• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1997. gada 13. maija noteikumi Nr. 180 "Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas garantijas (rezerves) fonda nolikums". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.1997., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43467-sauszemes-transportlidzeklu-ipasnieku-civiltiesiskas-atbildibas-obligatas-apdrosinasanas-garantijas-rezerves-fonda-nolikums

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.181

Noteikumi par sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas tipveida polisēm

Vēl šajā numurā

16.05.1997., Nr. 121

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 180

Pieņemts: 13.05.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 180

Rīgā 1997.gada 13.maijā (prot. nr.27 20.§)

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas garantijas (rezerves) fonda nolikums

Izdoti saskaņā ar Sauszemes transportlīdzekļu
īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās
apdrošināšanas likuma 44.panta sesto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas garantijas (rezerves) fonda (turpmāk - fonds) izveidošanas, uzkrāšanas, pārvaldīšanas un izlietošanas kārtību.

2. Fondu veido šajos noteikumos noteiktajā kārtībā uzkrāti naudas līdzekļi.

3. Fondam nav juridiskas personas statusa.

4. Fonds glabājas Satiksmes biroja kontos, kas tiek atvērti Valsts kasē. Kontu rīkotājs ir Satiksmes birojs.

5. Fonds un Satiksmes biroja līdzekļi ir nošķirti.

6. Fonda mērķis ir nodrošināt apdrošināšanas atlīdzību izmaksas Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā noteiktajos gadījumos.

II. Fonda dalībnieki

7. Fonda dalībnieki ir Satiksmes birojs un apdrošināšanas sabiedrības, kuras ir saņēmušas speciālu atļauju (licenci) sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātajai apdrošināšanai un veic regulārus maksājumus šajos noteikumos noteiktajā kārtībā un apmērā.

8. Fonda dalībnieku darbību fonda ietvaros un tās atbilstību Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma prasībām, šim nolikumam, kā arī citiem normatīvajiem aktiem kontrolē Satiksmes biroja valde.

III. Fonda veidošana un uzturēšana

9. Fondu veido:

9.1. fonda dalībnieku iemaksas;

9.2. iekasētie naudas sodi;

9.3. iekasētās soda naudas;

9.4. Satiksmes biroja regresa kārtībā atgūtie līdzekļi par ceļu satiksmes negadījumā nodarītajiem zaudējumiem;

9.5. ziedojumi un dāvinājumi.

10. Fonda dalībnieki iemaksas fondā veic latos. Satiksmes biroja regresa kārtībā atgūtos līdzekļus par ceļu satiksmes negadījumā nodarītajiem zaudējumiem, kā arī ziedojumus un dāvinājumus fondā var iemaksāt arī ārvalstu valūtā.

11. Fonda dalībnieki fondā veic šādas iemaksas:

11.1. apdrošinātāju vienreizējās iemaksas šo noteikumu 14.punktā noteiktajā apmērā;

11.2. atskaitījumus no sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas prēmijām šo noteikumu 16.punktā noteiktajā apmērā;

11.3. apdrošinātāju papildu iemaksas šo noteikumu 18.punktā noteiktajā apmērā.

12. Satiksmes birojs neveic šo noteikumu 11.punktā noteiktās fonda dalībnieku iemaksas.

13. Šo noteikumu 11.punktā noteikto fonda dalībnieku iemaksu summa veido fonda dalībnieku kopējo daļu fondā.

14. Vienreizējās iemaksas apmērs ir 5000 latu.

15. Apdrošināšanas sabiedrības, kuras ir saņēmušas speciālu atļauju (licenci) sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātajai apdrošināšanai, trīs nedēļu laikā pēc tās saņemšanas samaksā vienreizējo iemaksu.

16. Atskaitījumi no saņemto sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas prēmiju kopsummas ir 12 procenti.

17. Apdrošināšanas sabiedrības ieskaita Satiksmes biroja norādītajā norēķinu kontā naudas līdzekļus šo noteikumu 16.punktā minētajā apmērā 15 dienu laikā pēc pārskata perioda beigām (par pārskata periodu tiek uzskatīts viens kalendāra mēnesis).

18. Ja fondā nepietiek līdzekļu, lai nodrošinātu Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā noteiktās apdrošināšanas atlīdzības izmaksas, fonda dalībnieki veic papildu iemaksas proporcionāli katra fonda dalībnieka kopējās daļas lielumam, ja fonda padome par to pieņem attiecīgu lēmumu. Papildu iemaksas fondā veicamas divu nedēļu laikā pēc attiecīga fonda padomes lēmuma pieņemšanas.

