• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Jūs strādājat Latvijas atjaunošanai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.1997., Nr. 49/50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42267

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Ministru kabinets, kam Latvijas Republikas 6. Saeima 1997. gada 13. februārī izteikusi uzticību

Vēl šajā numurā

18.02.1997., Nr. 49/50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Jūs strādājat Latvijas atjaunošanai”

1997.gada 14.februāris — Nacionālās aizsardzības akadēmijas5. gadadiena svinības

NBS komandieris ZS pulkvedis Juris Dalbiņš, aizsardzības ministrs Andrejs Krastiņš, Valsts prezidents Guntis Ulmanis un Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors pulkvedis Valdis Matīss;

jaunie virsnieki NAA svinīgajā sarīkojumā

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”


Valsts prezidents Guntis Ulmanis:

Virsnieku kungi! Kadetu kungi! Cienītās dāmas! Godātie kungi!

Es vēlos sveikt Nacionālās aizsardzības akadēmijas vadību, mācību spēkus, kadetus un visus darbiniekus akadēmijas piektajā gadadienā un, protams, šīs dienas absolventus ar viņu veiksmīgu militārās apmācības kursa beigšanu un iekļaušanos NBS profesionālo virsnieku sastāvā.

Smags, ne jau rozēm, bet ērkšķiem klāts ceļš mūsu valstij bija jāiziet līdz neatkarības atgūšanai. Latvijas okupācija 1940. gadā, Otrais pasaules karš, pēckara periods, emigrācija, deportācijas, vispārējs genocīds pret latviešu tautu veicināja cilvēkos neticību savai nākotnei, neticību Latvijas valsts pastāvēšanai, tās saimnieciskajai un politiskajai attīstībai.

Šodien, atjaunojot okupācijas laikā sagrauto Latvijas valsti, mums pastāvīgi jādomā par tās drošību un aizsardzību, par tās virsnieku kadru atjaunošanu. Virsnieki ir tas zelta fonds, kas cementē sabiedrību pilsoņa uzdevumam — Tēvzemes aizsardzībai. Tieši tādēļ Nacionālās aizsardzības akadēmijas galvenā sūtība ir jaunu militāri izglītotu virsnieku sagatavošana Tēvzemei Latvijai. Taču tās īstenošanas ceļā bija un vēl būs jāpārvar ne mazums šķēršļu un grūtību.

Un tomēr nepilnu piecu gadu laikā ir izdarīts tiešām daudz. Pirms pieciem gadiem Nacionālajai aizsardzības akadēmijai nebija ne pastāvīgu telpu, ne pasniedzēju, ne arī mācību līdzekļu, bet bija tikai lēmums par akadēmijas izveidošanu. Pirmās telpas, ko ieguva akadēmija, bija Mālpilī, kur līdzās vēl darbojās Aizsardzības spēku mācību centrs. Strādāt tur nācās grūtos klimatiskos un materiālos apstākļos. Turklāt tas viss bija ārpus Rīgas, un vajadzīgie sakari un apgāde bija apgrūtināta. 1992. gada septembrī akadēmija saņēma telpas atbrīvotajā Birjuzova kara skolas teritorijā. Bet tās bija atstātas sliktā stāvoklī, tas, ko varēja aizvest, bija aizvests, viss, ko varēja sabojāt, bija sabojāts. Akadēmijas virsnieki un apkalpes rota, nežēlojot spēkus un laiku, to saveda kārtībā, un drīz uz šejieni pārcēlās visa akadēmija.

Mūsdienu pasaulē Latvijas kā nelielas valsts pastāvēšana nevar tikt saistīta ar neitralitātes statusu, it īpaši ņemot vērā pagātnes mācības, mūsdienu ģeopolitisko situāciju, Krievijas ārpolitiku un iekšpolitisko nestabilitāti. Mums jāatceras, ka Latvija robežojas ar valsti, kuras plašajā teritorijā notiek asiņaini konflikti. NATO ir vienīgā organizācija, kas nodrošina mieru Eiropā un vienlaikus garantē tās dalībvalstu drošību un aizsardzību. Latvijas piederība ES nevar būt aizvietojums NATO. Tāpēc Latvijai ir skaidrs mērķis kļūt par pilntiesīgu NATO dalībvalsti.

