• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konferences "Latvijas mežus - tautas labklājībai" rekomendācijas Saeimai un valdībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.01.1997., Nr. 7/8 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41825

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai pārkāptu lielo slieksni

Vēl šajā numurā

09.01.1997., Nr. 7/8

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konferences “Latvijas mežus — tautas labklājībai” rekomendācijas Saeimai un valdībai

1. Ņemot vērā to, ka mežsaimniecība un kokapstrāde ir viena no svarīgākajām Latvijas nozarēm, aicinām valdību, Saeimu, valsts institūcijas atturēties no jaunu likumu un normatīvo aktu pieņemšanas bez saskaņošanas ar nozaru organizācijām.

2. Rekomendēt Latvijas valdībai pie LR Ministru kabineta izveidot Mežsaimniecības un kokrūpniecības nacionālo padomi aktuālu meža nozaru problēmu risināšanai, tā radot iespēju tuvināt dažādu grupu viedokļus ar sabiedrības kopējām interesēm. Padomei nodrošināt sabalansētas nozaru attīstības koncepcijas izstrādi. Koncepciju apstiprināt Saeimā.

3. Rekomendēt Saeimai, izpildvarai un valsts pārvaldes institūcijām saskaņā ar iepriekšminēto koncepciju radīt likumdošanas un citus normatīvos aktus, orientētus uz nacionālās mežu pārstrādes rūpniecības attīstību, sākot no mežu stādīšanas līdz dziļākai un pilnīgākai koksnes pārstrādei, jo pašreiz meža nozare uztur apmēram 100 tūkstošus Latvijas iedzīvotāju.

4. Rekomendēt Saeimas Tautsaimniecības, reģionālās un vides attīstības komisijai izveidot Mežu likumdošanas apakškomisiju ar mērķi intensificēt likumdošanas aktu pieņemšanu meža nozarē.

5. Lai uzlabotu mežsaimniecības stāvokli, jāmaina finansēšanas sistēma, paredzot ar budžeta starpniecību mežā atgriezt daļu no tiem līdzekļiem, ko koksnes pārstrādātāji un eksportētāji gūst no meža.

6. Valdībai izvedmuitas samazināšanu vai atcelšanu apaļkoku eksportam pieļaut tikai tad, ja tiek rasti alternatīvi risinājumi, kā regulēt un ierobežot apaļkoku eksportu. Maksimāli panākt koksnes dziļu pārstrādi, lai palielinātu darba vietu skaitu un samazinātu bezdarba līmeni meža nozarē, lai palielinātu nodokļu ieplūdi valsts kasē un samazinātu budžeta izdevumus bezdarbnieku pabalstiem.

7. Izveidot tādu apaļkoku uzskaites sistēmu, kas nodrošinātu precīzu un kvalitatīvu apaļkoku uzskaiti atbilstoši ES standartiem, tādējādi novēršot iespēju patvaļīgi papildus izcirst neuzskaitītus meža apjomus un iespēju piesavināties kokmateriālus.

8. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai sadarbībā ar citām ministrijām un pašvaldībām palielināt kokapstrādes atkritumu un malkas izmantošanu siltumenerģijas ražošanai, ieviešot attiecīgas tehnoloģijas un paaugstinot izmešu normas importa kurināmajam apvidos, kur ir pietiekamā apjomā vietējais kurināmais.

9. Nepieļaut to valsts mežu privatizāciju, kas bija valsts īpašumā līdz 1940. gadam; pašreiz valsts mežu privatizācija būtu nodevība pret sabiedrību un tautas kārtējā aplaupīšana šauru grupu interesēs. No otras puses, lai nesadrumstalotu valsts mežus, jānosaka kompensāciju piešķiršanas mehānisms bijušajiem mežīpašniekiem vai viņu mantiniekiem, ja to potenciālie īpašumi atrodas valsts mežu masīvā.

10. Izveidot meža informācijas sistēmu, kuras uzdevums ir nodrošināt valsts un starptautisko statistiku, kā arī dažādas institūcijas un interešu grupas ar objektīvu informāciju par mežu stāvokli, apsaimniekošanu un izmantošanu.

11. Izskatīt jautājumu par Meža ministrijas atjaunošanu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!