• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Latvijas gāze" - "Gazprom" - "Ruhrgas / Preussen Elektra" (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.1997., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42794

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piektdiena, 04.04.1997.

Laidiena Nr. 88, OP 1997/88

Vēl šajā numurā

03.04.1997., Nr. 87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

NOTIKUMS !

“Latvijas gāze” — “Gazprom” “Ruhrgas / PreussenElektra”

Vakar noslēgts vēsturisks Latvijas, Vācijas, Krievijas akciju pirkuma līgums

Turpinājums no 1.lpp.

Līgumu parakstīja Vācijas akciju sabiedrības “Ruhrgas” valdes priekšsēdētāja vietnieks Burkhards Bergmanis ( Burckhard Bergmann ) un viceprezidents Eberhards Krancs ( Eberhard Kranz ), valsts akciju sabiedrības “PreussenElektra” valdes loceklis Andrēass Eiholcs ( Andreas Eichholtz ) un Enerģijas ekonomijas nodaļas vadītāja vietnieks Reiners Lēmanis ( Reiner Lehmann ), Krievijas akciju sabiedrības “Gazprom” valdes priekšsēdētājs Rems Vjahirevs un PA ģenerāldirektors Jānis Naglis.

Līguma parakstīšanas ceremonijas laikā PA ģenerāldirektors Jānis Naglis uzsvēra šī notikuma nozīmīgumu privatizācijas gaitā:

— Process nebija viegls, taču galvenais sasniegums ir panākts, proti, bez jau pazīstamā krievu “Gazprom” Latvijā ienāk divu starptautiski atzītu vācu kompāniju “Ruhrgas” un “PreussenElektra” konsorcijs, tādējādi nodrošinot Latvijai otras lielākās ārvalstu investīcijas.

Šī līguma parakstīšana liecina par Latvijas valdības gatavību turpināt infrastruktūras uzņēmumu privatizāciju. Līgums paredz, ka gan vācu konsorcijs, gan “Gazprom” iegūst 16,25 procentus akciju katrs. Saskaņā ar valsts a/s “Latvijas gāze” privatizācijas noteikumiem un līgumu tikai 1997. gada laikā paredzētās investīcijas valsts a/s “Latvijas gāze” būs aptuveni 55 miljoni ASV dolāru.

Tagad, kad ir pārdota valsts a/s “Latvijas gāze” akciju pakete, PA varēs īstenot savu solījumu — drīzumā piedāvāt uzņēmuma akcijas publiskajā piedāvājumā par sertifikātiem. Parakstītais līgums paredz, ka drīzā nākotnē valsts budžeta parādu kapitalizācijas rezultātā sabiedrības pamatkapitāls tiks palielināts par 6,3 procentiem, no kuriem gan vācu konsorcijam, gan krievu kompānijai tiks pārdoti 3,15 procenti akciju katram. Tādējādi gan “Ruhrgas” un “PreussenElektra” konsorcijs, gan “Gazprom” iegūs gandrīz 18,3 procentu akciju katrs.

Pēc līguma parakstīšanas notika preses konference.

Krievijas akciju sabiedrības “Gazprom” valdes priekšsēdētājs Rems Vjahirevs teica:

— Pateicos par milzīgo darbu, kas tika veikts, visiem šī pasākuma organizētājiem un Latvijas valdībai, kura sekmēja šo sadarbību. Kā gāzes pārdevējiem mums šis ir ļoti izdevīgs projekts — iegūstam pārliecinošu tirgu, es domāju, uz daudziem gadiem. Kopā ar pieredzējušiem vācu partneriem mums šis darbs veiksies. Arī Latvijas puse iegūst bagātīgu un drošu gāzes piegādes avotu. Ceram, ka ar laiku spēsim konkurēt ar citiem kurināmā veidiem. Šajā konkurences cīņā centīsimies uzvarēt. Apsveicu visus sadarbības partnerus un ceru, ka mūsu kopējais darbs dos mums papildu ienākumus un papildu peļņu. Arī Latvijas un visas Baltijas iedzīvotāji nu varēs būt mierīgi — mēs esam uzticami partneri, un neviens vairs nevarēs teikt, ka rīkojamies tikai savās interesēs vai ko darām aplami.

