.pielikumā minētajām likmju grupām, piemērojama Nodokļa zemākā likme."

11. Papildināt noteikumus ar 38. 1 , 38.2, 38.3 un 38.4 punktu šādā redakcijā:

"38.1 Nodokli pēc likmēm par iepakojuma materiāla svara vienību aprēķina, piemērojot atsevišķi Nodokļa likmes par katru iepakojuma materiāla veidu (arī par transporta un primāro vai pircēja iepakojumu) un attiecīgos aprēķinus summējot. Par pamatu aprēķiniem muitā kalpo kravas sertifikāts (atbilstoši šo noteikumu 31.punktam), bet iekšzemē - materiālu uzskaites grāmatvedības dokumenti un iepakojuma materiālu izlietojuma normas.

38.2 Nodokli pēc likmēm par iepakotas preces vai produkta svara vai tilpuma vienību aprēķina, piemērojot atsevišķi tās Nodokļa likmes, kuras atbilst preces vai produkta iepakojuma sastāvā sastopamajiem materiāliem, un attiecīgos aprēķinus summējot. Aprēķina bāze ir produkta tīrsvars vai tīrais tilpums, bet, ja šādas informācijas nav, - neto svars vai tilpums. Mērvienība nosakāma atbilstoši Latvijas preču kombinētajā nomenklatūrā noteiktajai attiecīgās preces vai produkta pamatmērvienībai. Dokumentārais pamats aprēķiniem muitā ir kravas deklarācijā sniegtā informācija par preci, produktu vai iepakojumu, bet iekšzemē - produkcijas realizācijas grāmatvedības uzskaites dokumenti.

38.3 Nodokļa apmēru procentos no iepakojuma vērtības aprēķina no iepakojuma kopējās vērtības pēc vienotas likmes. Dokumentārais pamats Nodokļa aprēķiniem muitā ir preču vai produktu pirkšanas dokumenti, kas uzskatāmi par iepakojuma muitas vērtību apliecinošu deklarāciju (nedeklarējot iepakojumu kā preci), ja tajos atsevišķi norādīta visu iepakojuma materiālu kopējā vērtība (summa). Iekšzemē ražotu preču vai produktu iepakojuma vērtību dokumentāri pamato ar dalītu iepakojuma izmaksu uzskaiti uzņēmumā.

38.4 Nodokļa apmēru procentos no ievesto preču muitas vērtības vai iekšzemē ražoto preču realizācijas cenas (bez akcīzes nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa) aprēķina pēc vienotas likmes. Dokumentārais pamats Nodokļa aprēķiniem muitā ir muitas kravas deklarācija, bet iekšzemē - produkcijas realizācijas grāmatvedības uzskaites dokumenti. Šo metodi lieto, ja nav dokumentāra pamata citas metodes lietošanai."

12. Izteikt 39.punktu šādā redakcijā:

"39. Visu vienreiz lietojamo plastmasas trauku un galda piederumu realizācija sabiedriskajā ēdināšanā ir uzskatāma par preces iesaiņošanu un, tāpat kā aerosolu baloniņu imports un realizācija, ir apliekama ar Nodokli atbilstoši Likuma 9.panta ceturtajai daļai un 8.pielikumam."

13. 41.punktā:

13.1. papildināt ievaddaļu aiz vārdiem "ārpus Latvijas Republikas" ar vārdiem "vai ieved uz laiku (arī pagaidu ievešana pārstrādei)";

13.2. izteikt 41.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"41.2. videi kaitīgu preču un produktu (to kompensācijas produktu) eksportu apliecinoši dokumenti: ar ārvalstu fiziskajām un juridiskajām personām noslēgti līgumi, preču transporta pavadzīmes, preču un taras specifikācija, muitas kravas deklarācija (vai tās kopija) ar atzīmi, ka attiecīgās preces vai produkti ir izvesti no Latvijas Republikas muitas teritorijas;".

14. Izteikt 47. un 48.punktu šādā redakcijā:

"47. Šo noteikumu 10.punktā minētās iestādes līdz kārtējā gada 10.aprīlim iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajās iestādēs Nodokļa maksātāju sarakstus un informāciju par grozījumiem Nodokļa maksātāju sarakstā (divu nedēļu laikā pēc attiecīgajām izmaiņām). Informācija par tiem Nodokļa maksātājiem, kuriem Nodokļa gada maksājums pēc pamatlikmēm paredzams mazāks par 100 latiem, tiek iesniegta atsevišķā sarakstā.

48. Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajām iestādēm 10 dienu laikā pēc Nodokļa samaksas pilnā apmērā un Dabas resursu nodokļa pārskata (6.pielikums) par ceturksni saņemšanas jāpārskaita samaksātās Nodokļa summas attiecīgajos vides aizsardzības speciālā budžeta kontos."

