• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsu sadarbības iespējām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.06.1997., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43742

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Valsts prezidenta - Latvijas Vēstnieks

Vēl šajā numurā

04.06.1997., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mūsu sadarbības iespējām

Erkans Gezers, Turcijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, — “Latvijas Vēstnesim”

Šī ir Turcijas Republikas prezidenta Suleimana Demirela atbildes vizīte — tikai pirms dažiem mēnešiem, šī gada februārī, notika Latvijas Republikas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa valsts vizīte Turcijā. Kā attīstījušās Latvijas un Turcijas attiecības laikā starp abām valsts vizītēm? Šo jautājumu “Latvijas Vēstneša” ārpolitikas redaktors gribēja noskaidrot sarunā ar Turcijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Erkanu Gezeru ( Erkan Gezer ).

Jūsu ekselence, kā jūs vērtējat pašreizējās Latvijas un Turcijas attiecības?

— Gribu teikt, ka attiecības starp Turciju un Latviju ļoti strauji un dziļi progresē. Pirmkārt, tikai trīs mēnešus pēc Latvijas prezidenta Ulmaņa kunga vizītes Turcijā ir izskatīti un sagatavoti parakstīšanai četri jauni līgumi papildu septiņiem starpvalstu līgumiem, kas jau ir parakstīti iepriekšējo augsta līmeņa vizīšu laikā. Otrkārt, mēs rodam praktisku ceļu tālākai sadarbībai ekonomikā, tirdzniecībā un citās jomās. Arī tas tiks apspriests prezidenta Demirela vizītes laikā. Paredzēts arī parakstīt līgumu par Biznesa padomes nodibināšanu, lai pulcētu abu valstu privātā sektora pārstāvjus un citus darījuma aprindu cilvēkus. Pēc mūsu attiecību tiesisko ietvaru noformēšanas darījumu aprindu cilvēkiem ir jātiekas un jāizlemj par viņu sadarbības ceļiem un iespējām dažādās jomās un virzienos. Mēs arī redzam, ka abu valstu biznesmeņi var patiešām sekmīgi sadarboties un paplašināt savus abpusēji izdevīgos sakarus, pat dibinot kopuzņēmumus. Tam ir visas iespējas. Tā ka domāju, mūsu valstu attiecības ir teicamas. Un nākotne ļoti cerīga.

Ko mēs, jūsuprāt, varam sagaidīt no prezidenta Demirela vizītes Latvijā, domājot par politiskajiem un arī psiholoģiskajiem aspektiem mūsu tautu attiecībās?

Šodien ikvienai valstij ir ļoti grūti palikt izolētai. Šis ir politiskās globalizācijas laikmets. Valstīm ir jāiziet no saviem ietvariem un jāsadarbojas visdažādākajās jomās. Jāapmainās ar šādām vizītēm, lai labāk saprastu pašas sevi un citas valstis. Šajā aspektā, es domāju, Turcija jau ilgu laiku galvenajos vilcienos ir bijusi Eiropas ģimenes locekle. Un, pats galvenais, Turcija jau sen ir NATO locekle. No šī viedokļa Turcijas un Latvijas kontaktiem nav tikai stratēģiska nozīme vien. Tie ir svarīgi arī no šodienas pasaules viedokļa.

— Atliek pajautāt — kā jūs iztēlojaties mūsu valstu sadarbības nākotni?

— Lielā mērā atbilde izriet no jau teiktā. Tagad, kad Latvija ir atjaunojusi savu neatkarību, jūsu galvenais mērķis ir integrēties Eiropas un transatlantiskajās institūcijās. Arī mēs, turki, esam iesaistījušies šajā procesā un ejam tajā pašā virzienā. Mūsu valsts jau ir NATO locekle, un mēs arī sadarbojamies ar dažādām Eiropas organizācijām. Šo sadarbību paplašinām, tā ir ļoti svarīga gan Latvijai, gan arī Turcijai. Līdz ar to mums ir jo lielāka interešu kopība un pamats patiešām ciešam un abpusēji ieinteresētam dialogam, ko prezidenta Demirela valsts vizītes laikā Latvijā atkal risinās mūsu valstu vadītāji, politiķi un arī darījumu aprindu pārstāvji. Mēs patiešām varam sadarboties jau daudzās jomās. Esmu pārliecināts, ka, attīstot šo sadarbību, starp mūsu valstīm joprojām padziļināsies savstarpēja izpratne, vienlaikus veicinot abu valstu integrāciju Eiropas struktūrās.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!