Latvija ir aktīvi iesaistījusies NATO piedāvātajā programmā “Partnerattiecības mieram”. Lielā mērā Latvijas turpmākā dalība NATO ir atkarīga no tā, cik efektīvi un aktīvi Latvijā tiks izmantotas šīs programmas piedāvātās iespējas. Latvija pakāpeniski pārņem NATO valstu vērtību sistēmu drošības un aizsardzības jomā, šo valstu un NATO kā organizācijas pieredzi un iepazīstas ar drošību un aizsardzības struktūru uzbūves un praktiskās darbības principiem. Latvijai jāsasniedz līmenis, kāds raksturīgs demokrātiskajām valstīm.

Latvijas iestāšanās, proti, tās darbība NATO “Partnerattiecību” programmā un vēlme integrēties NATO nozīmē to, ka Latvija izvēlas drošību, stabilitāti un labklājību. Taču jāsaprot, ka šī izvēle prasīs no mums lielu un apjomīgu sagatavošanās procesu. Šajā procesā svarīgu vietu ieņem arī Nacionālā aizsardzības akadēmija. Tā pašreiz ir un būs arī turpmāk vienīgā vieta Latvijā, kur sagatavo virsniekus visām Latvijas bruņoto spēku struktūrām.

Šodien, palūkojoties apkārt šajā zālē, mēs varam redzēt, cik daudz kadetu apgūst militārās zināšanas, lai kļūtu par Latvijas armijas virsniekiem. Neraugoties uz trūcīgajiem līdzekļiem, akadēmijā radīti labi dzīves apstākļi, izveidota nepieciešamā mācību bāze un akadēmijas vadītāji, pasniedzēji un virsnieki domā par to, kā šos apstākļus maksimāli uzlabot. Akadēmijas speciālisti ir veltījuši daudz pūļu, lai Latvijā izveidotu militārās izglītības sistēmu, kas atbilstu Rietumu valstu militārās izglītības līmenim. Protams, pats svarīgākais akadēmijas piecu gadu darba rezultāts ir sagatavotie jaunie militārie speciālisti. Jau no 1992. gada 6. aprīļa līdz 1992. gada septembrim tika organizēti pirmie virsnieku un virsnieku vietnieku kursi. Šos kursus beidza 72 cilvēki. Tie bija pirmie, bet kopumā dažādus akadēmijas mācību kursus ir sekmīgi pabeiguši 369 akadēmijas absolventi.

Es gribu jums izteikt savu gandarījumu par to, kādā vidē un atmosfērā aug mūsu jaunie virsnieki. Bet gribu pateikt arī to, ka mūsu bruņotajos spēkos morālais, disciplinārais un materiālais līmenis vēl nav sasniedzis tos rādītājus, pēc kuriem Latvija tiecas. Mums nav šaubu, ka akadēmijas pasniedzēji māca jaunos virsniekus ar skaidru nacionālo pārliecību, entuziasmu, ticību un patriotismu. Jums šis darbs nesola lielu bagātību un greznus dzīves apstākļus. Bet jūs lieliski apzināties, ka strādājat Latvijas atjaunošanai.

Tika daudz diskutēts par to, kādam vajadzētu būt Latvijas virsniekam. Akadēmijas absolventiem ar savu militāro stāju, izskatu, zināšanām un praktisko darbu ir jāmaina sabiedrības attieksme pret saviem virsniekiem pozitīvā virzienā. Tika izstrādāti prasību bloki, kādiem jābūt virsniekiem: morāle, intelekts, militārā izglītība, fiziskā sagatavotība. Akadēmijai uzdeva sagatavot pilntiesīgus virsniekus, un tā veic šo darbu sekmīgi. Jauno virsnieku sagatavotību pozitīvi izvērtēja Valsts eksāmenu komisija. Piešķirot absolventiem Latvijas NBS leitnanta pakāpi, esmu pārliecināts, ka jaunie virsnieki būs ar augstu morāli un augstu patriotisma līmeni, ar augstu militāro izglītību, intelektu, labu fizisko sagatavotību un virsniekiem atbilstošu stāju.

