• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrijas 1996. gada 23. decembra pavēle Nr. 110 "Par licenču izsniegšanas nolikumu un transportlīdzekļu mazumtirdzniecības noteikumu apstiprināšanu (turpinājums)". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.02.1997., Nr. 40/41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42174

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrība. Skola. Valsts

Vēl šajā numurā

07.02.1997., Nr. 40/41

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Satiksmes ministrija

Veids: pavēle

Numurs: 110

Pieņemts: 23.12.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nozaru dokumenti

Jūs un Jūsu auto

Tēmas turpinājums. Sākums “LV” Nr.22 16.01.97., Nr.24 21.01.97.,

Nr.25 22.01.97., Nr.26 23.01.97., Nr.28 28.01.97., Nr.38/39 6.02.97.

Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas pavēle Nr. 110

Rīga 1996. gada 23. decembrī

Par licenču izsniegšanas nolikumu un transportlīdzekļu mazumtirdzniecības noteikumu apstiprināšanu

Pamatojoties uz Latvijas Republikas Ministru kabineta 1994.gada 30.augusta Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotajiem noteikumiem Nr.169 “Par ceļu satiksmi” un Ministru kabineta 1996.gada 19.novembra noteikumiem Nr.434 “Noteikumi par atsevišķu uzņēmējdarbības veidu licencēšanu”, pavēlu:

1. Apstiprināt klātpievienotos:

1.1. “Nolikumu par speciālo atļauju (licenču) izsniegšanas kārtību mazumtirdzniecībai ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem, to numurētiem agregātiem un piekabēm”;

1.2. “Mehānisko transportlīdzekļu, to numurēto agregātu un piekabju mazumtirdzniecības noteikumus”;

1.3. “Nolikumu par speciālo atļauju (licenču) izsniegšanas kārtību visu veidu autotransportlīdzekļu vadītāju apmācībai”.

2. Noteikt, ka šīs pavēles 1.1., 1.2. un 1.3. punktos minētie dokumenti stājas spēkā ar 1997.gada 1.martu.

3. Ar 1997.gada 1.martu atzīt par spēku zaudējušiem

3.1. Satiksmes ministrijas 1994.gada 27.oktobra pavēles Nr.211 “Par dokumentu apstiprināšanu” 1.2., 1.4. un 1.5. punktus;

3.2. Satiksmes ministrijas 1994.gada 27.decembra pavēli Nr.260 “Par papildinājumiem ar Satiksmes ministrijas 1994.gada 27.oktobra pavēli Nr.211 apstiprinātajos “Mehānisko transportlīdzekļu, to numurēto agregātu un piekabju mazumtirdzniecības noteikumos””.

4. Ceļu satiksmes drošības direkcijai iesniegt publicēšanai “Latvijas Vēstnesī” šīs pavēles 1.1., 1.2. un 1.3. punktos minētos dokumentus.

5. Pavēles izpildi kontrolēt Autosatiksmes departamenta direktora vietniekam J.Kancēvičam.

Ministrs V.Krištopans

Nolikums par speciālo atļauju (licenču) izsniegšanas kārtību visu veidu autotransportlīdzekļu vadītāju apmācībai

Apstiprināts ar Latvijas Republikas Satiksmes ministra

1996.gada 23.decembra pavēli Nr.110

1. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

1.1. Nolikums izstrādāts, pamatojoties uz 1990.gada 26.septembra likumu “Par uzņēmējdarbību”, Ministru kabineta 1994.gada 30.augusta noteikumiem Nr.169 “Par ceļu satiksmi” un Ministru kabineta 1996.gada 19.novembra noteikumiem Nr.434 “Noteikumi par atsevišķu uzņēmējdarbības veidu licencēšanu”.

1.2. Nolikums nosaka kārtību, kādā tiek izsniegtas speciālās atļaujas (turpmāk tekstā - “licences”) visu veidu autotransportlīdzekļu (turpmāk tekstā - “transportlīdzekļi”) vadītāju apmācībai un licenču mācību kartes (turpmāk tekstā - “mācību karte”), kā arī kārtību, kādā šīs licences un mācību kartes tiek anulētas vai to darbība apturēta uz laiku.

1.3. Šī Nolikuma noteikumu ievērošana ir obligāta visiem uzņēmumiem, vidējām, vidējām speciālajām u. c. mācību iestādēm (neatkarīgi no to īpašuma formas), kas nodarbojas ar transportlīdzekļu vadītāju apmācību.