Sakarā ar līguma parakstīšanu “Ruhrgas AG” valdes priekšsēdētājs dr. Burkhards Bergmanis sniedza šādu paziņojumu:

— “Labs nāk ar gaidīšanu” — tā teikts senā vācu parunā. Tā vislabāk izsaka mūsu piedalīšanos “Latvijas gāzes” privatizācijā.

Pieņemot savu privatizācijas programmu, Latvijas valdība ir noteikusi skaidru valsts kursu tirgus ekonomikas virzienā. Tas bija pareizs un gudrs solis — raiti privatizēt “Latvijas gāzi” kā centrālas nozīmes uzņēmumu Latvijas tautsaimniecībā un, to darot, ņemt vērā arī ārvalstu investorus. Liels šķērslis ceļā uz vienošanos bija jautājums, kā rīkoties ar “Latvijas gāzes” parādiem. Tāpēc es vēlos izteikt sevišķu pateicību atbildīgajām personām Latvijas valdībā un Privatizācijas aģentūrā, kas neatlaidīgi iestājās par šī jautājuma atrisināšanu un bija ar mieru uzņemties grūtības un riskēt. Apzināmies to atbildību un uzticību, kas mums kā investoriem tiek dāvāta. Kā privāts saimniecības uzņēmums esam apņēmušies gādāt, lai mūsu iesaistīšanās “Latvijas gāzē” izvēršas par veiksmīgu pasākumu. No savas puses esam gatavi uzņemties risku, kā arī nākt ar zināšanām un investīcijām uz Latviju.

Kā lielākā gāzes importētājsabiedrība pasaulē par piegādēm esam noslēguši līgumus, kuru darbības laiks tālu pārsniedz divdesmit gadus. Esam pieraduši skatīt attīstību ilgtermiņa rakursā, un tas attiecas arī uz Latviju.

Taču vispirms mums kopīgi ar saviem latviešu, krievu un vācu partneriem jātiek galā ar dažiem apgrūtinājumiem. “Latvijas gāzes” parādu problēma vairs gan nav tik saspringta, taču uzņēmumu arvien vēl noslogo lieli debitoru parādi un kredītsaistības. Šajā jautājumā nepieciešams rast risinājumus, jo “Gazprom” pamatoti sagaida, lai “Latvijas gāze” laikus apmaksātu rēķinus par piegādāto gāzi, un tādā pašā mērā “Latvijas gāze” ir atkarīga no tā, lai tās klienti paredzētajā termiņā norēķinātos par piegādēm.

Lai stiprinātu pelnītspēju, nepieciešams apgūt jaunus noieta potenciālus — vispirms rūpniecībā — lai panāktu tīklu pamatnoslogojumu, bet nākamajā solī — arī iedzīvotāju daļā. Priekšnoteikums sekmēm ir tādas gāzes cenas, kas ne vien sedz izdevumus, bet arī ļauj “Latvijas gāzei” gūt pienācīgu peļņu. Citādi zūd iespējas nepieciešamām un perspektīvām investīcijām. “Latvijas gāzei” ir jāstimulē patērētāji izmantot dabasgāzi citu enerģijas avotu vietā. Tas prasa jaunas tehnoloģijas, kas dabasgāzes pielietojumu padara taupīgu un vidi saudzējošu. Vēlams būtu arī ekoloģisks komponents enerģijas patēriņa aplikšanā ar nodokļiem, lai veicinātu gāzes noietu Latvijā. “Latvijas gāzei” jāpārstrukturējas un jāattīsta jauna kompetence tādās jomās kā dabasgāzes mārketingā un pārdošanā. Visbeidzot, jāuzlabo un jāizbūvē “Latvijas gāzes” vadu tīkls.

