• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Vācijā par mūsu ekonomiku ir pārsteidzoši liela interese. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.1997., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42742

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sludinājumi, paziņojumi, reklāma

Vēl šajā numurā

26.03.1997., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PĒC CEĻA

“Vācijā par mūsu ekonomiku ir pārsteidzoši liela interese”

Ministru prezidents Andris Šķēle un ekonomikas ministrs Guntars Krasts — “Latvijas Vēstnesim” par tikšanos ar vācu uzņēmējiem

Vakar pusdienlaikā Ministru prezidents Andris Šķēle un citi Latvijas delegācijas locekļi atgriezās no Frankfurtes pie Mainas (VFR), kur pirmdien, 24.martā, piedalījās seminārā “Latvija — sadarbības iespējas un priekšrocības ārvalstu ieguldītājiem” un tikās ar vācu banku un biznesa pārstāvjiem. Šajā seminārā mūsu Ministru prezidents nolasīja referātu “Latvija transformācijas procesā”, ko no angļu valodas tulkojis un publicējis “Latvijas Vēstnesis” (nr.80/81, 25.03.1997.). Tūdaļ pēc atlidošanas no Vācijas Latvijas pārstāvji lidostā “Rīga” informēja “Latvijas Vēstnesi” par pasākuma norisi, rezultātiem, iespējamām tālākajām konsekvencēm.

Ministru prezidents Andris Šķēle:

— Domāju, ka šī bija ļoti auglīga vizīte. Pāri par 220 vācu uzņēmējiem vairāk nekā piecas stundas pavadīja zālē. Tas esot nepieredzēts skaits, nekad agrāk tā neesot bijis. Ja jau spējām tik ilgstoši piesaistīt augsta līmeņa vācu uzņēmēju uzmanību, tas nozīmē, ka vāciešiem patiešām ir vēlme sadarboties un ir interese par Latviju. Vācija ir otra lielākā mūsu tirdzniecības partnere. Vairāk nekā 800 miljoni vācu marku ir gada apgrozījums starp Vāciju un Latviju. Bet vāciešu īpatsvars investīcijās, protams, nav atbilstošs šim apgrozījumam. Mēs rūpēsimies, lai šīs investīcijas turpmāk būtu krietni lielākas.

Jau 2.aprīlī tiks parakstīts viens no lielākajiem investīciju projektiem — “Latvijas gāzes” akciju pirkšanas un pārdošanas līgums starp “Ruhrgas”, “Preussen Electra” un “Gazprom”. Tas ir ļoti nozīmīgi.

Protams, ar šo braucienu esmu ļoti apmierināts — īsi, ātri, labi.

Ekonomikas ministrs Guntars Krasts:

— Arī es, tāpat kā premjers, uzskatu, ka mūsu vizīte bija veiksmīga un auglīga. Galvenais rādītājs, protams, bija semināra lielā apmeklētība. Interese patiešām bija liela. Kad seminārs jau bija beidzies, uzņēmēji arvien nāca mums klāt un turpināja sarunas. Uzskatu, ka beidzot tas ledus ir uzlauzts. Vācijā mūs uztver, mūs dzird, mūs redz. Vācijā bija pārsteigti par vācu uzņēmēju lielo interesi par Latviju. Arī igauņiem, lietuviešiem un citu postsociālisma valstu pārstāvjiem ir rīkoti šāda veida semināri, taču tie bijuši sliktāk apmeklēti. Tātad mēs esam izvirzījušies priekšā, iepazīstinot vācu uzņēmējus ar mūsu ekonomisko situāciju, likumdošanu un biznesa iespējām.

Starp vācu uzņēmējiem pārsvarā bija dažādu rūpniecības nozaru pārstāvji. Bija arī baņķieri un finansisti, ņemot vērā Latvijas augsto kredītreitingu.

Mani kā ekonomikas ministru lielākoties iztaujāja par dažādiem mūsu likumdošanas jautājumiem. Man bija arī diezgan nopietna tikšanās ar kādas firmas vadību, kas ieinteresēta ostu un citas infrastruktūras attīstībā. Viņi gatavi piedalīties dažādu objektu celtniecībā bez valsts garantijām. Manuprāt, šāda privātā biznesa iesaistīšanās infrastruktūras izbūvē ir ļoti nozīmīga.

No Latvijas puses seminārā un tikšanās reizē piedalījās ap 20 uzņēmēju, kas pārstāv dažādas nozares. Vāciešiem bija liela interese par sadarbību ar mūsu koksnes eksportētājiem un kokapstrādātājiem.

Frankfurtē atklājām Latvijas Attīstības aģentūras pārstāvniecību Vācijā — pastāvīgi darbojošos konsultāciju centru. Pārstāvniecība atrodas labā rajonā un labās telpās. Līdz ar to vācu uzņēmēji turpmāk varēs regulāri iegūt precīzu un vispusīgu informāciju par Latviju. Un varbūt pēc gada Attīstības aģentūra rīkos kādu citu semināru Vācijā, atbilstoši vācu uzņēmēju interesēm.

Mintauts Ducmanis,

“LV” Saeimas un valdības lietu

redaktors

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!