1.4. Licenci un mācību karti visu veidu transportlīdzekļu vadītāju apmācībai var saņemt:

1.4.1. Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēts uzņēmums vai tā struktūrvienība, kuras reģistrācijas apliecībā un (vai) statūtos paredzēta transportlīdzekļu vadītāju apmācība;

1.4.2. vidējās, vidējās speciālās u.c. mācību iestādes vai šo mācību iestāžu struktūrvienības, kuru darbību reglamentējošā dokumentā paredzēta transportlīdzekļu vadītāju apmācība.

1.5. Licenci uzņēmums vai mācību iestāde var saņemt tikai kopā ar mācību karti (kartēm).

1.6. Licence un mācību karte ir stingrās uzskaites dokumenti, tām ir noteikta forma (1. un 2. pielikums).

1.7. Par licences un mācību kartes izmantošanu ir atbildīgs to saņēmējs (turētājs). Licences un mācību kartes saņēmējs nav tiesīgs nodot tās citām personām.

1.8. Mācību karti izsniedz uz katru licencētā uzņēmuma mācību bāzi, kurā paredzēts veikt transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanu saskaņā ar Mehānisko transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanas tematiskajiem plāniem un programmām, kuras apstiprinājusi Satiksmes ministrija vai tās pilnvarotā institūcija.

1.9. Licenču un mācību karšu izsniegšanai Satiksmes ministrija izveido licencēšanas komisiju (turpmāk tekstā - "Komisija"

1.10. Komisijas sastāvu nosaka satiksmes ministrs.

1.11. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumu, ja sēdē piedalās vairāk nekā puse no Komisijas locekļu skaita.

2. PIETEIKUMU IZSKATĪŠANAS, LICENCES UN MĀCĪBU KARTES IZSNIEGŠANAS KĀRTĪBA

2.1. Lai saņemtu licenci un mācību karti (kartes) transportlīdzekļu vadītāju apmācībai, Komisijas sekretāram jāiesniedz šādi dokumenti:

2.1.1. noteiktas formas pieteikums (3.pielikums), kurā norādīti uzņēmuma, uzņēmuma struktūrvienības vai vidējās, vidējās speciālās u. c. mācību iestādes vai tās struktūrvienības rekvizīti, transportlīdzekļu vadītāju apmācībai izmantojamo telpu adreses, kā arī norādīts, ar kādu kategoriju transportlīdzekļu vadītāju apmācību katrā mācību telpā paredzēts nodarboties;

2.1.2. Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra izsniegta reģistrācijas apliecības kopija (jāuzrāda oriģināls), bet vidējām, vidējām speciālajām u. c. mācību iestādēm vai to struktūrvienībām - to darbības virzienus reglamentējoša dokumenta kopija (jāuzrāda oriģināls). Statūtsabiedrībām jāiesniedz arī uzņēmuma statūtu kopija (jāuzrāda oriģināls);

2.1.3. Valsts ieņēmumu dienesta izziņa par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē un pilnīgu norēķināšanos ar valsts budžetu, kura izsniegta ne agrāk kā 3 mēnešus pirms pieteikuma iesniegšanas dienas;

2.1.4. dokumenta kopija (jāuzrāda oriģināls), kas apliecina uzņēmuma vai mācību iestādes īpašuma tiesības uz mācību telpām un mācību laukumu (tikai A1, A2, A, B1, 0/C1, B/D, D1/D C1/D,B/C, C1/C, B/E, C1/E, C/E, D1/E, D/E kategoriju transportlīdzekļu vadītāju apmācībai) vai likumīgas tiesības to izmantot (nomas līgums, sadarbības līgums u.tml.);

2.1.5. tā stāva, kurā atrodas apmācībai izmantojamā telpa, ēkas inventarizācijas plāna kopija;

2.1.6. noteiktas formas saraksti (4.pielikums ):

a) teorētisko priekšmetu pasniedzēju saraksts;

b) praktiskās braukšanas mācības instruktoru saraksts;

c) mācību transportlīdzekļu saraksts;

2.1.7. uzņēmuma vai mācību iestādes un katras pieteikumā minētās mācību telpas apsekošanas akts (5.pielikums ). Aktu sastāda attiecīgā rajona (pilsētas) Ceļu satiksmes drošības direkcijas (turpmāk tekstā - "CSDD") reģionālā nodaļa.

