• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1997. gada 15. aprīļa noteikumi Nr. 149 "Kārtība, kādā muitas nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis piemērojams dāvinājumiem - ārvalstu neatmaksājamajai tehniskajai palīdzībai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.1997., Nr. 106/107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43190

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satversmes tiesas reglaments.Precizējot iepriekš publicēto

Vēl šajā numurā

29.04.1997., Nr. 106/107

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 149

Pieņemts: 15.04.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 149

Rīgā (prot. nr.21 23.§) 1997.gada 15.aprīlī

Kārtība, kādā muitas nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis piemērojams dāvinājumiem — ārvalstu neatmaksājamajai tehniskajai palīdzībai

Izdoti saskaņā ar likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 6.pantu
un likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 22.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumos lietotie termini:

1.1. palīdzības saņēmējs — valsts vai pašvaldības institūcija, kas tiek finansēta no valsts vai pašvaldības budžeta, kā arī Latvijas Republikā reģistrēta sabiedriskā, reliģiskā vai bezpeļņas organizācija, kura saņem dāvinājumus — preces un pakalpojumus, kas apmaksāti no ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības līdzekļiem;

1.2. palīdzības sniedzējs — ārvalstu vai starptautiska institūcija vai tās pilnvarota persona, kura darbojas saskaņā ar Latvijas Republikas valdības noslēgtu līgumu vai Tehniskās palīdzības komisijā apstiprinātu projektu;

1.3. Tehniskās palīdzības komisija — Ministru kabineta izveidota komisija, kura darbojas Finansu ministrijā un koordinē ārvalstu neatmaksājamo tehnisko palīdzību Latvijas Republikā.

2. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā:

2.1. no muitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa atbrīvojami dāvinājumi — ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības sūtījumi, kuri tiek ievesti Latvijā saskaņā ar Latvijas Republikas valdības noslēgtajiem līgumiem vai Tehniskās palīdzības komisijā apstiprinātajiem projektiem;

2.2. no valsts budžeta atmaksājams pievienotās vērtības nodoklis, kas samaksāts par preču piegādēm un pakalpojumiem, kas saskaņā ar Latvijas Republikas valdības noslēgtajiem līgumiem vai Tehniskās palīdzības komisijā apstiprinātajiem projektiem sniegti palīdzības saņēmējam Latvijā un kurus apmaksājis palīdzības sniedzējs ar dāvinājumu — ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības naudas līdzekļiem.

3. Šie noteikumi nav attiecināmi uz precēm, kas apliekamas ar akcīzes nodokli (izņemot vieglos automobiļus), kā arī uz pārtikas produktiem, ja attiecīgajos Saeimā apstiprinātajos starptautiskajos līgumos nav noteikts citādi.

4. Ja dāvinājumi — ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības sūtījumi, kuri ievesti Latvijā saskaņā ar Latvijas Republikas valdības noslēgtajiem līgumiem vai Tehniskās palīdzības komisijā apstiprinātajiem projektiem — tiek pārdoti vai izmantoti citiem mērķiem, nekā tas paredzēts attiecīgajos līgumos vai projektos, pievienotās vērtības nodoklis un muitas nodoklis iekasējams valsts budžetā likumos “Par nodokļiem un nodevām”, “Par pievienotās vērtības nodokli” un “Par muitas nodokli (tarifiem)” noteiktajā kārtībā.

II. Kārtība, kādā no muitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa atbrīvojami ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības sūtījumi

5. Palīdzības saņēmējam, ievedot Latvijā ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības sūtījumus, ir tiesības uz valsts robežas nemaksāt muitas nodokli un pievienotās vērtības nodokli, ja attiecīgajā muitas iestādē tiek uzrādīta Valsts ieņēmumu dienesta izsniegta atļauja.

6. Lai saņemtu šo noteikumu 5.punktā minēto atļauju, palīdzības saņēmējam Finansu ministrijas Starptautisko palīdzības programmu koordinācijas departamentā jāiesniedz:

6.1. iesniegums ar lūgumu atļaut ievest Latvijā ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības sūtījumu, nemaksājot uz valsts robežas muitas nodokli un pievienotās vērtības nodokli. Iesniegumā jānorāda tā Latvijas Republikas valdības noslēgtā līguma vai Tehniskās palīdzības komisijā apstiprinātā projekta nosaukums, kura ietvaros ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības sūtījums tiek piegādāts, projekta numurs un apstiprināšanas datums, kā arī sūtījumā iekļauto preču uzskaitījums un to vērtība;

6.2. ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības sūtījuma kravas pavaddokumenta kopija.

