• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Apliecinājums Latvijas un Ungārijas attiecību jaunai pakāpei". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.03.1997., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42545

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Apliecinājums Latvijas un Ungārijas attiecību jaunai pakāpei" (turpinājums)

Vēl šajā numurā

07.03.1997., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Apliecinājums Latvijas un Ungārijas attiecību jaunai pakāpei”

Vakar un šodien mūsu valstī Ungārijas Republikas prezidents Ārpāds Gencs

Vakar sākās Ungārijas Republikas prezidenta Ārpāda Genca (Árpád Göncz) valsts vizīte Latvijā. Augsto viesi lidostā “Rīga” sagaidīja Latvijas Republikas Ministru prezidents Andris Šķēle, iekšlietu ministrs Dainis Turlais, izglītības un zinātnes ministrs Juris Celmiņš, ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Ungārijas Republikā Mārtiņš Virsis, Rīgas Domes priekšsēdētājs Māris Purgailis, Valsts prezidenta Kancelejas vadītājs Ivars Millers, Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Aivis Ronis, Vienotā valsts protokola vadītājs Rolands Lappuķe, Ārlietu ministrijas Pirmā politiskā departamenta direktore Elita Kuzma, Vienotā valsts protokola vadītāja vietniece Maira Pučko. Tika atskaņotas Ungārijas Republikas un Latvijas Republikas valsts himnas, Ungārijas Republikas prezidents Ārpāds Gencs apsveica Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku godasardzi.

Pēc tam Rīgas pilī notika Ungārijas Republikas prezidenta oficiālā sagaidīšanas ceremonija. Baltajā zālē Ungārijas prezidentu sagaidīja Latvijas Republikas Valsts prezidents Guntis Ulmanis. Kopā ar viņu bija Saeimas priekšsēdētāja biedrs Andris Ameriks, Ministru prezidents Andris Šķēle, ārlietu ministrs Valdis Birkavs, Latvijas vēstnieks Ungārijā Mārtiņš Virsis un citas oficiālas personas, kā arī Latvijā akreditētie un Rīgā rezidējošie ārvalstu vēstniecību vadītāji. Ārpāds Gencs parakstījās Goda viesu Zelta grāmatā.

Pēc oficiālās sagaidīšanas ceremonijas Zelta zālē notika Latvijas un Ungārijas prezidentu Gunta Ulmaņa un Ārpāda Genca saruna. Savukārt Rīgas pils Sūtņu zālē notika prezidentu un abu valstu delegāciju saruna. Pēc tam Rīgas pils Baltajā zālē notika starpvalstu līgumu parakstīšanas ceremonija. Tika parakstīts Latvijas Republikas un Ungārijas Republikas Līgums par sadarbību kultūrā, izglītībā un zinātnē, kā arī Līgums par sadarbību terorisma, starptautiskās un organizētās noziedzības un narkotiku izplatīšanas apkarošanā.

Tūdaļ pēc līgumu parakstīšanas Ungārijas Republikas prezidents devās nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa. Pēcpusdienā augstais viesis un Ungārijas uzņēmēji viesnīcā “Rīga” tikās ar Latvijas uzņēmējiem. Notika abpusēji ieinteresēta saruna par mūsu valstu ekonomiskās sadarbības iespēju paplašināšanu. Pēc tam Ārpāds Gencs devās Rīgas Domes apmeklējumā. Pie Domes ēkas augsto viesi sagaidīja Rīgas Domes priekšsēdētājs Māris Purgailis. Ārpāds Gencs parakstījās Domes Goda viesu grāmatā. Pēc Rīgas Domes apmeklējuma Ungārijas prezidents devās pastaigā pa Vecrīgu, aplūkojot tās ievērojamākās vietas, kā arī noklausījās īsu ērģeļmūzikas koncertu Doma baznīcā. Ekskursijas noslēgumā Ārpāds Gencs aplūkoja Pētera baznīcu.

Ungārijas prezidenta valsts vizītes pirmā diena noslēdzās ar dineju, ko augstajam viesim par godu Rīgas pils Valsts svētku zālē rīkoja Latvijas Republikas Valsts prezidents Guntis Ulmanis un Aina Ulmanes kundze.

Šodien, 7. martā, prezidenta Ārpāda Genca vizītes otrā diena sāksies ar Ungārijas Republikas prezidenta Ārpāda Genca un Latvijas Republikas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa preses konferenci. Pēc tam augstais viesis Latvijas Akadēmiskajā bibliotēkā tiksies ar Latvijas inteliģences pārstāvjiem. Šī saruna būs jo nozīmīgāka tādēļ, ka Ārpāds Gencs pats ir starptautiski pazīstams literāts, viņa luga “Mūsdienu Mēdeja” ir iestudēta arī Latvijā (1989. gadā).

Pēcpusdienā Ungārijas prezidents Ārpāds Gencs apmeklēs Saeimas namu, kur tiksies ar Saeimas priekšsēdētāju Alfredu Čepāni un Saeimas Ārlietu komisijas pārstāvjiem. Pulksten 17 Ungārijas prezidenta rezidencē notiks pieņemšana, ko par godu Ungārijas Republikas prezidentam un Latvijas Republikas Valsts prezidentam, un Ainai Ulmanes kundzei rīko Ungārijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Ģērģs Krauss. Pievakarē Ārpāds Gencs aizlidos no Latvijas.

Jau šobrīd var droši teikt, ka Ungārijas Republikas prezidenta Ārpāda Genca valsts vizīte Latvijā stiprinās un padziļinās mūsu valstu politiskās un ekonomiskās attiecības, vienlaikus tuvinot tās kopīgajam abu valstu stratēģiskajam mērķim — integrācijai Eiropas struktūrās.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Ministru prezidents Andris Šķēle un Ungārijas prezidents Ārpāds Gencs sveic Latvijas Nacionālo bruņoto spēku godasardzi Rīgas lidostā

Ungārijas prezidents Ārpāds Gencs un Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis pie Latvijas brīvības un neatkarības simbola

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!