• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1997. gada 4. februāra noteikumi Nr. 64 "Noteikumi par pašvaldību aizņēmumiem un garantijām". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.02.1997., Nr. 40/41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42148

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Civilprocesa likums. Projekts

Vēl šajā numurā

07.02.1997., Nr. 40/41

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 64

Pieņemts: 04.02.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Ministru kabineta noteikumi Nr. 64

Rīgā 1997.gada 4.februārī (prot. nr.7 17.§)

Noteikumi par pašvaldību aizņēmumiem un garantijām

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par pašvaldību budžetiem" 22. un 26.pantu

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā pašvaldības var izdarīt aizņēmumus un dot garantijas, kā arī pašvaldību aizņēmumu un garantiju apmērus.

2. Pašvaldību izdarīto aizņēmumu un doto garantiju kārtējā gada saistību kopējā summa nedrīkst pārsniegt Ministru kabineta noteiktos apmērus, kuri likuma "Par pašvaldību budžetiem" 13.pantā noteiktajā kārtībā tiek saskaņoti Ministru kabineta un pašvaldību savstarpējo sarunu gaitā un noteikti likumā par valsts budžetu attiecīgajam gadam.

3. Ministru kabinets katru gadu apstiprina pašvaldību aizņēmumu un garantiju maksimālā apmēra sadalījumu pa ceturkšņiem pieaugošā kārtībā no gada sākuma.

4. Pašvaldības izdara aizņēmumus, noslēdzot ar Valsts kasi aizdevuma līgumu, saskaņā ar likuma "Par pašvaldību budžetiem" 22.panta pirmajā, trešajā un ceturtajā daļā, kā arī 23., 24. un 25.pantā noteiktajām prasībām. Finansu ministrs konkrētu projektu realizācijai, ņemot vērā valsts ekonomiskās attīstības un finansu sistēmas stabilitātes apsvērumus, var ierosināt Ministru kabinetam noteikt izņēmumus šajā punktā minētajai kārtībai.

5. Pašvaldības var dot garantijas tikai atbilstoši likuma "Par pašvaldību budžetiem" 26.pantā noteiktajām prasībām, vienlaikus paredzot pašvaldību budžetos uzkrājumu izveidošanu atbilstoši grāmatvedības noteikumiem.

6. Lai nodrošinātu pašvaldību finansiālās darbības atbilstību valsts makroekonomiskajai politikai, iespēju izmantot aizdevumu kapitālu (arī ārējo aizdevumu kapitālu) pašvaldību aizņēmumiem, pašvaldību īpašumu saglabāšanu, pašvaldību funkciju pilnīgu izpildi un visā valstī garantēto pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem, kā arī lai koordinētu un iespējami samazinātu pašvaldību izdarīto aizņēmumu izmaksas, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram izveidot Pašvaldību aizņēmumu un garantiju kontroles un pārraudzības padomi (turpmāk - Padome) un apstiprināt tās nolikumu. Padomes sastāvā ir pa diviem pārstāvjiem no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Finansu ministrijas un pa vienam pārstāvim no Ekonomikas ministrijas, Latvijas Bankas un Latvijas Pašvaldību savienības.

7. Padomes darbību tehniski nodrošina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija atbilstoši kārtējā gada valsts budžeta asignējumiem.

8. Pašvaldības tikai pēc Padomes akcepta saņemšanas iegūst tiesības izdarīt aizņēmumu vai dot garantijas. Padome triju darba dienu laikā informē Valsts kasi par pašvaldībai izsniegto atļauju garantēt pašvaldības uzņēmuma aizņēmumu.

9. Šo noteikumu 8.punkts ir piemērojams visiem pašvaldību aizņēmumiem un garantijām, izņemot likumos un Ministru kabineta noteikumos paredzētos bezprocentu īstermiņa aizņēmumus no valsts pamatbudžeta atbilstoši likuma "Par budžetu un finansu vadību" 40.pantā noteiktajām prasībām.

