• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas bruņoto spēku sadarbību un vienotību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.1997., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43565

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzņēmējdarbība un ekonomiskā noziedzība

Vēl šajā numurā

21.05.1997., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PRESES KONFERENCES

Par Baltijas bruņoto spēku sadarbību un vienotību

Vakar, 20.maijā, Aizsardzības ministrijā notika Baltijas valstu bruņoto spēku komandieru preses konference, kas bija veltīta kārtējai tikko Rīgā notikušajai apspriedei.

Preses konferencē piedalījās (attēlā no kreisās) Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris pulkvedis Johans Kerts, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris pulkvedis Juris Dalbiņš un Lietuvas Bruņoto spēku komandiera vietnieks pulkvedis Valds Tutkus.

Ievadā uzstājās Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris J.Dalbiņš, kurš atzīmēja, ka divu dienu laikā paveiktais darbs ir bijis produktīvs, apspriesti vairāki jautājumi par tālākām visu trīs valstu bruņoto spēku sadarbības iespējām. Pirmo J.Dalbiņš atzīmēja Baltijas miera nodrošināšanas bataljona tālākās attīstības un mērķu apspriešanu, jo, kā viņš atzīmēja, lai armijas vienība veiksmīgi attīstītos un darbotos, ir jābūt skaidri noteiktam mērķim. Nākotnē “Baltbatam” ir jāstrādā kā vienam veselam, līdz šim misijās Baltijas bataljons piedalījies ar atsevišķām rotām. Taču šobrīd “Baltbats” tam vēl nav gatavs materiālā nodrošinājuma dēļ — Bataljona apgāde misijas laikā izmaksā ļoti dārgi.Kā nākamo jautājumu, kurš tika izskatīts šajā apspriedē, J.Dalbiņš atzīmēja Baltijas apvienotās kuģu vienības projekta izstrādes iespēju apspriešanu. Tika lemts par šīs vienības pakļautības, vadības un atbildības principiem.

Apspriestas arī problēmas, kas saistītas ar vienotas gaisa telpas kontroles sistēmas izveidi visās trijās Baltijas valstīs. Šajā projektā, kā uzsvēra pulkvedis J.Dalbiņš, piedalās arī ASV.

Apspriedes laikā ir tapis plāns kopīgajām militārajām mācībām 1998. gadā. Šogad lielākās mācības “Baltic Challange” notiks Igaunijā.

Lai labāk sagatavotu štābu un apakšvienību komandējošā sastāva kadrus darbam kopīgās misijās, ir plānots izveidot štāba koledžuā mācību iestādi, kas atradīsies Igaunijā.

Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris Johans Kerts uzsvēra šādu apspriežu nozīmīgumu kopējas pozīcijas izstrādei konceptuālos jautājumos. Viņš atzīmēja: lai vēl vairāk uzlabotu Baltijas valstu sadarbību militārajā jomā, ir ļoti būtiski panākt, ka valdības pieņem politisku lēmumu par vienotu informācijas apmaiņu drošības jomā starp Latviju, Lietuvu un Igauniju.

Lietuvas Bruņoto spēku komandiera vietnieks Valds Tutkus atzīmēja lielo Latvijas politiķu interesi un atbalstu šīs apspriedes sakarā, kas ļauj cerēt uz valstu sekmīgu sadarbību militārajā jomā arī turpmāk.

Valds Tutkus pastāstīja par 1997.gadā Lietuvā notikušajām militārajām mācībām, kurās bija iesaistītas ap 300 tehniskās vienības. Kā uzsvēra Lietuvas Bruņoto spēku komandieris, 1998.gadā Lietuvā plānotās kopīgās Baltijas valstu militārās mācības pirmoreiz notiks brigādes līmenī — tas ir kārtējais solis uz priekšu, jo līdz šim mācības ir notikušas augstākais bataljona līmenī. Tādā veidā šīs mācības iezīmēs iespēju veidot kopīgu Baltijas valstu brigādi.

Arī V.Turkus uzsvēra nepieciešamību attīstīt sadarbību apmācību ziņā, jo tas ir pamats arī tālākai sadarbībai kopumā.

Ojārs Āboliņš,

“LV” korespondents

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!