2.2. Teorētisko priekšmetu pasniedzējiem, praktiskās braukšanas mācības instruktoriem, kā arī mācību transportlīdzekļiem un mācību bāzei (t.sk. praktiskās braukšanas mācību laukumiem) jāatbilst 6.pielikumā noteiktajām prasībām.

2.3. Lai licences turētājs saņemtu jaunu mācību karti, Komisijas sekretāram jāiesniedz 2.1.1.; 2.1.4.; 2.1.5.; 2.1.6.; 2.1.7. punktos norādītie dokumenti.

2.4. Komisijai ne vēlāk kā trīsdesmit dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas jāizsniedz licence un (vai) mācību karte vai rakstveidā motivēts atteikums to izsniegt. Šo atteikumu var pārsūdzēt likumā noteiktajā kārtībā.

2.5. Licences un (vai) mācību kartes pieteicēja pārstāvis pieteikuma izskatīšanas laikā ir tiesīgs piedalīties Komisijas sēdē.

2.6. Ja iesniegtajos dokumentos nav pietiekamu ziņu jautājuma objektīvai izlemšanai, Komisija atliek jautājuma izskatīšanu un attiecīgi informē pieteikuma iesniedzēju. Jautājums tiek izskatīts pēc tam, kad saņemta vajadzīgā informācija un (vai) dokumenti.

2.7. Licence tiek izsniegta uz laiku līdz pieciem gadiem, bet, ja komisija konstatē trūkumus vai nepilnības, kas būtiski neietekmē mācību procesu, tā var izsniegt licenci ar mazāku derīguma termiņu, bet ne mazāku par vienu gadu. Komisija ir tiesīga licenci pagarināt, pārreģistrējot to uz laiku ne ilgāku par pieciem gadiem.

2.8. Licencētā uzņēmuma vai mācību iestādes mācību karte tiek izsniegta uz mācību telpu nomas laiku ne mazāku par desmit mēnešiem, bet ne ilgāku par licences darbības laiku.

2.9. Mācību karte, kuras derīguma termiņš notecējis, vai gadījumos, kad mācību telpai izsniegtā mācību karte tiek pārreģistrēta (izsniegta jauna mācību karte), iepriekšizsniegtā mācību karte jānodod Komisijas sekretāram.

2.10. Licences turētājam atļauts veikt transportlīdzekļu vadītāju apmācību tikai mācību kartē norādītajā mācību bāzē. Licences kopijai un attiecīgajai mācību kartei jābūt izliktai redzamā vietā visās transportlīdzekļu vadītāju apmācību telpās.

2.11. Uzņēmuma vai mācību iestādes rekvizītu izmaiņu gadījumā uzņēmumam 5 dienu laikā no izmaiņu izdarīšanas brīža Komisijas sekretāram jāiesniedz šīs izmaiņas apliecinošs dokuments.

2.12. Par licences vai mācību kartes nozaudēšanu un citiem to bojāejas gadījumiem rakstiski jāziņo Komisijai. Par šo dokumentu atkārtotu izsniegšanu lemj Komisija.

2.13. Licenci tās saņēmējam izsniedz, kā arī to pārreģistrē pēc tam, kad samaksāta likumos vai Ministru kabineta noteikumos noteiktā valsts nodeva.

2.14. Licenču, mācību karšu saņemšanai iesniegto nepieciešamo dokumentu uzskaiti un uzglabāšanu veic CSDD.

2.15. Komisija izsniegtās licences un mācību kartes reģistrē speciālā žurnālā. Dokumenti, pamatojoties uz kuriem tikusi izsniegta licence vai mācību karte, tiek uzglabāti piecus gadus.

3. MĀCĪBU KARTES DARBĪBAS APTURĒŠANA UZ LAIKU UN MĀCĪBU KARTES ANULĒŠANA

3.1. Komisija ir tiesīga mācību kartes darbību apturēt uz laiku, kā arī mācību karti anulēt.

3.2. Ja uzņēmumam vai mācību iestādei ir izsniegtas vairākas mācību kartes, tad vienas mācību kartes darbības apturēšana uz laiku vai tās anulēšana nerada citu mācību karšu darbības ierobežojumu.

