• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas dokumenti (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.1997., Nr. 145/147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43932

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētāja paziņojumi

Vēl šajā numurā

17.06.1997., Nr. 145/147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iesniegumi

Par likumprojektu

“Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē”

(Saeimas dok.nr.2863)

Izdarīt Latvijas Republikas Satversmē šādus grozījumus.

1. Papildināt 58.pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

(2) “Ministru kabinets veic pašvaldību pārraudzību, lai nodrošinātu to darbības atbilstību likumam.”

2. Izteikt 61.pantu šādā redakcijā:

“Ministru kabinets apspriež visus atsevišķu ministriju un pašvaldību izstrādātos likumprojektus, kā arī jautājumus, kuri attiecas uz vairāku ministriju darbību un atsevišķu kabineta locekļu ierosinātus valsts politikas jautājumus.”

3. Aizstāt 81.panta otrajā teikumā vārdus “Saeimas vēlēšanu likumu” ar vārdiem “Saeimas un pašvaldību vēlēšanu likumus”.

4. Papildināt Satversmi ar astoto nodaļu šādā redakcijā:

“8.nodaļa

Pašvaldība

89. Katrā administratīvajā teritorijā ir vēlēta pašvaldība. Pašvaldības ievēlēšanas kārtību un kompetenci nosaka likums.

90. Pašvaldībai ir patstāvīgs budžets.”

Saeimas deputāti: K.Čerāns, I.Liepa, J.Mauliņš, O.Kostanda, E.Zelgalvis

1997.gada 12.jūnijā

Par likumprojektu

“Saeimas deputātu darbības nodrošinājuma likums”

(Saeimas dok.nr.2859, 2859 b)

Saeimas Prezidijam

Saskaņā ar Satversmes 65.pantu likumdošanas iniciatīvas kārtībā iesniedzam Saeimas izskatīšanai likumprojektu “Par Saeimas deputātu darbības nodrošināšanu”.

E.Grinovskis, V.Kalnbērzs, I.Bišers, G.Grīnblats, N.Pēterkops,

P.Putniņš, P.Kļaviņš, Ā.Ločmelis, R.Apalups, J.Rubulis, A.Pētersons, P.Keišs, J.Bunkšs, A.Naglis, J.Kalviņš, A.Lambergs, A.Saulītis,

R.Jurdžs, O.Grīgs, L.Stašs, O.Dunkers, R.Leitena, A.Rugāte,

J.Vidiņš, E.Bāns, O.Grinbergs, A.Golubovs, M.Rudzītis

6.Saeimas Prezidijam

Daru zināmu, ka atsaucu savu parakstu no deputātu ierosinātā likumprojekta “Saeimas deputāta darbības nodrošinājuma likums”.

Ar cieņu!

1997.gada 16.jūnijā Oskars Grīgs

1.nodaļa. Saeimas deputātu atalgojums un kompensācijas

1.pants. Saeimas deputāts saņem algu septiņdesmit piecu procentu apmērā no ministra atalgojuma.

Saeimas priekšsēdētājam alga tiek palielināta par 50 procentiem, Saeimas Prezidija locekļiem — par 30 procentiem, Saeimas komisiju un frakciju priekšsēdētājiem — par 20 procentiem, Saeimas komisiju un frakciju priekšsēdētāju vietniekiem un Saeimas komisiju sekretāriem par 10 procentiem.

2.pants. Par piedalīšanos Saeimas komisiju un apakškomisiju sēdēs deputātiem tiek izmaksāta papildu atlīdzība, kuras apmērus nosaka Saeimas Prezidijs Saeimas budžeta ietvaros.

3.pants. Par Saeimas plenarsēžu, kā arī komisiju un apakškomisiju sēžu neapmeklēšanu bez attaisnojošiem iemesliem deputātu atalgojums var tikt samazināts Saeimas Kārtības rullī paredzētā kārtībā un apmēros.

4.pants. Saeimas deputātiem no Saeimas budžeta tiek kompensēti izdevumi, kas radušies, realizējot savas pilnvaras.

Saeimas deputātiem izmaksā kompensācijas korespondences un sakaru pakalpojumu segšanai, kompensācijas transporta izdevumu segšanai, kompensācijas dzīvojamās telpas īres izdevumu segšanai, reprezentācijas izdevumu segšanai un kompensācijas ārvalstu komandējumu izdevumu segšanai.

5.pants. Kompensācijas korespondences un sakaru pakalpojumu segšanai izmaksā 5 procentu apmērā no deputāta mēnešalgas.

6.pants. Kompensācijas transporta izdevumu segšanai izmaksā tiem deputātiem, kuriem dienesta lietošanā nav nodota Saeimas autobāzes automašīna. Kompensācijas apmērs ir 25 procenti no deputāta mēnešalgas. Ja Saeimas deputāts dzīvo 50—150 kilometru attālumā no Rīgas, tad kompensācija tiek izmaksāta 35 procentu apmērā no mēnešalgas, bet, ja viņš dzīvo vairāk nekā 150 kilometru attālumā no Rīgas, tad 45 procentu apmērā no deputāta mēnešalgas.

7.pants. Kompensācija telpu īres izdevumu segšanai tiek izmaksāta 15 procentu apmērā no mēnešalgas tiem deputātiem, kuru pastāvīgā dzīves vieta ir ārpus Rīgas un kuri neizmanto kompensāciju transporta izdevumu segšanai.