7. Finansu ministrija trīs darbadienu laikā izsniedz palīdzības saņēmējam atzinumu par kravas pavaddokumentā norādīto preču atbilstību attiecīgajam līgumam vai projektam. Kravas pavaddokumentā norādītās preces, kas piegādātas attiecīgā līguma vai projekta ietvaros, tiek ņemtas uzskaitē Finansu ministrijas Starptautisko palīdzības programmu koordinācijas departamentā, un informācija par to piegādi tiek ievadīta datu bāzē.

8. Palīdzības saņēmējs šo noteikumu 6.1.apakšpunktā minēto iesniegumu kopā ar Finansu ministrijas atzinumu un kravas pavaddokumenta kopiju iesniedz attiecīgajā Valsts ieņēmumu dienesta iestādē. Valsts ieņēmumu dienesta iestāde trīs darbadienu laikā izsniedz palīdzības saņēmējam atļauju ievest Latvijā kravas pavaddokumentā norādītās preces, nemaksājot uz valsts robežas muitas nodokli un pievienotās vērtības nodokli, un ņem uzskaitē aprēķinātās muitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa summas kā nosacītu palīdzības saņēmēja nodokļu parādu.

9. Apzīmogoto muitas kravas deklarāciju (oriģinālu) palīdzības saņēmējs iesniedz attiecīgajā Valsts ieņēmumu dienesta iestādē 30 dienu laikā no dienas, kad aprēķinātās muitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa summas ņemtas Valsts ieņēmumu dienesta uzskaitē.

10. Šo noteikumu 8.punktā minētais nosacītais nodokļu parāds tiek dzēsts 15 dienu laikā pēc apzīmogotās muitas kravas deklarācijas iesniegšanas attiecīgajā Valsts ieņēmumu dienesta iestādē.

11. Nosacītais palīdzības saņēmēja nodokļu parāds netiek dzēsts un tiek iekasēts likumos “Par pievienotās vērtības nodokli”, “Par nodokļiem un nodevām” un “Par muitas nodokli (tarifiem)” noteiktajā kārtībā, ja:

11.1. apzīmogotā muitas kravas deklarācija netiek iesniegta attiecīgajā Valsts ieņēmumu dienesta iestādē šo noteikumu 9.punktā minētajā termiņā;

11.2. muitas kravas deklarācijā norādītās preces neatbilst Valsts ieņēmumu dienesta izsniegtajā atļaujā minētajām precēm.

III. Kārtība, kādā no valsts budžeta atmaksājams pievienotās vērtības nodoklis, kas samaksāts par preču piegādēm un pakalpojumiem, kas palīdzības saņēmējam sniegti Latvijā

12. Par preču piegādēm un pakalpojumiem, kas palīdzības saņēmējam sniegti Latvijā un kurus apmaksājis palīdzības sniedzējs ar dāvinājumu — ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības naudas līdzekļiem (turpmāk — preces un pakalpojumi), pievienotās vērtības nodoklis var tikt atmaksāts no valsts budžeta, ja par precēm un pakalpojumiem samaksāts pievienotās vērtības nodokļa rēķins.

13. Palīdzības saņēmējam, ja tas atrodas valsts pārvaldes institūcijas pakļautībā vai pārraudzībā, jāiesniedz attiecīgajai valsts pārvaldes institūcijai:

13.1. iesniegums (pielikums) ar lūgumu atmaksāt pievienotās vērtības nodokli par precēm un pakalpojumiem;

13.2. samaksātais pievienotās vērtības nodokļa rēķins.

14. Palīdzības saņēmējs aizpilda šo noteikumu 13.1.apakšpunktā minētā iesnieguma pirmo daļu. Attiecīgā valsts pārvaldes institūcija trīs darbadienu laikā pārbauda pievienotās vērtības nodokļa rēķinu un aizpilda iesnieguma otro daļu (paraksts, zīmogs).

15. Iesniegumu, kas aizpildīts saskaņā ar šo noteikumu 14.punktā noteikto kārtību, palīdzības saņēmējs kopā ar pievienotās vērtības nodokļa rēķina kopiju iesniedz Finansu ministrijas Starptautisko palīdzības programmu koordinācijas departamentā, kur tiek aizpildīta iesnieguma trešā daļa, kas apliecina, ka iesniegumā norādītās preces un pakalpojumi atbilst attiecīgajam līgumam vai projektam. Šī iesnieguma daļa kalpo kā Finansu ministrijas atļauja, lai no valsts budžeta tiktu atmaksāts par pievienotās vērtības nodokļa rēķinā norādītajām precēm un pakalpojumiem samaksātais pievienotās vērtības nodoklis.