Nākotnes uzdevumu tātad netrūkst. Mūsu mērķis ir radīt solīdu pamatu, lai “Latvijas gāze” kļūtu par sekmīgu uzņēmumu. Stratēģiskā investēšana mūsu skatījumā nozīmē stiprināt gāzes saimniecību Latvijā, kāpināt dabasgāzes daļu tirgū un tādējādi padarīt iespējamu ilgstošu attīstību.

“Ruhrgas” jau daudzus gadus sadarbojas ar gāzsaimniecības struktūrām Viduseiropā un Austrumeiropā un kopš deviņdesmito gadu sākuma vienojusies ar vairumu lielo gāzes sabiedrību par sadarbības pasākumiem Ungārijā, Igaunijā; tagad arī Latvijā mums pieder gāzes sabiedrības daļas.

“Ruhrgas” ir kļuvusi par pieprasītu partneri Vidus— un Austrumeiropā. Tas tālab, ka mēs nākam ar bagātīgu pieredzi, ko esam ieguvuši savā darbā “Verbundnetz Gas AG” Austrumvācijā, “DDGAZ” un “F…GAZ” Ungārijā un “Eesti Gaas” Igaunijā. Svarīgs mūsu pieredzes aspekts ir tas, ka mēs uzņēmumiem, kuros piedalāmies, neuzspiežam tādu koncepciju, ko vietējā vadība neatbalsta. Kā ārvalstu investors “Ruhrgas” pārņem pirmām kārtām vidutāja un padomdevēja lomu.

“Latvijas gāzes” sakarībā mēs varam paļauties uz stipriem partneriem. “PreussenElektra”, mūsu partneris konsorcijā, nāk ar zināšanām elektrosaimniecībā, bet pašreiz — svarīgākajā dabasgāzes noieta daļā Latvijā. No otras puses — “Gazprom”, kas Latvijai spēj garantēt ilgstošu un drošu gāzes piegādi. Un kopā ar mani pie galda sēž premjerministrs Šķēles kungs kā tādas Latvijas valdības pārstāvis, kura iestājas par kalkulējamu, uz tirgus ekonomiku orientētu politiku saimniecības un enerģētikas jomā. Tā ir obligāts priekšnoteikums “Latvijas gāzes” panākumiem nākotnē.

Nobeigumā es gribētu paust paļāvību, ka saskaņoti tiksim galā ar tām problēmām, kas apgrūtina “Latvijas gāzi”.

Vācijas akciju sabiedrības “PreussenElektra” valdes loceklis Andrēass Eiholcs sacīja:

— Akciju sabiedrībai “PreussenElektra” šī līguma parakstīšana konsorcija ietvaros ar “Ruhrgas” ir nozīmīgs solis. Pēc sarežģītām sarunām pēdējo mēnešu laikā, izmantojot iespēju, šodien akciju sabiedrības “PreussenElektra” valdes vārdā izsaku sirsnīgu pateicību visiem, kuri devuši ieguldījumu, lai šīs sarunas šodien varētu sekmīgi noslēgties ar līguma parakstīšanu — premjerministram Šķēles kungam un Latvijas valdības locekļiem, Privatizācijas aģentūrai un it īpaši tās ģenerāldirektoram Nagļa kungam, “Latvijas gāzes” direktoru padomei un šajā projektā iesaistītajiem partneruzņēmumu akciju sabiedrības “Gazprom”, “Ruhrgas” un “PreussenElektra” darbiniekiem.

Akciju sabiedrībai “PreussenElektra” piedalīšanās “Latvijas gāzē” konsorcijā ar “Ruhrgas” ir nozīmīgs solis savas starptautiskās darbības turpināšanā. Ekonomiskā telpa ap Baltijas jūru, mūsuprāt, izveidosies par vienu no spēcīgākajiem reģioniem Eiropā, kura energosaimniecības infrastruktūras attīstībai būs milzīga nozīme. Latvijai šajā ziņā ir ļoti labi priekšnoteikumi; īpaši svarīga nozīme te ir gāzes pazemes glabātavai, kā arī tās līdzdalībai Baltijas valstu kopējā energosistēmā.

