• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ziemeļu kultūras svētki - skaņās, krāsās, saspēles priekšā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.04.1997., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42974

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs visi Baltijā

Vēl šajā numurā

10.04.1997., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ziemeļu kultūras svētki — skaņās, krāsās, saspēles priekā

Ziemeļu kultūras festivāls, 5.aprīlī skanīgi aizsācies Dekoratīvi lietišķās mākslas muzejā Rīgā, turpinās dažādās galvaspilsētas koncertzālēs, kinoteātros un izstāžu zālēs, aicinot iepazīt Ālandu un Fēru salu, Somijas, Igaunijas, Lietuvas, Dānijas, Grenlandes, Islandes, Norvēģijas un Zviedrijas tēlotāju un lietišķo mākslu, moderno un tautas mūziku, deju, literatūru. Kā atklāšanas ceremonijā uzsvēra Latvijas kultūras ministrs Rihards Pīks, Baltijas un Ziemeļu valstis vieno mazo tautu bažas zaudēt savu identitāti, palikt nepazītām pasaules vējos. Tālab tās cenšas veidot kultūras loku, kurā katra tauta vēl ir saskatāma savā īpatnībā, lai pēc tam kopīgi iekļautos lielākos kultūras lokos. Arī šis festivāls aicināts parādīt to atšķirīgo, kas piemīt katras atsevišķas tautas kultūrai, un meklēt arī kopējo, kas mūs vieno. Nākot ar iniciatīvu rīkot šo Ziemeļu kultūras festivālu, Ziemeļu Ministru padome izteica pārliecību, ka tas palīdzēs izrotāt Baltijas jūru ar daudziem unikāliem maziem un lieliem tiltiem, kas ļaus brīvi ceļot un tikties, radīt jaunas cilvēciskās un mākslinieciskās vērtības, lai ikviens cilvēks varētu dzīvot droši, labi un priecīgi. Šos mērķus palīdzes sasniegt arī šajās dienās Stokholmā atvērtais Baltijas un Ziemeļvalstu kultūras centrs.

Ceturtdien, 10.aprīlī, valmierieši varēs noskatīties norvēģu mākslas filmu “Paklausies reiz”. Fotogrāfijas muzejā Rīgā atklās zviedru fotoizstādi, kas te būs skatāma līdz 4.maijam. Dekoratīvi lietišķās mākslas muzejā pulksten piecos pēcpusdienā atklās norvēģu mākslinieka Gerharda Muntes tekstīliju izstādi, bet septiņos vakarā notiks Ālandu salu dziesminieku koncerts. Marianne Hegbloma un Kims Hansons dzīvo Gētā un Ālandu salu dziesmas un balādes dzied jau no bērnu dienām. Kopš 1991.gada viņi kā duets dziedājuši Somijā, Zviedrijā un Islandē. Jauno dziedātāju repertuārā ir gan tradicionālās Ziemeļvalstu tautu melodijas, gan pašsacerētas dziesmas. Baltijas valstīs viņi koncertēs pirmoreiz. Viņi spēlēs, dziedās un stāstīs par savu dzimteni arī Tartu un Viļņā.

Lielajā ģildē savukārt muzicēs somu vijolnieks Jons Stūrgārds un diriģents Hannu Lintu ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Septembra kamermūzikas dienās 1993.gadā Jons Stūrgārds piedalījās kā Vegeliusa stīgu seksteta pirmā vijole. Tagad viņš ir Vēgeliusa kamerorķestra mākislinieciskais vadītājs un Avanti kamerorķestra solists. Pēdējos gados talantīgais vijolnieks apliecinājis sevi arī kā daudzsološs diriģents. Rīgā skanēs Jana Sibēliusa un amerikāņu komponista Filipa Glasa mūzika.

11.aprīlī Rīgā sāksies Ziemeļvalstu filmu nedēļa bērniem un jauniešiem.

Aina Rozeniece,

“LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!