• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iepazīšanās vizītē - Čehijas Republikas bruņoto spēku komandieris. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.02.1997., Nr. 46/47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42186

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija

Vēl šajā numurā

13.02.1997., Nr. 46/47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iepazīšanās vizītē — Čehijas Republikas bruņoto spēku komandieris

Pie Valsts prezidenta

Vakar, 12.februārī, Latvijas Valsts prezidents tikās ar Čehijas bruņoto spēku virspavēlnieku ģenerālleitnantu J.Nekvasilu.

Sarunas gaitā tika izsvērtas Čehijas bruņoto spēku un Latvijas bruņoto spēku sadarbības perspektīvas. J.Nekvasils atzina, ka jau tagad sadarbība noris ļoti aktīvi. Viņš arī augstu vērtēja Latvijas karavīru gatavību aizstāvēt savu zemi, kam apliecinājumu guvis vairākās vizītēs Latvijā. Valsts prezidents un Čehijas bruņoto spēku virspavēlnieks bija vienisprātis, ka gaisa telpas kontrole un armijas profesionāļu apmācība ir tās jomas, kur paveras plašas sadarbības iespējas. Pārrunāti arī jautājumi saistībā ar Latvijas bruņoto spēku materiāli tehniskās bāzes papildināšanu.

Sarunas laikā tika skarts NATO paplašināšanās temats. Valsts prezidents uzsvēra, ka Baltijas valstu drošības garantijas vistie šākā veidā ir saistītas ar Eiropas drošību un stabilitāti. Čehijas bruņoto spēku virspavēlnieks izteica cerību, ka Latvijas un Čehijas bruņoto spēku sadarbība nākotnē būs konkrēta un sekmīga.

Valsts prezidenta preses dienests

Attēlā: Čehijas Republikas vēstniece Latvijā Jaroslava Jeslinkova, Čehijas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Jirži Nekvasils un Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis, vakar, 12.februārī, Rīgas pils Ģerboņu zālē.

Preses konferencē

No šā gada 11.līdz 13.februārim Latvijā iepazīšanās vizītē uzturējās Čehijas Republikas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Jirži Nekvasils. Viņu pavadīja artilērijas dienesta priekšnieks pulkvedis Petrs Franeks, gaisa spēku kaujas sagatavošanas nodaļas priekšnieks Jirži Čaltra, starptautiskās sadarbības departamenta priekšnieka vietnieks ģenerālmajors Ladislavs Kozlers un Čehijas Republikas vēstniece Latvijā Jaroslava Jeslinkova.

Vizītes gaitā ģenerālleitnants J.Nekvasils tikās ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Gunti Ulmani, aizsardzības ministru Andreju Krastiņu, NBS komandieri pulkvedi Juri Dalbiņu un Zemessardzes komandieri pulkvedi Juri Eihmani. Ģenerālleitnants apmeklēja Izlūkdienesta bataljonu, Mobilo strēlnieku brigādi un Baltijas miera uzturēšanas bataljonu. Divpusējās sarunās tika pārrunāti jautājumi par apmācību, artilēriju (Čehijas Republika ir dāvinājusi Latvijas NBS 26 100 mm lielgabalus un 26 120 mm mīnmetējus), citu bruņojumu un apgādi, topogrāfiju.

Vakar, 12.februārī, Aizsardzības ministrijā notika preses konference, kurā piedalījās Čehijas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Jirži Nekvasils un NBS komandieris pulkvedis Juris Dalbiņš.

Preses konferences sākumā Čehijas bruņoto spēku komandieris J.Nekvasils teica:

— Sadarbība starp Čehiju un Latviju militārajā jomā norit jau ilgāku laiku, tomēr šī ir mana pirmā iepazīšanās vizīte Latvijā. Mēs pārrunājām arī gaisa telpas kontroles jautājumus. Jāteic, ka es ļoti cienu atklātību un konkrētību savstarpējās sarunās. Un šī atklātības un konkrētības gaisotne dominēja mūsu sarunās ar visām Latvijas augsta ranga amatpersonām un militārpersonām. Man radās iespaids, ka militārās sadarbības problēmas es pārrunāju ar augsti kvalificētiem speciālistiem un vienlaikus ar cilvēkiem, kam ir stipra griba aizstāvēt savu valsti.

Protams, mūsu valstu bruņotajiem spēkiem ir kopīgas problēmas, un mēs pārrunājām to risināšanas iespējas. Es iepazīstināju jūsu armijas virsniekus ar Čehijas bruņoto spēku attīstības plānu līdz 2005.gadam. Savukārt mani iepazīstināja ar Latvijas NBS attīstības plāniem. Daudzos gadījumos šie plāni sakrīt. Mēs vienojāmies arī par turpmākām abu valstu bruņoto spēku attīstības prioritātēm. Tās ir militāro speciālistu sagatavošana Čehijā un komunikāciju sistēmas attīstības pilnveidošana un attīstība.

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!