• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Ukrainas prezidentu kopīgais komunikē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.05.1997., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43677

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Ukrainas prezidentu kopīgais komunikē (angliski)

Vēl šajā numurā

28.05.1997., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Ukrainas prezidentu kopīgais komunikē

Igaunija, Tallina 1997.gada 27.maijs

1997.gada 27.maijā Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Ukrainas prezidenti tikās Tallinā, lai apspriestu kopējo interešu jautājumus, tai skaitā divpusējo un reģionālo sadarbību, Eiropas integrāciju un drošību.

Prezidenti apsprieda nepieciešamību pastiprināt pūles, lai izveidotu stabilu, drošu, integrētu un vienotu Eiropu, kurā neviena valsts neapdraud otru, un uzsvēra, ka katrai valstij ir tiesības izvēlēties līdzekļus savas drošības nostiprināšanai, ieskaitot alianses līgumus, kas ir viens no galvenajiem EDSO principiem.

Prezidenti uzsvēra savu kopīgo pozīciju attiecībā uz to, ka NATO būtu jāpaliek atvērtai visām valstīm, kas tiecas pēc dalības šajā organizācijā, un ka šīs valstis tiks uzaicinātas pievienoties aliansei tad, kad tās būs gatavas izpildīt dalībvalsts prasības. Prezidenti sadarbosies, lai pastiprinātu sadarbību programmas “Partnerattiecības mieram” ietvaros un tādējādi veiksmīgāk vērstos pret jauniem drošības izaicinājumiem, ar kuriem saskaras visa Eiropa.

Prezidenti izteica savu apmierinājumu, ka tajā pašā dienā Parīzē NATO un Krievija ir parakstījušas Attiecību pamatu aktu par divpusēju sadarbību un drošību. Pēc prezidentu domām, Attiecību pamatu akts pastiprina savstarpēju uzticību, drošību un stabilitāti eiroatlantiskajā telpā.

Prezidenti uzsvēra NATO un Ukrainas sadarbības līguma, kas ir jāparaksta NATO Madrides samita laikā, nozīmīgumu. Prezidenti atzīmēja, ka šis dokuments būs viens no galvenajiem faktoriem Eiropas stabilitātes nodrošināšanai.

Prezidenti atzina par savu kopējo mērķi integrāciju Eiropas struktūrās un politisko un ekonomisko attiecību ar Eiropas Savienību nostiprināšanu, lai nākotnē kļūtu par dalībvalstīm.

Prezidenti paziņoja par savu vēlmi attīstīt draudzīgas un konstruktīvas attiecības ar kaimiņiem, kā arī ar citām valstīm, tādējādi veicinot reģiona un visas Eiropas stabilitāti, uzplaukumu un demokrātisko attīstību.

Prezidenti apsvēra tālāku ziemeļu un dienvidu Eiropas ekonomiskās sadarbības pastiprināšanu, kā arī uzlabotu sadarbību starp reģionālām organizācijām. Tas paātrinātu reģionālo ekonomisko attīstību, kas atbilst visu pušu interesēm. Prezidenti izteica uzskatu, ka efektīva pastāvošās infrastruktūras izmantošana un netraucēti tranzītpārvadājumi ļautu pilnībā realizēt potenciālo tirdzniecību un ieguldījumus.

Neoficiāls tulkojums no angļu valodas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!