• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Valsts prezidenta -. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.1997., Nr. 91/92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42926

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sludinājumi, paziņojumi, reklāma

Vēl šajā numurā

09.04.1997., Nr. 91/92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie Valsts prezidenta —

pašvaldību ministrs

Vakar, 8.aprīlī, Latvijas Valsts prezidents tikās ar pašvaldību lietu valsts ministru Ēriku Zundu.

Pārrunāts aktuāls un sabiedrībai svarīgs jautājums — administratīvi teritoriālā un valsts pārvaldes reforma. Valsts prezidents un pašvaldību lietu valsts ministrs bija vienisprātis, ka, apspriežot šī jautājuma dažādos aspektus, ļoti būtiski ir panākt sabiedrības izpratni par tiem. Cilvēkiem ir jābūt skaidrībā, kā konkrēta reforma kalpo valsts un sabiedrības interesēm.

Valsts prezidents vēlējās dzirdēt valsts ministra viedokli par administratīvi teritoriālās reformas koncepciju. Ē.Zunda detalizēti izvērtēja arī situāciju pašvaldībās, analizējot to no saimniekošanas viedokļa un apsverot vairākus ekonomiskos faktorus. Par vienu no būtiskākajiem argumentiem optimālākā risinājuma meklējumos ministrs atzina pārvaldes izdevumu samazināšanu un lietderīgu funkciju pārdali. Ē.Zunda iepazīstināja Valsts prezidentu ar sadarbības padomes veidošanas ieceri. Tā būtu padome, caur kuru vietējās pašvaldības pēc rajona pašvaldību pastāvēšanas beigām varētu realizēt funkciju pēctecību. Valsts ministrs darīja zināmu, ka ar šo ieceri ir iepazīstinājis arī pašvaldību vadītājus un tagad gaidot priekšlikumus par sadarbības padomes veidošanu.

Valsts prezidents uzsvēra galveno principu — reformai jābūt iedzīvotāju interesēs. Ja reforma rada papildu neērtības vai izdevumus iedzīvotājiem, kam, piemēram, jāierodas administratīvajā centrā, lai saņemtu pakalpojumus no valsts vai pašvaldību iestādēm, tad šādu reformu nedrīkst veikt. Jāmeklē tāds pašvaldību un valsts pārvaldes modelis, kas apmierinātu abas puses: iedzīvotājus un varas realizētājus.

Tikšanās gaitā izkristalizējās secinājums, ka, veicot administratīvi teritoriālo reformu, ir jābūt stabiliem teorētiskiem pamatojumiem un detalizēti izstrādātam projektam, vairoties no populisma un apzinot sabiedrības viedokļus konkrētos jautājumos. Un jaunievēlētajām pašvaldībām to pilnvaru laikā ir jādod iespēja aktīvi piedalīties reformas veikšanā.

Sarunā skarti arī jautājumi, kas pašlaik ir pašvaldību degpunktā. Valsts prezidents un pašvaldību lietu valsts ministrs vienojās tikties atkal tuvāko mēnešu laikā, lai pārrunātu administratīvi teritoriālās reformas procesuālo un idejisko virzību.

Valsts prezidenta preses dienests

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!