• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Valsts prezidenta, Tautību konsultatīvajā padomē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.1997., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41915

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien Saeima sanāk Ziemas sesijas pirmajā plenārsēdē

Vēl šajā numurā

16.01.1997., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie Valsts prezidenta, Tautību konsultatīvajā padomē

Vakar, 15.janvārī, Rīgas pilī notika kārtējā Tautību konsultatīvās padomes sanāksme, kurā piedalījās arī Valsts prezidents Guntis Ulmanis, izglītības un zinātnes ministrs Māris Grīnblats, ANO Attīstības programmas Latviešu valodas apmācības valsts programmas koordinatore Aija Priedīte, Latvijas Cilvēktiesību un etnisko studiju centra direktors Nils Muižnieks, Valsts cilvēktiesību biroja direktora vietniece Kaija Gertnere, Hāgas Etnisko attiecību fonda direktors Ārijs Blēds, kā arī citu valsts institūciju pārstāvji un daudzi sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Sanāksmē tika izskatīti jautājumi, kas saistīti ar izglītības politiku Latvijā, uzsvaru liekot uz to jautājumu apspriešanu, kas skar mazākumtautību izglītības iespējas un problēmas. Ārijs Blēds sniedza īsu pārskatu par Hāgas rekomendācijām attiecībā uz mazākumtautību tiesībām uz izglītību, it īpaši atzīmējot nepieciešamību saglabāt mazākumtautību iespējas iegūt visu līmeņu izglītību dzimtajā valodā un aktīvi piedalīties izglītības politikas veidošanā. Ā.Blēds vienlaikus atzīmēja, ka Hāgas rekomendācijām ir ieteicošs, nevis obligāts raksturs. Tika nolemts izveidot TKP darba grupu, kas izvērtētu Latvijas izglītības likumdošanas aktu un izglītības prakses atbilstību Hāgas rekomendāciju ieteikumiem.

Aktīvu līdzdalību izpētes veikšanā apsolīja Valsts cilvēktiesību birojs. Tika panākta konceptuāla vienošanās ar Izglītības un zinātnes ministriju par sadarbību ar Tautību konsultatīvās padomes darba grupu, kuras uzdevums ir izstrādāt ieteikumus tajās LR Izglītības likuma sadaļās, kuras reglamentē mazākumtautību izglītības jautājumus. Aija Priedīte sanāksmes dalībniekus iepazīstināja ar Latviešu valodas apmācības valsts programmas vadlīnijām un programmas īstenošanas mehānismu.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Izglītības likuma nodaļas, kas attiecas uz mazākumtautībām, ir jāizstrādā ar mazākumtautību tiešu līdzdalību. Gan Guntis Ulmanis, gan Māris Grīnblats atzina, ka jāveido ciešāka sadarbība starp mazākumtautībām un Izglītības un zinātnes ministriju. Jāatzīmē, ka šī bija pirmā lielākā šāda veida tikšanās starp mazākumtautību un valsts varas pārstāvjiem pēdējo gadu laikā.

Nākamā TKP sanāksme, kurā jau sīkāk tiktu izskatīti izglītības politikas jautājumi, varētu notikt pēc divām nedēļām.

Pie Valsts prezidenta — ārlietu ministrs

Vakar, 15.janvārī, Valsts prezidents tikās ar ārlietu ministru Valdi Birkavu un Ārlietu ministrijas vadību. Šī bija darba tikšanās, kurā tika pārrunāti aktuāli ārpolitikas jautājumi — Latvijas integrācija ES un transatlantiskajās struktūrās un attiecības ar kaimiņvalstīm.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!