“Per aspera ad astra” — “Caur ērkšķiem uz zvaigznēm” — tā zelta burtiem bija rakstīts Latvijas Kara skolas baltajā karogā. Tie paši vārdi rakstīti arī akadēmijas karogā, jo kadeti sevi brīvprātīgi ziedo tautas un valsts interesēm, vajadzības gadījumā kā varoņi upurējot savu dzīvību. To viņi solījuši īpašajā virsnieka zvērestā.

Novēlu visam Nacionālās aizsardzības akadēmijas personālam veiksmīgi turpināt uzsākto militāro speciālistu sagatavošanu, bet jaunajiem leitnantiem — sekmīgu dienestu savās pirmajās NBS apakšvienībās.


Nacionālās aizsardzības akadēmijas svinības

Pirms pieciem gadiem toreizējais aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis izdeva pavēli par Latvijas Kara skolas mantinieces — Nacionālās aizsardzības akadēmijas dibināšanu, lai sagatavotu virsniekus valstisko neatkarību atguvušās Latvijas atjaunotajai armijai. Patriotisku motīvu mudināta, grupa latviešu virsnieku sāka jaunās augstskolas organizēšanu. Par NAA priekšnieku — rektoru tika iecelts pulkvedis Valdis Matīss.

Pašlaik NAA divās fakultātes, septiņās zinību katedrās mācās vairāk nekā 650 virsnieku un kadetu. Pilnā apmācību kursa kadeti iegūst arī augstāko akadēmisko izglītību tiesību zinībās vai pedagoģijā un bakalaura grādu. Piecu gadu pastāvēšanas laikā NAA ir absolvējuši 380 virsnieki, kuri dienestu turpina dažādās Aizsardzības ministrijas, Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas struktūrās. Ir arī nodibināts Aizsardzības zinātņu centrs, kas veic pētījumus militārajās zinātnēs.

Piektdien, 14. februārī, NAA svinēja savu jubileju, un vienlaikus notika kārtējais izlaidums, kurā diplomus saņēma un leitnanta pakāpi ieguva 66 kadeti un 7 saņēma virsniekvietnieka pakāpes.

Svinības sākās ar dievkalpojumu Doma baznīcā, tad bija ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un jauno virsnieku svinīgais zvērests Brāļu kapos. Pēcpusdienā notika svinīgais sarīkojums un jauno virsnieku izlaidums NAA aktu zālē.

Svinīgajā sarīkojumā piedalījās Valsts prezidents Guntis Ulmanis, aizsardzības ministrs Andrejs Krastiņš, AM valsts sekretārs Einārs Vaivods, NBS komandieris Zemessardzes pulkvedis Juris Dalbiņš, Zemessardzes komandieris ZS pulkvedis Juris Eihmanis, Jūras spēku komandieris kapteinis Gaidis Zeibots, Gaisa spēku komandieris pulkvedis Kārlis Kīns, citas augsta ranga militārpersonas, ārvalstu militārie atašeji, valsts un sabiedrisko organizāciju pārstāvji, kā arī NAA priekšnieks — rektors pulkvedis Valdis Matīss, akadēmijas mācību spēku virsnieki un kadeti.

Rektors Valdis Matīss, sākot svinīgo sarīkojumu, teica:

— Kad tad būtībā ir meklējami mūsu augstskolas pirmsākumi? Tie ir meklējami pirms daudziem gadu desmitiem. Pirmā pasaules kara laikā — strēlnieku cīņās, Latvijas brīvības cīņās, Latvijas brīvvalsts karaskolā un Otrā pasaules kara frontēs.

Vai mēs vēl ne pārāk senā pagātnē varējām cerēt, ka mums atkal būs neatkarīga valsts, prezidents, armija? Pirms pieciem gadiem notika Latvijas militārās augstskolas augšāmcelšanās.

Mūsu visu bagātība ir NAA absolventi — leitnanti, kadeti un, protams, pedagogi. Un šo akadēmiju izveidot varēja tikai domubiedru kopa. Tādēļ atļaujiet vislielāko pateicību izteikt jums, pedagogi. Visus šos gadus mūs visus vadīja latvju gars un pārliecība par mūsu valsts nākotni.