10. Ja pašvaldība neievēro šo noteikumu 4. un 8.punktā minētos nosacījumus, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pēc Padomes ierosinājuma aptur attiecīgā pašvaldības domes (padomes) lēmuma darbību un minētais lēmums tiek atcelts likuma "Par pašvaldībām" 49.pantā noteiktajā kārtībā.

11. Ar pašvaldības aizņēmumu vai garantijām saistītais jautājums tiek izskatīts Padomē, ja ir iesniegts pašvaldības iesniegums vai investīciju projekts, kurā ir pamatota aizņēmuma vai garantiju nepieciešamība un aizņēmuma atmaksāšanas garantijas, kā arī pilnīga informācija par jau esošajām attiecīgās pašvaldības saistībām (par iepriekš izdarītajiem aizņēmumiem un dotajām garantijām). Padome ir tiesīga pieprasīt no pašvaldībām jebkuru papildinformāciju vai ekspertu novērtējumu par iesniegtajiem projektiem.

12. Padome pārrauga pašvaldību finansiālo darbību jautājumos, kas saistīti ar izdarītajiem aizdevumiem un dotajām garantijām, kā arī, ja nepieciešams, izstrādā un iesniedz pašvaldībām ieteikumus turpmākajai darbībai.

13. Ja pašvaldības veiktā darbība nenodrošina aizņēmuma efektīvu izmantošanu vai tā izlietošana neatbilst Padomes akceptētajam projektam, kā arī ja netiek nodrošināta aizņēmuma atmaksāšanas nosacījumu un citu ar aizņēmumu saistīto nosacījumu izpilde, pēc Padomes ierosinājuma vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs iesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā priekšlikumus par attiecīgās pašvaldības finansiālās darbības pārņemšanu Ministru kabineta kontrolē.

14. Pašvaldībām ir tiesības ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra starpniecību iesniegt Ministru kabinetā priekšlikumus atkārtoti izvērtēt Padomes neakceptētos projektus.

15. Valsts kase noslēdz ar pašvaldībām aizdevuma līgumu, ievērojot šo noteikumu un citu normatīvo aktu prasības. Aizdevuma līgumi var tikt slēgti:

15.1. pamatojoties uz finansu ministra rīkojumu par īstermiņa aizdevuma piešķiršanu īstermiņa finansu vadībai atbilstoši likuma "Par budžetu un finansu vadību" 40.pantā noteiktajām prasībām. Šādu aizdevumu procentu likmes tiek noteiktas atbilstoši Latvijas bankas noteiktajai refinansēšanas likmei;

15.2. saskaņā ar likuma "Par pašvaldību budžetiem" 23. un 24.pantā noteiktajām prasībām. Šajā gadījumā aizdevumu procentu likmes tiek noteiktas aizdevuma līgumā, par pamatu ņemot valsts iekšējā aizņēmuma attiecīgā termiņa parādzīmju augļu likmes, kurām pieskaitīti 0,5 procenti.

16. Valsts kase kontrolē ar pašvaldību noslēgtā aizdevuma līguma nosacījumu izpildi un, ja tie netiek izpildīti, ir tiesīga Valsts kasei pienākošos līdzekļus norakstīt bezstrīdus kārtībā no attiecīgās pašvaldības budžeta konta vai tajā pārskaitāmajiem līdzekļiem, izņemot mērķfinansējuma līdzekļus.

17. Pašvaldības pienākums ir sniegt Valsts kasei tās pieprasīto informāciju par pašvaldības izdarītajiem aizņēmumiem un dotajām garantijām.

18. Noteikt 1997.gadā pašvaldību aizņēmumu un garantiju maksimālā apmēra sadalījumu pa ceturkšņiem pieaugošā kārtībā no gada sākuma:

18.1. I ceturksnī - 7 milj. latu;

18.2. II ceturksnī - 10 milj. latu;

18.3. III ceturksnī - 15 milj. latu;

18.4. IV ceturksnī - 20 milj. latu.

19. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1996.gada 21.maija noteikumus nr.180 "Noteikumi par pašvaldību aizņēmumiem un garantijām" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 91.nr.).

Ministru prezidents A.Šķēle

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs,
Ministru prezidenta biedrs A.Gorbunovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!