• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie mūsu visu naudas maka. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.1997., Nr. 126/127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43612

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Triju Zvaigžņu ordeņa goda zīmes - zemes un meža darbiniekiem. Informācija.

Vēl šajā numurā

23.05.1997., Nr. 126/127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie mūsu visu naudas maka

Aivars Veiss, Latvijas Valsts kases pārvaldnieks, — “Latvijas Vēstnesim”

— Kad ir izveidota Valsts kase, un kāda ir tās vieta mūsu valsts finansu sistēmā?

— 1992.gada 28.decembrī Ministru padome pieņēma lēmumu par Valsts kases funkciju nodošanu Finansu ministrijas kompetencē. Tas bija laiks, kad Latvijas Banka sāka pildīt tikai valsts centrālās bankas pienākumus un vairs nenodarbojās ar budžeta izpildes nodrošināšanu un citām tai neraksturīgām saimnieciskām funkcijām, kas līdz ar to nonāca Finansu ministrijas un Valsts kases pārziņā. Minētais Ministru padomes lēmums noteica pakāpenisku valsts budžeta kases izpildes funkciju pārņemšanu no Latvijas Bankas, realizēt valsts budžeta kases izpildi un nodrošināt budžeta resursu akumulēšanu izdevumu finansēšanai, kā arī valsts budžeta līdzekļu uzskaiti un atskaiti par tiem. Tā pakāpeniski 1993.gadā tika veidotas nepieciešamās struktūrvienības, sagatavoti pirmie dokumenti, slēgti attiecīgie līgumi un veikti citi sagatavošanas darbi, lai īstenotu valdības norēķinu sistēmas izveidošanas koncepciju. Pirmais Valsts kases nolikums tika apstiprināts 1993.gada 29.jūlijā. Taču joprojām augam un attīstāmies.

— Vai pašreizējā Valsts kase ir pēctece kādai pirmās Latvijas Republikas finansu iestādei?

— Jā, jau 1919.gada 25.martā — dažus mēnešus pēc valsts proklamēšanas — Ministru prezidents K.Ulmanis un finansu ministrs K.Puriņš parakstīja rīkojumu par valsts kases iekārtu (publicēts laikrakstā “Latvijas Pagaidu Vēstnesis”, 1919. gada 5. numurā). Valsts kases uzdevums tolaik bija — “pārvaldīt naudas līdzekļus un citas vērtības valsts vajadzībām saskaņā ar likumiem un Latvijas valdības rīkojumiem”.

— Kādas ir tradicionālās Valsts kases funkcijas attīstītās tirgus ekonomikas valstīs?

— Valstu kases arī šodien pārvalda attiecīgās valsts naudas līdzekļus, veic valsts parāda vadību, budžeta izpildi — valsts ieņēmumus un izdevumus, faktiski visu valsts sektora aktīvu un pasīvu uzskaiti.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!