• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Saeimas priekšsēdētāja. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.1997., Nr. 31/32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42095

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piketētāji pie Prezidenta pils

Vēl šajā numurā

30.01.1997., Nr. 31/32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie Saeimas priekšsēdētāja

— Krievijas vēstnieks

Vakar, 29. janvārī, Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis tikās ar Krievijas Federācijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Aleksandru Udaļcovu, kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Sarunā, kura norisinājās konstruktīvā abpusējas sapratnes gaisotnē, tika pārrunātas divpusējo attiecību problēmas. A. Udaļcovs uzsvēra, ka Krievija nebūt neizvirza Latvijas pusei kaut kādus ultimātus vai kategoriskas prasības attiecībā uz etnisko krievu stāvokli, taču tā rēķinās, ka Latvija — tostarp arī Saeima — rīkosies atbilstoši starptautisko ekspertu ieteikumiem, risinot pilsonības un cilvēktiesību jautājumus. Latvija prioritāti piešķir ekonomisko attiecību nostiprināšanai ar Krieviju, savukārt Krievija — savu tautiešu interešu ievērošanai. Taču pašreizējais attiecību līmenis neatbilst abu pušu vēlmēm un iespējām.

A. Čepānis iepazīstināja Krievijas vēstnieku ar Saeimas darbu, kā arī vērsa viņa uzmanību uz to, ka Latvija pēdējā laikā aktīvi meklē iespējas normalizēt attiecības ar savu austrumu kaimiņu, ieskaitot jautājumu par robežām, ekonomisko sadarbību, kā arī humanitārām problēmām. Tieši šādā kontekstā Saeimas priekšsēdētājs arī uzsācis iniciatīvas savas iespējamās vizītes sakarā.

A. Udaļcovs informēja A. Čepāni, ka šīs iniciatīvas Maskavā tiek augstu novērtētas, ka šāda vizīte tiek uzskatīta par visnotaļ svarīgu un izteica personisko viedokli, ka tā liecinot par A. Čepāņa vīrišķību un drosmi, jo sarunas Maskavā būšot ļoti tiešas un atklātas. Krievijas vēstnieks paziņoja, ka šorīt ir saņēmis apstiprinājumu ielūgumam, un Krievija kā iespējamo termiņu piedāvā 17. un 18. februāri.

— Esmu gatavs runāt jebkurā līmenī par jebkuru tēmu, lai likvidētu domstarpības un pārpratumus starp mūsu valstīm, — teica Saeimas priekšsēdētājs. — Mana vienīgā vēlme ir, lai šie kontakti nebūtu tikai kontaktu dēļ, lai mēs varētu reāli virzīt uz priekšu mūsu attiecības.

Sarunā tika skarta vizītes organizācijas praktiskā puse, kā arī vēlreiz pārrunāts Saeimas priekšsēdētāja priekšlikums, kas tika izteikts iepriekšējam Krievijas vēstniekam A. Raņņiham par starpparlamentāras darba grupas izveidi, lai regulāri kārtotu politiskos, ekonomiskos un humanitāros jautājumus, kādi pastāv starp abām valstīm.

— Turcijas vēstnieks

Otrdien, 28. janvārī, Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis tikās ar Turcijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Erkenu Gezeru.

Abas puses pārrunāja jautājumus, kas skar Latvijas un Turcijas divpusējo sadarbību politikā, ekonomikā, kultūrā, kā arī parlamentu līmenī. Sarunas dalībnieki izteica gandarījumu, ka abu valstu sadarbība ekonomikas jomā turpina attīstīties un gūst pozitīvus rezultātus. Par to liecina noslēgtie sadarbības līgumi par gaisa satiksmi, starptautisko sauszemes transportu un tūrisma attīstību. Parakstīšanai sagatavoti arī līgumi par savstarpējo ieguldījumu aizsardzībā, par ekonomisko sadarbību, par jūras transporta attīstību. Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis informēja vēstnieku par Saeimas likumdošanas darbu, kas orientēts uz brīvā tirgus attiecībām ekonomikā, kā arī par bezdeficīta valsts budžeta pieņemšanu, kas varētu pozitīvi ietekmēt ārvalstu investīciju piesaistīšanu Latvijas ekonomikā. E.Gezers atzīmēja, ka piecas Turcijas kompānijas atradušas sadarbības partnerus Latvijā tādās nozarēs kā celtniecība un kokapstrādes rūpniecība.

Sarunas gaitā tika skarti jautājumi par Latvijas un Krievijas attiecībām, Baltijas valstu sadarbību un NATO paplašināšanu. E.Gezers apliecināja Turcijas atbalstu Latvijas centieniem integrēties transatlantiskajās struktūrās, uzsverot, ka, viņaprāt, Baltijas valstis, tostarp arī Latvija, ļoti tuvu atbilst NATO izvirzītajiem kritērijiem.

Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis, analizējot stāvokli Latvijas iekšpolitikā, izteica pārliecību, ka jaunās valdības veidošana tiks risināta veiksmīgi un neatstās negatīvu iespaidu uz Latvijas un citu valstu savstarpējām attiecībām.

Sarunas beigās Turcijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Erkens Gezers ielūdza Alfredu Čepāni ar kundzi, kā arī Latvijas parlamentāriešu grupu oficiālā vizītē uz Turciju. Vizīte varētu notikt 1997. gada vasarā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!