• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Portugāle ir stingrs atbalsts Latvijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.1997., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43315

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts amatpersonu deklarācija

Vēl šajā numurā

07.05.1997., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Portugāle ir stingrs atbalsts Latvijai

Aprīļa pēdējās dienās Eiropas tālākajā dienvidrietumu zemē — Portugālē — pēc šīs valsts parlamenta priekšsēdētāja ielūguma viesojās Latvijas Saeimas oficiālā delegācija (sākotnējā informācija par to — “LV” 110. numurā, 2. maijā).

Bet savu plašāku vērtējumu par šo vizīti, atbildot uz “LV” jautājumu, sniedz Latvijas un Portugāles parlamentu sadarbības grupas vadītājs, Saeimas Eiropas lietu komisijas sekretārs Juris Sinka:

— Latvijas parlamenta delegācijas sastāvā bez manis bija arī Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis — delegācijas vadītājs, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edvīns Inkēns, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Atis Sausnītis, kā arī Saeimas Kancelejas direktora vietnieks Guntis Beņķis un Saeimas priekšsēdētāja palīgs Rets Plēsums. Mūs pavadīja Latvijas vēstniece Francijā, Spānijā un Portugālē Aina Nagobada – Ābola un vēstniecības padomnieks Jānis Kārkliņš. Šī oficiālā vizīte notika no 27. līdz 30. aprīlim, bet galvenās tikšanās reizes bija 28. un 29. aprīlī. Šoreiz tas bija pēdējais veiksmīgais mūsu vēstnieces Nagobadas – Ābolas kundzes veikums, jo turpmāk, no 1. maija, Latviju Francijā un abās Pireneju jeb Ibērijas pussalas valstīs pārstāvēs Sandra Kalniete.

Mums bija paredzēta tikšanās ar Portugāles premjerministru, tomēr tā nenotika, jo viņš bija aizbraucis uz Mozambiku — bijušo Portugāles koloniju. Ārlietu ministrs, šķiet, bija saslimis. Toties tikāmies ar aizsardzības ministru, un šī saruna, manuprāt, bija ļoti vērtīga.

Bet lielākoties, protams, sarunas bija Portugāles parlamentā jeb Republikas asamblejā. Ar parlamenta vairāku komisiju locekļiem un frakciju pārstāvjiem, ar Latvijas un Portugāles parlamentu sadarbības grupu. Saeimā šādā abu valstu sadarbības grupā ir 24 deputāti, bet viņiem — pat 35.

Jau pirms gada man bija sarunas Portugāles Ārlietu ministrijā un ar premjera padomdevējiem. Toreiz galvenie sarunu temati bija Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO. Arī tagad tika uzsvērts atzinums, ka Portugāle ir viena no NATO dibinātājvalstīm. Tāpēc tai, pēc portugāļu domām, būtu lielāka noteikšana nekā citām zemēm, kas tur iestājās vēlāk, neatkarīgi no to lieluma. Portugāle katrā ziņā atbalsta gandrīz vai tūlītēju Latvijas uzņemšanu NATO. Bez jebkādiem iebildumiem. Portugāļu atbalsts šajā ziņā mums ir ļoti liels. Tas pats attiecas arī uz Latvijas uzņemšanu Eiropas Savienībā.

Ar ko izskaidrojama šī īpaši labvēlīgā Portugāles attieksme pret mums? Ne tikai ar to vien, ka Latvija bijusi apspiestībā tāpat kā Portugāle Salazara totalitārās diktatūras laikā. Bet arī ar to, ka Latvijā, līdzīgi kā Portugālē, pateicoties sabiedrības aktivitātēm, nav iedibinājies kaut kāds prokomunistisks režīms. Turklāt portugāļiem ir liela vēlēšanās uzturēt ar Latviju plašus tirdzniecības un saimnieciskos sakarus. Varu sacīt, ka mums patiešām ir labi draugi Ibērijas pussalā — gan portugāļi, gan spāņi.

Runājot par saimnieciskajiem sakariem, jāteic, ka portugāļiem, izrādās, ir īpaša interese par mūsu zivīm. Piemēram, par, viņuprāt, ļoti gardajiem nēģiem, kas Portugālē tikpat kā esot iznīkuši, un arī mencām. Portugālei ir liela interese arī par mūsu ostām kā nozīmīgiem tranzīttirdzniecības ceļa posmiem. Vairākkārt portugāļi uzsvēra, ka arī Latvija, tāpat kā Portugāle, ir jūras valsts.

Nākamgad Lisabonā notiks pasaules lielā tirdzniecības un rūpniecības izstāde “EXPO–98”. Pašlaik tās izvietojumā galvaspilsētas nomalē notiek vērienīgi sagatavošanas darbi. Ļoti jācer, ka Latvija arī tajā pienācīgi piedalīsies. Šīs izstādes devīze būs “Okeāni mūs visus saista”. Šoreiz valdība nedrīkstētu domāt par izdevumiem, kas saistīti ar klātbūtni šajā grandiozajā pasākumā. Turklāt Latvijai atvēlētā telpa būs par brīvu. Ja vien spēsim un gribēsim labi sagatavoties, tā varētu būt lieliska izdevība Latvijas tēla un iespēju propagandai visā pasaulē.

Manuprāt, mūsu vizīte Portugālē ir bijusi ļoti sekmīga. Radās iespaids, ka portugāļu valsts amatpersonu attieksme tieši pret mums ir īpaši draudzīga.

Mintauts Ducmanis,

“LV” Saeimas un valdības lietu

redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!