15. Aizstāt 49.1.apakšpunktā vārdus "30 procentus" ar vārdiem "40 procentus".

16. Papildināt 49.6.apakšpunktu aiz vārdiem "nokavējuma naudas" ar vārdiem "un pamatparāda palielinājuma".

17. Svītrot 50.punktu.

18. Aizstāt 51.punktā vārdus "40 procentus (Rīgā - 70 procentus)" ar vārdiem "60 procentus".

19. Papildināt 66.punktu ar šāda satura tekstu:

"Uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) piešķirtās subsīdijas ir Nodokļa atmaksa un nav apliekamas ar pievienotās vērtības nodokli."

20. Izteikt Pārejas jautājumus šādā redakcijā:

"Pārejas jautājumi

80. Visi Nodokļa maksājumi, kas veikti pēc 1997.gada 20.janvāra (arī samaksātās Nodokļa pārrēķina un parāda summas par iepriekšējiem laikposmiem), sadalāmi šādi:

80.1. 40 procenti - valsts vides aizsardzības speciālajā budžetā;

80.2. 60 procenti - pagastu un pilsētu pašvaldību vides aizsardzības speciālajos budžetos.

81. Saskaņā ar likuma "Grozījumi likumā "Par dabas resursu nodokli"" 4., 5., 9.pantu un 10.panta trešo daļu pārmaksātās Nodokļa summas pēc Nodokļa maksātāja rakstiska iesnieguma un pārrēķinu un pārmaksu apliecinošo dokumentu saņemšanas Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes ieskaita kā avansa maksājumus."

21. 1.pielikumā:

21.1. aizstāt ailē "Bīstamības klase":

21.1.1. vārdu "netoksiski" ar vārdu "nebīstami";

21.1.2. vārdu "toksiski" ar vārdu "bīstami";

21.1.3. vārdus "īpaši toksiski" ar vārdiem "īpaši bīstami";

21.2. svītrot piezīmju 4.punktā vārdu "faktiski".

22. Aizstāt 2.pielikuma ailē "Bīstamības klase" vārdu "netoksiski" ar vārdu "nebīstami".

23. Aizstāt 2.pielikuma ailē "Izmešu nosaukums" vārdus "Ogļūdeņraži (CnHn)" ar vārdiem "Ogļūdeņraži (CnHm)".

24. Aizstāt 3.pielikuma ailē "Bīstamības klase" vārdu "netoksiskas" ar vārdu "nebīstamas".

25. Izteikt 5.pielikumu jaunā redakcijā (1.pielikums).

26. 6.pielikumā:

26.1. aizstāt 1.veidlapā vārdus "Pārskata pareizību pārbaudīja" ar vārdiem "Pārskatu saskaņoja";

26.2. izteikt 3.veidlapu jaunā redakcijā (2.pielikums);

26.3. izteikt 4.veidlapu jaunā redakcijā (3.pielikums);

26.4. 5.veidlapā:

26.4.1. papildināt veidlapu ar jaunu 5.aili (attiecīgi mainīt aiļu numerāciju) šādā redakcijā:

........................................................................

"Faktiskais apjoms

no gada sākuma

........................................................................

5";

26.4.2. papildināt veidlapu ar šāda satura tekstu:

"Aprēķinu sagatavoja: ...........................................................................................

(uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) vadītāja paraksts un tā atšifrējums)

Grāmatvedis: ........................................................................................................

(paraksts un tā atšifrējums)

Saskaņots: ............................................................................................................

(reģionālās vides pārvaldes inspektora paraksts un tā atšifrējums)

Datums .................................... Z.v. ".

27. Svītrot 7.pielikumā šāda satura tekstu:

"........................ rajona padomei".

28. 9. pielikumā:

28.1.izteikt tabulas 1.punktu šādā redakcijā:

"1.

Minerāleļļas

kg

0,016

0,004

0,012

";

28.2. izteikt tabulas 6., 7. un 8.punktu šādā redakcijā:

"6.

Stikla tara (atkārtotai izmantošanai)

gabals

ar tilpumu:

līdz 0,33 l

0,015

0,005

0,01

no 0,34 l līdz 0,50 l

0,02

0,01

0,01

no 0,51 l līdz 1,00 l

0,03

0,01

0,02

no 1,01 l līdz 3,00 l

0,04

0,02

0,02

vairāk nekā 3,00 l

0,06

0,02

0,04

7.

Stikla lauskas pārstrādei

kg

0,02

0,01

0,01

8.