“PreussenElektra” pirmām kārtām ir populāra kā viena no lielākajām vācu elektroenerģētikas kompānijām, kurai pieder savas elektrostacijas un sadales tīkli.

Kā jums jau zināms, “PreussenElektra” bez dalības “Latvijas gāzē” jau vairākus gadus cieši sadarbojas ar “Latvenergo”. Uzskatām, ka šīs divas darbības jomas ir cieši saistītas; reorganizējot un tālāk attīstot Latvijas elektroenerģētiku, līdztekus valsts hidroelektroenerģijas resursiem gāzei būs ļoti nozīmīga vieta. Tādējādi ir labas iespējas, lai Latvijas elektroenerģētikā ne pārāk ilgā laikā izveidotu tādas struktūras, kas gan no efektivitātes, gan vides aizsardzības viedokļa atbilstu augstām starptautiskām prasībām.

Mūsu kopējais uzdevums ir pēdējo mēnešu laikā uzkrāto pieredzi saskaņā ar Latvijas valdības uzdevumu 1997. gadā izmantot ”Latvenergo” privatizācijā.”PreussenElektra” aktīvi veicinās šo procesu. Esmu pārliecināts, ka šodien parakstītais līgums ievadīs ilgstošu, sekmīgu sadarbību partneru starpā — gan “Latvijas gāzes”, gan visas Latvijas ekonomikas attīstības labā.

Mudīte Luksa, “LV” privatizācijas lietu redaktore

Līguma parakstīšanā piedalījās Vācijas vēstnieks Horsts Veizels, Ministru prezidents Andris Šķēle, Krievijas vēstnieks Aleksandrs Udaļcovs


“Ruhrgas” akciju sabiedrība

Uzņēmuma portrets

Ar 580 miljardu kilovatstundu dabasgāzes noietu gadā “Ruhrgas AS” ir viens no lielākajiem enerģijas rūpniecības uzņēmumiem Vācijā. Galvenā uzņēmuma darbība tiek koncentrēta uz dabasgāzes pārreģionālo apgādi, turklāt pateicoties “Ruhrgas AS” darbībai, šī rūpniecības nozare ir ievērojami attīstījusies. “Ruhrgas AS” kā viens no pirmajiem uzņēmumiem Eiropā aizsāka starptautisku tirdzniecību ar dabasgāzi.

Pārreģionālā apgāde ar dabasgāzi

“Ruhrgas AS” tika dibināta 1926.gadā. Uzņēmējdarbības koncepcija bija izveidot uzņēmumu, kas nodrošina pārreģionālo apgādi ar gāzi. Tādējādi “Ruhrgas AS” ar saviem toreizējiem akcionāriem — kalnrūpniecības un tēraudapstrādes uzņēmumiem — realizēja koksa gāzes pārdošanu arī uz attāliem valsts reģioniem. Un tā četrdesmit gadus koksa gāze no Rūras apgabala ieguvēm bija uzņēmuma eksistences pamats.

Kad sešdesmito gadu vidū kļuva iespējams iegūt dabasgāzi, “Ruhrgas AS” izmantoja šo iespēju pārorientēt savu darbību gāzes realizācijā, pakāpeniski pārbāzējoties uz dabasgāzi. Tādā veidā “Ruhrgas AS”, paplašinot savu infrastruktūru, pavēra iespēju dabasgāzei kā jaunam produktam harmoniski un vienlaikus dinamiski iekļauties pārreģionālajā apgādē ar dabasgāzi Vācijas tirgū. Šodien “Ruhrgas AS” uzņēmējdarbība koncentrējas galvenokārt uz dabasgāzes iepirkšanu un tālāku realizāciju; uzņēmuma aktivitātēs ietilpst visi ar gāzi saistītie rūpnieciskie un tehniskie uzdevumi.