3.3. Izsniegtās mācību kartes darbību var apturēt uz laiku šādos gadījumos:

3.3.1. ja ir pārkāptas transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanas tematiskajos plānos un programmās noteiktās prasības;

3.3.2. ja transportlīdzekļu vadītāju sagatavošana nenotiek vietā un laikā, kas norādīti mācību iestādes iesniegtajos mācību grupu reģistrācijas dokumentos;

3.3.3. ja saskaņā ar sastādīto grafiku līdz tekošā gada 1.oktobrim, uzņēmējdarbības veicēja vainas dēļ nav veikta ikgadējā mācību bāzes (telpas) pārreģistrācija;

3.3.4. ja mācību iestādes apsekošanas gaitā konstatēts, ka mācību bāze (telpa) neatbilst 6.pielikumā noteiktajām prasībām;

3.3.5. ja ir pamatoti valsts institūciju rakstiski pieprasījumi par trūkumu novēršanu, kuru novēršanai nepieciešams noteikts laiks.

3.4. Izsniegto mācību karti var anulēt šādos gadījumos:

3.4.1. ja licences turētājs pats atsakās no mācību kartes izmantošanas;

3.4.2. ja tiek pārtraukts līgums (nomas, sadarbības u.tml.) par mācību bāzes (telpas) izmantošanu;

3.4.3. ja ir pamatoti valsts institūciju pieprasījumi par mācību kartes anulēšanu;

3.4.4. ja sistemātiski (trīs vai vairākas reizes) uz eksāmeniem norīkoti mazāk par 75% no grupā reģistrētajiem pretendentiem;

Piezīme: Šī prasība neattiecas uz vidējām un vidējām speciālajām mācību iestādēm, kuru mācību programmās paredzēta B, C1 kategorijas vadītāju sagatavošana.

3.4.5. ja sistemātiski (trīs vai vairākas reizes) transportlīdzekļu vadītāja apliecības ieguvuši mazāk par 70% uz eksāmeniem norīkotajiem pretendentiem, kuri eksāmenus kārto pirmo reizi;

3.4.6. ja sastādīti vismaz trīs akti par šī Nolikuma un citu vadītāju sagatavošanu reglamentējošu normatīvo aktu prasību neievērošanu attiecībā uz transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanu vai par 6.pielikumā noteikto prasību neievērošanu;

Piezīme : Komisija ir tiesīga anulēt izsniegto mācību karti arī gadījumos, kas paredzēti likumā "Par uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbības apturēšanas kārtību".

4. LICENCES DARBĪBAS APTURĒŠANA UZ LAIKU UN LICENCES ANULĒŠANA

4.1. Komisija ir tiesīga apturēt izsniegtās licences darbību uz laiku vai licenci anulēt.

4.2. Apturot licences darbību uz laiku vai to anulējot, attiecīgi uz laiku tiek apturēta visu mācību karšu darbība vai arī tās tiek anulētas.

4.3. Izsniegtās licences darbību var apturēt uz laiku šādos gadījumos:

4.3.1. ja sistemātiski (trīs vai vairākas reizes) tiek pārkāptas transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanas tematiskajos plānos un programmās noteiktās prasības;

4.3.2. ja pārkāptas šī Nolikuma prasības;

4.3.3. ja ir pamatoti valsts institūciju rakstiski pieprasījumi par trūkumu novēršanu, kuru novēršanai nepieciešams noteikts laiks.

4.4. Izsniegto licenci var anulēt šādos gadījumo:

4.4.1. ja licences turētājs pats atsakās no licences izmantošanas;

4.4.2. ja licences saņēmējs trīs mēnešu laikā pēc tās saņemšanas nav uzsācis licencēto uzņēmējdarbību;

4.4.3. ja tiek konstatēts, ka licences turētājs savā darbībā pārkāpis Latvijas Republikas likumus vai citus normatīvos aktus, un ja par izdarītajiem pārkāpumiem paredzēta izsniegtās licences anulēšana;

4.4.4. ja ir pamatoti valsts institūciju rakstiski pieprasījumi par licences anulēšanu;

4.4.5. ja mācību iestādes pārbaudes gaitā konstatēts, ka mācību transportlīdzekļi, teorētisko priekšmetu pasniedzēji, praktiskās braukšanas mācības instruktori, kā arī mācību bāze, mācību telpas, praktiskās braukšanas mācību laukumi neatbilst 6.pielikumā noteiktajām prasībām, kā arī citu vadītāju sagatavošanas reglamentējošu normatīvo aktu noteiktajām prasībām;

