• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Republikas Civilprocesa likums - atsevišķā izdevumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.1997., Nr. 58/59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42383

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Republikas pilsētu domju vēlēšanām reģistrētie kandidāti

Vēl šajā numurā

26.02.1997., Nr. 58/59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Civilprocesa likums — atsevišķā izdevumā

“Latvijas Vēstneša” apgādā iznācis Latvijas Republikas Civilprocesa likuma projekts 1997.gada janvāra redakcijā, kas reģistrēts Tieslietu ministrijas Publisko tiesību departamentā un 1997.gada 10.februārī iesniegts izskatīšanai Ministru kabineta komitejā. Tā izstrādāšanas darba grupas vadītāja — LR Augstākās tiesas priekšsēdētāja vietnieka, Civillietu tiesu palātas priekšsēdētāja Gunāra Aigara komentārā uzsvērts, ka tiesāšanās kārtību civillietās regulē Civilprocesa kodekss, kas pieņemts 1963.gada 27.decembrī. Tas ir tikai formāli, bet nav pareizs pēc būtības — lai gan 1963.gada Civilprocesa kodekss (CPK) nav atcelts un tiesvedība notiek saskaņā ar tā noteikumiem, tiesu reformas gaitā tajā izdarītie grozījumi un papildinājumi padarījuši to par kvalitatīvi pilnīgi citu kodeksu, kuram faktiski maz kopēja ar 1963.gada CPK. Līdz ar to nobrieda nepieciešamība pēc citas procesuālās kārtības civillietu izskatīšanai, jo 1963.gada CPK jaunajām attiecībām nebija derīgs.

Pēc likuma “Par tiesu varu” pieņemšanas 1993.gadā tika izveidota darba grupa jauna Civilprocesa likuma (CPL) izstrādāšanai. Jaunais CPL projekts tika pabeigts 1996.gada novembrī.

Jaunais projekts nosaka tiesvedības kārtību civillietās. Projektā nav ietvertas nodaļas, kas regulē lietu izskatīšanas kārtību, kas radušās no administratīvi tiesiskajām attiecībām. Projektā paredzēts (12.pants), ka civillietu pirmās instances tiesā izskata tiesnesis vienpersoniski. Ir regulēts jautājums par lietu izskatīšanas termiņiem. Projektā paredzēts (128.pants), ka pēc prasības pieteikuma saņemšanas tiesā tiesnesim 3 dienu laikā jāizlemj jautājums par lietas ierosināšanu. Savukārt lietas iztiesāšanas gaitu regulē projekta 2.daļas noteikumi. Detalizētāk izstrādāta nodaļa par civillietu izskatīšanas atlikšanu (22.nodaļa), paredzēta nodaļa par mierizlīgumu (26.nodaļa). Projektā ietverta jauna nodaļa, kas regulē lietu jaunu izskatīšanu sakarā ar būtiskiem materiālo un procesuālo tiesību normu pārkāpumiem (58.nodaļa). Kopumā Civilprocesa likumā ir 5 daļas, kurās ir 62 nodaļas, pavisam 541 pants.

Šajā izdevumā teksts aizņem divas trešdaļas no lappuses platuma, lai ikviens, to izstudējot, varētu uz lappušu brīvajām malām atzīmēt savus papildinājumus, korekcijas, viedokļus un pēc tam sūtīt tos projekta izstrādes grupai — Tieslietu ministrijas Publisko tiesību departamentā.

Iegādāties Latvijas Republikas Civilprocesa likuma projektu var ierastajās “Latvijas Vēstneša” izplatīšanas vietās — skat. laikraksta pirmās lappuses apakšējā labajā stūrī pie lielās izsaukuma zīmes! Jūsu “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!