Droši piegādes avoti

“Ruhrgas AS” saņem gāzi no iekšzemes avotiem, kā arī no dažādiem Rietumeiropas gāzes ieguves reģioniem — Nīderlandes, Norvēģijas, Dānijas — un no Krievijas. Līdz ar to “Ruhrgas AS” ir plašs piegādātāju loks un droši avoti. “Ruhrgas AS” ir noslēgusi divpusējus vai arī sadarbībā ar citiem vācu vai Rietumeiropas uzņēmumiem piegādes līgumus. Piegādes līgumi ir noslēgti uz 20 un vairāk gadiem, atsevišķi līgumi sniedzas līdz 2020.gadam. “Ruhrgas AS” izmanto visas ekonomiskās un tehniskās iespējas, lai palielinātu gāzes piegādes apjomus no esošajiem avotiem, kā arī meklē jaunus piegādātājus.

Kā viena no lielākajām gāzes noņēmējām “Ruhrgas AS” konkurē starptautiskajā tirgū ar spēcīgiem uzņēmumiem Vācijā un ārzemēs. “Ruhrgas AS” plašais noieta tirgus ļauj uzņēmumam realizēt jaunus projektus ar ilglaicīgām perspektīvām, uzņemties augstas un arī riskantas investīcijas.

Noiets un konkurence

“Ruhrgas AS” pārdod dabasgāzi siltumenerģijas tirgū. Tā piegādā gāzi reģionāliem un lokāliem gāzes apgādes uzņēmumiem, kā arī rūpniecības uzņēmumiem Vācijā un tuvējās kaimiņvalstīs. Galvenie konkurenti ir šķidrā kurināmā uzņēmumi, kā arī citi gāzes piegādes uzņēmumi.

Lai realizētu un nodrošinātu savu gāzes piegādes uzdevumu, “Ruhrgas AS” ir izveidojusi un kopā ar līdzdalības uzņēmumiem apkalpo plaši sazarotu gāzes vadu sistēmu. Tā sniedzas no Ziemeļjūras piekrastes līdz Dienvidvācijai, no Saksijas līdz Vācijas un Francijas robežai. Sistēma aptver vairāk nekā 10 000 km garu gāzesvadu kopumu, 26 kompresoru stacijas, 12 pazemes glabātāvas, kā arī daudzas gāzes mērīšanas, regulēšanas un maisīšanas stacijas, kas kalpo gāzes aprēķināšanai. “Ruhrgas AS” gāzes vadi ir saistīti ar Eiropas gāzes vadu sistēmu.

Dabas aizsardzība kā attīstības mērķis

“Ruhrgas AS” praksē ieviestā tehniskā attīstība koncentrējas uz racionālu un apkārtējo vidi saudzējošu enerģijas izmantošanu, investīciju un ražošanas izdevumu samazināšanu un tehniskās drošības un patērētāja komforta paaugstināšanu. Šīs attīstības līnijas aptver dabasgāzes izmantošanu privātmājās, uzņēmumos un industrijā, kā arī decentralizētā siltuma, dzesēšanas un strāvas ražošanā.

Plašais pakalpojumu spektrs

“Ruhrgas AS” līdzdalības uzņēmumi ir plaši pazīstami starptautiskajā tirgū ar saviem dažādajiem pakalpojumiem, iekārtām un produktiem. “Ruhrgas” uzņēmuma grupas konsultatīvā darbība un serviss aptver visus dabasgāzes tehnikas un tās racionālas un apkārtējo vidi saudzējošās izmantošanas jautājumus. “Ruhrgas” koncernā Vācijā un ārzemēs ir nodarbināti 11 000 darbinieku, pašā “Ruhrgas AS” — 3000 līdzstrādnieku.

“Ruhrgas AS” uzņēmuma akcionāri ir Vācijas kalnrūpniecības, tēraudrūpniecības un investīciju privātuzņēmumi, kā arī gāzes producenti. “Ruhrgas AS” akcijas netiek tirgotas biržā.

Ruhrgas AS Preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!