16. Pievienotās vērtības nodokļa rēķinā norādītās preces un pakalpojumi, kas sniegti attiecīgā līguma vai projekta ietvaros, tiek ņemti uzskaitē Finansu ministrijas Starptautisko palīdzības programmu koordinācijas departamentā. Informācija par minētajām precēm un pakalpojumiem tiek ievadīta datu bāzē.

17. Ja palīdzības saņēmējs nav valsts pārvaldes institūcijas pakļautībā vai pārraudzībā, tam šo noteikumu 13.punktā minētie dokumenti jāiesniedz Finansu ministrijas Starptautisko palīdzības programmu koordinācijas departamentā. Šajā gadījumā šo noteikumu 13.1.apakšpunktā minētā iesnieguma otrā daļa netiek aizpildīta.

18. Par precēm un pakalpojumiem samaksātais pievienotās vērtības nodoklis 15 dienu laikā pēc pievienotās vērtības nodokļa rēķina un šo noteikumu 15.punktā minētās Finansu ministrijas atļaujas iesniegšanas attiecīgajā Valsts ieņēmumu dienesta iestādē tiek atmaksāts no valsts budžeta:

18.1. palīdzības saņēmējam, ja pievienotās vērtības nodokļa rēķins ir izrakstīts uz palīdzības saņēmēja vārda;

18.2. palīdzības sniedzēja pilnvarotajai personai, ja tā ir Latvijas Republikā reģistrēta juridiskā persona un ja pievienotās vērtības nodokļa rēķins ir izrakstīts uz palīdzības sniedzēja pilnvarotās personas vārda;

18.3. palīdzības saņēmējam, ja pievienotās vērtības nodokļa rēķins ir izrakstīts uz palīdzības sniedzēja vai tā pilnvarotās personas vārda, kas nav Latvijas Republikā reģistrēta juridiskā persona. Šajā gadījumā kopā ar minētajiem dokumentiem palīdzības saņēmējam jāiesniedz attiecīgajā Valsts ieņēmumu dienesta iestādē arī notariāli apstiprināts pilnvarojums saņemt no valsts budžeta palīdzības sniedzēja samaksāto pievienotās vērtības nodokli.

19. Pievienotās vērtības nodoklis netiek atmaksāts no valsts budžeta, ja:

19.1. pievienotās vērtības nodokļa rēķins un šo noteikumu 15.punktā minētā Finansu ministrijas atļauja netiek iesniegta attiecīgajā Valsts ieņēmumu dienesta iestādē triju mēnešu laikā pēc preču piegādes vai pakalpojumu sniegšanas;

19.2. pievienotās vērtības nodokļa rēķinā norādīto preču vai pakalpojumu kopējā vērtība ir mazāka par 100 latiem (bez pievienotās vērtības nodokļa).

IV. Pārejas jautājumi

20. Atzīt par spēku zaudējušiem:

20.1. Ministru kabineta 1994.gada 8.novembra noteikumus nr.211 “Par kārtību, kādā no apgrozījuma un muitas nodokļiem atbrīvojami ārvalstu neatmaksājamās palīdzības sūtījumi un dāvinājumi, un kārtību, kādā tiek atmaksāts apgrozījuma nodoklis” (Latvijas Vēstnesis, 1994, 137.nr.);

20.2. Ministru kabineta 1995.gada 11.aprīļa noteikumus nr.95 “Noteikumi par kārtību, kādā par ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības sūtījumiem maksājams pievienotās vērtības nodoklis un muitas nodoklis” (Latvijas Vēstnesis, 1995, 61.nr.; 1996, 50.nr.);

20.3. Ministru kabineta 1996.gada 12.marta noteikumus nr.64 “Grozījumi Ministru kabineta 1995.gada 11.aprīļa noteikumos nr.95 “Noteikumi par kārtību, kādā par ārvalstu neatmaksājamās tehniskās palīdzības un humānās palīdzības sūtījumiem maksājams pievienotās vērtības nodoklis un muitas nodoklis”” (Latvijas Vēstnesis, 1996, 50.nr.).

Ministru prezidents A.Šķēle

Finansu ministra vietā —
zemkopības ministrs R.Dilba

 
 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!