• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vēlēšanām Ičkērijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.02.1997., Nr. 36/37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42121

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pa saujai Indijas saules un domu

Vēl šajā numurā

05.02.1997., Nr. 36/37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vēlēšanām Ičkērijā

EDSO oficiālā novērotāja acīm

Ičkērijas Republikas (līdzšinējās Čečenijas) prezidenta un parlamenta vēlēšanu dienā, 27.janvārī, Eiropas drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) oficiālo novērotāju vidū bija arī pārstāvis no Latvijas — Saeimas deputāts no frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”, Saeimā nodibinātas Čečenijas atbalsta grupas vadītājs Juris Vidiņš. Pirmdien preses konferencē Juris Vidiņš pauda savu un arī citu EDSO novērotāju secinājumu, ka šīs vēlēšanas bijušas ļoti demokrātiskas. Vidiņa kungs balsošanas dienā atradies Ulusmartanas rajonā, Ičkērijas dienvidrietumos, un nekādas falsifikācijas tur nav konstatējis. Jau kopš ierašanās brīža bijis izjūtams, ka pastāvīgi tiek veikti ļoti stingri drošības pasākumi, lai attiecībā uz EDSO novērotājiem nebūtu nekādu provokāciju vai ķīlnieku sagrābšanas.

Runājot par Ičkērijā gūtajiem iespaidiem, Juris Vidiņš sacīja, ka no galvaspilsētas Džohargalas (bijušās Groznijas) tikpat kā nekas nav palicis pāri. Visur valda aukstums, trūkst ūdens, ēku vietā rēgojas drupas. Un tomēr, pēc Vidiņa kunga pārliecības, Ičkērija jau visdrīzākajā laikā kļūšot neatkarīga — arī “de jure”. Patlaban tur valdot tāds pats tautas vienotības gars, kāds bija vērojams Latvijā 1988.gadā.

Juris Vidiņš uzskata, ka diez vai Latvija atzīs Ičkēriju kā neatkarīgu valsti pirms Krievijas, tāpat Lietuva, kuras augstākās varas institūcijas ir īpaši labvēlīgas pret šo kaukāziešu republiku. Taču gan Lietuva, gan arī Latvija, paužot solidaritāti, varētu iesniegt Hāgas starptautiskajā tribunālā prasību novērtēt Krievijas karaspēka izdarītos postījumus un zvērības karā pret Čečeniju.

Mintauts Ducmanis,

“LV” Saeimas un valdības lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!