Pašlaik mūsu armija gan masu informācijas līdzekļos, gan dažādos sabiedrības slāņos tiek kritizēta un pelta. Daļēji šie pārmetumi mūsu armijai ir dibināti un pamatoti. Jo mums vēl ir par maz virsnieku, leitnantu, kas var ne vien veikt savus tiešos militāros pienākumus, bet arī audzināt jauniešus, jaunos karavīrus. Īpaši tos jauniešus, kas nemaz nezina Latvijas vēsturi (un tos, kuru zināšanas šai jomā ir ļoti trūcīgas). Jauniešus, kuri nezina — jau reiz bija neatkarīga Latvijas valsts ar savu armiju un varonīgiem karavīriem. Bet vēsture apliecina, ka latviešu karavīrs vienmēr ir bijis labs karotājs. Bet pienāks laiks, kad NAA absolventi aizpildīs to robu, ko cirta padomju okupācijas gadi. Gandrīz visi latviešu virsnieki tad aizgāja bojā. Izglābties izdevās tikai dažiem. Paldies viņiem par sniegtajiem padomiem jauno kadetu un virsnieku audzināšanā, šajā tik ļoti vajadzīgajā darbā.

Es varu teikt, ka arī turpmāk mums visiem nebūs viegli. Bet karavīriem nav pieņemts sūkstīties un žēloties. Jo reglamentā ir rakstīts, ka karavīriem ir jāiztur visas grūtības. Protams, Tēvzemes vārdā, Tēvzemes dēļ, un es ceru, ka NAA virsnieki un kadeti arī turpmāk izpildīs savu pienākumu. Bet pašlaik, skatoties šai zālē, mani pārņem lepnums par piecos gados paveikto un cerība, raugoties nākotnē. Lai Dievs mūs sargā un ļauj turpināt mūsu darbu turpmākajos gados!

Svinīgā sarīkojuma turpinājumā runu teica Valsts prezidents Guntis Ulmanis.

Pēc runas Valsts prezidents apbalvoja NAA rektoru V.Matīsu ar Triju Zvaigžņu ordeņa pirmās pakāpes medaļu.

Pēc tam īsas apsveikuma uzrunas teica aizsardzības ministrs Andrejs Krastiņš, NBS komandieris ZS pulkvedis Juris Dalbiņš, Zemessardzes komandieris ZS pulkvedis Juris Eihmanis. Aizsardzības ministrs A.Krastiņš atzīmēja:

— Es esmu pilnīgi pārliecināts, ka mūsu jaunie virsnieki laika gaitā spēs sasniegt to, ko no viņiem mēs gaidām. Spēs radīt tādu aizsardzības sistēmu, kas nodrošinās Latvijas neatkarību un mūsu valsts integrēšanos Eiropas drošības struktūrās. Paldies jums visiem! Un vēlu tā turpināt!

NBS komandieris ZS pulkvedis Juris Dalbiņš īpašu pateicību izteica ne vien NAA pasniedzējiem, absolventiem, kadetiem, bet arī viņu vecākiem. Savukārt Zemessardzes komandieris Zemessardzes pulkvedis J.Eihmanis īpaši pateicās NAA par Zemessardzes virsnieku sagatavošanu.

Daudzi NAA mācību spēki un darbinieki tika apbalvoti ar AM un NBS goda rakstiem, goda zīmēm, krūšu nozīmēm, atzinības rakstiem un vērtīgām balvām. NAA jubilejā sveica arī Gaisa spēku komandieris pulkvedis Kārlis Kīns, Jūras spēku komandieris kapteinis Gaidis Zeibots, citas augsta ranga amatpersonas, militārpersonas, sabiedrisko organizāciju pārstāvji.

Pēc tam NAA absolventiem bakalauru diplomus un krūšu nozīmes pasniedza Valsts prezidents G.Ulmanis, aizsardzības ministrs A.Krastiņš, NBS komandieris J.Dalbiņš, ZS komandieris J.Eihmanis.

Svinīgā pasākuma noslēgumā notika koncerts.

Viesturs Avots,

“LV” korespondents

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!