• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finansu ministra pirmās simt dienas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.1997., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43828

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija

Vēl šajā numurā

11.06.1997., Nr. 141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu ministra pirmās simt dienas

7.jūnijā apritēja simt dienas, kopš finansu ministra amatu pilda Roberts Zīle. Vakar, 10.jūnijā, atskatam uz paveikto un tuvākās nākotnes plāniem ministrs veltīja preses konferenci.

Sarunu ar žurnālistiem Roberts Zīle sāka ar, viņaprāt, būtiskāko no paveiktā.

Finansu ministrija, projektējot 1998.gada budžetu, jau ir nonākusi līdz “mērķa griestu” noteikšanai ministrijām un resursiem valsts pamatbudžetā, kas nozīmē budžeta lielo proporciju iezīmēšanu. Projekts tiks izskatīts šīs nedēļas Ministru kabineta sēdē. Jau tagad ir skaidrs, ka arī nākamā gada budžetā netiek plānots finansu deficīts. Bet fiskālais deficīts līdz pat 2000.gadam tiek plānots 1 procenta līmenī attiecībā pret iekšzemes kopproduktu. Straujāk tiks palielināts valsts investīciju programmu apjoms salīdzinājumā ar attiecību starp 1997. un 1996.gadu. Skaitliskā izteiksmē šis palielinājums atbilstoši valdības darba programmai varētu nozīmēt investīciju pieaugumu par aptuveni 50 procentiem, salīdzinot ar pagājušo gadu. Cerams, līdz pavasara sesijas sākumam Saeimā būs pieņemti arī grozījumi likumā par 1997.gada budžetu — jau šonedēļ paredzēts valdībā izskatīt deputātu iesniegtos priekšlikumus likumprojekta otrajam lasījumam.

Viens no Roberta Zīles nodomiem likumdošanas sakārtošanas jomā, stājoties finansu ministra amatā, ir bijis ar likumu noteikt, ka jebkuras izmaiņas nodokļu likmēs ir obligāti saistāmas ar budžeta grozījumiem. Lai turpmāk šāda prakse būtu likumpamatota, tiek gatavoti projekti grozījumiem Saeimas Kārtības rullī un likumā par budžeta un finansu vadību. Šis princips praksē parādās jau tagad, reizē Saeimas izskatīšanai tiek iesniegts grozījumu projekts budžetā un priekšlikums par akcīzes nodokļa paaugstināšanu alkoholam.

Pabeigts darbs pie jaunās ienākumu nodokļa redakcijas — iedzīvotāju un uzņēmumu ienākumu nodokļu regulējums vienā likumdošanas aktā jau guvis akceptu valdībā un nosūtīts izskatīšanai Saeimā. Pieņemšanas gadījumā tas stāsies spēkā jau 1998.gada 1.janvārī.

Analizējot Latvijas virzību uz integrāciju Eiropas Savienības nodokļu likumdošanā, Eiropas integrācijas padomē ir konstatēts, ka pirmā līmeņa direktīvas jau izpildītas. Vēl risināms jautājums ir akcīzes nodokļa likmju prognozēšana laika posmā līdz 2000.gadam, kas saskaņojama arī ar pārējām Baltijas valstīm.

Vērtējot Finansu ministrijas darbību vērtspapīru jomā, Roberts Zīle par veiksmīgu uzskata divu gadu valsts obligāciju izlaišanu šā gada 23.aprīlī ar 9,5 procentu likmi. Pašlaik tiek apspriests jautājums par nākamo valsts vērtspapīru izlaidi finansu tirgū, tas varētu notikt jau gadu mijā.

Sekmīgi darbojies Finansu ministrijas pārraudzībā esošais Satiksmes birojs, īsā laikā apstiprināšanai Ministru kabinetā sagatavojot noteikumu projektus, kas ļāvuši jau ar 1.jūniju uzsākt sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!