19. Ja gada laikā fonds nekļūst mazāks par 1000000 latu, fonda dalībnieku papildu iemaksas tiek atmaksātas latos fonda padomes noteiktajā kārtībā ne agrāk kā sešus mēnešus pēc attiecīgā lēmuma pieņemšanas dienas.

IV. Fonda izlietojums

20. Fonds izlietojams saskaņā ar Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma prasībām.

21. Naudas līdzekļi saskaņā ar fonda padomes lēmumu var tikt investēti tikai Latvijas valsts vērtspapīros.

22. Ieņēmumi no naudas līdzekļu investēšanas tiek ieskaitīti fondā.

V. Fonda uzraudzība un pārvalde

23. Fonda izlietojumu uzrauga fonda padome.

24. Fonda padomes sastāvā ir Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas pārstāvis un fonda dalībnieku pilnvaroti pārstāvji. Katrs fonda dalībnieks fonda padomes locekļa amatam var pilnvarot tikai vienu pārstāvi.

25. Fonda padomes priekšsēdētāju ievēlē ar vienkāršu balsu vairākumu.

26. Fonda padome ir lemttiesīga, ja tās sēdē piedalās vairāk nekā puse no fonda padomes locekļiem.

27. Fonda padome lēmumus pieņem ar vienkāršu balsu vairākumu, atklāti balsojot. Ja balsis sadalās vienādi, izšķirošā ir fonda padomes priekšsēdētāja balss.

28. Fonda padome ir tiesīga:

28.1. pārbaudīt fonda izlietojumu, izskatīt un apstiprināt Satiksmes biroja valdes iesniegto ceturkšņa un gada pārskatu par fonda izlietojumu un prognozējamās izmaksas nākamajam ceturksnim un gadam;

28.2. noteikt fonda padomē iesniedzamo ziņu un pārskatu veidu un apjomu;

28.3. iesniegt Satiksmes biroja padomē ekonomiski pamatotus priekšlikumus par sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas prēmiju palielināšanu un par atskaitījumu samazināšanu no šīm prēmijām.

29. Fonda padomes sēdes tiek sasauktas ne retāk kā reizi divos mēnešos. Fonda padomes sēdi un tās darba kārtību izziņo fonda padomes priekšsēdētājs ne vēlāk kā 10 dienas pirms attiecīgās sēdes.

30. Fonda padomes ārkārtas sēdi var sasaukt:

30.1. ja fondā nepietiek līdzekļu, lai nodrošinātu Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā noteiktās apdrošināšanas atlīdzības izmaksas;

30.2. ja to pieprasa vismaz puse no fonda padomes locekļiem un iesniedz rakstisku pieprasījumu fonda padomes priekšsēdētājam.

31. Fonda padomes tehnisko apkalpošanu nodrošina Satiksmes birojs.

32. Satiksmes biroja valde rīkojas ar fondu un atbild par tā izlietojumu.

33. Satiksmes biroja valde pēc fonda padomes pieprasījuma sniedz pārskatu par fonda izlietojumu.

34. Satiksmes biroja valde ir tiesīga:

34.1. lemt par fonda izlietošanu atbilstoši noteiktajiem mērķiem un uzdevumiem, kā arī par fonda izlietošanas kārtību un apmēriem;

34.2. izlietot fondu saskaņā ar normatīvajiem aktiem;

34.3. pieprasīt no valsts pārvaldes institūcijām fonda uzdevumu izpildei nepieciešamo informāciju.

35. Paraksta tiesības fonda kontu rīkotāja vārdā ir Satiksmes biroja valdes priekšsēdētājam vai viņa pilnvarotam pārstāvim.

VI. Noslēguma jautājumi

36. Apdrošināšanas sabiedrībām, kuras ir saņēmušas speciālu atļauju (licenci) sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātajai apdrošināšanai, pirms Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma stāšanās spēkā šo noteikumu 11. un 14.punktā minētā vienreizējā iemaksa jāieskaita Satiksmes biroja valdes norādītajā norēķinu kontā līdz 1997.gada 10.augustam, un tām nav piemērojams šo noteikumu 15.punkts.

37. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1996.gada 29.oktobra noteikumus nr.415 "Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas garantijas (rezerves) fonda nolikums" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 184.nr.).

Ministru prezidents A.Šķēle

Finansu ministrs R.Zīle

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!