• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nacionālās tautsaimniecības aizsardzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.03.1997., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42549

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par stāvokli valstī

Vēl šajā numurā

07.03.1997., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

informācija

Par nacionālās tautsaimniecības aizsardzību

Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas ģenerāldirektors — Rīgā

Vakar, 6.martā, Tieslietu ministrijas Patentu valdē, Citadeles ielā, ieradās augsts viesis — Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) ģenerāldirektors Dr.Ārpāds Bogšs.

Izraisījās lietišķa domu apmaiņa ar Patentu valdes direktoru Zigrīdu Aumeisteru un citiem speciālistiem.

Rūpnieciskā īpašuma — izgudrojumu dizainparaugu un preču zīmju — tiesiskā aizsardzība visās valstīs pamatoti tiek uzskatīta par vienu no nozīmīgākajiem faktoriem nacionālās ekonomikas attīstībā.

Latvijas pirmās neatkarības gados — laikā no 1922. līdz 1940.gadam — tika iesniegts ap 4500 patentu un reģistrēts vairāk nekā 8000 preču zīmju. Toreiz Patentu valde bija Finansu ministrijas sastāvā, tā pieņēma un reģistrēja iesniegtos pieteikumus, organizēja speciālistu komisijas.

1991.gada nogalē Latvijā atjaunoja Patentu valdi, kas uzsāka darbu 1992.gada martā. Pašlaik tā ir Tieslietu ministrijas pārraudzībā. Šajos piecos gados saņemts vairāk nekā 25000 pieteikumu, izsniegts vairāk nekā 18000 patentu un preču zīmju reģistrācijas apliecību.

Šajā laikā Latvija pievienojusies starptautiskajām konvencijām, kā arī nolīgumiem rūpnieciskā īpašuma aizsardzības jomā. Paveiktais ir tikai sākums sistēmai, kas daudzās valstīs sen jau kļuvusi par valsts ekonomiskās dzīves neatņemamu sastāvdaļu.

Atšķirībā no daudzu valstu patentu iestādēm, kas darbojas jau simt un vairāk gadu un var lepoties ar bagātām tradīcijām, Latvija šajos gados ir tikai likusi pamatus rūpnieciskā īpašuma tiesiskās aizsardzības nacionālās sistēmas izveidošanai. Tās nostiprināšana un tālākā attīstība paredzēta izstrādātajā stratēģiskajā plānā laikam no 1997. līdz 2000.gadam.

Šodien Ārpāds Bogšs tiekas ar Latvijas Republikas tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču. Galvenais sarunu temats —intelektuālā un rūpnieciskā īpašuma tiesiskā aizsardzība.

Pēcpusdienā WIPO ģenerāldirektors Dr.Ārpāds Bogšs piedalīsies un runās Latvijas zinātnisko un augstāko mācību iestāžu, uzņēmumu, organizāciju un ministriju vadītāju un speciālistu sanāksmē par rūpnieciskā īpašuma tiesisko aizsardzību. Šajā pasākumā, kas notiek vienlaikus ar rūpmieciskā īpašuma tiesiskās aizsardzības Latvijas nacionālās sistēmas iedibināšanas piektās gadskārtas atzīmēšanu, viesi no Vācijas, Austrijas un Zviedrijas stāstīs patentu iestādēm par savu valstu pieredzi rūpnieciskā īpašuma aizsardzībā.

Sanāksmes noslēgumā iecerēta domu apmaiņa par šiem svarīgajiem jautājumiem.

Tieslietu ministrijas un

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!