• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Norādījumi par pievienotās vērtības nodokļa uzskaites un maksāšanas kārtību valsts budžeta institūcijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.1997., Nr. 91/92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42928

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Baltija Ceļā uz NATO

Vēl šajā numurā

09.04.1997., Nr. 91/92

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Pieņemts: 27.03.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests

1997.gada 27.martā

Norādījumi par pievienotās vērtības nodokļa uzskaites un maksāšanas kārtību valsts budžeta institūcijām

Izdoti saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 5.pantu,

likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 8.pantu un

likuma “Par budžeta un finansu vadību” 29. un 30.pantu

I nodaļa

1. Saskaņā ar Ministru kabineta 1995.gada 7.novembra noteikumu nr.331 “Likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” normu piemērošanas noteikumi” 22.punktu valsts budžeta institūcijas, kuras ir reģistrētas Valsts ieņēmumu dienestā kā ar pievienotās vērtības nodokli apliekamas personas, bet samaksu par veiktajām darbībām pilnā mērā ieskaita valsts pamatbudžetā, Valsts ieņēmumu dienests izslēdz no apliekamo personu reģistra.

2. Valsts budžeta institūcijas 10 dienu laikā pēc izslēgšanas no apliekamo personu reģistra, bet ne vēlāk kā līdz 1997.gada 30.aprīlim iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pievienotās vērtības nodokļa deklarāciju par taksācijas periodu.

2.1.1. Ja valsts budžeta institūcijai, kura tiek izslēgta no apliekamo personu reģistra, saskaņā ar pirmstaksācijas gada pievienotās vērtības nodokļa deklarāciju un taksācijas periodiem ir budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa parāds, tad tā pilnībā norēķinās par šo maksājumu, uzrādot budžeta izdevumus ekonomiskās klasifikācijas kodu 0010 (nesadalītie izdevumi).

2.1.2. Ja valsts budžeta institūcijai, kura tiek izslēgta no apliekamo personu reģistra, 1997.gada finansēšanas plānā nesadalītie izdevumi nav iekļauti tādos apjomos, lai iestāde varētu pilnībā norēķināties par iepriekšminētajiem pievienotās vērtības nodokļa maksājumiem, tad saskaņā ar Valsts kases 1997.gada 17.janvāra vēstuli Nr.1.8/55 maksājuma uzdevumā jāuzrāda budžeta izdevumu ekonomiskās klasifikācijas kods 1482 (pārējie klasifikācijā neuzskaitītie izdevumi).

2.2. Ja valsts budžeta institūcijai, kura tiek izslēgta no apliekamo personu reģistra, saskaņā ar pirmstaksācijas gada pievienotās vērtības nodokļa deklarāciju un taksācijas periodiem ir pievienotās vērtības nodokļa summas, kuras paredzēts atmaksāt no budžeta (pievienotās vērtības nodokļa pārmaksa), tad Valsts ieņēmumu dienests šo summu noraksta un attiecīgi arī budžeta institūcija noraksta pienākušos pievienotās vērtības nodokļa summu no savas bilances.

3. Uz valsts budžeta institūciju, kura tiek izslēgta no apliekamo personu reģistra, nav attiecināmas Ministru kabineta 1995.gada 7.novembra noteikumu nr.331 “Likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” normu piemērošanas noteikumi” 26. un 27.punkta normas.

4. Valsts budžeta institūcija pēc izslēgšanas no apliekamo personu reģistra noslēdz kontu, kurā tiek uzskaitīts saņemto, bet neapmaksāto rēķinu pievienotās vērtības nodoklis par iepriekš saņemtām precēm vai pakalpojumiem. Par pievienotās vērtības nodokļa (priekšnodokļa) atlikuma vērtību tiek palielināta minētās institūcijas aktīvu vērtība (pamatlīdzekļi, mazvērtīgais inventārs utt.).

II nodaļa

5. Valsts budžeta institūcijas, kuras samaksu par veiktajām darbībām pilnā mērā ieskaita valsts pamatbudžetā (maksas pakalpojumi un citi pašu ieņēmumi), atsevišķos gadījumos pēc saskaņošanas ar Finansu ministriju un Valsts kasi netiek izslēgtas vai tiek reģistrētas Valsts ieņēmumu dienestā kā ar pievienotās vērtības nodokli apliekamas personas.

6. Ņemot vērā to, ka budžets tiek sastādīts uz kases izdevumu bāzes, valsts budžeta institūcijas norēķinus par pievienotās vērtības nodokli reģistrē grāmatvedības reģistros.

Lai ar pievienotās vērtības nodokli saistītās operācijas parādītu grāmatvedības reģistros, tiek izmantoti šādi konti:

090 — Iestādes izdevumiem piešķirtie asignējumi,

140 — Norēķini par finansēšanu no valsts budžeta,

173 — Norēķini par maksājumiem valsts budžetā,

200 — Budžeta izdevumi iestādes uzturēšanai un citiem pasākumiem.

6.1. Saņemot samaksu par sniegtajiem maksas pakalpojumiem, budžeta institūcija pamatbudžeta kontā ieraksta šādu grāmatojumu:

D 090 — K 140,

D 090 — K 173 (pievienotās vērtības nodokļa daļa).

6.2. Apmaksājot izdevumus, kuri saistīti ar maksas pakalpojumu sniegšanu, ieraksta šādu grāmatojumu:

D 200 — K 090 (uzrādot attiecīgo izdevumu ekonomiskās klasifikācijas kodu),

D 173 — K 090 (pievienotās vērības nodokļa daļa; maksājuma uzdevumā

Valsts kases Norēķinu centram obligāti norādīt,

ka tas ir ieņēmumu samazinājums).

Valsts budžeta institūcija par minētajiem izdevumiem nodrošina pilnu analītisko uzskaiti par pievienotās vērtības nodokli.

7. Valsts budžeta institūcijai jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestam pievienotās vērtības nodokļa deklarācija ar nodokļu aprēķinu par iepriekšējo taksācijas periodu 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām. Aizpildot nodokļa deklarāciju, uz valsts budžeta institūciju nav attiecināma likuma “Par pievienotās vērtības nodokļa” 10.panta piektās daļas norma.

Pēc deklarācijas iesniegšanas Valsts ieņēmumu dienestā tās kopija nosūtāma Valsts kasei.

Pievienotās vērtības nodoklis par iepriekšējo taksācijas periodu saskaņā ar deklarāciju maksājāms budžetā līdz nākamā mēneša 15. datumam, bet tās valsts budžeta institūcijas, kurām ir struktūrvienības, pievienotās vērtības nodokli budžetā maksā centralizēti pēc saskaņošanas ar Valsts ieņēmumu dienestu — ne vēlāk kā nākamā mēneša 25. datumā.

Maksājot pievienotās vērtības nodokli budžetā, tas grāmatvedības reģistros tiek ierakstīts kā

D 173 — K 090 (maksājuma uzdevumā uzrādot ekonomiskās

klasifikācijas kodu 0010 — nesadalītie izdevumi).

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors A.Sončiks

Valsts kases pārvaldnieks A.Veiss

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!