8.pants. Kompensācija reprezentācijas izdevumu segšanai tiek izmaksāta Saeimas deputātiem 10 procentu apmērā no deputāta mēnešalgas, bet Saeimas Prezidija locekļiem, komisiju un frakciju priekšsēdētājiem — 15 procentu apmērā no deputāta mēnešalgas.

9.pants. Kompensācija ārvalstu komendējumu segšanai ietver dienas naudu atbilstoši Saeimas Prezidija apstiprinātajām likmēm, faktiskos izdevumus par viesnīcu un transportu, kā arī ceļa izdevumus pēc 1.klases tarifa neatkarīgi no transporta veida.

10.pants. Ja deputāts saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli ar Saeimas lēmumu tiek atstādināts no Saeimas darba, viņš atstādināšanas laikā zaudē tiesības uz algu un kompensācijām. Ja atstādināšana tiek atzīta par nepamatotu, deputātam izmaksā visu viņa atstādināšanas laikā neizmaksāto algu un kompensācijas.

2.nodaļa. Sociālās un citas garantijas

11.pants. Saeima no budžeta līdzekļiem apmaksā Saeimas deputātu veselības apdrošināšanas maksājumus.

12.pants (1) Deputātam, kura pilnvaras ir izbeigušās sakarā ar Saeimas pilnvaru izbeigšanos vai arī sakarā ar to, ka savas pilnvaras atjaunojis deputāts, kurš tās bija nolicis uz laiku, kamēr viņš pilda ministra pienākumus Ministru kabinetā, ir tiesības saņemt pārejas pabalstu.

(2) Pārejas pabalsta apmēru nosaka viena mēneša deputāta algas apmērā par katru pilnu kalendāra gadu, kad viņš ir pildījis Saeimas deputāta pienākumus, bet ne vairāk kā sešu mēnešu deputāta algas apmērā. Ja Saeimas deputāts ir pildījis deputāta pienākumus mazāk par vienu gadu, viņš saņem izstāšanās pabalstu viena mēneša deputāta algas apmērā.

(3) Ja Saeimas deputāta pilnvaras ir izbeigušās sakarā ar Saeimas pilnvaru izbeigšanos, bet viņš ir ievēlēts arī nākošās Saeimas sastāvā, viņš pārejas pabalstu nesaņem.

13.pants. Ja Saeimas deputāts mirst deputāta pienākumu pildīšanas laikā, viņu apglabā uz valsts rēķina. Viņa ģimenei izmaksā pabalstu tādā apmērā, kāds pārejas pabalsts miršanas brīdī pienāktos pašam deputātam.

14.pants. Personām, kas ir pildījušas Saeimas deputāta pienākumus ne mazāk kā vienas Saeimas pilnu darbības laiku, pēc 60 gadu vecuma sasniegšanas ir tiesības saņemt no Saeimas budžeta deputāta pensiju septiņdesmit piecu procentu apmērā no Saeimas deputāta algas pensijas izmaksas brīdī. Personām, kuras Saeimas deputāta pienākumus ir pildījušas ne mazāk par diviem gadiem, ir tiesības uz pensiju piecdesmit procentu apmērā no Saeimas deputātu algas pensijas saņemšanas brīdī. Stāžā deputāta pensijas saņemšanai ir ieskaitāms arī laika posms, kad deputāts ir nolicis mandātu uz Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra, ministra vai valsts ministra pildīšanas laiku.

15.pants. (1) Saeimas deputātiem, kuri deputāta pienākumu pildīšanas laikā pilnīgi vai daļēji zaudējuši darbaspējas, tiek piešķirta deputāta invaliditātes pensija neatkarīgi no darba stāža.

(2) Deputāta invaliditātes pensijas apmērs ir:

1) pirmās grupas invalīdiem — 75 procenti no deputāta algas;

2) otrās grupas invalīdiem — 50 procenti no deputāta algas;

3) trešās grupas invalīdiem — 25 procenti no deputāta algas.

16.pants. (1) Deputāta pensiju nevar saņemt personas, kuras saņem atalgojumu par kāda cita darba veikšanu, izņemot radošo, zinātnisko vai pedagoģisko darbu.

(2) Saeimas deputātam, kurš pēc deputāta invaliditātes pensijas piešķiršanas turpina pildīt deputāta pienākumus, izmaksā 30 procentus no piešķirtās pensijas.

(3) Deputāta pensija un deputāta invaliditātes pensija tiek maksāta no Saeimas līdzekļiem. Deputāta pensiju un deputāta invaliditātes pensiju nevar saņemt vienlaicīgi ar pensiju no sociālās nodrošināšanas fonda līdzekļiem.

17.pants. Saeimas deputātiem izmaksājamās kompensācijas un pabalsti, kā arī deputātu pensijas netiek apliktas ar nodokļiem.

Pārejas noteikums

Šis likums stājas spēkā, sākot ar 1998.gada 1.janvāri.

Par pavasara sesijas pagarināšanu līdz rudens sesijai

(Saeimas dok.nr.2870)

Saeimas Prezidijam

Lūdzam iekļaut nākošās plenārsēdes darba kārtībā lēmuma projektu par pavasara sesijas pagarināšanu līdz rudens sesijai.

Saeimas deputāti: M.Lujāns, G.Valdmanis, L.Stašs, J.Ādamsons, O.Deņisovs, A.Kreituss, V.Kalnbērzs, K.Čerāns,

1997.gada 12.jūnijā I.Liepa, O.Kostanda

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!