4.4.6. ja pārkāptas šī Nolikuma prasības;

4.4.7. ja transportlīdzekļu vadītāju sagatavošana notiek mācību bāzē (telpā), kurai nav izsniegta mācību karte;

4.4.8. ja sistemātiski tiek pārkāptas transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanas tematisko plānu un programmu prasības;

4.4.9. ja tiek konstatēts, ka licences vai mācību kartes saņemšanai iesniegtās ziņas neatbilst īstenībai;

4.4.10. ja licences saņēmējam (turētājam) ir tikai viena mācību karte, kurai beidzies derīguma termiņš un licences saņēmējs (turētājs) trīs mēnešu laikā no derīguma termiņa beigu datuma nav griezies Komisijā ar pieteikumu mācību kartes saņemšanai.

Piezīme: Komisija ir tiesīga anulēt izsniegto licenci vai mācību karti arī gadījumos, kas paredzēti likumā "Par uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbības apturēšanas kārtību".

4.5. Jautājumu par licences vai mācību kartes anulēšanu, kā arī to darbības apturēšanu uz laiku, izskata Komisijas sēdē. Uz Komisijas sēdi tiek uzaicināts licences vai mācību kartes saņēmējs (turētājs), kuru iepriekš informē par pretenziju būtību. Licences vai mācību kartes saņēmēja (turētāja) neierašanās uz Komisijas sēdi nav par pamatu jautājuma izskatīšanas atlikšanai.

4.6. Gadījumos, kad pēc Komisijas lēmuma licences vai mācību kartes darbība tiek apturēta uz laiku vai anulēta, licence un (vai) mācību karte protokolā norādītajā laikā jānodod Komisijai, bet visas transportlīdzekļu vadītāju mācību iestādes beigšanas apliecību veidlapas CSDD kvalifikācijas daļai.

4.7. Lēmumu par licences vai mācību kartes anulēšanu var pārsūdzēt likumā noteiktajā kārtībā.

4.8. Par uzņēmējdarbības uzsākšanu bez licences, kā arī par uzņēmējdarbības turpināšanu pēc licences atņemšanas, anulēšanas vai tās termiņa izbeigšanās, personas tiek sauktas pie atbildības saskaņā ar likumiem.

5. LICENCĒTĀS UZŅĒMĒJDARBĪBAS KONTROLE

5.1. Kontroli par to, kā licences saņēmējs (turētājs) savā darbībā ievēro šī Nolikuma, kā arī transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanu reglamentējošu normatīvo aktu prasības, veic CSDD.

5.2. Licences saņēmēja (turētāja) mācību materiālās bāzes kontrolei tiek veikta ikgadējā mācību materiālās bāzes apsekošana.

Ikgadējai mācību materiālās bāzes apsekošanai licences turētājam jāiesniedz šī Nolikuma 2.1.4.; 2.1.5.; 2.1.6. punktos norādītie dokumenti; apsekošanai jāuzrāda mācību telpas, laukums, mācību uzskates līdzekļi un mācību transportlīdzekļi; jāsaņem apsekošanas akts par mācību materiālās bāzes atbilstību šī Nolikuma prasībām.

5.3. Licences turētājs atbild par šajā Nolikumā un citu vadītāju sagatavošanas reglamentējošu normatīvo aktu noteikto prasību ievērošanu.

CSDD rajonu un pilsētu nodaļām aizliegts reģistrēt transportlīdzekļu vadītāju mācību grupas tādam attiecīgās uzņēmējdarbības veicējam, kuram nav licences un mācību kartes vai kuram apturēta licences vai mācību kartes darbība vai tās anulētas, vai arī nav veikta ikgadējā mācību materiālās bāzes pārreģistrācija.

5.4. Pārkāpumu konstatēšanas gadījumos CSDD vai citas institūcijas, kuras ir tiesīgas kontrolēt mācību iestādes darbību, darbinieks par šo faktu sastāda aktu, kuru nosūta izskatīšanai licencēšanas Komisijai.

5.5. Komisija izskata iesniegto aktu un lemj par licences vai mācību kartes darbības apturēšanu uz laiku vai tās anulēšanu.

Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departamenta

direktora vietnieks J. Kancevičs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!