Izlietotais iepakojums utilizācijai:

kg

no plastmasas (polimēru) izejmateriāliem

0,0375

0,015

0,0225

no metāla izejmateriāliem

0,025

0,01

0,015

no papīra un kartona laminātiem ar

polimēru vai metāla komponentiem

0,03

0,012

0,018

no koksnes vai citu dabīgo šķiedru

izejmateriāliem

0,005

0,002

0,003"

28.3. svītrot tabulas 9.punktu.

Ministru prezidents A.Šķēle

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs,

Ministru prezidenta biedrs A.Gorbunovs

1.pielikums

Ministru kabineta

1997.gada 17.jūnija noteikumiem nr. 214

"Nodokļa likmju grupām atbilstošo videi kaitīgo preču un produktu klasifikācija un tehniskie raksturojumi

Preču nosaukums

Tehniskie raksturojumi

Likme

un kods

un aprēķinu metode

1

2

3

Smēreļļas;

pārējās eļļas:

Kravas masa ( m (kg)

0,02 x m (Ls)

2710 00 810

specifiskiem pārstrādes procesiem

2710 00 830

ķīmiskām pārvērtībām procesos, izņemot

2710 00 910.subpozīcijā minētos

2710 00 850

maisījumiem saskaņā ar terminiem, kas minēti

šīs grupas 6.papildpiezīmē citām vajadzībām:

2710 00 870

motoreļļas, kompresoru smēreļļas, turbīnu smēreļļas

2710 00 880

šķidrumi hidrauliskajām iekārtām

2710 00 890

baltās eļļas, šķidrais parafīns

2710 00 920

mehānismu zobratu pārnesumu eļļas un reduktoru eļļas

2710 00 940

metālapstrādes vielas, veidņu eļļas, pretkorozijas eļļas

2710 00 960

elektroizolācijas eļļas

2710 00 980

pārējās smēreļļas un pārējās eļļas

2712 10 100

naftas vazelīns neapstrādāts (petrolatums)

Eļļošanas

materiāli:

Kravas masa ( m (kg)

0,02 x m (Ls)

3403 19 100

kas satur 70% vai vairāk naftas eļļas vai eļļas, kas

iegūtas no bitumenminerāliem, bet nav pamatkomponenti

3403 19 910

mašīnu, mehānismu un transportlīdzekļu eļļošanas

līdzekļi, kas satur naftas eļļas

3403 19 990

pārējie

3403 99 100

mašīnu, mehānismu un transportlīdzekļu eļļošanas līdzekļi

Ozona slāni

noārdošas vielas:

Vielas tips un masa (kg)

2903 14 000

tetrahlorogleklis

1,10 (Ls/kg)

2903 19

pārējie halogenētie ogļūdeņražu atvasinājumi

0,10 (Ls/kg)

2903 30 330

brommetāns (metilbromīds)

0,70 (Ls/kg)

2903 42 000

dihlordifluormetāns, freons-12 (HFO-12)

1,00 (Ls/kg)

2903 43 000

trihlortrifluoretāns, freons-13 (HFO-13)

0,80 (Ls/kg)

2903 46 200

bromtrifluormetāns (halons-1301)

10,00(Ls/kg)

2903 46 900

dibromtetrafluoretāns (halons-2402)

6,00 (Ls/kg)

2903 46 100

bromhlordifluormetāns (halons-1211)

3,00 (Ls/kg)

Ugunsdzēšu sastāvi

un lādiņi; uzlādēti

ugunsdzēši

3813 00 000

Vielas tips un masa (kg)

Atbilstoši

vielas tipam

un masai

Visu veidu riepas:

Masa (kg)

0,05 (Ls/kg)

4011

jaunas gumijas pneimatiskās riepas

4012

atjaunotas vai lietotas pneimatiskās riepas; gumijas

cietās vai puspneimatiskās riepas, riepas ar maināmiem

protektoriem un loka centrs

Strāvas akumulatori

un ķīmiskie strāvas avoti:

primārie elementi

un primārās baterijas:

15%

8506 10

mangāna dioksīda

8506 30

dzīvsudraba oksīda

8506 40

sudraba oksīda

8506 50

litija

8506 60

gaisa-cinka

8506 80

pārējie

8507 30

niķeļa-kadmija akumulatori

8507 40

dzelzs-niķeļa akumulatori

8507 80

pārējie akumulatori

Svina

akumulatori:

Akumulatora strāvas ietilpība (Ah)

8507 10

8507 20

līdz 50 Ah

1,50 (Ls/gab.)

no 51 līdz 100 Ah

3,00 (Ls/gab.)

no 101 līdz 150 Ah

4,50 (Ls/gab.)

no 151 un vairāk Ah

6,00 (Ls/gab.)

Dzīvsudraba spuldzes

8539 32 100

0,10 (Ls/gab.)"

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs,

Ministru prezidenta biedrs A.Gorbunovs


Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!